Magiczny GRUDZIEŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
moyeu wrote:Dziewczyny, dzięki za pomoc
Beti mam mętlik z tą prolaktyną, bo zakres ref jest jakby dla prolaktyny na czczo, więc wiesz... oczy mi mało na wierzch nie wylazły. Wiesz może jaki powinien być wynik? Bo jak czytam sobie o tym, to powinnam mieć wynik na czczo żeby móc porównać ile razy wynik się zwiększył... trochę lipa, ale jak sobie przypominam, to na skierowaniu miałam tylko tę prolaktynę 1h po MTC. Być może moja gin będzie w stanie coś z tego wyczytać, bo ja zgłupiałam.
Malgonia od jakichś 3/4 cykli biorę acard 75mg, przed badaniami nie brałam przez kilka dni (chyba 3 ale nie pamiętam) żeby sobie nie zaburzyć wyniku. Martwi mnie to, że te wyniki niewiele się zmieniły od zeszłego roku! W zeszłym roku było tak (badania zrobione 24.11.2017):
APTT: 27,00 sek 29 - 39
PT: 10,20 sek 10,5 - 15,7
INR PT: 1,00 0,8-1,3
Wskaźnik protrombinowy: 103,00 % 80-120
aktualnie:
APTT: 27,00 sek 29 - 39
PT: 10,70 sek 10,5 - 15,7
INR PT: 1,00 0,8-1,3
Wskaźnik protrombinowy: 102,00 % 80-120
Zastanawiam się teraz bardzo poważnie nad mutacjami. Po nowym roku mam mieć wynik mthfr z krwi, ale mimo to chyba zrobię jeszcze pakiet na trombofilię.
Co do większej dawki acardu... zaczynam brać większą dawkę , bo 150mg to nie jest jakaś końska dawka aspiryny, np. w aspirin C jest 400mg, a przecież to lek na przeziębienie, bierze się go kilka razy dziennie w trakcie przeziębienia, wiadomo w ciąży nie wolno takich dużych dawek, ale mi do ciąży jeszcze daleko, a jeśli mam zwiększyć szansę na zagnieżdżenie to tak zrobię. Na pewno skonsultuję to z ginem, więc luz plus mamaginekolog pisała na ten temat
Witaminę D biorę z zalecenia endo 2000 jednostek, ale zwiększam od jutra do 4000 jednostek (będę brała po prostu 2 tabletki).
EDIT: Jagódka, dzięki, no ale gdyby było tak jak piszesz, to by były inne widełki, tak mi się wydaje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 23:23
szona lubi tę wiadomość
-
Właśnie ta witamina d musi być mega ważna. Skoro pary wyjeżdżają na wakacje do tunezji, czy innej Bułgarii, "wrzucają na luz", opalaja sie i bach jest ciaza to cos w tym musi być . Ja niestety jestem takim typem ze unikam słońca jak mogę, bo mam bardzo jasna karnacje. Latem krem z filtrem 50 to podstawa. I dopiero teraz sobie zdaje sprawę jak sobie sama mogłam szkodzić.
Agge, ja tez biorę z k2agge, pysia13, Beti82 lubią tę wiadomość
-
Agge o tym samym myslalam. Musze o tym k2mk7 poczytac. Cos mi sie koharzy ze sa jakies sytuacje kiedy sie ich nie bierze.
Moyeu tak jeszcze jedno. Ile bierzesz kwasu foliowego i w jakiej formie?agge lubi tę wiadomość
-
ElfiaKsiężniczka wrote:Właśnie ta witamina d musi być mega ważna. Skoro pary wyjeżdżają na wakacje do tunezji, czy innej Bułgarii, "wrzucają na luz", opalaja sie i bach jest ciaza to cos w tym musi być . Ja niestety jestem takim typem ze unikam słońca jak mogę, bo mam bardzo jasna karnacje. Latem krem z filtrem 50 to podstawa. I dopiero teraz sobie zdaje sprawę jak sobie sama mogłam szkodzić.
Agge, ja tez biorę z k2
A jaką konkretnie bierzesz? -
agge wrote:A jaką konkretnie bierzesz?
agge lubi tę wiadomość
-
Wow dziewczyny ale się rozpisałyście!
MonikA ciekawy przypadek, ja tam stoję za tym że kropek jest tylko w labie się pomylili;)
Moyeu specjalistą nie jestem ale prolaktyna wali po oczach więc jest coś na rzeczy z tym.
Ona na super wieści! Fasolko rozgość się!
Zabiłyście mnie tymi migdałami heheh
Jak zaczęłam je jeść na endo to tak mi jakoś weszło w krew że i dwie garsci dziennie się zdarzało. I tak się już truje 3 miesiąc haha
Btw Emmainthegarden gdzie Ty się schowałaś?MonikA_89! lubi tę wiadomość
-
ElfiaKsiężniczka wrote:Kupiłam sobie d-vitum forte 2000j. W oleju lnianym
Ja na razie biorę jakieś w tabletkach i teraz się zastanawiam czy to sens w ogóle ma? Skoro się z tłuszczami powinno. -
Agge jesli bierzesz tabletki z posilkiem i w posilku jest tluszcz to powinno byc ok. Jednej sie wchlania lepiej innej gorzej. Jesli moyeu mimo brania 2000j. Ma taki wynik to potrzebuje wiekszego "wsparcia".
-
Malgonia wrote:Agge jesli bierzesz tabletki z posilkiem i w posilku jest tluszcz to powinno byc ok. Jednej sie wchlania lepiej innej gorzej. Jesli moyeu mimo brania 2000j. Ma taki wynik to potrzebuje wiekszego "wsparcia".
Właśnie do tej pory po prostu popijałam wodą...
Ja biorę 4000j, raz poziom badałam to też miałam niski i wtedy 4000 zaczęłam brać. -
Malgonia wrote:Agge o tym samym myslalam. Musze o tym k2mk7 poczytac. Cos mi sie koharzy ze sa jakies sytuacje kiedy sie ich nie bierze.
Moyeu tak jeszcze jedno. Ile bierzesz kwasu foliowego i w jakiej formie?30 lat 🍍 starania od II 2018
🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, jajowody drożne
❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota ❌ Białko S
❌AMH
IX 2020 0,72 -> IV 2021 0,42 ->II 2022 0,49 💪🏻
👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie
💉IVF💊
IV 2021 Invimed Warszawa dr K. długi protokół
19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I - CB 😭
💉IMMUNOLOGIA🦠
IV 2022 pierwsza wizyta u doc. P. w Łodzi, zlecił badania
❌TEST IMK
❌TEST CBA
❓ANA 3
✅P/c przeciwplemnikowe
❓KIR
❓HLA-C
Od X 2021 Trulicity 1,5 mg BMI 30 -> IV 2022 -11 kg, -10cm w biodrach, BMI 26,9 💪🏻 -
cukrzyk1991 wrote:Mówicie dziewczyny, że ta witamina D3 jest taka mega ważna ? Z mojego doświadczenia - biorę ją dopiero 1 cykl i własnie wtedy zaszłam (przypadek?).
Zaczęłam ją teraz brać od tego 1 cyklu po bardzoooo długiej przerwie. Mój pierwszy wynik witaminy D3 to było uwaga - 8 ! Biorę dziennie 2000 jednostek, ale dawnooo już nie badałam (będzie ze 2 lata) więc może zbadam ponownie i najwyżej podniose dawkę.agge, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
-
Izape_91 wrote:Staraniowa, ale to i tak jak bierzesz dupka to on z tego co pamiętam nie wychodzi w badaniu, więc w rzeczywistośći musisz mieć większy wynik.
No i właśnie... Gin mi wczoraj odpisała dosyć późno. Mam brać dupka 3x2 tabletki. Zapytałam się jej wtedy czy to znaczy że poronienie blisko, a ona że na pewno nie, po prostu mam trochę zbyt niskiego proga wyjściowego. Dla spokoju podbijamy dawkę.
Od razu mi się lepiej zrobiło. Oby to pomogło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 08:33
makowa, Beti82 lubią tę wiadomość
Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
03.2016 - ciąża pozamaciczna
07.2017 - ciąża biochemiczna
01.2019 - poronienie w 9 tc...
Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo -
Moyeu ciekawa jestem co Ci lekarz powie o kwasie. Mi po przejsciu na metyle spadl do podobnego poziomu i ciagle mam paranoje, ze powinno byc wiecej. Oczywiscie lekarz twierdzi, ze jest ok. Bede musiala homocysteine sprawdzic to sie uspokoje
moyeu lubi tę wiadomość
-
cukrzyk1991 wrote:Mówicie dziewczyny, że ta witamina D3 jest taka mega ważna ? Z mojego doświadczenia - biorę ją dopiero 1 cykl i własnie wtedy zaszłam (przypadek?).
Zaczęłam ją teraz brać od tego 1 cyklu po bardzoooo długiej przerwie. Mój pierwszy wynik witaminy D3 to było uwaga - 8 ! Biorę dziennie 2000 jednostek, ale dawnooo już nie badałam (będzie ze 2 lata) więc może zbadam ponownie i najwyżej podniose dawkę.
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
moyeu wrote:Zwykły kwas foliowy, dawkę dla staraczek, 0,4 ale nie pamietam jaka tam jednostka jest. Czekam jeszcze na wynik mutacjo mthfr ale patrząc po wyniku kwasu foliowego to raczej chyba nie będzie żadnych mutacji? Jeśli kwas jest w normie to raczej normalnie wchłaniam? Dobrze myślę?
😭
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
nick nieaktualny
-
Jeśli chodzić o prolaktynę z obciążeniem to wygląda to tak, że po godzinie powinna wzrosnąć 5-6razy (jak pisała Beti). Jeśli wzrasta więcej (u mnie ponad 20x) to jest hiperprolaktynemia czynnościowa, bo oznacza że każdy stres może powodować skoki prolaktyny no i wtedy działa jak antykoncepcja. Jeśli prolaktyna na czczo będzie wysoka, a po podaniu leku nie będzie wzrostu, albo będzie od nieznaczny, to warto zrobić rezonans, żeby wykluczyć guza przysadki.
Moyeu, dziewczyny mają rację, warto zapytać w labie czy gdzieś im się nie zapodział wynik prolaktyny przed obciążeniemJagódka88, moyeu lubią tę wiadomość
😭
A mi cos nie skoczyla temperatura w tym cyklu.. w sumie to przez chorobsko mam troche rozjechany wykres, ale mniej wiecej juz wiem jaki poziom w takiej fazie cyklu byc powiniem
Zostaje czekac do jutra i jesli dalej bedzie sie trzymac takie niewiadomo co, to pewnie bede musiala proga sprawdzic. A ze nie sprawdzalam jeszcze nigdy po dupku to sama az jestem troche ciekawa.