Forum W oczekiwaniu na testowanie Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku
Odpowiedz

Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku

Oceń ten wątek:
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 8 lutego 2019, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Tyle, że dupek nie wpływa na wynik... Hm
    Tak wiem że nie wpływa dlatego zrobiłam badanie. Jak wcześniej brałam luteine po owu to nawet nie sprawdzałam bo uznałam że nie ma sensu.
    Po poronieniach moje cykle były co 20-22dni miałam niedomoge lutealną i faza lutealna trwała tylko 10 dni dlatego mam się wspomagać po owu. Teraz mi się wydłużyły do 25-26dni.

    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 8 lutego 2019, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Aaa cukrzyk! Odstaw selen, zamień go na jod. Tak kazała mi zrobić endo, plus mój mąż też gdzieś wyczytał, że w ciąży selen to nie bardzo.

    Aaa - dobrze, że mówisz ;) Odstawię. Nie wiem też co z metforminą bo zapomniałam zapytać gina. Niby też powinno sie odstawić. Dzięki Bogu 12 lutego idę już na oddział patologii ciaży podpiąć lepszą pompę insulinową i mam nadzieje, że wtedy mnie przebadają gruntownie i popatrzą też na wyniki tego antykoagulantu toczniowego. I powiedzą co z wszystkimi endo sprawami typu TSH.

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika, słońce gdzie jesteś!
    Chciałabym Ci serdecznie podziękować za ten szamański eliksir rozgrzewający! :* już po jednym dniu mi lepiej :)
    Jeszcze powiedz jak i ile czasu można to przechowywać :)
    Uratowałaś mi życie dzisiaj <3

    Angelika1313, Arashe lubią tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    A co do paniki... Wiem o ciąży od Wigilii, a do dziś będąc w wc za każdym razem patrzę na papier, czy aby czegoś różowego na nim nie dojrzę... Także no, nie da się wyłączyć strachu.

    O rany mam tak samo, cały czas sprawdzam... Dziś znowu na chwilę zawarłam, bo zobaczyłam jakąś plamke krwi. Ale staram się nie świrować na ile tylko potrafię. Jak jednorazowo się zdarzy to tłumacze sobie, że przecież tam wszystko rośnie, rozciąga się i czasami jakieś naczynko pęknie.

    Arashe śliczny dzidziuś, życzę Wam wszystkiego najlepszego :) też chciałbym już być na Twoim etapie.

    W ogóle planuję powiedzieć rodzicom o ciąży w 12-13 tygodniu. Chociaż też boję się tego, że gdybym z jakiegoś powodu miała trafić wcześniej do szpitala to dowiedzieli by się w taki sposób...

    Arashe lubi tę wiadomość

  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze ciekawostka o mnie. Robiłam badania na przeciwciała ANA2 w styczniu, zleciła mi je reumatolog w listopadzie czy grudniu jako powtórkę (robiłam je wcześniej w lipcu i wyszły dodatnie). Styczniowy wynik: wątpliwie dodatnie. Także nie wiem, czy to ciąża na to wpłynęła czy jakie licho.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    O rany mam tak samo, cały czas sprawdzam... Dziś znowu na chwilę zawarłam, bo zobaczyłam jakąś plamke krwi. Ale staram się nie świrować na ile tylko potrafię. Jak jednorazowo się zdarzy to tłumacze sobie, że przecież tam wszystko rośnie, rozciąga się i czasami jakieś naczynko pęknie.

    Arashe śliczny dzidziuś, życzę Wam wszystkiego najlepszego :) też chciałbym już być na Twoim etapie.

    W ogóle planuję powiedzieć rodzicom o ciąży w 12-13 tygodniu. Chociaż też boję się tego, że gdybym z jakiegoś powodu miała trafić wcześniej do szpitala to dowiedzieli by się w taki sposób...

    Moja mama wie już teraz. Wiesz, to co powiem jest brutalne, ale na każdym etapie może stać się coś złego... W 20, 30 tygodniu... Takie złe nastawienie nie jest dobre. Ja wiem, że potrzebuję wsparcia mojej mamy, jest dla mnie mega ważna i nie wyobrażam sobie żeby nie wiedziała... Gdybym miała... Stracić dziecko, nawet nie chcę o tym myśleć... To też by o tym wiedziała. Zawsze cieszymy się razem i płaczemy razem. Z moich i z jej "spraw" tak samo :)
    Więc jeśli Ci to pomoże... :) powiedz ;)

    szona, agge, Sasanka5 lubią tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa wchodze tu i ciagle odswiezam patrzac czy jakies wiesci sa od Ciebie

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona28 wrote:
    Niecierpliwa wchodze tu i ciagle odswiezam patrzac czy jakies wiesci sa od Ciebie

    Dziewczyny pojawiło się coś w macicy niestety nie pecherzyk ale tez zaczęłam krwawic więc teoria się chyba sprawdza.
    Jutro beta rano na potwierdzenie
    Dziękuję Wam za wsparcie. Zdecydowanie lepiej jak tak to się skończy. Buziaki

  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    O rany mam tak samo, cały czas sprawdzam... Dziś znowu na chwilę zawarłam, bo zobaczyłam jakąś plamke krwi. Ale staram się nie świrować na ile tylko potrafię. Jak jednorazowo się zdarzy to tłumacze sobie, że przecież tam wszystko rośnie, rozciąga się i czasami jakieś naczynko pęknie.

    Arashe śliczny dzidziuś, życzę Wam wszystkiego najlepszego :) też chciałbym już być na Twoim etapie.

    W ogóle planuję powiedzieć rodzicom o ciąży w 12-13 tygodniu. Chociaż też boję się tego, że gdybym z jakiegoś powodu miała trafić wcześniej do szpitala to dowiedzieli by się w taki sposób...
    Mam to samo z tym sprawdzaniem, robię to wręcz nałogowo. Na dodatek dzisiaj mam cały dzień bóle jak na okres i już świruje. To zamartwianie się chyba nigdy nie przejdzie

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze...nie wierze, taka beta, taki przyrost i tak sie to konczy...nie wierze

    Sasanka5 lubi tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tele...79 wrote:
    Coś tu cisza zapadła.
    Kilka cykli temu mój progesteron 7dpo wynosił 9-11, pózniej zaczełam brać dupka po owu i w tamtym cyklu w 7dpo miałam 21. a 9dpo 20,45.
    W tym cyklu w 7dpo zapomniałam zrobić a dziś 9dpo jeszcze nie mam. Teraz biorę dupka. Jestem bardzo ciekawa jaki będzie ten prog.
    Ale w tym cyklu coś mi się nie zgadza,niby mam skok po owu ale zawsze miałam dużo większy/wyrażniejszy, no i śluz też mam jakiś dziwny...
    Mam udostępniony wykres.
    Dupek nie wychodzi na badaniach. Bierzesz coś jeszcze poza nim czy twój własny progesteron jest taki ładny? Może coś Ci się wyregulowało. A wykres jest ładny i dwufazowy, więc jak bym się nie martwiła :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 20:29

    Tele...79 lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny pojawiło się coś w macicy niestety nie pecherzyk ale tez zaczęłam krwawic więc teoria się chyba sprawdza.
    Jutro beta rano na potwierdzenie
    Dziękuję Wam za wsparcie. Zdecydowanie lepiej jak tak to się skończy. Buziaki

    Przykro mi strasznie :(
    Choć nadal ściskam kciuki... Nadal mam nadzieję

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny pojawiło się coś w macicy niestety nie pecherzyk ale tez zaczęłam krwawic więc teoria się chyba sprawdza.
    Jutro beta rano na potwierdzenie
    Dziękuję Wam za wsparcie. Zdecydowanie lepiej jak tak to się skończy. Buziaki
    No nie dowierzam :(

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dupek nie wychodzi na badaniach. Bierzesz coś jeszcze poza nim czy twój własny progesteron jest taki ładny? Może coś Ci się wyregulowało. A wykres jest ładny i dwufazowy, więc jak bym się nie martwiła :)
    Teraz od kilku cykli mam taki ładny powyżej 20. Wcześniej nawet po potwierdzonej owu miałam proga ok.9 a raz 11.
    Teraz od kilku cykli biorę Miovarian od 1dc i jak już wiem że jest po owu to zamiast miovarianu biorę duphaston. Heheh i tak mi się to ładnie wyrównało.
    Tylko że nadal nie wiem jakigo mam teraz proga, dalej czekam na wyniki.

    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Angelika, słońce gdzie jesteś!
    Chciałabym Ci serdecznie podziękować za ten szamański eliksir rozgrzewający! :* już po jednym dniu mi lepiej :)
    Jeszcze powiedz jak i ile czasu można to przechowywać :)
    Uratowałaś mi życie dzisiaj <3

    Wróciłam właśnie z pracy w między czasie jak miałam chwilkę to was podczytywałam ale ciężko za wami nadążyć :)
    Super bardzo się cieszę że Ci pomogło <3 :* to trzyma się w lodówce mi to tak starcza na 5 dni i jest ok chodź myślę że i 7 będzie dobre :) :* ja teraz właśnie dlatego że się staram i nigdy nie wiadomo kiedy będzie dzidzia nie chcę sięgać po żadne leki wole takie naturalne składniki i też się cieszę że dostałam to od lekarza ;)


    Niecierpliwa dalej mam nadzieję że wszystko będzie dobrze trzymam mocno kciuki i tule mocno :* <3

    Życzę wam i sobie żebyśmy szybko zaszły w ciążę i żeby wszystko było dobrze żebyśmy nosiły ten maleńki cud przez te 9 msc bez żadnych problemów i wszystkie które są w ciąży tak samo żeby było tylko dobrze ! Trzymam za to kciuki i mam nadzieję że to życzenie się spełni, musi nie ma innej opcji:* :)

    moni05, MonikA_89!, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 8 lutego 2019, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny pojawiło się coś w macicy niestety nie pecherzyk ale tez zaczęłam krwawic więc teoria się chyba sprawdza.
    Jutro beta rano na potwierdzenie
    Dziękuję Wam za wsparcie. Zdecydowanie lepiej jak tak to się skończy. Buziaki
    Kochana ale co się innego mogło pojawić w macicy? Czy miałaś robiony progesteron? Może jest niski i dlatego pojawiło się krwawienie. Przecierz beta super przyrasta! Nic z tego nie rozumiem! Będę czekała na dobre wiadomości od Ciebie!

    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 8 lutego 2019, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magduullina wrote:
    Kurcze dziewczynki ale tutaj smutno sie zrobilo... trzymam kciuki za was zeby bylo DOBRZE.
    Niecierpliwa jestem z Tobą kochana trzymam kciuki żeby jednak znalezli malenstwo w macicy...
    U mnie dziwnie zrobilam przed chwilą test allegrak zajade do apteki po inne ze dwa... jestem jakas opannowana spokojna ... nie bardzo przemawia do mnie ten test ale okropnie mnie mdli od rana, glowa boli nie wiem czy czasem nie jelitowka....
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/98a4e8a79543.jpg

    Coś widać!

    Magduullina lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 8 lutego 2019, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/73d6b342f709.jpg

    Moja dzidzia! Lekarz genialny, na pewno wrócę na połówkowe do Niego. 40 minut bylam.

    Dzidzia ma 5.42 cm i odpowiada 11t6d, a jestem w 11t2 od ovu. Wyprzedza o 2 dni termin miesiączki :)

    Przeziernosc karkowa 1.34 czyli dobrze, kość nosowa pięknie widoczna.
    Akcja serca 165, serce ładnie pracuje, widać zastswke trodzielna i przepływ krwi prawidłowy do komór. Są rączki, nóżki (na zdjęciu) , żołądek, pecherz. Wszystko pięknie, jestem szczęśliwa!

    Cudny bąbelek!

    Arashe lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 8 lutego 2019, 22:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny pojawiło się coś w macicy niestety nie pecherzyk ale tez zaczęłam krwawic więc teoria się chyba sprawdza.
    Jutro beta rano na potwierdzenie
    Dziękuję Wam za wsparcie. Zdecydowanie lepiej jak tak to się skończy. Buziaki

    Nieee no, nie może się to tak skończyć! :(

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 9 lutego 2019, 07:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka kochane życzę wam miłego dnia:* <3

    Niecierpliwa..., Sasanka5, moni05, aeiouy, eemmiilliiaa, Ochmanka, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego