Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa, TSH jak marzenie :)

    Zaopatrzę się jutro w leki, póki co leczę się herbatkami malinowymi z cytryną i (uwaga, niektórych to odrzuca :P ) mlekiem z czosnkiem.
    Troszkę się boję, bo moja pierwsza ciąża też zaczęła się od przeziębienia i źle się skończyła, ale odganiam złe myśli.

    Dzięki za podpowiedzi :*

    staraniowa lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko będzie dobrze :* wyniki masz jak cudo.

    Ja chyba 2 stycznia jak pójdę na wizytę i się okaże że wszystko jest ok to i tak pogadam z babka o zwolnieniu lekarskim...

    Wczoraj spanikowałam. Boje się że w pracowym trybie się zagalopuje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 18:37

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak wszystko będzie ok to i tak od lutego bym szła na zwolnienie. Luty i marzec to najcięższe miesiące w mojej pracy, codziennie po 12 h i to w cięższych warunkach niż zazwyczaj, szczególnie pod względem nerwów. A kto wie, może i w styczniu bym poszła. W pracy są na to przygotowani. W pierwszej ciąży pracowałam do dnia, w którym dowiedziałam się, że serduszko nie bije (usg I trymestru). Teraz mam w nosie pracę, ciąża przede wszystkim.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2610 2692

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się lekarz w Polsce pytał na ostatniej wizycie czy potrzebuję zwolnienie. Szkoda, że w Norwegii tak nie jest.

    w57vflw150daid8s.png
    3/07 jest ❤ 5cs (kp)
    qb3c9vvjma9lllrs.png
    19/07 (42+0/42+3) 3625g 50 cm <3
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Dziewczyny a te nasiona z siemienia po prostu się połyka razem ze wszystkim?

    I jak to przyrzadzilas?

    Makowa super wyniki!

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    I jak to przyrzadzilas?

    Makowa super wyniki!

    Tak jak wczoraj tu Iskierka21 pisała. Zalałam 2 łyżki siemienia wrzątkiem, zostawiłam gdzieś na godzinę i wypiłam. Nie zrobił się jakiś duży glut, ale odrobinę glutowate było :D jutro może na dłużej zostawię.

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane staraczki, przepraszam że ciągle piszę o sobie, a to nie wokół mnie ten wątek się kręci. Przystopuję, a wy tymczasem piszcie u której gorący czas się zbliża :)

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Kochane staraczki, przepraszam że ciągle piszę o sobie, a to nie wokół mnie ten wątek się kręci. Przystopuję, a wy tymczasem piszcie u której gorący czas się zbliża :)

    Pisz pisz :) ja tam lubię czytać. W końcu ten wątek dotyczy również tych, którym się udało :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 19:07

    staraniowa, MonikA_89!, Ochmanka lubią tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    No myślałam, że pogryzę laptopa z nerwów, mam!

    beta: 390,2
    progesteron: 31,37

    48 h temu:
    beta: 133,2
    progesteron: 30,87

    :)
    Cudownie ;) Piękny przyrost bety no i progesteron pierwsza klasa!!!

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Kochane staraczki, przepraszam że ciągle piszę o sobie, a to nie wokół mnie ten wątek się kręci. Przystopuję, a wy tymczasem piszcie u której gorący czas się zbliża :)
    Ale przecież my chcemy wiedzieć co u WAS słychać :) Opowiadaj śmiało i zarażaj ciążowymi wiruskami :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 19:19

    agge lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma szans, żebym w ogóle nie pisała co u mnie :D
    Ale no, jestem też ciekawa co u Was :)
    I właśnie, jak z Tobą Monika? Testujesz 31.12.?

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Tak jak wczoraj tu Iskierka21 pisała. Zalałam 2 łyżki siemienia wrzątkiem, zostawiłam gdzieś na godzinę i wypiłam. Nie zrobił się jakiś duży glut, ale odrobinę glutowate było :D jutro może na dłużej zostawię.

    Agge a ile wlalas wody? Bo ja moze wczoraj za duzo wody wlalam, potem gotowałam, a na koncu wylalam, bo bylo nie do spozycia :)

    agge lubi tę wiadomość

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Agge a ile wlalas wody? Bo ja moze wczoraj za duzo wody wlalam, potem gotowałam, a na koncu wylalam, bo bylo nie do spozycia :)

    Hahaha :D
    Wzięłam taki zwykły kubek, i zalałam tak jak herbatę, prawie cały. Ale nie wiem czy to odpowiednia ilość. Najgorsze dla mnie te ziarenka do wypicia były :D sporo ich było.

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 793 1717

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

    Makowa - super wyniki :)
    I bądźcie tu z nami nasze ciężarówki:)

    Taki szybki update ode mnie: mąż łyka profertil, a na badania genetyczne + te wszystkie ANA, ATA itd idziemy w środe. Także cieszę się, że coś się dzieje przynajmniej :)

    Dodatkowo chyba zbliża się u mnie owulka (testy jeszcze nie 100% wskazuja owulke) ale działamy z mężem :)

    Czytam Was cały czas! Na badaniach niestety nie znam się, nie wiem jakie wyniki są ok, więc nie pomoge:(
    Co do lnu mielonego - piłam z rok temu, ale nie zaobserwowałam poprawy śluzu.
    Co do migdałów - chyba zjadłam za dużo wczoraj (wiem wiem głupia jestem, ale czego nie zrobi sie na poprawe endometrium? :P) zjadłam chyba ze 3-4 garści i nie wiem czy to od tego, czy coś mi zaszkodziło - ale porzygałam sie :D hahaha :D

    Arashe, Ochmanka lubią tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020 (cb)
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane (juz 8 szczepien, czekam na 9.) -> allo mlr 22%
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aeiouy wrote:
    Hej dziewczyny :)

    Makowa - super wyniki :)
    I bądźcie tu z nami nasze ciężarówki:)

    Taki szybki update ode mnie: mąż łyka profertil, a na badania genetyczne + te wszystkie ANA, ATA itd idziemy w środe. Także cieszę się, że coś się dzieje przynajmniej :)

    Dodatkowo chyba zbliża się u mnie owulka (testy jeszcze nie 100% wskazuja owulke) ale działamy z mężem :)

    Czytam Was cały czas! Na badaniach niestety nie znam się, nie wiem jakie wyniki są ok, więc nie pomoge:(
    Co do lnu mielonego - piłam z rok temu, ale nie zaobserwowałam poprawy śluzu.
    Co do migdałów - chyba zjadłam za dużo wczoraj (wiem wiem głupia jestem, ale czego nie zrobi sie na poprawe endometrium? :P) zjadłam chyba ze 3-4 garści i nie wiem czy to od tego, czy coś mi zaszkodziło - ale porzygałam sie :D hahaha :D

    Hahahhaa o rany :D

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Mama_Zuzia Autorytet
    Postów: 2536 3957

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Melduje ze przyrosty chyba sa ok, aczkolwiek oprocz duzych i tkliwych piersi zero innych objawow. Owulacje mialam potwierdzona 9 lub 10.12.

    Beta z 22.12: 150.8
    Beta z 24.12: 383,5
    Beta z 28.12: 2095

    Chyba jest ok prawda?

    makowa, staraniowa, Arashe, MonikA_89!, agge, Ochmanka lubią tę wiadomość

    ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Yoasia Koleżanka
    Postów: 162 19

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) 27.12 powinnam dostać @ która jak do tej pory się nie pojawiła. Objawy mam jak najbardziej miesiączkowe lekkie bóle podbrzusza jak na okres, czasem kłucia,kilka dni przed okresem kłucia w okolicy lewego jajnika z którego była owulacja (potwierdzone monitoringiem) aaa owulacja miała miejsce 13.12 czyli 17 dc co również było potwierdzone monitoringiem. Wczoraj w nocy nie mogłam zasnąć i do tego straszne parcie na pęcherz tak jakbym musiała co chwilę do toalety a tam dosłownie kilka kropelek tylko ,co utrzymuje się dziś też . Dodam że od 21 dc dostałam zalecony progesteron dopochwowo 3 razy dziennie (gin kazał brać go aż do otrzymania ewentualnej miesiączki lub gdy miała by się nie pojawić do wizyty u niego czyli do 03.01 ), czy progesteron może zatrzymać mi miesiączkę czy mogę robić sobie powolutku jakieś nadzieje? :) Strasznie boję się robić testu ze względu na moje co miesięczne rozczarowania ...

    15 cs o pierwszego dzidziusia.
    Słabe nasienie- mała ilość.
    Nieregularne miesiączki - 5 cykl z clo.
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Hej dziewczyny! Melduje ze przyrosty chyba sa ok, aczkolwiek oprocz duzych i tkliwych piersi zero innych objawow. Owulacje mialam potwierdzona 9 lub 10.12.

    Beta z 22.12: 150.8
    Beta z 24.12: 383,5
    Beta z 28.12: 2095

    Chyba jest ok prawda?

    Jest CUDNIE! ❤️

    Arashe, Mama_Zuzia lubią tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1907 2522

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoasia chyba już nie ma na co czekać ;) czekamy na relacje

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7496 10621

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Nie ma szans, żebym w ogóle nie pisała co u mnie :D
    Ale no, jestem też ciekawa co u Was :)
    I właśnie, jak z Tobą Monika? Testujesz 31.12.?
    Wczoraj 28dc miałam betę 0,1, ale był 1mm pęcherzyk w macicy. Lekarka mówiła, że to możliwe przy późnej implantacji i taka wartość oznacza styczność zarodka z endometrium. Gdyby nie to USG, to bym była pewna, że już pozamiatane. W ogóle od kilku dni m bóle brzucha, ale jakby inne niż przed @. Wczoraj nawet wciągnąć go nie mogłam, bo czułam, jakbym miała rany od środka... ciężko to opisać. Dzisiaj z kolei takie ciągniecia mam. Od wczoraj mam też zwiększoną dawkę heparyny i sterydu, żeby wspomóc zagnieżdżenie.
    Jutro powtarzam badania i zobaczymy ciąża się utrzyma. Boję się strasznie....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 22:48

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 161 162 163 164 165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego