X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie 💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨
Odpowiedz

💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨

Oceń ten wątek:
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pelasiu… ściskam 🫂.

@Aszin o tyle dobrze, ze nie jesteście wyłączeni ze starań!

Co do L4 to ja się nie zastanawiam nawet. Z pewnością nie będę chodzić do pracy, jak tylko potwierdzę ciąże na USG. Od pracodawcy będzie zależało, czy będzie to praca w pełni zdalna (co jest dużym ograniczeniem w moim przypadku), czy L4.
    Edit: przez zagrożenie chemiczne i biologiczne

@PaulinKA @Moly zazdroszczę Wam metraży! My kupowaliśmy w połowie poprzedniego roku jakoś dziurę w ziemi i wahaliśmy się między większym metrażem, a lokalizacją (z koniecznością nowego budownictwa po wcześniejszych doświadczeniach). Ostatecznie będziemy mieszkać 8 minut spacerem od plaży w Gdańsku, ale na ok. 65m2. Co jakiś czas mam przebłyski myślenia, ze było brać większe, ale jak myślę o spacerach z dziećmi to mi przechodzi. Balkon tez będzie spory, bo 18m2, ale niefortunny układ w kształcie L. Taras super sprawa!! Miałam taki duży w prostokącie, jak w mniejszej miejscowości mieszkałam chwilę i super wspominam. Myślę, ze będziesz miała @Moly tyle roboty przy bliźniakach, ze dodatkowe obowiązki przydomowe Wam niepotrzebne XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia, 22:44

Vergeet, Hopex2, Nowa2024 lubią tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛1 IUI ✖️

Plan:
    🍀 2 IUI Lametta+ Menopur +Cyclogest

25/04 Wizyta w klinice
    05/25 Biopsja/ histero+biopsja w zależności od decyzji Doktorka+KIR

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjasss wrote:
    Nie możesz się obwiniać. Mówię tylko, że są kobiety które tak by poczuły. Różne są reakcje.
    No kurde co jest złego jak raz w zyciu pójdę na l4 bo po prostu chcę??
    Ja na przykład bardzo dużo tracę kasy przez l4. Ale w ciąży dla swojego zdrowia psychicznego nie będę miała skrupolow aby iść od razu. Mimo przemęczenia nie chodzę na l4. No chyba że trzeba bo choroba, operacja itp. Nie jest to takie przemęczenie aby iść z tym do psychiatry. Po prostu pokazuje perspektywe, ze np ktos tak chce zrobić.
    Ale będąc w ciąży wiem, że będę jeszcze bardziej przeżywała wszystko i wolę siedzieć w domu. Znaczy mam prace , ze i tak muszę. Ale pojde dopiero po 6 tygodniu.
    To tylko moje zdanie I oczywiście nikt nie musi czuć tak samo.
    Pokazuje, że ludzie mogą mieć chęć na l4 z różnych powodów. Nie należy mówić, że l4 należy się tylko jeśli praca zagraża ciąży.
    Na l4 ciążowym nie można podróżować.
    Też lekarz zwykły ginekolog nie powinien dać l4 widząc, że dziewczyna dobrze się czuje i ma pracę ok.

Alicja, tylko problem jest w tym, że skąd ten lekarz ma wiedzieć czy ty mówisz prawdę o swoim samopoczuciu czy nie? Niestety, ten aspekt pozostaje już tylko w kwestii ciężarnej.

Ja absolutnie nie umniejszam problemom życiowym i wszelkim innym, bo na to sa stosowne kody zwolnienia, tak jak wspomniała siesiepy. Tylko jak laska bierze L4, bo jej się należy, a potem hasa po sklepach i jeździ po całej Polsce no to wybacz, ale z tym się nie zgodzę nigdy.

Ja będąc na L4 balam sie wyjść do apteki, a mówię, i tak miałam dwie kontrole. Z czego jedna była taka, że martwiłam się o własne dziecko z powodu ilości stresu, który miałam. Wiem, ze pewnie jestem jednostka na tym forum, która miała kontrolę, ale chciałam zwrócić uwagę na to jak wiele aspektów ma znaczenie przy L4 i zdecydowanie wg mnie nie wystarczy samo bycie w ciazy.

Wojsia lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Vergeet, sama mam w rodzinie bliska mi osobę, która pracuje w szkole. I pracowała do 7 miesiąca, bo czuła się dobrze, nie chciała po prostu. Dopiero po 7 miesiącu lekarz ja już zmusił, bo jednak te warunki wg niego były już zbyt zagrażające dla niej.

To nie jest tak, ze musisz. Są różne sytuacje, w których można pewne rzeczy, problemy ominąć. Dużo zależy od pracodawcy, bo ja sama znam przypadki, gdzie kobieta ciężarna pracowała w szkodliwych warunkach, więc jak tylko zgłosiła ciążę to przenieśli ją do biura i tyle. Stworzyli jej warunki, które pozwalały jej pracować, jednocześnie nie martwiąc się o ciaze. 😊
    Szkoła to jednak też co innego niż przedszkole, tam dzieci panują nad różnymi wydzielinami i nie kichają albo nie wycierają gili centymetr od twojej twarzy, nie siadają na kolanach, dotykają wszędzie 😂🙈 także bardziej kontrolowane warunki.

Co do przeniesienia gdzieś do biura to też nie ma takiej opcji, po pierwsze nie mamy biura xd a po drugie byłabym bezużyteczna bo potrzeba nauczycieli, a nauczyciele musza być z dziećmi. Także jak tylko powiem, to będzie pewnie pytanie ile chce pracować, nie ma możliwości na zapewnienie mi innych warunków.

I właśnie czuję się okej, jak siedzę długo w pracy to czuję jakieś niedogodności ale do przeżycia. Ale w głowie mam te wszystkie choroby. No i weź tu bądź człowieku mądry. Powiem po prostu lekarzowi gdzie pracuje i niech on sam mi zasugeruje, powiem też szefowej i zobaczę jakie ona ma podejście. Większość dziewczyn od nas pracowała do około 3/4 miesiąca żeby pozamykać różne sprawy związane z wychowawstwem. Wiec no będę się sugerować zdaniem lekarza głównie.

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
    z pomocą medyczną od 11/24 💉

22.01 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
    4.03 ⏸️ - 💔 (10tc)

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    Letrox 50
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (kiepska budowa i ruch), TenFertilON
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ale psychiatra nie jest tylko od depresji czy schizofrenii. Jak najbardziej możesz iść po poradę bo masz "natłok myśli" w ciąży i powiedzieć że potrzebujesz L4, bo czujesz się tak czy śmak. Czy do tego rodzinnego. ;)
    Na razie z twoich postów, może mylnie, widzę po prostu pretensje że musisz po prostu pracować w takim trybie jak reszta Polski. 😅

Wojsia lubi tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾arytmia
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 34
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬

✨IVF💉
    IMSI:
    20 🥚 ➡️ 12 zapłodnień ➡️niedobitek 5BB❄️
    FET 15.04 ⌛🍀
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    Szkoła to jednak też co innego niż przedszkole, tam dzieci panują nad różnymi wydzielinami i nie kichają albo nie wycierają gili centymetr od twojej twarzy, nie siadają na kolanach, dotykają wszędzie 😂🙈 także bardziej kontrolowane warunki.

Co do przeniesienia gdzieś do biura to też nie ma takiej opcji, po pierwsze nie mamy biura xd a po drugie byłabym bezużyteczna bo potrzeba nauczycieli, a nauczyciele musza być z dziećmi. Także jak tylko powiem, to będzie pewnie pytanie ile chce pracować, nie ma możliwości na zapewnienie mi innych warunków.

I właśnie czuję się okej, jak siedzę długo w pracy to czuję jakieś niedogodności ale do przeżycia. Ale w głowie mam te wszystkie choroby. No i weź tu bądź człowieku mądry. Powiem po prostu lekarzowi gdzie pracuje i niech on sam mi zasugeruje, powiem też szefowej i zobaczę jakie ona ma podejście. Większość dziewczyn od nas pracowała do około 3/4 miesiąca żeby pozamykać różne sprawy związane z wychowawstwem. Wiec no będę się sugerować zdaniem lekarza głównie.

I tu Ci powiem, że pracodawca ZAWSZE ma możliwość zwolnić Cie ze świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. 😊
    Ale tak, wiem, rzadko się zdarza, bo wola, zebys wzięła L4 😉

EDIT: choć zgodnie z przepisami, oni nie muszą mieć stanowiska, na którym będziesz mogła pracować. Mogą je stworzyć specjalnie dla Ciebie - choćbyś miala niszczyć dokumenty 😅 byle byla bezpieczna dla Ciebie i dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia, 22:47

Vergeet, Wojsia lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • aszin Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:

Moim zdaniem, właśnie takie warunki jak u Ciebie, bez możliwości zmiany stanowiska pracy, są jak najbardziej wskazaniem do L4 ciążowego i to bez żadnych wyrzutów sumienia. Zwłaszcza, że w przedszkolach często pojawia się ospa, różyczka czy inne niebezpieczne dla ciężarnej choroby zakaźne. 🙂

Księgowa, Vergeet, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ✔️ AMH - 3,63ng/ml
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina❌

🔜 HSG

💉Neoparin+💊 Acard150

„ Słońce, przestań się już bać
    Wysuń się zza chmur i świeć…”
    ✨ 2025 ✨🙏
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Alicja, tylko problem jest w tym, że skąd ten lekarz ma wiedzieć czy ty mówisz prawdę o swoim samopoczuciu czy nie? Niestety, ten aspekt pozostaje już tylko w kwestii ciężarnej.

Ja absolutnie nie umniejszam problemom życiowym i wszelkim innym, bo na to sa stosowne kody zwolnienia, tak jak wspomniała siesiepy. Tylko jak laska bierze L4, bo jej się należy, a potem hasa po sklepach i jeździ po całej Polsce no to wybacz, ale z tym się nie zgodzę nigdy.

Ja będąc na L4 balam sie wyjść do apteki, a mówię, i tak miałam dwie kontrole. Z czego jedna była taka, że martwiłam się o własne dziecko z powodu ilości stresu, który miałam. Wiem, ze pewnie jestem jednostka na tym forum, która miała kontrolę, ale chciałam zwrócić uwagę na to jak wiele aspektów ma znaczenie przy L4 i zdecydowanie wg mnie nie wystarczy samo bycie w ciazy.
    Też masz rację z tym l4 że jest to jednak jakieś ograniczenie życiowe, nie można sobie robić co się chce i przy kazdym wyjściu do sklepu czy na spacer ma się stres czy nie wpadnie kontrola. Więc nawet lepiej trochę odczekać i „pożyć” jak się ma dobre samopoczucie.

Wojsia lubi tę wiadomość

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

4.03 ⏸️ - 💔 (10tc)

Badania💉
    Letrox 50
  • Alicjasss Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Ale poczekaj.. L4 nie jest na ciąże tylko na choroby występuje w trakcie ciąży. Więc.. No moim zdaniem musisz mieć jakieś wskazanie poza 'byciem w ciazy'. Co do poronienia to pominę ten Twoj akapit, bo ja straciłam ciążę w 19tc i ani razu nie przeszło mi przez myśl, że to przez pracę. Ba! Jestem pewna, że bez niej bym zwariowała. I na tym skończę te dyskusje.

Poza tym L4 jest zwolnieniem chorobowym, a nie urlopem. Mam wziąć L4, bo chce jechać na wakacje i odpocząć? Jeśli tak uważasz to mówię wprost - właśnie z takich powodów wynikają kontrole.

Co wy tak siadlyscie na mnie o to poronienie. Ciągle przedstawiam wam, że nie każda kobieta jest jak wy i może się bać i obwiniać, że przez pracę poroni. Każda osoba inaczej zareaguje na poronienie. Jedna powie, że no zdarza się, a druga powie " może to moja wina"...

I nie mówię, że na l4 można podróżować. Bo wiadomo, że nie można. Chyba, że jest do tego wskazanie od psychologa.
    Kontrolę dobrze, że są. Nie popieram chodzenia na l4 nawet poza ciąża i latanie na zakupki czy inne przyjemności.

• Vergeet Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Moim zdaniem, właśnie takie warunki jak u Ciebie, bez możliwości zmiany stanowiska pracy, są jak najbardziej wskazaniem do L4 ciążowego i to bez żadnych wyrzutów sumienia. Zwłaszcza, że w przedszkolach często pojawia się ospa, różyczka czy inne niebezpieczne dla ciężarnej choroby zakaźne. 🙂
    Mam też dużą baczność na różne choroby, jak tylko pojawi się jakakolwiek informacja że gdzieś w okolicy panuje ksztusiec, ospa czy inne paskudztwa to znikam gdzie pieprz rośnie!

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

4.03 ⏸️ - 💔 (10tc)

Badania💉
    Letrox 50
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    I tu Ci powiem, że pracodawca ZAWSZE ma możliwość zwolnić Cie ze świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. 😊
    Ale tak, wiem, rzadko się zdarza, bo wola, zebys wzięła L4 😉

EDIT: choć zgodnie z przepisami, oni nie muszą mieć stanowiska, na którym będziesz mogła pracować. Mogą je stworzyć specjalnie dla Ciebie - choćbyś miala niszczyć dokumenty 😅 byle byla bezpieczna dla Ciebie i dziecka.
    A to też ciekawe ale nie słyszałam żeby ktoś stosował takie praktyki 😂 zwłaszcza, że l4 w ciąży jest 100% płatne więc tym bardziej pewnie kobietom nie zależy żeby walczyć o takie coś. A i pracodawcy tak jak mówisz- wygodniej.

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

4.03 ⏸️ - 💔 (10tc)

Badania💉
    Letrox 50
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z ciekawości sprawdzałam i l4 od psychiatry, gdy pacjentka jest w ciąży jest wystawiane z kodem B, czyli płatne 100%.

kałamarnica 11 lubi tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛1 IUI ✖️

Plan:

25/04 Wizyta w klinice

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjasss wrote:
    Co wy tak siadlyscie na mnie o to poronienie. Ciągle przedstawiam wam, że nie każda kobieta jest jak wy i może się bać i obwiniać, że przez pracę poroni. Każda osoba inaczej zareaguje na poronienie. Jedna powie, że no zdarza się, a druga powie " może to moja wina"...

I nie mówię, że na l4 można podróżować. Bo wiadomo, że nie można. Chyba, że jest do tego wskazanie od psychologa.
    Kontrolę dobrze, że są. Nie popieram chodzenia na l4 nawet poza ciąża i latanie na zakupki czy inne przyjemności.

Widocznie uderzyłaś w czuły punkt swoim przykładem poronienia 😉
    Na przyszłość polecam przeczytać stopkę osoby wypowiadającej się, a potem dodawania porównań.

Nie, nie mam Ci za złe. Nadal uważam, że moja praca nie miala żadnego wpływu na poronienie, które mnie dotyczy.

Konczac temat - cieszę się, ze zgadzamy się choć w tej jednej kwestii, ze L4 nie jest od zakupów i podróży w nieznane.

Wojsia lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    A tak z ciekawości sprawdzałam i l4 od psychiatry, gdy pacjentka jest w ciąży jest wystawiane z kodem B, czyli płatne 100%.

Kazde L4 w trakcie ciąży jest płatne 100%. Nawet jak będzie wypisane na "przemęczenie zawodowe". 😊 Dlatego ja zwracam ogromna uwagę na powód L4. 😊

Wojsia lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    A to też ciekawe ale nie słyszałam żeby ktoś stosował takie praktyki 😂 zwłaszcza, że l4 w ciąży jest 100% płatne więc tym bardziej pewnie kobietom nie zależy żeby walczyć o takie coś. A i pracodawcy tak jak mówisz- wygodniej.

To jest inna inszosc. Osobiście uważam, że pracodawcy powinni być tak samo często kontrolowani jak ciężarne, zeby właśnie nauczyć się tej praktyki, a nie "pozbyć" problemu, gdzie potem tłumaczyć muszą się ciężarna i lekarz, a nie pracodawca, który miał wszystko gdzieś..
    Ale to jeszcze chyba lata świetlne zanim do tego dojdziemy - o ile jeszcze wtedy będzie istniała instytucja ZUSu 😂

aszin, Vergeet lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Alicjasss Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    Ja powiem szczerze że trochę się czuję jak taka wyrodna (jeszczenie)matka, że wciąż pracuje. Przedszkole to skupisko zarazków i chorób, ciągle czytam na grupach straszenie typu „moja koleżanka pracowała w przedszkolu, złapała gronkowca na wczesnym etapie i poroniła w 24 tygodniu”. Wjeżdża to na głowę. I mam poczucie, że powinnam uciekać. No ale życie nie jest takie czarno-białe i można mieć różne powody aby pracować oraz aby nie pracować.

Dokładnie i ja to rozumiem.
    Ja tylko przedstawilam różne powody dla których ktos chce skorzystać z l4 od początku ciąży. Nie popieram zdania, że jeśli praca nie zagraża mamie lub dziecku, to należy pracować.
    Samo to, że kobieta może bać się o swoją ciaze i woli siedzieć w domu i odpoczywać jest przesłanką do l4. Przecież zdrowie psychiczne jest bardzo ważne.
    Każdy inaczej przeżywa ciążę czy poronienie. I ja to rozumiem a tu wszyscy na mnie skaczą jakbym powiedziała, że w ciąży można podróżować albo jak kobieta pracuje i poroni to jest to jej wina.... NIE!
    Kurde no są dziewczyny, które będą się o to obwinialy, a sa takie które nie. I tyle.

Vergeet, PaulinKA lubią tę wiadomość

• aszin Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    To jest inna inszosc. Osobiście uważam, że pracodawcy powinni być tak samo często kontrolowani jak ciężarne, zeby właśnie nauczyć się tej praktyki, a nie "pozbyć" problemu, gdzie potem tłumaczyć muszą się ciężarna i lekarz, a nie pracodawca, który miał wszystko gdzieś..
    Ale to jeszcze chyba lata świetlne zanim do tego dojdziemy - o ile jeszcze wtedy będzie istniała instytucja ZUSu 😂
    Poza tym, niestety, często ciężarna sama prosi o L4, bo po prostu boi się o miejsce pracy, choćby po powrocie z macierzyńskiego.

Księgowa, Vergeet lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    ✔️ AMH - 3,63ng/ml
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    3) Clo+Luteina❌

🔜 HSG

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Kazde L4 w trakcie ciąży jest płatne 100%. Nawet jak będzie wypisane na "przemęczenie zawodowe". 😊 Dlatego ja zwracam ogromna uwagę na powód L4. 😊

Nigdy nie byłam w ciąży i się tym nie interesowałam, ale dobrze wiedzieć!

Księgowa, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛1 IUI ✖️

Plan:

25/04 Wizyta w klinice

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ Dominacja estrogenowa

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Nigdy nie byłam w ciąży i się tym nie interesowałam, ale dobrze wiedzieć!

Moze zaraz Ci się ta wiedza przyda. 😊

Vergeet, Kaliope lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • aszin Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjasss wrote:
    Dokładnie i ja to rozumiem.
    Ja tylko przedstawilam różne powody dla których ktos chce skorzystać z l4 od początku ciąży. Nie popieram zdania, że jeśli praca nie zagraża mamie lub dziecku, to należy pracować.
    Samo to, że kobieta może bać się o swoją ciaze i woli siedzieć w domu i odpoczywać jest przesłanką do l4. Przecież zdrowie psychiczne jest bardzo ważne.
    Każdy inaczej przeżywa ciążę czy poronienie. I ja to rozumiem a tu wszyscy na mnie skaczą jakbym powiedziała, że w ciąży można podróżować albo jak kobieta pracuje i poroni to jest to jej wina.... NIE!
    Kurde no są dziewczyny, które będą się o to obwinialy, a sa takie które nie. I tyle.
    Ale kochana, nikt na Ciebie nie skacze, to się po prostu nazywa dyskusją 😄 I ważne jest, żeby się nie obrażać, nie unosić, tylko wypowiadać swoje zdanie z kulturą i szacunkiem. I myślę, ze to właśnie tutaj robimy 😉

Vergeet lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    ✔️ AMH - 3,63ng/ml
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    3) Clo+Luteina❌

🔜 HSG

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ale sama w toku dyskusji uczyłaś argumentu, że ci się należy bo masz mało dni urlopu w roku i kiedy masz odpocząć. 🤷🏻 I ja jednak uważam że powody psychiczne to są bardzo ważne powody dla których powinno brać się L4.

Vergeet, Wojsia lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾arytmia
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 34
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬

✨IVF💉
    IMSI:
    20 🥚 ➡️ 12 zapłodnień ➡️niedobitek 5BB❄️
    FET 15.04 ⌛🍀
‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ