X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie 💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨
Odpowiedz

💕Nasz Vergeecik wciąż szaleje, niech się w grudniu bobas śmieje 🥹✨

Oceń ten wątek:
  • Babsi Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelnawiary ❤️❤️ pięknie! Bawcie się dobrze, zjedz za mnie bagietke proszę 😁 jestem bagietkozercą.
    Oh Paryz na weekend brzmi bajkowo 🗼

No i wkręciłam sobie teraz schizę z tym progesteronem czy moze zle robilam wtedy,ze bralam doustnie i zastanawiam sie czy poprostu poczekac do jutra i zadzwonić do lekarza czy w ogole brac.
    W ogóle dzisiaj chyba hormony walą mi po głowie, bo troche swiruję, jajniki mnie pobolewają i oczywiście jak to z bólem do pary idzie strach. Nie chce się bać, więc piekę serca, do przedszkola. Mamy w przedszkolu Maifest, taka Bawrska tradycja, że w maju stawia się bal z drewna i w ogóle imprezuje cały czas. Częścią imprez są Bawarskie serca, więc wymyśliłam,że na imprezę zrobimy dla każdego dziecka serce. W przedszkolu z dziećmi upiekladm już z 70, ale potrzbuje więcej, więc zajmuje głowę i piekę.

Marzę ,żeby już była środa, żebym mogła zbadać tą Betę, albo nawet piątek,żebym znała przyrost.
    Jestem bardzo zaskoczona objawami, bo przecież dopiero nadchodzi termin miesiączki, a mnie ciągnie cały brzuch, biust boli na maksa, w krzyżu boli, dzisiaj w nocy, poszłam się wysikać i jak się kładłam do łóżka to mnie w miejscu jajnika tak ostro zabolało.

Jak to mówi moja mama: Jak nie urok to sraczka 😁🤣😁
    Jak czekamy na test lub @ to stes, strach, kiedy w końcu będą te dwie kreski.
    A jak już są te kreski to każde inne zachowanie organizmu to obawy i znowu stres.

Nowa2024, a_aandzela, pelnawiary lubią tę wiadomość

👨‍🦲48 👱‍♀️ 43

08.2024 ❤️
    26.09.2024 12+4 💔
  • a_aandzela Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh tak Babsi to prawda ;( też byłam bardzo rozczarowana i jestem dalej,że ten niepokój nie ustępuje ,ale no co zrobisz ;D musi być dobrze !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 10:37

Babsi lubi tę wiadomość

👩‍⚖️30 lat
    🍀starania o pierwszego malucha od 07.2024
    🧪morfologia ✅TSH 1.3, ft3,ft4 , FSH 6.98, LH 5.9, prog, estradiol, SHBG✅
    AMH 0.81❌
    suplementacja Wit D, kwas foliowy,jod,olej z wiesiołka ,B3
    🧔‍♂️33 lata
    suplementacja omega,Wit D
    24.02.2025 - ⏸️ 😍🥹😍🥹
    25.02.2025 - beta 24.83 U/I rośnij kropeczko 🥰
    27.02.2025 - beta 78.07 U/,prog 16.04 rośnij kropeczko 🥰
    1.03.2025 beta 185 U/I, prog 15.4 rośnij kropeczko 🥰
    6.03.2025 beta 2071 U/I rośnij kropeczko 🥰
    12.03.2025 - mamy serduszko ❣️i 3,1mm człowieczka 🥰 rośnij kropeczko 🥰
    2.04 2.9cm człowieczka i serduszko 150/min 😍 rośnij kropeczko!
    23.04 wizyta kontrolna ⌛️
    28.04 prenatalne ⌛️🩷💙

preg.png
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babsi ale progesteron bramy doustnie też działa :) po prostu ma troszkę słabsze działanie miejscowe. Najlepiej zapytaj na konsultacji. Mój powiedział, że branie „na wszelki wypadek” na pewno nie zaszkodzi.

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w posiewie- Azytromycyna
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    📆24.04.2025- kontrola
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Babsi Zgadzam się z @Kaliope- aplikuj proga, z pewnością nie zaszkodzi :*

Nowa2024 lubi tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛1 IUI ✖️

Plan:
    🍀 2 IUI Lametta+ Menopur +Cyclogest

25/04 Wizyta w klinice
    05/25 Biopsja/ histero+biopsja w zależności od decyzji Doktorka+KIR

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieeeeń dobry 🌞⛅

Jaki dziś piękny dzień i poranek! Ja dziś o 7:00 zaliczyłam przyjemny spacer wśród śpiewu ptaków i zieleni zanim wstała ekipa. Uwielbiam takie poranki. Potem śniadanko i kawka, a teraz właśnie wracamy do domu. W planach mam pójście na Mszę a później spacer ornitologiczny w ogrodzie botanicznym. A popołudniu może kawka albo matcha na balkonie 😁🍀

Pełnawiary zazdroszczę Paryża 🗼🌸🌿
    Na studiach podróżowałam po Europie autostopem ze znajomymi i Paryż to był nasz pierwszy cel podróżniczy. Pojechalismy tam mając 50E w kieszeni na całą podróż haha
    Jak zobaczyłam wieżę Eiffla to płakałam jak bóbr 🥲
    Nocowaliśmy u studentów z couchserfingu, poznaliśmy mnóstwo ludzi i zwiedzaliśmy Louvre za free 😍 piękne czasy, człowiek się cieszył z małych rzeczy

Dobrego dnia dziewczyny kochane 🥰

Nowa2024, Slava, Vergeet, pelnawiary lubią tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
    • ANA 1:100 ❌
    • MTHFR heterozygota C>T
    • AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
    • prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka, NAC

👨'87
    - liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    - liczba bezwzględna plemników prawidłowych: 6.09mln ✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r.

15 cs o pierwsze 👶 za nami

10.24 Ureaplasma species⚡❌
    11 -12.24 leczenie + kontrolne wymazy ✅
    01.25 - 🏥 ✅ HSG - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅

cykle stymulowane Lamettą 3x owulacja ✅ ciąża ❌

PLAN:
    - kwiecień - cykl naturalny 🌱🤞
    - diagnostyka immunologiczna w toku.
    - 27.05 pierwsza wizyta w klinice ➡️

✨I know it's worth it. ✨
  • Slava Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelnawiary korzystaj i ładuj baterie ❤️

Molcia ja nie mogę uwierzyć w to co Ci to babsko powiedziało, przecież to jest takie chamstwo i słoma z butów… Miłej imprezki dzisiaj ❤️

Siesiepy będę trzymać potem tak samo mocno 🤞❤️

Ja odłożyłam antybiotyk do przyszłego cyklu, przyszły mi wyniki morfologii i idę w poniedziałek do ogólnej lekarki bo wszystko mam albo już poza normą albo na równi także ferrytyna 12 więc najpierw muszę to ogarnąć. Piję dwa razy dziennie to Floradix niemieckie, smakuje jak woda z kluczy ale do przeżycia 😅 z wczoraj na dzisiaj miałam najprawdopodobniej owulke, ból był nad ranem, teraz jeszcze lekko ćmi podbrzusze także teraz będę mieć schize x1.000.000

Well, wyszydelkowalam serwetę do koszyczka i straszę męża od wczoraj że jej nie zabiorę do Polski tylko nam pod telewizor położę 🤣

siesiepy, pelnawiary lubią tę wiadomość

Ona 35l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero, brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, Obecna UreaParvum
    On 34l: morfo 2-4, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy
    Starania od 04.2024, 2xCB
    27.02.25 ⏸️
    28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
    06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
    26.03 💔 poronienie samoistne
    Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
    ⏳Leczenie UreaParvum, Doksycyklina 10dni po 1x200, w nowym cyklu dla dwojga
    🔜 zespół antyfosfolipidowy, białko S i C, mąż HLAC
    🔜 cross match
  • Slava Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kałamarnica 11 wrote:
    Dzieeeeń dobry 🌞⛅

Jaki dziś piękny dzień i poranek! Ja dziś o 7:00 zaliczyłam przyjemny spacer wśród śpiewu ptaków i zieleni zanim wstała ekipa. Uwielbiam takie poranki. Potem śniadanko i kawka, a teraz właśnie wracamy do domu. W planach mam pójście na Mszę a później spacer ornitologiczny w ogrodzie botanicznym. A popołudniu może kawka albo matcha na balkonie 😁🍀

Pełnawiary zazdroszczę Paryża 🗼🌸🌿
    Na studiach podróżowałam po Europie autostopem ze znajomymi i Paryż to był nasz pierwszy cel podróżniczy. Pojechalismy tam mając 50E w kieszeni na całą podróż haha
    Jak zobaczyłam wieżę Eiffla to płakałam jak bóbr 🥲
    Nocowaliśmy u studentów z couchserfingu, poznaliśmy mnóstwo ludzi i zwiedzaliśmy Louvre za free 😍 piękne czasy, człowiek się cieszył z małych rzeczy

Dobrego dnia dziewczyny kochane 🥰

Jakie cudowne wspomnienia! W ogóle dzień marzenie widzę się zaczął ❤️
    Dobrego dnia ❤️

kałamarnica 11 lubi tę wiadomość

Ona 35l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero, brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, Obecna UreaParvum
    27.02.25 ⏸️
    🔜 cross match
  • Molahonkeey Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nowa to nie ja pisałam o balkonie w L 🤭 ten nasz taras będzie prostokątny i będą dwa wejścia - jedno na całą szerokość salonu przeszklone, a drugie z pokoju obok - z mojego potencjalnego gabinetu 🤭❤️ a nie pamiętam kto tam pisał o elce ❤️

@Slava dzięki kochana ❤️❤️❤️

Nowa2024 lubi tę wiadomość

💁🏼‍♀️94'🧔🏼‍♂️92' 🐕‍🦺21’

💊 •PregnaStart •Omega 3-6-9 •Magne B6 Forte •LaciBios

Pierwsze Bąbelki🤰🏼:
    ✨13.02 ~ 1DC
    🥚 28.02 ~ 16DC
    💌 07.03 ~ 7dpo: Estr 212.10, Prog 17.52
    ⏸️ 09.03 ~ 9dpo:❣️Cieś 🐻
    💌 10.03 ~ 10dpo: Beta 23.70, Prog 19.50
    💌 12.03 ~ 12dpo: Beta 92.90, Prog 29.49 (+279.70%)
    💌 14.03 ~ 14dpo: Beta 273.40, Prog 31.57 (+187.40%)
    ✨19.03 (4+6) ~ 37mm pęcherzyk Kropusia🥹
    ✨ 31.03 ~ dwa bijące serduszka💕(0.5cm🐻 + 0.3cm🐻)
    ✨ 16.04 ~ Misie mają po 2.11cm💕
    ⏳ 07.05 prenatalne
    ⏳ 14.05 wizyta kontrolna

preg.png
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:
    Pelnawiary korzystaj i ładuj baterie ❤️

Molcia ja nie mogę uwierzyć w to co Ci to babsko powiedziało, przecież to jest takie chamstwo i słoma z butów… Miłej imprezki dzisiaj ❤️

Siesiepy będę trzymać potem tak samo mocno 🤞❤️

Ja odłożyłam antybiotyk do przyszłego cyklu, przyszły mi wyniki morfologii i idę w poniedziałek do ogólnej lekarki bo wszystko mam albo już poza normą albo na równi także ferrytyna 12 więc najpierw muszę to ogarnąć. Piję dwa razy dziennie to Floradix niemieckie, smakuje jak woda z kluczy ale do przeżycia 😅 z wczoraj na dzisiaj miałam najprawdopodobniej owulke, ból był nad ranem, teraz jeszcze lekko ćmi podbrzusze także teraz będę mieć schize x1.000.000

Well, wyszydelkowalam serwetę do koszyczka i straszę męża od wczoraj że jej nie zabiorę do Polski tylko nam pod telewizor położę 🤣

Ja wczoraj telefon załatwiłam i oddałam od razu do ubezpieczalni… nie lubię pisać na tablecie ani uruchamiać laptopa w weekend, więc pisze krótko i bez emotikon- wybaczcie XD.

@Slava ja mam wieczny problem z żelazem przez adenomioze. Tzn jak się nie pilnuje to mam problem. Pewnie znasz podstawy, ale może się przyda przypomnienie:
    1. Najlepiej przyjmować na czczo rano i poczekać minimum z 40 minut (najlepiej z godzinę) na śniadanie. Wieczorem przynajmniej godzinę po między posiłkami.
    2. Z kawą i herbata odczekać godzinę po śniadaniu (generalnie po posiłkach). Oczywiście nieraz jest ciężko, ale staram się minimum pół godziny.
    3. Jeśli nie masz w tym preparacie witaminy C to warto przyjmować jednocześnie (minimum 250mg).

Jak ma się już takie niskie poziomy to niestety jedzenie posiłków bogatych w żelazo zdecydowanie nie wystarcza. Ja się w pewnym momencie zafiksowałam na wątróbce, która bardzo lubię, ale od wtedy mam dalej taki przesyt, że mnie odrzuca…
    Mi się podnosiła ferrytyna gdzieś o ok. 15 jednostek na miesiąc. Teraz właśnie tez chce zbadać. Przewiduje, ze mam juz >50, ale no pilnuje przyjmowania leków codziennie.

Dasz radę <3, dobrze, że jesteś czujna!

Slava lubi tę wiadomość

💃'95🕴️'90
    ⌛10cs naturalnie ✖️
    ⌛1 IUI ✖️

Plan:
    🍀 2 IUI Lametta+ Menopur +Cyclogest

25/04 Wizyta w klinice
    05/25 Biopsja/ histero+biopsja w zależności od decyzji Doktorka+KIR

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia
    ➖ IO, BMI 23,8 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Slava Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia zrobiłam screen, dziękuję za piękną rozpiskę ❤️
    W zeszłym roku miałam ferrytyne 55 potem mi do 25 spadła a teraz po tym miesiącu krwawienia na 12 i morfo tez do dupy.
    Biorę 1000wit C przed piciem żelaza i mam je dwa razy dziennie po 25ml co wychodzi więcej jak w zalecanych na opakowaniu więc skończę butelkę w 5 dni. W pon idę do domowej lekarki bo może mi kroplówki zapisze, Kaliope mi opowieziala jak to wygląda. Jak nie urok to sraczka co nie 😅

Jak tam u Ciebie? Jakie nastawienie? ❤️

27.02.25 ⏸️
    🔜 cross match
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam cały dzień na budowie ale nadrobiłam wszytko.

Mola tekst tej babki to mistrzostwo, ale w negatywnym sensie. Jak tak można rzucać takie teksty i to na stopie zawodowej.

Co do L4 w ciąży, to ja się zastanawiam czy koedywkolwiek będzie mi dane w ogóle na nie iść. Nie mogę uwierzyć, że zaczynam już 8 cykl...
    Jutro zrobię badanie AMH prywanie, boję się że wynik już mnie dobije całkowicie

👱‍♀️❤️👨29&38

Starania o pierwsze 👶🩷🩵

8 cs 😿
    ⏸️ 0 razy

28.04.2025 - wizyta w Klinice Niepłodności

👱‍♀️
    Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego ❌
    FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70) ❌
    LH (6,8 )
    Estradiol (22,00)
    TSH (1,98 )
    Anty TPO (83) ❗
    Witamina D (95,62)
    Ferrytyna ( 82,00)
    Witamina B12 ( 1006,00)
    AMH (0,26) ❌❌❌❌❌

👨
    Koncentracja (114,4 mln)
    Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
    Morfologia (2 %) ❌

🤞#rodzew2026 🍀
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molahonkeey wrote:
    @Nowa to nie ja pisałam o balkonie w L 🤭 ten nasz taras będzie prostokątny i będą dwa wejścia - jedno na całą szerokość salonu przeszklone, a drugie z pokoju obok - z mojego potencjalnego gabinetu 🤭❤️ a nie pamiętam kto tam pisał o elce ❤️

@Slava dzięki kochana ❤️❤️❤️

Aaaa kurde widzisz mózg ciążowy już mi się odpala hahaha 🤣
    No to będziecie mieć piękny taras i to przeszklenie na całą szerokość salonu 😍😍😍ehh można się rozmarzyć…

Molahonkeey lubi tę wiadomość

🙎‍♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje

👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

2024 2x IUI ❌
    —————————
    🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
    📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
    📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
    📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty
    📆 26.03.2025 FET+EG 5AA 🥹🍀🤞
    4 dpt ⏸️
    5 dpt beta 24,2 prog 15,9 🍀🤞🥹
    7 dpt beta 158 prog 18,8 🍀🤞🥹
    9 dpt beta 440 prog 19,7 🍀🤞🥹
    12 dpt beta 1796 prog 15,6 🍀🤞🥹
    13 dpt USG pęcherzyk w macicy 🍀🤞🥺
    19 dpt krwawienie, USG krwiak, pęcherzyk żółtkowy
    22 dpt (5+5) USG mamy serduszko ❤️ 🥹
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja kurde, czuję się realnie zła bo wmawiasz mi teraz że mam gdzieś powodu psychiczne, a trąbie od nich od początku swoich wypowiedzi. To jest bardzo nie fair i uważam to za odwracanie kota ogonem, bo dyskusja wywiązała się od twojego stwierdzenia że ci się należy odpoczynek, bo masz za mało urlopu i dlatego pójdziesz na L4. A teraz piszesz o traumach i problemach psychicznych, tym że umniejszamy realnym potrzebom. No nie, umniejszamy cudzemu widzimisię, bo od tego ty rozpoczęłaś rozmowę.
    A obchodzi nas to co ktoś robi ze swoim czasem wolnym (tzn że bierze niezasadne L4) z tego samego powodu dla jakiego nie godzimy się na trzymanie psów na łańcuchach 24h na dobę. Przykro mi, że wyszło na to, że część osób się z tobą nie zgadza i ma odmienne zdanie na temat L4, ale wszak no właśnie, mamy takie prawo - mieć swoje zdanie. To nie działa tylko jednostronnie. Pomijając całkowicie spostrzeżenia prawa na to.

"Jak można postrzegać kobiety źle bo sobie pójdzie na L4 w ciąży" no można, jeśli będzie traktować to jako wakacje. Dlatego był i jest dalej problem z zatrudnianiem kobiet w wieku rozrodczym, które po pozytywnym teście od razu bez słowa uciekają na L4, a to pracownicy i pracodawca zostaje z problemem znalezienia nowej osoby i jej przeszkolenia. Gdzie na zastępstwo trudniej kogoś znaleźć bo co jak kobita wróci, albo okaże się że mimo, że mówiła, że wróci po macierzyńskim, to jednak nie wraca... badzmy fair w obie strony, nie oczekujmy od społeczeństwa i pracodawcy szacunku w momencie gdy sami go nie mamy dla tychże. Proste.

Doszliśmy wszystkie do wniosku że L4 to nie wakacje, ma być zasadne, psychika to też zasadność, dziękuję dobranoc, dyskusje uważam za zamkniętą w tym temacie.

Co do dyskutowania, laski ale z całym szacunkiem do atmosfery na wątku, zdrowe dyskusje to normalna część zdrowego życia i społeczeństwa. Nie możemy się we wszystkim zgadzać czy unikać rozmów lub niewygodnych tematów. To, że jakaś dyskusja w kulturze przewinie sie przez wątek, nie oznacza że zaraz rzucimy się na siebie z nożami i zaoramy forum. Bez przesady. Nie trzeba sobie cały czas spijać z dziubkow przecież. 🫡 Więc nie uważam że musicie łagodzić i uspokajać ludzi podczas takiej dyskusji.

Tymczasem się odmeldowuje bo mam trochę do roboty.

Babsi, Vergeet, Wojsia, Minia000 lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾arytmia
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 34
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬

✨IVF💉
    IMSI:
    20 🥚 ➡️ 12 zapłodnień ➡️niedobitek 5BB❄️
    FET 15.04 ⌛🍀
  • Kociara20996 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

O matko chwilę mnie nie było i tu takie tematy 🫣.

Ja dziś mam dzień leczenia bólu gardła leżę w łóżku i nie mam zamiaru z niego wychodzić mam nadzieję że to przeziębienie mi wpłynie negatywnie na stymulację

👩🏻96 🧔🏽‍♂️92
    F 2014👦🏼
    J 2016 👦🏽

Lipiec24 odstawienie krążka 👶🏼

👩🏻•PCOS•Niedoczynność tarczycy
    AMH 16,90❌
    Tsh 3,94 ❌➡️ Tsh 1,240 ✅
    Brak owulacji od 08.24❌

02.2025 pod opieka kliniki leczenie niepłodności
    03.25 Lametta+Ovitrelle•ciąża biochemiczna 💔
    04.25 Lametta
    🩸10.04

•Hipoglikemia reaktywna•Dieta 🥗 niski IG

💊Letrox 50, Miovelia PRO, selen, zincas, omega 3, NAC, cytrynian magnezu, B-complex, olej z wiesiołka, koenzym Q10

🧔🏽‍♂️ morfologia 1% zbyt duża lepkość ❌
    Posiew z cewki ✅
    Posiew z nasienia ✅
    💊AC Folicum, Spermidyna, Likopen, ubichinon, L-karnityna, wit b12, wit d3 4000j, olej z czarnuszki, omega 3+DHA, NAC, selen, cynk, magnez, zioła 🌿 ojca Sroki
  • Alicjasss Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia1411 wrote:
    Ale to nie jest L4 ...

U mnie jest. Lekarz wystawia l4 ciążowe po zobaczeniu gdzie pracuje i jakie szkodliwości przynosi ta praca. Tyle.
    W umowie jest o tym zapis, na każdym skierowaniu na badania okresowe też. W wypowiedzi o tym byla mowa, że też mam taką pracę, gdzie ciaza wymaga od razu zakaz pracowania. A nie, że to pracodawca zwalnia mnie od pracy na ten czas.

Nie nie mam dwóch lat przerwy od pracy.
    Jestem z grudnia więc 28 lat jeszcze nie skończone. Po drugie mam też kilka miesięcy pracy na zlecenia i za granicą. To już się nie wlicza do stażu pracy.

No i mam zdanie, że jeśli ktoś jest zmęczony praca, nie chodzi na l4 co chwilę, dobrze wykonuje swoją pracę to niech sobie idzie na l4 jak ma na to ochotę w ciąży. W dupie to mam. Nie będę atakowała nikogo czy chodzi na l4 czy nie.. Jak ta osoba w ciąży by teraz czytała to forum uważacie że będzie jej miło? Sama chęć pójścia na zwolnienie zamiast pracować juz znaczy o czymś. Nikt nie chce uwięzić się w domu bo tak... bez możliwości robienia co się chce. A juz pisalam, że nie popieram tylko jeśli ta osoba lata na zakupki wakacje itd. Jednak jeśli stosuje się do zakazów na l4, to ok niech sobie siedzi w domu. Kontrole były i będą, nic tego nie zmieni. Po prostu powinno być regulowane bardziej do kogo powinni iść na kontrolę.

• kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slavciu kochana, tak, bardzo miło dzień się zaczął i mam nadzieję, że do końca taki będzie. 🥰

Lora poczekaj z tym załamywaniem się do wyniku AMH., nic nie jest przesądzone. 😘

Kociara dużo zdrówka! I niech Ci piękne pęcherzyki rosną 🥰

U mnie dziś owulak jaśniejszy... 0.35. Ech, nic nie wymyślę więcej, muszę poczekać na USG.

Aha, no i dzisiaj mi mąż powiedział, że w piątek dzwonili do niego z kliniki, że tej lekarki, co mieliśmy u niej mieć wizytę nie ma i przełożona na za 2 tygodnie...
    Tak ogólnie to się waham czy w ogóle jest sens do niej iść. To jest pani dr w trakcie specjalizacji, i mąż już raz omawiał u niej wyniki badania nasienia i mówił, że średnio była zorientowana wtedy, że on był bardziej obczytany w temacie xD ale mamy wizytę gratis i dlatego myślałam, by skorzystać.
    Ale muszę zacząć jednocześnie szukać dobrego lekarza z jakiejś kliniki niepłodności w Kato, żeby zacząć planować IUI.

Slava lubi tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
    • ANA 1:100 ❌
    • MTHFR heterozygota C>T
    • AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
    • prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka, NAC

👨'87
    - liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
    - koncentracja 40mln/ml✅
    - ruch postępowy 62% ✅
    - liczba bezwzględna plemników prawidłowych: 6.09mln ✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r.

15 cs o pierwsze 👶 za nami

10.24 Ureaplasma species⚡❌
    11 -12.24 leczenie + kontrolne wymazy ✅
    01.25 - 🏥 ✅ HSG - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅

cykle stymulowane Lamettą 3x owulacja ✅ ciąża ❌

PLAN:
    - kwiecień - cykl naturalny 🌱🤞
    - diagnostyka immunologiczna w toku.
    - 27.05 pierwsza wizyta w klinice ➡️

✨I know it's worth it. ✨
  • Slava Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjasss
    Jeżeli kobieta pracowała sumiennie i nie brała L4 przed ciążą, a w ciąży czuje, że jest przytłoczona psychicznie to powinna iść na L4 od psychiatry ze względu na swój stan psychiczny nie ze względu na ciążę i swój stan fizyczny. Wtedy też nie będzie musiała siedzieć uwięziona w domu.
    Natomiast jeżeli pracuje w środowisku zagrażającym lub niebezpiecznym to regulują też przepisy i takiej osobie nikt nie ma prawa zarzucić, ze nie pracuje. Ale napisałaś cytuję 'jak ma ochotę', co dziewczyny starały się przekazać, to że musimy działać zgodnie z prawem i nie oszukiwać, bo nie musimy oszukiwać i są opcje jak pójść na L4 bez kombinacji i kręcenia złego PR innym kobietom planującym dzieci czy ogólnie i tym nieplanującym ale w wieku rozrodczym.
    Jeżeli jest zasadność to L4 wystawi odpowiedni lekarz, jak zasadność psychiczna to psychiatra jak zasadność fizjologiczna to ginekolog albo POZ.
    Każde podawanie dowodu anegdotycznego pod tytułem 'ja pracowałam xxgodzin, znajoma poroniła itp.' w sprawie PRAWNEJ, która jest jasna i uregulowana ma tyle sensu co waga samego dowodu anegdotycznego, a mianowicie okrągłe ZERO.
    Czy to to jest równoznaczne z tym, że jakby mi koleżanka powiedziała - 'słuchaj wzięłam L4 od razu' to bym ją opieprzyła? Nie, tu nie ma miejsca na złe emocje, mogłabym co najwyżej podpytać dlaczego nie wolała wziąć od psychiatry i mieć więcej swobody. Nic więcej, pełne wsparcie, bo jeżeli ktoś jest w stanie dać się uwięzić w domu na tyle miesięcy byleby nie iść do pracy to warto przemyśleć, coś jest nie tak i może ta osoba potrzebuje serio pomocy chociażby psychologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 13:55

Wojsia lubi tę wiadomość

27.02.25 ⏸️
    🔜 cross match
  • Molahonkeey Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @siesiepy “zdrowe dyskusje to normalna część zdrowego życia i społeczeństwa” ~ mi się wydawało osobiście, że kulturalna zdrowa dyskusja to wymiana zdań z poszanowaniem tego co mówi druga strona i nie mieszaniem z błotem jej opinii/wartości/powódek 🤭 a tutaj mam wrażenie, że jedna coś przeczytała i od razu założyła, że ta druga miała złe intencje (nie znając tej osoby, jej wartości, jej zdania) i w ogóle skandaliczne zachowanie prezentuje swoją postawą no i tak się toczy dyskusja, która już dawno przestała być dyskusją, a jedynie przerzucaniem błota z jednej strony płotu na drugą 😁 na tym świecie nigdy nie będzie rzeczowych i zdrowych dyskusji dopóki nie zrozumiemy, że każdy z nas ma prawo do własnej opinii i “nasza” wcale nie jest bardziej “prawdziwsza”, bardziej “prawidłowa” czy “wartościowa” 🙈 ktoś chce sobie powiedzieć ze L4 ciążowe to wakacje czy mu się należy to niech tak mówi - nikogo tym nie krzywdzi. Ktoś uważa że te kobiety należy zesłać na Sybir bo są skaraniem naszych czasów - niech też sobie uważa co chce, ta opinia nic nie zmienia i nie wprowadza.

Co do łagodzenia, bo rozumiem, że to było wymierzone między innymi w moją stronę ❤️ jak dyskusja przestaje mieć charakter dyskusji, a jedynie anonimowego wytykania sobie “Ty powiedziałaś tak, a Ty tak, jak tak można” to uważam, że powinien nastąpić moment na spacer, ochłonięcie, spuszczenie z tonu i odpuszczenie wielu wielu słów które potem mogą być odebrane opatrznie. Niestety nie znamy siebie na co dzień i nie widzimy się na żywo - prawdopodobnie na żywo ta wymiana zdań skończyłaby się po 3 zdaniach. Besztamy nawzajem zdanie obcej osoby, bo jesteśmy anonimowi. Wydaje nam się, że nasza opinia i zdanie jest na wierzchu, bo wierzymy w to, co piszemy na anonimowym forum. Dla mnie ta dyskusja w ogóle nie miała potrzeby zaistnienia, ale skoro już zaistniała (do czego prawo miała jak już niejednokrotnie tu wspomniałyście) to czasem lepiej po prostu odpuścić, bo cel dyskusji już dawno przestał mieć znaczenie czy jakiekolwiek określenie.

Nowa2024, PaulinKA, pelnawiary lubią tę wiadomość

💁🏼‍♀️94'🧔🏼‍♂️92' 🐕‍🦺21’

Pierwsze Bąbelki🤰🏼:
    ✨13.02 ~ 1DC
    🥚 28.02 ~ 16DC
    ⏳ 07.05 prenatalne
    ⏳ 14.05 wizyta kontrolna

preg.png
  • Molahonkeey Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej dziewczyny ja nie wiedziałam że L4 od gine równa się zakazowi wychodzenia z domu hahahaha 🤣🤣🙈 mówię poważnie teraz 🤣🤣

EDIT: Dobra doczytałam 🤣 zależy czy jest leżące czy nie. A to zwykle to jakie jest ? Muszę dopytać w środę 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 14:04

💁🏼‍♀️94'🧔🏼‍♂️92' 🐕‍🦺21’

Pierwsze Bąbelki🤰🏼:
    ✨13.02 ~ 1DC
    🥚 28.02 ~ 16DC
    ⏳ 07.05 prenatalne
    ⏳ 14.05 wizyta kontrolna

preg.png
  • Zielone.Słońce Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Ja co prawda jestem już mamą i o dzidziusia się nie staram, być może już nigdy nie będę ale czuję ogromną więź z kobietami i z mężczyznami w sumie też, którzy walczą z niepłodnością. Ten temat dalej jest we mnie żywy. Czy mogę tu do Was dołączyć jako dobra duszyczka do towarzyszenia i kibicowania Wam w tej nierównej walce?

Krysiu, ja akurat korzystałam ze swoich przywilejów tj. pierwszeństwo. Oczywiście nie zawsze ale ja akurat lepiej czułam się w ruchu np idąc do apteki a samo stanie w kolejce było już dla mnie katorgą. Szybszy oddech, brak sił, uczucie gorąca i uczucie, że zaraz klapnę....

Julia24 lubi tę wiadomość

4,5 roku starań
    Endometrioza, adenomioza, PCOS
    🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
    🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
    🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
    SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
    🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
    🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
    🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
    🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞

Witaj świecie! ✋
    34+6
    10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙
    age.png
‹‹ 96 97 98 99 100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ