NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Siwulec wrote:Reset zamawiam jeden egzemplarz !!!
tylko jakbyś mogła to proszę zajdź szybko w tą ciążę żebyś jak najszybciej tą książkę wydała :* :* :*
Ha, nawet z autografem dostaniesz
A propo anegdotek gastronomicznych znalazłam z własnego facebooka np. taką (idealna na piątek:)):
"Dziś, 5.30 rano, centrum Krakowa. Ciemno, zimno, śpiąco...Robię catering, jednocześnie układając w głowie zarzuty do apelacji, która sama nie chce się napisać. W pewnym momencie podchodzi do mnie pan, na oko trzydziestoparoletni, ubrany całkiem przyzwoicie, tylko życiem jakiś taki zmęczony. Głosem szeleszcząco - bełkotliwym przemawia:
- Pszeszepraszam...Moje uszanowanie! Czy ja mogę zadać Pani jedno pytanie? - zagaduje grzecznie.
- Tak - odpowiadam, zastanawiając się jednocześnie, czy od razu, z góry nie uprzedzić, że nie, nie mam papierosa/ pieniędzy/ dobrego serca (bo o tej porze, mając wizję kilkunastu godzin pracy to ja co najwyżej mam mordercze instynkty...).
- Czy dziś to jest niedziela czy poniedziałek? - pyta, ja zaś zastygam z niedowierzaniem...
- Poniedziałek.
- Dziękuję - odpowiada i słyszę jak pod nosem mamrocze "poniedziałek, poniedziałek... niemożliwe. Dopiero co piątek był".
Wygląda na to, że inni będą mieć jeszcze cięższy początek tygodnia niż ja;)"
A zatem dziewczyny uważajcie, bo poniedziałki przychodzą niepostrzeżenieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 20:03
lamka, KateHawke, Siwulec, Lunaris, Kotowa, Pomi, pawojoszka, Czrna 81 lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualny
-
Siwulec beta super
a tsh do ogarniecia
a muffinki pyyyychotka
Amy jeszcze raz gratuluje serduszka
Frelcia ale smakolyki robiszminelas sie z powolaniem, powinnas otworzyc restauracje z przepysznymi daniami:)
Nowa przykro mi, tule..a moze nie wszystko stracone jeszcze?
Minie Black po cichu gratuluje
Siwulec, Minie Black, Amy333 lubią tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
KateHawke wrote:Ja go podziwiam już od popołudnoa
jest tak słodki że musisz częściej pisać żebym mogła go oglądać
i to już w tym cyklu
olik321, KateKum, Siwulec, ANkaG, KateHawke lubią tę wiadomość
-
Olik- może to i lepiej? Będziesz pod fachowa opieka, poprawią Ci wyniki i wyjdziesz już w pełni sił! Przepis masz stronę wcześniej:)
Lamka- mówiłam, wyłącz net?! Wszystko jest i będzie dobrze, to jest tylko statystyka. Statystycznie to ja stojąc obok psa mam trzy nogi- mam się martwić?olik321, Koteczka82, Lunaris, Cheresta lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
lamka wrote:Bocianiątko a jak mi z tej Twojej niemieckiej tabelki wychodzi, że mam betę za niską to mam się bać, martwić czy co?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/099ce71313da.png
To jest wykres mojej bety od 13 do 15 dpo i poniżej masz wydaje mi się najniższe wartości - jak na moja blond głowę to najważniejsze aby rosła wiec wyluzuj kochana i powtórz badanie wtedy będziesz miała lepszy obraz :* :* -
Siwulec wrote:a ja poproszę o przepis na te z konfiturą
reset, Siwulec lubią tę wiadomość
-
olik321 wrote:Dzięki reset czytam Was jedym okiem a drugim usypiam
Odpoczywaj i nabieraj siłolik321 lubi tę wiadomość
-
Cheresta wrote:Wiesz ja nie jestem tak kreatywna, wstukalam w neta podstawowy przepis na muffiny i wybrałam ten który mi się najbardziej podobał. A że w szafce była konfitura z jeżyn to wrzuciłam po łyżce do każdej foremki
To jest właśnie kreatywność! Jako były restaurator mogę Ci zdradzić, że tak się rodzą często najlepsze pomysły (bo np. z czegoś trzeba "zejść", czyli mówiąc wprost - trzeba to jakoś wykorzystać, bo inaczej się zepsuje). Ja to nie wiem, czy bym do tych jeżyn (o ile wyszła Ci taka kwaskowa ta konfitura) nie dorzuciła wiórków z białej czekolady, a w przypływie kulinarnego szaleństwa to może i rozmarynu:)lamka, Siwulec, Cheresta lubią tę wiadomość
reset wrote:Hope, na 12 sztuk daję szklankę mąki, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1/4 szklanki oleju, jedno jajko, pół szklanki mleka a do tego co mam w lodówce, co najczęściej oznacza, że kroję paprykę w kostkę, cebulę też w kosteczkę, do tego trochę papryki peperoni. Dodaję pokrojone salami, czasem oliwki, wrzucam zioła (oregano, natka pietruszki itp.), dodaję trochę ketchupu i ser żółty starty (a resztę sera również po wierzchu, żeby się taka skorupka zrobiła od góry). Jak mi się wszystko wydaje zbyt suche i zbyt mało płynne, dodaję ciut mleka.
Albo do tej samej bazy daję szpinak (na oko, byle mi później konsystencja wyszła taka jak na muffiny) i np. fetę pokruszoną/ pokrojoną w kostkę. Szpinak oczywiście najpierw przesmażony z czosnkiem, solą i pieprzem.
Robiłam też kiedyś z pieczarkami, porem i szynką, ale wtedy tracą one przymiotnik szybkiego dania, bo jednak pora i pieczarki trzeba przesmażyć itp.
No i na wykwintnie z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem, cukinią i ementalerem. Ale jak już mam tyle się babrać to podobnie jak w przypadku porowych z szynką wolę upiec tartę - jest ładniejsza
Aha, ja zawsze mieszam rzeczy suche najpierw, a potem po kolei wlewam mokre i chrzanię zabawę z dwoma miskami. Malo tego, mieszam tak, żeby mi się jednak te składniki równomiernie pooblepiały, a nie jak radzą w niektórych przepisach, i też wyrastają piękne i puszyste. -
reset wrote:To jest właśnie kreatywność! Jako były restaurator mogę Ci zdradzić, że tak się rodzą często najlepsze pomysły (bo np. z czegoś trzeba "zejść", czyli mówiąc wprost - trzeba to jakoś wykorzystać, bo inaczej się zepsuje). Ja to nie wiem, czy bym do tych jeżyn (o ile wyszła Ci taka kwaskowa ta konfitura) nie dorzuciła wiórków z białej czekolady, a w przypływie kulinarnego szaleństwa to może i rozmarynu:)
olik321 wrote:Dzięki reset czytam Was jedym okiem a drugim usypiam
Po krakowsku Ci powiem: idźŻE spać! Musicie się wysypiać w tej chorobie :*
reset wrote:To jest właśnie kreatywność! Jako były restaurator mogę Ci zdradzić, że tak się rodzą często najlepsze pomysły (bo np. z czegoś trzeba "zejść", czyli mówiąc wprost - trzeba to jakoś wykorzystać, bo inaczej się zepsuje). Ja to nie wiem, czy bym do tych jeżyn (o ile wyszła Ci taka kwaskowa ta konfitura) nie dorzuciła wiórków z białej czekolady, a w przypływie kulinarnego szaleństwa to może i rozmarynu:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 20:41
Siwulec lubi tę wiadomość
-
Meśka wrote:Nadrobilam caly dzien i nic nie pamiętam co kto i kiedy:)
Czas na drina, nic mądrzejszego juz nie wymysle
Olik odpoczywajMeśka lubi tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄