NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
-
WIADOMOŚĆ
-
reset wrote:Na jakiej podstawie dostają wypowiedzenie w ciąży? To niezgodne z art 177 kodeksu pracy (zwolnić w ciąży można tylko dyscyplinarnie). Jeśli pracodawca tak robi to należy zawiadomić PIP o łamaniu prawa albo sprawdzić plotki (może te kobiety odchodzą same np. na podstawie porozumienia i dostają wysoka odprawę?).
A nie jest tak, że jak się pochwalisz w pracy np w 9 tygodniu, nie idąc na l4, i na drugi dzień dostaniesz wypowiedzenie z okresem wypowiedzenia 2 tygodnie zgodnie z umową. Nie będzie skończony 12 tydzień więc może dać takie wypowiedzenie.
Oczywiście, każda ogarnięta poszłaby na zwolnienie....
Czy się coś pozmieniało ? -
Ja znowu pije... Mąż wczoraj sie na mnie zeLoacil jak obalilam ta 1/3 butelki na raz a mi wino daje w czambo :p
Dziewczyny nie wiem sama iść jutro na ten monitoring czy nie ma sensu ? Ani tempka nie wskazuje na owulację ani testy a ginekolog stówkę zawoła... I będzie pewnie kazał przyjść po weekendzie żeby sprawdzić czy pękły znowu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 17:31
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
nick nieaktualnyreset wrote:Na jakiej podstawie dostają wypowiedzenie w ciąży? To niezgodne z art 177 kodeksu pracy (zwolnić w ciąży można tylko dyscyplinarnie). Jeśli pracodawca tak robi to należy zawiadomić PIP o łamaniu prawa albo sprawdzić plotki (może te kobiety odchodzą same np. na podstawie porozumienia i dostają wysoka odprawę?).
-
Izolda90 wrote:A nie jest tak, że jak się pochwalisz w pracy np w 9 tygodniu, nie idąc na l4, i na drugi dzień dostaniesz wypowiedzenie z okresem wypowiedzenia 2 tygodnie zgodnie z umową. Nie będzie skończony 12 tydzień więc może dać takie wypowiedzenie.
Oczywiście, każda ogarnięta poszłaby na zwolnienie....
Czy się coś pozmieniało ?
Wiesz,z tego co ja się uczyłam (kiedyś na studiach, potem na aplikacji) to ochrona trwa od stwierdzenia ciąży (zaświadczenie od lekarza). Art 177 kp nic nie mówi o ochronie dopiero po 3 m-cu. Jedynie to, że umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Może o to Ci chodziło?
Ewentualnie kwestia czy ginekolog dziś by wystawił zaświadczenie o ciąży? Poza tym w przypadki Bei wypowiedzenie to 1 miesiąc, więc nawet jakby dostała zaświadczenie później, ale w ciągu tego miesiąca to pracodawca ma obowiązek je cofnąć.
Nie mniej jednak sugerowałam nie branie od razu zwolnienia ciążowego,tylko zwykłe.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Minie Black wrote:Znam ten art na wylot, ale znam realia, pracodawca niby oficjalnie nie został poinformowany, dlatego ja od razu złożyłam zaświadczenie o ciąży i prosiłam o pieczątkę wpływu
Nie zmienia to faktu, że można donieść takie zaświadczenie np. następnego dnia. Zresztą pisałaś o tym, że kobiety były zwalniane jak tylko przyznały się do ciąży, a to znaczy, że PKO łamie prawo pracy. Gdyby mi przyszła taka klientka do kancelarii, chętnie sprawę bym przyjęła jako wygraną.
olik321 wrote:datę wpływu zaświadczenia?
ja chcę powiedzieć teraz w pt mojej przełożonej, ale nie dawałam żadnego zaświadczenia, a firma jest cóż... bez moralności wobec pracowników
Umowę mam na czas nieokreślony
Mimo to powinnam się obawiać?
Olik, jeśli wolisz uniknąć ewentualnego stresu i załatwiania zaświadczenia po otrzymaniu ewentualnego zwolnienia, to rzeczywiście weź zaświadczenie i albo przedstaw je przełożonej albo np. zanieść do HR/ kadr.
Tu jeszcze fragment z komentarza do prawa pracy (art 177):
Ochrona kobiet trwa przez okres ciąży oraz przez okres korzystania z urlopu macierzyńskiego. Według Sądu Najwyższego dla ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę kobiety w okresie ciąży nie jest istotny termin wykazania powyższej okoliczności, lecz wyłącznie obiektywny stan rzeczy, istniejący w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy o pracę . Zgodnie jednak z art. 185 § 1 k.p. stan ciąży powinien zostać stwierdzony świadectwem lekarskim - dopiero po przedstawieniu owego świadectwa istnieje podstawa do korzystania przez pracownicę z uprawnień określonych w komentowanym przepisie nawet, jeśli już nastąpiło rozwiązanie stosunku pracy . Ale też - według Sądu Najwyższego - pracodawca nie ma obowiązku przywracać do pracy kobiety w ciąży, jeśli ta zwlekała z odwołaniem się od wypowiedzenia do sądu. Jeżeli kobieta po zwolnieniu z pracy zorientuje się, że jest w ciąży, może, co do zasady, żądać przywrócenia do pracy, przy czym pozew w tej sprawie powinna złożyć w ciągu 7 dni od uzyskania potwierdzenia, że spodziewa się dziecka, a nie gdy lekarz określi termin porodu.
Ergo, można uzupełnić zaświadczenie o ciąży już po wypowiedzeniu i pracodawca ma obowiązek przywrócić do pracy.
olik321, KateHawke, Anna Stesia lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Dziewczyny 3 opcję. Albo bardzo wczesna ciąża której nie widać albo poronienie po cb albo ciąża pozamaciczna. Nie dostałam żadnych leków ani nic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 18:28
Edometrioza (wycięcie guzka z blizny po cc- 06.2017)
Córeczka 4 latka
Aniołek 01.2018 -
Bea25 wrote:Jutro jadę rano.
będziemy tu forumowo trzymać kciuki! :*
reset wrote:będziemy tu forumowo trzymać kciuki! :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 18:42
Córeczka 4 latka
Aniołek 01.2018 -
nick nieaktualny
-
Bea25 wrote:Dziękuję. :* najgorsze jest to szkolenie 500 km 2 tyg i nie będę pod kontrolą żadnego lekarza . bo tam w Lux medzie nie ma terminu.
A masz możliwość zrobienia później jeszcze bety w niedzielę, żeby zbadać przyrost?
Może spróbuj też powiedzieć na infolinii Luxmedu w czym problem - powinni Ci znaleźć termin (z tego co wiem, większość firm ma tak podpisane umowy z luxmedem, że na dostęp do specjalisty nie powinno się czekać dłużej niż 72h, tylko nie każdy tego wymaga).
nick nieaktualny
-
dziewczyny doszła do mnie książka Healthy mama A. Lewandowskiej i jestem narazie pozytywnie zaskoczona.
Przede wszystkim w rozdziale o przygotowaniu do ciązy jest lista badań, które my ciągle na forum wałkujemy ( mam dwie inne ksiązki od znajomych i tak pełnej listy nie było)
są wspomniane hormony, AMH i LH, antygenłożyskowy, MTHFR, przeciwciała przeciwjądrowe, przeciwciała antyfosolipidowe.
Zobaczymy jak dalej, ale narazie wow
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 19:19
-
ANkaG wrote:Trzymam kciuki Bea A ja mam pytanie do tych co dawają M "cukierki" m.in.żelazo Czy jest Wam znany Hemofer?
Wszystkie preparaty z żelazem powodują że kał jest czarny jak smoła i bardzo często bóle brzucha bardziej polecam formę naturalną z alg spiruline i chlorelle, oraz buraczki forte w proszku do tego wit C i organizm raz dwa zregeneruje się. Można poszukać na googlemi88 lubi tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Zdjęcie testów ten na górze z wczoraj, na dole z dzisiaj.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/49afea27407f.jpgMaryAnn, Flowwer, blue00, Anna Stesia, Anaaa90, Yoselyn82, KateHawke, ANkaG, Jedna_z_Wielu, Czrna 81, KateKum, Lena21, Kargo31, Morusek, Karma88 lubią tę wiadomość
Córeczka 4 latka
Aniołek 01.2018 -
reset wrote:A masz możliwość zrobienia później jeszcze bety w niedzielę, żeby zbadać przyrost?
Może spróbuj też powiedzieć na infolinii Luxmedu w czym problem - powinni Ci znaleźć termin (z tego co wiem, większość firm ma tak podpisane umowy z luxmedem, że na dostęp do specjalisty nie powinno się czekać dłużej niż 72h, tylko nie każdy tego wymaga).Edometrioza (wycięcie guzka z blizny po cc- 06.2017)
Córeczka 4 latka
Aniołek 01.2018