Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • moyeu Autorytet
    Postów: 1221 1872

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 08:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, melduję biel wizira, dzisiaj 10 dpo więc jakaś nadzieja jeszcze się tli ;) wyjątkowo brak dziwnych cieni ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0d1be8bf9cbc.jpg

    28lat 🍍 43cs
    🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH (0,72 ng/ml), Hiperinsulinemia, Insulinooporność HOMA IR IV 19 - 4,75 ➡️ VII 19 - 2,7 ➡ X 19 - 2,35 ➡️ II 20 - 1,97🥳🎉👉🏻DIETA!💪🏻
    💊Euthyrox 75 💊Glucophage 1500xr

    ✔️7.06.2020 laparoskopia + drożność - usunięcie potworniaka, jajowody drożne, usunięte ogniska endometriozy (zatoka Douglasa).

    👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie

    2021 decyzja o IVF Invimed Warszawa ➡️ Czekam na wyniki badań genetycznych (BRCA 1 i BRCA 2, łamliwy chromosom X, kariotypy)
    W międzyczasie koksuję jajka 💪🏻
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7723 10930

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 09:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Moyeu <3

    Mama Stadia jak ja przegladam swoj ciazowy wykres to im blizej terminu @ tym mi sie szyjka wydawala bardziej otwarta. Teraz jest zamknieta na amen a kilja godzin pozniej @ przychodzi. Szyjka klamie tak samo jak cycki ;)
    U mnie piątek plamienie, szyjka zamknięta i nawet jakoś dziwnie odgięta w stronę kręgosłupa (pierwszy raz takie coś wyczułam), a w sobotę popołudniu plamienie się rozkręciło w @ :(
    A jak u Was jest ze skokiem temperatury? Występuje od razu po owulacji? Ja zauważyłam, że jak mam super śluz i wysoko szyjkę, to temperatura jest jeszcze na niskim poziomie. Dopiero po 2-3 dniach skacze jak szyjka jest zamknięta na amen.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MamaStasia :) Autorytet
    Postów: 1339 2872

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Moyeu <3

    Mama Stadia jak ja przegladam swoj ciazowy wykres to im blizej terminu @ tym mi sie szyjka wydawala bardziej otwarta. Teraz jest zamknieta na amen a kilja godzin pozniej @ przychodzi. Szyjka klamie tak samo jak cycki ;)
    To teraz zrobiłaś mi nadzieję że jednak może i coś będzie .

    Staś 22.06.2017(4 150 g i 59 cm)
    Zosia 09.08.2019(3 300g i 54 cm)
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 09:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    U mnie piątek plamienie, szyjka zamknięta i nawet jakoś dziwnie odgięta w stronę kręgosłupa (pierwszy raz takie coś wyczułam), a w sobotę popołudniu plamienie się rozkręciło w @ :(
    A jak u Was jest ze skokiem temperatury? Występuje od razu po owulacji? Ja zauważyłam, że jak mam super śluz i wysoko szyjkę, to temperatura jest jeszcze na niskim poziomie. Dopiero po 2-3 dniach skacze jak szyjka jest zamknięta na amen.

    U mnie dzień po owulacji już wysoka temperatura

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11422

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sie znow powymadrzam ;)
    Szczyt sluzu jest polaczony ze szczytem estradiolu. Ten wystepuje zazwyczaj dwa dni przed owulacja. Mniej wiecej to jest ciag: szczyt sluzu i niska temperstura - nastepbego dnia pik LH i pozytywny test owu- owulacja- skok temperatury.

    Troche temperatura skacze juz przed owulacja bo ten estradiol pspada, ale taki pik powonien byb widoczny jak juz skoczy progesteron.

    Moyeu ja mam nadzieje, ze tym razem bez bladziochow to final bedzie inny i moze jakas niespodzianka :)

    agge, staraniowa, MonikA_89!, moyeu lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 15dc i testy owulacyjne cyfrowe ciagle negatywne :(

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • _mamofaza Ekspertka
    Postów: 146 174

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co myślicie, czyżby owu się zbliżała. Śluz jest dalej wodnisty ale czasem się pojawia trochę białego. Biały mam zawsze po owu. Temperatura znowu spadła. Kiedy po spadku wypada owu? :)

    Tutaj wrzucam mój wykres, może coś wyczytacie:)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3a6b33f8657.png

    dqprx1hpdyzxk31g.png

    dqprj44j5qc2k5ef.png
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    U mnie 15dc i testy owulacyjne cyfrowe ciagle negatywne :(

    Malinowa, a cierpisz na PCOS? W takich przypadkach testy owu raczej nie mają sensu. Czasem mogą wykazać owu gdy tak naprawdę jej nie ma, bo w tym schorzeniu są zachwiania odpowiednich proporcji LH do FSH.

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _mamofaza wrote:
    Dziewczyny co myślicie, czyżby owu się zbliżała. Śluz jest dalej wodnisty ale czasem się pojawia trochę białego. Biały mam zawsze po owu. Temperatura znowu spadła. Kiedy po spadku wypada owu? :)

    Tutaj wrzucam mój wykres, może coś wyczytacie:)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3a6b33f8657.png

    Mamofaza, jak dla mnie to nic nie sugeruje owu. Powinnaś mieć ciągnący śluz. Im bardziej się ciągnie tym owu bliżej. Ja miałam naprzemiennie biały i wodnisty śluz dopóki nie pojawił się ciągnący. Szczyt takiego śluzu poprzedza zwykle dzień owulacji.

    Generalnie owulacja jest wtedy gdy po spadku mamy co najmniej 3 temperatury wyższe.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2018, 12:33

    agge lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, śluz musi być przejrzysty i rozciągliwy.

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7723 10930

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _mamofaza wrote:
    Dziewczyny co myślicie, czyżby owu się zbliżała. Śluz jest dalej wodnisty ale czasem się pojawia trochę białego. Biały mam zawsze po owu. Temperatura znowu spadła. Kiedy po spadku wypada owu? :)

    Tutaj wrzucam mój wykres, może coś wyczytacie:)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3a6b33f8657.png
    Na razie temp masz na jednym poziomie, więc obstawiam, że owu jeszcze nie było. U mnie w dniu owu jest dołek, potem przez 1-2 dni wraca do poziomu niskich temperatur i kolejnego dnia już szybuje w górę. Skoro u ciebie dzisiaj nieco inny śluz i wystąpił dołek, to może owulacja jest już za rogiem :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jak napisała Małgonia, organizm może się kilka razy "szykować" do owu i wtedy wykres temperatury "skacze". Ja miałam tak w ostatnim cyklu. No ale w końcu był ciągnący śluz i ból jajnika. Nie było wątpliwości :) plus skok temperatury po fakcie. Generalnie gdy już widzimy że "coś się dzieje" to najlepiej zacząć się przytulać do faceta co 2-3 dzień.

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 13:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wróciłam :D

    Oczywiście w listopadzie dostałam okres, ale musiałam trochę odpocząć od forum. Ogólnie przed okresem mam tak dużo plamień, że zawsze zastanawiam się który to na prawdę 1dc,ale wpisuje ten, w którym @ rozkręci się na dobre. Zapisze się na wizytę jak tylko się uspokoi żeby wyjaśnić te plamienia. Rozważam też zmianę ginekologa na edno-gin, ale kurcze trudno wybrać czytając opinie o lekarzach (raz dobre raz nie...). Chyba kupię też ten żel conceive.

    No nic, działamy dalej, grudzień to mój ulubiony miesiąc :) W Boże Narodzenie wypada mi 28 dc więc w okresie świąteczno-sylwestrowym będę testować. Kto ze mną? :)

    [email protected], agge lubią tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7723 10930

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Cześć dziewczyny, wróciłam :D

    Oczywiście w listopadzie dostałam okres, ale musiałam trochę odpocząć od forum. Ogólnie przed okresem mam tak dużo plamień, że zawsze zastanawiam się który to na prawdę 1dc,ale wpisuje ten, w którym @ rozkręci się na dobre. Zapisze się na wizytę jak tylko się uspokoi żeby wyjaśnić te plamienia. Rozważam też zmianę ginekologa na edno-gin, ale kurcze trudno wybrać czytając opinie o lekarzach (raz dobre raz nie...). Chyba kupię też ten żel conceive.

    No nic, działamy dalej, grudzień to mój ulubiony miesiąc :) W Boże Narodzenie wypada mi 28 dc więc w okresie świąteczno-sylwestrowym będę testować. Kto ze mną? :)
    Ja testuję pod koniec roku :)
    Sprawdzałaś poziom progesteronu? Ja też mam takie plamienia przed @ plus skokowy spadek temperatury i lekarka stwierdziła niedomogę ciałka żółtego. Biorę clo, duphaston i progesteron 100, a jak to nie pomoże to od stycznia lametta/pregnyl.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Weronika2018 Koleżanka
    Postów: 60 52

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dziewczyny , od piątku (był to 12 dpo) bardzo się denerwuje , mój pierwszy wynik bety był bardzo niskii 7,9 ,norma z laboratorium brak ciąży poniżej 2, progesteron miałam 19,14., moje przeczucia ,że to ciąża biochemiczna . Dzisiaj (tj. 14dpo, dzień spodziewanej miesiączki ) zrobiłam test, wyszła wyraźna druga kreseczka, obudziła się maleńka nadzieja .. jutro powtarzam wyniki z krwi, na razie nic nie mówię rodzinie , nie chce im złudnych nadziei robić. Czy spotykałyście się kiedyś z tak niska betą startową ?



    39dd9efda5df370272af788477cd7560.png

  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nadrobilam wszystko, przeczytałam cały wątek :D Sporo pisałyście o lekarzach. Też mnie właśnie wiele spraw odnośnie lekarzy i badań zastanawia, tzn na ile sama mogę sobie porobić niektóre badania jak widzę że coś się dzieje, a nie czekać tyle czasu. A potem na wizycie po prostu przedstawić wyniki. Od kiedy czytam forum dowiedziałam się milion nowych rzeczy.

    Monika 89 robiłam progesteron w 7dpo wyszedł ładny, ale prolaktyna wyszła powyżej normy chociaż robiłam ją na tym samym badaniu a powinno się ok 3dc. Ale też obstawiam problemy z fazą lutealną u mnie przez te plamienia. Wcześniej w tym roku miałam problemy z podwyższonym testosteronem, ale lekarz nie potwierdził u mnie PCOS bo stwierdził że na to składa się dużo czynników a ja mam tylko niektóre. Za kilka dni pójdę na wizytę.

    No i w sumie zbadanie progesteronu właściwie potwierdza że owulacja była bez chodzenia na monitoring (chociaż wiadomo, monitoring ma też inne plusy).

    Dzięki Staraniowa że jesteś z nami i piszesz dużo mądrych rzeczy :*

    Tak mi przyszła taka myśl do głowy ile z nas nie ma dziecka przez złe diagnozy lub źle dobrane leczenie - tego chyba nie wie nikt...

  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Cześć dziewczyny, wróciłam :D

    Oczywiście w listopadzie dostałam okres, ale musiałam trochę odpocząć od forum. Ogólnie przed okresem mam tak dużo plamień, że zawsze zastanawiam się który to na prawdę 1dc,ale wpisuje ten, w którym @ rozkręci się na dobre. Zapisze się na wizytę jak tylko się uspokoi żeby wyjaśnić te plamienia. Rozważam też zmianę ginekologa na edno-gin, ale kurcze trudno wybrać czytając opinie o lekarzach (raz dobre raz nie...). Chyba kupię też ten żel conceive.

    No nic, działamy dalej, grudzień to mój ulubiony miesiąc :) W Boże Narodzenie wypada mi 28 dc więc w okresie świąteczno-sylwestrowym będę testować. Kto ze mną? :)

    Hej :) będziemy testować w podobnym czasie.

    nuśka91 lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika2018 wrote:
    Witam, dziewczyny , od piątku (był to 12 dpo) bardzo się denerwuje , mój pierwszy wynik bety był bardzo niskii 7,9 ,norma z laboratorium brak ciąży poniżej 2, progesteron miałam 19,14., moje przeczucia ,że to ciąża biochemiczna . Dzisiaj (tj. 14dpo, dzień spodziewanej miesiączki ) zrobiłam test, wyszła wyraźna druga kreseczka, obudziła się maleńka nadzieja .. jutro powtarzam wyniki z krwi, na razie nic nie mówię rodzinie , nie chce im złudnych nadziei robić. Czy spotykałyście się kiedyś z tak niska betą startową ?



    39dd9efda5df370272af788477cd7560.png

    Ja 10 dpo miałam 6,6 betę :) po 3 dniach było już 66.

    Ja tym razem rodzinie nie mówię nic. Poczekam do USG 14.12. i jeśli będzie ok wszystko, czyli usłyszę serducho to w święta ogłosimy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2018, 16:13

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Dzięki Staraniowa że jesteś z nami i piszesz dużo mądrych rzeczy :*

    Tak mi przyszła taka myśl do głowy ile z nas nie ma dziecka przez złe diagnozy lub źle dobrane leczenie - tego chyba nie wie nikt...

    Nie ma za co, kochana! ❤️ Chętnie dzielę się wiedzą. Wszystkie przechodzimy przez ten sam dramat. A dzięki forum zyskujemy większą samoświadomość. To mega cenne, bo z poziomem lekarzy bywa różnie :(

    moni86, nuśka91 lubią tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • _mamofaza Ekspertka
    Postów: 146 174

    Wysłany: 2 grudnia 2018, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałyscie wszystko co chciałam sie dowiedziec:) Dziękuje dziewczyny, jesteście najlepsze <3

    staraniowa, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    dqprx1hpdyzxk31g.png

    dqprj44j5qc2k5ef.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego