Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7517 10634

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Nie mam pojęcia czy jest taki obowiązek, na razie kończę 5 tydzień, a prawie wszędzie terminy ponad 30 dni, czyli po 10 tyg.
    W sylwestra będę dzwonić jeszcze czy na pewno mojego lekarza nie będzie, bo kazała mi się położna upewnić, a jak nie to będę dalej dzwonić.
    Jak będzie trzeba to pójdę prywatnie
    A poradniach przyszpitalnych sprawdzałaś? Może uda się znaleźć termin. Jak powiesz, że jeszcze nie miałaś USG to na pewno jakoś wcisną

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7517 10634

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    1000j to jest mało nawet dla dziecka. Moja córka bierze 2000.
    No ale zawsze dobrze jest zbadać poziom, będzie wiadomo czy suplementować więcej
    Dlatego pisałam że minimum 1000j :) A większe dawki najlepiej po wykonaniu badań i konsultacji z lekarzem :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większe dawki wit. D3 to na pewno po konsultacji z lekarzem, bo za dużo ponoć jest też niezdrowo. Zapytam przyjaciółki farmaceutki ;)

    Też dziś myślałam o Scarlett88

    Arashe - podziwiam Cię, że chcesz czekać na wizytę na NFZ :D Ja bym już dawnoooo o*piała i pewnie z 10 razy zdążyłabym pójść prywatnie, choć to niemała kasa :( Do tej pory moja gin w Poznaniu brała 200 zł (wizyta +cytologia). Tutaj w rodzinnym mieście za monitoring owulacji dałam z kolei 100 zł. Prywatnie też chodzę do endo. Na NFZ mam jedynie diabetologa i ogólnego :D

    Arashe lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1907 2522

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika właśnie tam w ogóle się nie da, pani mi powiedziała " nie proszę Pani, w ogóle nie ma takiej możliwości" na żaden termin :P

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje wyniki w 3dc

    LH 5,05 mlU/ml[-]; FSH 5,93 mlU/ml[-]; Estradiol 25,06 pg/ml[-];

  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2610 2692

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Monika właśnie tam w ogóle się nie da, pani mi powiedziała " nie proszę Pani, w ogóle nie ma takiej możliwości" na żaden termin :P
    Poproś o odmowę na piśmie. Przepisy jasno mówią, że do specjalisty mają Cię przyjąć jak najszybciej, a max. w ciągu 7 dni. Miejsce ma się znaleźć i już. Jedyny szkopuł w tym, że dowodem jest zaświadczenie o ciąży, a Ty właśnie po potwierdzenie ciąży do tego ginekologa chcesz iść. A w jakim mieście mieszkasz?

    w57vflw150daid8s.png
    3/07 jest ❤ 5cs (kp)
    qb3c9vvjma9lllrs.png
    19/07 (42+0/42+3) 3625g 50 cm <3
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny moje wyniki w 3dc

    LH 5,05 mlU/ml[-]; FSH 5,93 mlU/ml[-]; Estradiol 25,06 pg/ml[-];

    Ja się nie znam. Ale jak to się ma do norm?

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7517 10634

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Monika właśnie tam w ogóle się nie da, pani mi powiedziała " nie proszę Pani, w ogóle nie ma takiej możliwości" na żaden termin :P
    A to małpa :P Najwyżej się zapisz na jakikolwiek termin a w międzyczasie pójdź raz prywatnie :)

    Arashe lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7517 10634

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny moje wyniki w 3dc

    LH 5,05 mlU/ml[-]; FSH 5,93 mlU/ml[-]; Estradiol 25,06 pg/ml[-];
    Stosunek LH do FSH jest koło 1 więc chyba dobrze

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Ja się nie znam. Ale jak to się ma do norm?

    Patrząc na normy mojego labo jest chyba ok. Może estradiol mógłby ciut wyższy na moje oko ale też sie za bardzo nie znam.
    Jakos kolo owulacji wypada chyba estradiol powtórzyć? Dziewczyny doradcie :)

    agge lubi tę wiadomość

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa bardzo ladne wyniki. Fsh masz nisko a to dobrze swiadczy o Twojej plodnosci. Moze bym jeszcze sprawdzila estradiol na dwa dni przed owulacja jak Ci rosnie, ale to juz taki szczegolik.

    agge lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Niecierpliwa bardzo ladne wyniki. Fsh masz nisko a to dobrze swiadczy o Twojej plodnosci. Moze bym jeszcze sprawdzila estradiol na dwa dni przed owulacja jak Ci rosnie, ale to juz taki szczegolik.

    Dzięki naprawde doceniam ten uspokajajacy komentarz :)

    Malgonia, agge lubią tę wiadomość

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do estradiolu to ja sama nie wiem. Jak mialam 60 to bylo ok i jak mialam 25 tez bylo ok. On nie powinien byc ani ekstremalnie niski w tym czasie, ale za wysoki tez nie. Na okolo 2 dni przed owulacja jest szczyt estradiolu (wtedy zazwyczaj jest najwiecej sluzu i ma sie najwieksza ochote na seks) i na jeden pecherzyk powinno byc ok 200. Ale to jak jeszcze z pol roku nie zajdziesz to mozesz sobie sprawdzic jak Ci jajka dojrzewaja. Mysle ze przy takim fsh i takim ladnym stosunku z lh to male szanse by cos Ci szwankowalo. Pewnie z 70% dziewczyn Ci tu zazdrosci wyniow :)


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    A co do estradiolu to ja sama nie wiem. Jak mialam 60 to bylo ok i jak mialam 25 tez bylo ok. On nie powinien byc ani ekstremalnie niski w tym czasie, ale za wysoki tez nie. Na okolo 2 dni przed owulacja jest szczyt estradiolu (wtedy zazwyczaj jest najwiecej sluzu i ma sie najwieksza ochote na seks) i na jeden pecherzyk powinno byc ok 200. Ale to jak jeszcze z pol roku nie zajdziesz to mozesz sobie sprawdzic jak Ci jajka dojrzewaja. Mysle ze przy takim fsh i takim ladnym stosunku z lh to male szanse by cos Ci szwankowalo. Pewnie z 70% dziewczyn Ci tu zazdrosci wyniow :)
    Dziękuję :)

  • Iskierka21 Ekspertka
    Postów: 183 56

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Monika właśnie tam w ogóle się nie da, pani mi powiedziała " nie proszę Pani, w ogóle nie ma takiej możliwości" na żaden termin :P
    Nie ma się nie da. Ciężarna mają obowiązek przyjąć maksymalnie w ciągu 7-14 dni. Najlepiej jakbyś na pierwszą wizytę miała zrobiona betę jako potwierdzenie. Wielu lekarzy każe przyjść najwcześniej w 6tym tygodniu.
    Jak coś to dzwoń do NFZ i powiedz że ci odmówiono. Pierwszy raz słyszę aby tak ciężarna odsyłano. Na hasło ciąża nawet do endokrynolog są przyspieszone terminy. Nie daj się zbyć!!

    A mówiłaś że jesteś w ciąży? Jak kiedyś koleżanka dzwoniła się do ginekologa umówić to zapytali czy jest w ciąży bo wtedy jest inny przyspieszony tryb przyjęcia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 15:23

    agge lubi tę wiadomość

  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę jak na szpilkach i odświeżam stronę labo...

    agge lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka21 wrote:
    Nie ma się nie da. Ciężarna mają obowiązek przyjąć maksymalnie w ciągu 7-14 dni. Najlepiej jakbyś na pierwszą wizytę miała zrobiona betę jako potwierdzenie. Wielu lekarzy każe przyjść najwcześniej w 6tym tygodniu.
    Jak coś to dzwoń do NFZ i powiedz że ci odmówiono. Pierwszy raz słyszę aby tak ciężarna odsyłano. Na hasło ciąża nawet do endokrynolog są przyspieszone terminy. Nie daj się zbyć!!

    A mówiłaś że jesteś w ciąży? Jak kiedyś koleżanka dzwoniła się do ginekologa umówić to zapytali czy jest w ciąży bo wtedy jest inny przyspieszony tryb przyjęcia.

    No właśnie. Zażądaj odmowy na piśmie. Wtedy oni będą mieć problemy.

    Ja jak dzwoniłam w grudniu umówić się do gina, to termin był na 3 stycznia najwcześniejszy, ale babka z rejestracji pytała czy jestem w ciąży, bo wtedy kombinują żeby wcześniej wcisnąć.

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7517 10634

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Siedzę jak na szpilkach i odświeżam stronę labo...
    Nadal nie ma? Ale trzymają w niepewności

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Nadal nie ma? Ale trzymają w niepewności
    Status badania: gotowe
    Ale nie załadowali pdf z wynikami...

    Jeszcze trochę i nadzieja na dzisiejsze wyniki zgaśnie, prawie 17:00, nie wydaje mi się, żeby labo w soboty pracowało dłużej...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 16:51

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1907 2522

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    Poproś o odmowę na piśmie. Przepisy jasno mówią, że do specjalisty mają Cię przyjąć jak najszybciej, a max. w ciągu 7 dni. Miejsce ma się znaleźć i już. Jedyny szkopuł w tym, że dowodem jest zaświadczenie o ciąży, a Ty właśnie po potwierdzenie ciąży do tego ginekologa chcesz iść. A w jakim mieście mieszkasz?
    No właśnie i tu jest pies pogrzebany ;P
    W Toruniu

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego