Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Ja wlasnie tez, ale sama bo mezulek w pracy :) trzeba jutro zroic zapasy :)

    A mój mąż pije tylko piwo. Więc dziś razem piwo wieczorem, jak młodzież raczy pójść spać, chociaż się nie zanosi :D

    A wino dopiero muszę kupić. dziś kupiłam migdały :P

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    A mój mąż pije tylko piwo. Więc dziś razem piwo wieczorem, jak młodzież raczy pójść spać, chociaż się nie zanosi :D

    A wino dopiero muszę kupić. dziś kupiłam migdały :P

    U mnie dzisiaj lampka ale białego mame smaki na wino musujące naszło :)

    agge lubi tę wiadomość

  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze przymierzam sie do jakis suplementow, ale z drugiej strony zastanawiam sie czy warto.. u mnie wszystkie wyniki sa dobre, wiec nie chce sobie rozregulowac cyklu, maz mial takie pol na pol, bral profertil(twierdzi, ze po tych proszkach mial lepszy wystrzal) teraz bierze selen i cynk, ja skonczylam brac kwas foliowy i teraz zacznie brac maz do tego razem bierzemy witamine d3 i c. I w sumie myslalam o oleju z wiesiolka,bo taki kiepski sluz jest o ile jest(wspomagam sie aplikatorami conceive plus) ale nie wiem, który wybrac.
    Wiem, ze to ostatni cykl przed klinika i w sumie nie wiem czy warto inwestowac...
    Wiadomo jakies wino, migdały, orzechy, siemię lniane wszystko z umiarem..ale czy to cos da..
    Łaaaa po tym winie jakiś dół mnie dopadł.
    Jednak trzeba wrocic na tor pozytywnych mysli...!

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • Jagódka88 Koleżanka
    Postów: 54 35

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moyeu wrote:
    Odebrałam wyniki, wklejam poniżej wszystko co dostałam. Tam jeszcze brakuje jednej prolaktyny, bo jest info że to wynik po.obciążeniu ale godzina pobrania taka sama jak z pobrania tego pierwszego na czczo. Już zgłupiałam :(
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0c77fe51c309.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4ecee6499993.jpg

    Hej, prolaktyna jest ok ;) po prostu jest podana w innej jednostce, „w celu przeliczenia jednostek stosujemy wzór 1 ng/ml = 20 mIU/„ wiec Twoja prolaktyna wynosi 12,88 :) tylko D3 mało :)

    EDIT: faktycznie nie spojrzalam na normy (!) Sugerowalam sie swoimi wynikami bo mialam 267 ale mlU/l cofam i dziękuję Dziewczyny za korektę- przegladalam ba tel i chyba cos pomieszalam %÷^$

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 23:10

    4cs o pierwszego Dzidziulka szczęśliwy <3

    beta HCG - 07.03 - 29,9
    - 09.03 - 101,0


    Progesteron 16.05.18 19dc - 19,50
    TSH 23.08.18 - 3,160
    Letrox 50mg
    TSH 27.11.18 - 1,330
    Prolaktyna 03.12.18 11dc 267 mlU/l - 13,35 ng/ml
  • Ona-na-na Ekspertka
    Postów: 137 148

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej staraczki, trzymam za Was kciuki. U mnie wczorajszą beta już ponad 760, dziś na USG bombelek z kropeczką w środku :-)

    Dwa lata starań i cud w te święta.

    Trzymam za Was kciuki. Oby nowy rok przyniósł Wam jak najwięcej fasolek.

    Trzymajcie kciuki aby moja kropka za tydzień była już pierścionkiem a później dorodną fasolką.

    Jagódka88, MonikA_89!, agge, Yoasia, madziorek86, szona, Izape_91, aeiouy lubią tę wiadomość

    Start: wrzesień 2017:
    -Listopad 2018: laparo, wszystko ok;
    -Dwie kreski po pierwszym cyklu z luteiną;
    -04-02-2019 synek [*] (11tc)

    Nowy rozdział:
    -mięśniaki po łyżeczkowaniu
    -cykle 30 dni (bez starań)/43 dni (podczas starań)
    -mutacja mthfr c677t heterozygota
    -mutacja 675 (4g/5g) w genie pai-1 (serpine1)
    -kariotypy OK

    -październik 2019: drugi cykl z Clo+Ovitrelle --> CB
    -grudzień 2019: czwarty cykl z Co+Ovitrille--> CB

    Maj 2020: (nowe starania)
    -Pierwszy cykl z Clearblue Monitor Płodności-->CB

    Leczenie pod skrzydłami nowego lekarza (konkretny gość!)
  • Iskierka21 Ekspertka
    Postów: 183 56

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Moj lekarz powolujac sie na jakies tam vadania i konferencje naukowe przekobal mnie, ze lykanie 75 nie ma sensu i 150 to takie minimum.

    Małgonia Twój lekarz znając twoje wyniki badań dostosował dawkę do Ciebie. Branie dawki 150 acardu bez konsultacji może zaszkodzić zamiast pomóc.
    Moim zdaniem warto powtórzyc prolaktynę. Znam osobę która miała taką bez obciążenia zdiagnozowano u niej hiperprolaktynemie i okazało się że to ona utrudniała zajście w ciążę.

  • Iskierka21 Ekspertka
    Postów: 183 56

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka88 wrote:
    Hej, prolaktyna jest ok ;) po prostu jest podana w innej jednostce, „w celu przeliczenia jednostek stosujemy wzór 1 ng/ml = 20 mIU/„ wiec Twoja prolaktyna wynosi 12,88 :) tylko D3 mało :)
    Prolaktyna nie jest ok. Samo laboratorium oznaczylo że jest za wysoka. Spójrz na strzałki. Prolaktyna za wysoka a witamina d za niska.
    Poza tym odnosimy się do przedziału podanego w danym laboratorium a nie stosujemy jakieś przeliczniki. Przeliczać mozna kiedy są dwa różne badania podane w różnych jednostkach.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 22:37

  • moyeu Autorytet
    Postów: 1292 2149

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzięki za pomoc :)
    Beti mam mętlik z tą prolaktyną, bo zakres ref jest jakby dla prolaktyny na czczo, więc wiesz... oczy mi mało na wierzch nie wylazły. Wiesz może jaki powinien być wynik? Bo jak czytam sobie o tym, to powinnam mieć wynik na czczo żeby móc porównać ile razy wynik się zwiększył... trochę lipa, ale jak sobie przypominam, to na skierowaniu miałam tylko tę prolaktynę 1h po MTC. Być może moja gin będzie w stanie coś z tego wyczytać, bo ja zgłupiałam.
    Malgonia od jakichś 3/4 cykli biorę acard 75mg, przed badaniami nie brałam przez kilka dni (chyba 3 ale nie pamiętam) żeby sobie nie zaburzyć wyniku. Martwi mnie to, że te wyniki niewiele się zmieniły od zeszłego roku! W zeszłym roku było tak (badania zrobione 24.11.2017):
    APTT: 27,00 sek 29 - 39
    PT: 10,20 sek 10,5 - 15,7
    INR PT: 1,00 0,8-1,3
    Wskaźnik protrombinowy: 103,00 % 80-120
    aktualnie:
    APTT: 27,00 sek 29 - 39
    PT: 10,70 sek 10,5 - 15,7
    INR PT: 1,00 0,8-1,3
    Wskaźnik protrombinowy: 102,00 % 80-120

    Zastanawiam się teraz bardzo poważnie nad mutacjami. Po nowym roku mam mieć wynik mthfr z krwi, ale mimo to chyba zrobię jeszcze pakiet na trombofilię.
    Co do większej dawki acardu... zaczynam brać większą dawkę ;) , bo 150mg to nie jest jakaś końska dawka aspiryny, np. w aspirin C jest 400mg, a przecież to lek na przeziębienie, bierze się go kilka razy dziennie w trakcie przeziębienia, wiadomo w ciąży nie wolno takich dużych dawek, ale mi do ciąży jeszcze daleko, a jeśli mam zwiększyć szansę na zagnieżdżenie to tak zrobię. Na pewno skonsultuję to z ginem, więc luz :) plus mamaginekolog pisała na ten temat ;)

    Witaminę D biorę z zalecenia endo 2000 jednostek, ale zwiększam od jutra do 4000 jednostek (będę brała po prostu 2 tabletki).

    EDIT: Jagódka, dzięki, no ale gdyby było tak jak piszesz, to by były inne widełki, tak mi się wydaje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 22:45

    29lat 🍍 47cs
    🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, Hiperinsulinemia, Insulinooporność
    💊Euthyrox 75 💊Glucophage 1750xr
    ❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota zmutowana
    ❌ Obniżone wolne białko S

    🥚AMH
    Wrzesień 2020 0,72
    Kwiecień 2021 0,42

    7.06.2020 laparoskopia + drożność - usunięcie potworniaka, jajowody drożne, usunięte ogniska endometriozy (zatoka Douglasa).

    👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie
    💉IVF💊
    Kwiecień 2021 Invimed Warszawa dr K.
    Kwiecień 21 - długi protokół
    19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
    22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I
    7dpt ⏸ 9dpt 16,11 mIU/ml 11 dpt 36,23 mIU/ml (przyrost 131%) 13 dpt 29,59 mIU/ml - CB 😭
  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    A co do badania hormonów, to dobra cena za taki pakiet. Sama byłam w trakcie badań, w tym cyklu zrobiłam sobie prolaktynę i testosteron, w następnym miałam badać fsh i lh. Obym teraz przez 9 miesięcy nie miała okazji badać ich w 2-5 dc...

    Nie ma szans, nie będziesz musiała :*

  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Moj lekarz powolujac sie na jakies tam vadania i konferencje naukowe przekobal mnie, ze lykanie 75 nie ma sensu i 150 to takie minimum.

    Max 75 ma wskazanie w ciąży już stwierdzonej. Niewielkie dawki kwasy acetylosalicylowego mają działać ochronne, zapobiegać np powikłaniom cukrzycy czy stanu przedrzucawkowemu. Zbyt duże byłyby szkodliwe dla dziecka.

    Przed ciążą brałam 150 mg :)

    Ale tak czy siak, bez decyzji lekarza nie bawiłbym się w to sama.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 22:47

    moyeu lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona-na-na wrote:
    Hej staraczki, trzymam za Was kciuki. U mnie wczorajszą beta już ponad 760, dziś na USG bombelek z kropeczką w środku :-)

    Dwa lata starań i cud w te święta.

    Trzymam za Was kciuki. Oby nowy rok przyniósł Wam jak najwięcej fasolek.

    Trzymajcie kciuki aby moja kropka za tydzień była już pierścionkiem a później dorodną fasolką.

    Super!!!

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    U mnie dzisiaj lampka ale białego mame smaki na wino musujące naszło :)

    Chyba nie piłam nigdy musującego :)

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5023 11627

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa, ale to i tak jak bierzesz dupka to on z tego co pamiętam nie wychodzi w badaniu, więc w rzeczywistośći musisz mieć większy wynik.

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Chyba nie piłam nigdy musującego :)

    Żartujesz ? :) Nawet w sylwestra?:)

  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka88 wrote:
    Hej, prolaktyna jest ok ;) po prostu jest podana w innej jednostce, „w celu przeliczenia jednostek stosujemy wzór 1 ng/ml = 20 mIU/„ wiec Twoja prolaktyna wynosi 12,88 :) tylko D3 mało :)

    Nie jest tak, przeliczanie jednostek idzie w drugim kierunku wtedy jeśli chcesz przejść na mIU. Poza tym normy obok są podane w dobrych jednostkach "ng/ml".

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 23:09

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moyeu - czyli masz 257 ng/ml lub 5140 mlU/I

    Wg mnie to duży wynik. Ale prolaktynę chyba się łatwo zbija, a ponoć potrafi nieźle utrudniać zajście w ciąże więc może mamy winowajcę i właśnie głowa do góry ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 23:12

    moyeu lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Żartujesz ? :) Nawet w sylwestra?:)

    A szampan to wino? Ja się nie znam w sumie na alkoholu, haha :D

    Ochmanka lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Jagódka88 Koleżanka
    Postów: 54 35

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka21 wrote:
    Prolaktyna nie jest ok. Samo laboratorium oznaczylo że jest za wysoka. Spójrz na strzałki. Prolaktyna za wysoka a witamina d za niska.
    Poza tym odnosimy się do przedziału podanego w danym laboratorium a nie stosujemy jakieś przeliczniki. Przeliczać mozna kiedy są dwa różne badania podane w różnych jednostkach.

    Iskierka poprawilam, aczkolwiek przelicznik jest jak najbardziej prawidlowy moj wynik prolaktyny to 267 mlU/l co na pdst czytej matematyki wynosi 13.35
    ng/ml i tak mam opisane w wyniku z labu wiec warto miec to z tylu glowy bo ja widzac 267 zaczęłam panikować

    Sorry pisze z tel i moze to wina mojego niedojrzenia jednostek - dzieki za czujnosc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 23:16

    4cs o pierwszego Dzidziulka szczęśliwy <3

    beta HCG - 07.03 - 29,9
    - 09.03 - 101,0


    Progesteron 16.05.18 19dc - 19,50
    TSH 23.08.18 - 3,160
    Letrox 50mg
    TSH 27.11.18 - 1,330
    Prolaktyna 03.12.18 11dc 267 mlU/l - 13,35 ng/ml
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O acardzie mówił mi na pierwszej wizycie jeszcze nim przyszłam z wynikami krzepniecia tylko na podstawie mutacji. Oczywiscie spytac nie zaszkodzi, ale akurat co do zalecen tego konkretnego lekarza i jego aktualbego stanh wiedzy jestem wiecej niz przekonana. A jestem bardzo krytyczne wzgledem lekarzy ;)

    Moyeu kurcze mialam nadzieje, ze nie bierzesz nic.. pogrzebalam troche ze czasem przy problemach z tarczyca wchlanianie wit d jest slabe. Sprobuj pilnowac zeby jesc ja z tlustym, moze poszperaj za jakimis omega z wit d w plynie i sobie lacz kapsulki z takim olejem.

    moyeu lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 23:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówicie dziewczyny, że ta witamina D3 jest taka mega ważna ? :) Z mojego doświadczenia - biorę ją dopiero 1 cykl i własnie wtedy zaszłam (przypadek?).
    Zaczęłam ją teraz brać od tego 1 cyklu po bardzoooo długiej przerwie. Mój pierwszy wynik witaminy D3 to było uwaga - 8 ! Biorę dziennie 2000 jednostek, ale dawnooo już nie badałam (będzie ze 2 lata) więc może zbadam ponownie i najwyżej podniose dawkę.

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ