Forum W oczekiwaniu na testowanie Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku
Odpowiedz

Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dziewczyny koniec smutków trzeba sie ogarnąć. Płacz juz tak nie pomoze a wyglądam jak obraz nieszczęść

    Wpisac mnie na 24.02
    A na pocieszenie kupię sobie duże lody a co!!

    Szczesliwa_mamusia, agge, aeiouy, MonikA_89!, Beti82 lubią tę wiadomość

  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ostatnio złapałam mocnego doła, musiałam trochę odpocząć ale już jest ok . Dziś się obudziłam i dostałam @ troszkę się przesunęła ale zaczynam nowy cykl a razem z tym nowe nadzieje <3 koniec z wylewaniem łez w poduche .. za wszystkie trzymam mocno kciuki :* zaczynam 11 cs oby to był już ostatni ;)
    Niecierpliwa tak mi przykro strasznie trzymałam za Ciebie i za Moni kciuki oby u niej chociaż wszystko było dobrze :*
    Sasanka jesteś niemożliwa twoje rymy tak mnie mega podniosły na duchu, płakałam ze smutku a jednocześnie śmiałam się z twoich czarów kobieto powinnas być psychologiem ;) jesteś wspaniała <3

    Sasanka5, aeiouy, MonikA_89!, Malinowa91 lubią tę wiadomość

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa,pewnie. Uda się w tym cyklu. Już wiesz,że musisz zbadac progesteron :-)
    Ja wiem,jak to jest. Czlowiek czuje wielkie rozczarowanie. Ale przynajmniej wiesz,ze mozesz zajsc w ciąże, tylko trzeba poszukac przyczyny,czemu sie nie utrzymuje

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2019, 10:29

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie techniczne.
    Czy gin na prywatnej wizycie moze mi wystawić skierowania na NFZ?

  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, mój ginekolog mówił że cb to dobry znak, bo znaczy to że nie mamy problemów z zajściem w ciążę... To boli, nie fizycznie a psychicznie, ale zawsze jakiś to plus z zaistniałej sytuacji... Nie poddajemy się... Działamy dalej

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Pytanie techniczne.
    Czy gin na prywatnej wizycie moze mi wystawić skierowania na NFZ?
    Nie może

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika1313 wrote:
    Cześć dziewczyny ostatnio złapałam mocnego doła, musiałam trochę odpocząć ale już jest ok . Dziś się obudziłam i dostałam @ troszkę się przesunęła ale zaczynam nowy cykl a razem z tym nowe nadzieje <3 koniec z wylewaniem łez w poduche .. za wszystkie trzymam mocno kciuki :* zaczynam 11 cs oby to był już ostatni ;)
    Niecierpliwa tak mi przykro strasznie trzymałam za Ciebie i za Moni kciuki oby u niej chociaż wszystko było dobrze :*
    Sasanka jesteś niemożliwa twoje rymy tak mnie mega podniosły na duchu, płakałam ze smutku a jednocześnie śmiałam się z twoich czarów kobieto powinnas być psychologiem ;) jesteś wspaniała <3

    :* az sie zarumienilam, dziekuje za tak cieple slowa. Ciesze sie, ze choc na chwile udalo mi sie Ciebie rozweselic. Trzymam kciuki, aby 11stka okazala sie szczesliwa :) Czary dotknely oczywiscie rowniez Ciebie, skoro to czytalas, wiec niech magia robi swoje.

    Niecierpliwa, Scarlet ma racje, poprawmy korone i wierzmy, ze cb to poczatek szczescia w nowym cyklu. Oczywiscie wiem, jak to boli, bo sama czulam sie tak, jakby ktos dal mi skarb, po czym powiedzial "a nie, zartowalem" i jeszcze trzasnal w twarz. Bedzie dobrze!

    Angelika1313 lubi tę wiadomość

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle, ze z ciazami biochemicznymi to jest troche tak, ze duzo zalezy na jakim jestesmy etapie. Ja sie trzymam mysli, ze w sierpniu to nie byl blad testu, bo jednak rok bez ciazy to gorsza opcja niz pol.

    Zbierajcie dupki dziewczyny. Pazdziernik jest super na rodzenie. W najwieksze upaly nie bedziecie z wielkimi brzuchami.

    Szczesliwa mamusia w poniedzialek mialam usg. Zamiast cialek zoltych dwie torbiele... moze bym sie ludzila ze poowulacyjne gdyby razem z nimi kilkunastu malych pecherzykow nie bylo.

    No nic zobaczymy do srody jak sie sytuacja bedzie miala. Jak nie bedzie @ lub spadku temperatury to znow proga sprawdze. Najwyzej sprobuje @ luteina wywolac.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia- rozumiem. Az normalnie szkoda.

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7508 10625

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ja to czuję, że u mnie owu już blisko,mimo że dziś dopiero 10dc. Juz zaczyna miec podlewać lewy jajnik.
    To bierz męża w obroty :P

    agge, Szczesliwa_mamusia lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7508 10625

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Pytanie techniczne.
    Czy gin na prywatnej wizycie moze mi wystawić skierowania na NFZ?
    Jeśli przyjmuje również na NFZ to pewnie może :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    To bierz męża w obroty :P
    No juz od wczoraj go wykorzystuje. Nawet libido mi wzrosło. Dupka mam w zanadrzu,wiec od 16dc będę go łykać.

    MonikA_89!, agge lubią tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tu też wam pospamuję, a co :D
    Mine93 wrote:
    Dziękuję wszytkim :*****

    Niewiem czy to castagnus zadziałał,brałam go od tego cyklu, ale się udało
    W moim udanym cyklu pierwszy raz brałam niepokalanka. Jakby nie patrzeć, nie wspomaga on zachodzenia w ciążę, ale może przyczynił się do czegoś innego, a to znowu do czegoś i tak się wszystko złożyło :)

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 793 1717

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa, a napisalabys cos wiecej o tym niepokalanku? W jakiej formie go bralas/ile razy na dzien/w ktorych dniach cyklu? Byl jakis powod czemu zaczelas go stosowac? Ja mam regularne cykle, tylko ten progresteron u mnie slabiutki zawsze. Czytalam na necie, ze niepokalanek wlasnie poprawia poziom proga... moze tez powinnaam zaczac go lykac/pic? Kto zlecil Ci go przyjmowac?

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020 (cb)
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane (juz 8 szczepien, czekam na 9.) -> allo mlr 22%
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aeiouy wrote:
    Makowa, a napisalabys cos wiecej o tym niepokalanku? W jakiej formie go bralas/ile razy na dzien/w ktorych dniach cyklu? Byl jakis powod czemu zaczelas go stosowac? Ja mam regularne cykle, tylko ten progresteron u mnie slabiutki zawsze. Czytalam na necie, ze niepokalanek wlasnie poprawia poziom proga... moze tez powinnaam zaczac go lykac/pic? Kto zlecil Ci go przyjmowac?
    Brałam go co drugi dzień od początku cyklu do pozytywnego testu ciążowego. Kupiłam go w aptece internetowej w formie kapsułek, bo stacjonarnie ciężko go było dostać. A zaczęłam stosować w nadziei, że skróci mi moje 34 dniowe cykle. Niepokalanek obniża prolaktynę, ja nie miałam jej ponad normę, ale niewielkie zbicie by nie zaszkodziło, dlatego brałam co drugi dzień a nie codziennie, żeby nie przesadzić. Nie wiem jak wpływa na progesteron, wcześniej po owu miałam dwa razy wynik 13, po dwóch kreskach 30, ale nie wiem czy niepokalanek się do tego przyczynił czy po prostu ciąża :)
    Sama go sobie zleciłam :P

    aeiouy, Malinowa91 lubią tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 793 1717

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie dzieki makowa;) ja mam prolaktyne w okolicach 21, lekarz nie kazal nic z nia robic. Jak nazywal sie ten Twoj niepokalanek? Czy poprostu spytac w aptece o niepokalanek i zobaczymy co mi powiedza?

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020 (cb)
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane (juz 8 szczepien, czekam na 9.) -> allo mlr 22%
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aeiouy wrote:
    Wielkie dzieki makowa;) ja mam prolaktyne w okolicach 21, lekarz nie kazal nic z nia robic. Jak nazywal sie ten Twoj niepokalanek? Czy poprostu spytac w aptece o niepokalanek i zobaczymy co mi powiedza?
    Mnie akurat nawinął się niepokalanek z Herbapolu. Twój wynik nie jest zły, w normie choć blisko górnej granicy, moim zdaniem lekkie zbicie nie zaszkodzi.

    aeiouy lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 793 1717

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dzieki raz jeszcze:) zaopatrze sie w niepokalanka jak najszybciej. Moze i jutro nawet.

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020 (cb)
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane (juz 8 szczepien, czekam na 9.) -> allo mlr 22%
  • moyeu Autorytet
    Postów: 1209 1864

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halko!

    Ale tu wesoło! :D Aż zmieniłam sobie awatar :D

    Proszę o wpisanie mnie wstępnie na 24.02. Wiążę duże nadzieje z kolejnym cyklem, plus luty to mój miesiąc urodzinowy :D 6 lutego mam wizytę w poradni leczenia niepłodności i lekarz będzie mnie od razu kierował na HSG (rozmawiałam z nim przez telefon, stwierdził że nie będziemy tracić czasu) więc dlatego też tak bardzo liczę na luty :)

    Sasanko-Szamanko zaczarowałaś nam wątek! <3

    Cukrzyk, ja biorę 200ug selenu, wyczytałam że to optymalna dawka przy Hashimoto, polecam Ci książkę "HASHIMOTO. JAK W 90 DNI POZBYĆ SIĘ OBJAWÓW I ODZYSKAĆ ZDROWIE" bardzo fajnie napisana. Autorka jest farmakologiem więc jest tam fajnie opisana kwestia suplementacji :)

    Beti82, Malgonia, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

    28lat 🍍 39cs
    🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH (0,72 ng/ml), Hiperinsulinemia, Insulinooporność HOMA IR IV 19 - 4,75 ➡️ VII 19 - 2,7 ➡ X 19 - 2,35 ➡️ II 20 - 1,97🥳🎉👉🏻DIETA!💪🏻
    💊Euthyrox 75 💊Glucophage XR1500

    🔜powtorka badań nasienia
    ✔️7.06.2020 laparoskopia + drożność - usunięcie potworniaka, jajowody drożne, usunięte ogniska endometriozy (zatoka Douglasa).

    👦🏻On: oligosp., morfologia 4% ➡ IVF ???🤦🏼‍♀️
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7508 10625

    Wysłany: 27 stycznia 2019, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że jak dzisiaj odstawię proga, to @ będzie we wtorek. Poproszę o wpisanie na 26.02. Wysikam tą kreskę w końcu! Nie dam się!

    Szczesliwa_mamusia, aeiouy, Ochmanka, Martek&M, Angelika1313, Ineez lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego