NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Siwulec wrote:Reset zamawiam jeden egzemplarz !!!
tylko jakbyś mogła to proszę zajdź szybko w tą ciążę żebyś jak najszybciej tą książkę wydała :* :* :*
Ha, nawet z autografem dostaniesz
A propo anegdotek gastronomicznych znalazłam z własnego facebooka np. taką (idealna na piątek:)):
"Dziś, 5.30 rano, centrum Krakowa. Ciemno, zimno, śpiąco...Robię catering, jednocześnie układając w głowie zarzuty do apelacji, która sama nie chce się napisać. W pewnym momencie podchodzi do mnie pan, na oko trzydziestoparoletni, ubrany całkiem przyzwoicie, tylko życiem jakiś taki zmęczony. Głosem szeleszcząco - bełkotliwym przemawia:
- Pszeszepraszam...Moje uszanowanie! Czy ja mogę zadać Pani jedno pytanie? - zagaduje grzecznie.
- Tak - odpowiadam, zastanawiając się jednocześnie, czy od razu, z góry nie uprzedzić, że nie, nie mam papierosa/ pieniędzy/ dobrego serca (bo o tej porze, mając wizję kilkunastu godzin pracy to ja co najwyżej mam mordercze instynkty...).
- Czy dziś to jest niedziela czy poniedziałek? - pyta, ja zaś zastygam z niedowierzaniem...
- Poniedziałek.
- Dziękuję - odpowiada i słyszę jak pod nosem mamrocze "poniedziałek, poniedziałek... niemożliwe. Dopiero co piątek był".
Wygląda na to, że inni będą mieć jeszcze cięższy początek tygodnia niż ja;)"
A zatem dziewczyny uważajcie, bo poniedziałki przychodzą niepostrzeżenie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 20:03
lamka, KateHawke, Siwulec, Lunaris, Kotowa, Pomi, pawojoszka, Czrna 81 lubią tę wiadomość

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualny
-
Siwulec beta super
a tsh do ogarniecia
a muffinki pyyyychotka
Amy jeszcze raz gratuluje serduszka

Frelcia ale smakolyki robisz
minelas sie z powolaniem, powinnas otworzyc restauracje z przepysznymi daniami:)
Nowa przykro mi, tule..a moze nie wszystko stracone jeszcze?
Minie Black po cichu gratuluje
Siwulec, Minie Black, Amy333 lubią tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Bo ja takie słodkie dziecko zamawiamKateHawke wrote:Ja go podziwiam już od popołudnoa
jest tak słodki że musisz częściej pisać żebym mogła go oglądać
i to już w tym cyklu
olik321, KateKum, Siwulec, ANkaG, KateHawke lubią tę wiadomość
-
Olik- może to i lepiej? Będziesz pod fachowa opieka, poprawią Ci wyniki i wyjdziesz już w pełni sił! Przepis masz stronę wcześniej:)
Lamka- mówiłam, wyłącz net?! Wszystko jest i będzie dobrze, to jest tylko statystyka. Statystycznie to ja stojąc obok psa mam trzy nogi- mam się martwić?
olik321, Koteczka82, Lunaris, Cheresta lubią tę wiadomość

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
lamka wrote:Bocianiątko a jak mi z tej Twojej niemieckiej tabelki wychodzi, że mam betę za niską to mam się bać, martwić czy co?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/099ce71313da.png
To jest wykres mojej bety od 13 do 15 dpo i poniżej masz wydaje mi się najniższe wartości - jak na moja blond głowę to najważniejsze aby rosła wiec wyluzuj kochana i powtórz badanie wtedy będziesz miała lepszy obraz :* :* -
Wiesz ja nie jestem tak kreatywna, wstukalam w neta podstawowy przepis na muffiny i wybrałam ten który mi się najbardziej podobał. A że w szafce była konfitura z jeżyn to wrzuciłam po łyżce do każdej foremkiSiwulec wrote:a ja poproszę o przepis na te z konfiturą

reset, Siwulec lubią tę wiadomość
-
olik321 wrote:Dzięki reset czytam Was jedym okiem a drugim usypiam

Odpoczywaj i nabieraj sił
olik321 lubi tę wiadomość
-
Cheresta wrote:Wiesz ja nie jestem tak kreatywna, wstukalam w neta podstawowy przepis na muffiny i wybrałam ten który mi się najbardziej podobał. A że w szafce była konfitura z jeżyn to wrzuciłam po łyżce do każdej foremki
To jest właśnie kreatywność! Jako były restaurator mogę Ci zdradzić, że tak się rodzą często najlepsze pomysły (bo np. z czegoś trzeba "zejść", czyli mówiąc wprost - trzeba to jakoś wykorzystać, bo inaczej się zepsuje). Ja to nie wiem, czy bym do tych jeżyn (o ile wyszła Ci taka kwaskowa ta konfitura) nie dorzuciła wiórków z białej czekolady, a w przypływie kulinarnego szaleństwa to może i rozmarynu:)
lamka, Siwulec, Cheresta lubią tę wiadomość

Dziękujęreset wrote:Hope, na 12 sztuk daję szklankę mąki, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1/4 szklanki oleju, jedno jajko, pół szklanki mleka a do tego co mam w lodówce, co najczęściej oznacza, że kroję paprykę w kostkę, cebulę też w kosteczkę, do tego trochę papryki peperoni. Dodaję pokrojone salami, czasem oliwki, wrzucam zioła (oregano, natka pietruszki itp.), dodaję trochę ketchupu i ser żółty starty (a resztę sera również po wierzchu, żeby się taka skorupka zrobiła od góry). Jak mi się wszystko wydaje zbyt suche i zbyt mało płynne, dodaję ciut mleka.
Albo do tej samej bazy daję szpinak (na oko, byle mi później konsystencja wyszła taka jak na muffiny) i np. fetę pokruszoną/ pokrojoną w kostkę. Szpinak oczywiście najpierw przesmażony z czosnkiem, solą i pieprzem.
Robiłam też kiedyś z pieczarkami, porem i szynką, ale wtedy tracą one przymiotnik szybkiego dania, bo jednak pora i pieczarki trzeba przesmażyć itp.
No i na wykwintnie z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem, cukinią i ementalerem. Ale jak już mam tyle się babrać to podobnie jak w przypadku porowych z szynką wolę upiec tartę - jest ładniejsza
Aha, ja zawsze mieszam rzeczy suche najpierw, a potem po kolei wlewam mokre i chrzanię zabawę z dwoma miskami. Malo tego, mieszam tak, żeby mi się jednak te składniki równomiernie pooblepiały, a nie jak radzą w niektórych przepisach, i też wyrastają piękne i puszyste.
-
reset wrote:To jest właśnie kreatywność! Jako były restaurator mogę Ci zdradzić, że tak się rodzą często najlepsze pomysły (bo np. z czegoś trzeba "zejść", czyli mówiąc wprost - trzeba to jakoś wykorzystać, bo inaczej się zepsuje). Ja to nie wiem, czy bym do tych jeżyn (o ile wyszła Ci taka kwaskowa ta konfitura) nie dorzuciła wiórków z białej czekolady, a w przypływie kulinarnego szaleństwa to może i rozmarynu:)
olik321 wrote:Dzięki reset czytam Was jedym okiem a drugim usypiam
Po krakowsku Ci powiem: idźŻE spać! Musicie się wysypiać w tej chorobie :*
Rozmaryn odważnie a z czekoladą spróbuję następnym razem. Jak ja czyszcze lodówkę to robię wytrawne naleśniki jako że nie przepadam za słodkimi (tak wiem dziwna jestem ale ze słodkiego to tylko wino). Czyli robię gęste ciasto na naleśniki i dodaje pokrojone w kostkę dodatki. Jakąś wędline, cebulkę, paprykę, cukinię czy co tam jeszcze mam. Dosypuje pieprz sól i paprykę ostrą i smażę takie małe placuszkireset wrote:To jest właśnie kreatywność! Jako były restaurator mogę Ci zdradzić, że tak się rodzą często najlepsze pomysły (bo np. z czegoś trzeba "zejść", czyli mówiąc wprost - trzeba to jakoś wykorzystać, bo inaczej się zepsuje). Ja to nie wiem, czy bym do tych jeżyn (o ile wyszła Ci taka kwaskowa ta konfitura) nie dorzuciła wiórków z białej czekolady, a w przypływie kulinarnego szaleństwa to może i rozmarynu:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 20:41
Siwulec lubi tę wiadomość
-
Wypij za mnieMeśka wrote:Nadrobilam caly dzien i nic nie pamiętam co kto i kiedy:)
Czas na drina, nic mądrzejszego juz nie wymysle
Olik odpoczywaj
Meśka lubi tę wiadomość

112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄