Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
Odpowiedz

NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE

Oceń ten wątek:
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris wrote:
    Dla pocieszenia powiem Wam że moja bardzo dobra koleżanka z pracy urodziła w 34tc wcześniaczka. Poleżała 2 tyg.-tydzień w inkubatorze i tydzień bez. Wyjściowa waga 2,4kg i poszli do domu! normalnie byłam w szoku! Zdrowa wspaniała dziewczynka :D nie ma żadnych problemów. Rośnie jak na drożdżach.

Życie pisze różne scenariusze ;)
    34tc to już prawie dziecię donoszone :) najgorzej rodzić do 30 tygodnia.

Mikołaj 25.04.2011

08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
    27.02 3480g Michaś 56cm długości <3
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Dzień dobry! Jak się zasiedziałam nas książkami do nocy to dopiero teraz wstałam... I to z bólem gardła i katarem:/
    Ale nieważne, grunt że zdążę powiedzieć Kate- trzymam kciuki!

Frelcia- udanego wyjazdu!
    Iza- udanych zakupów! Może i Tobie uda się upolować jakiś drobiazg, a mąż między skarpetkami i majtkami nie zauważy!:)
    Bocian i Karolina- sukcesów kulinarnych i udanego wieczoru!
    Monia- toż to kreska jak malowana!
    Hope- siknij później, co to za dzień bez Twojego testu:)

Jak kogoś pominęłam, to zgłaszać pretensje, będę edytować;) ale jestem przed kawa, więc same rozumiecie...

oczywiście, że wróciłam ze stanikiem dla siebie ! takie pocieszenie małe przed @ :)

Dziewczyny, zamierzam się przebadać w tym cyklu wzdłuż i wszerz i dlatego najlepiej jakby @ przyszła dopiero w poniedziałek, bo jak przyjdzie jutro to nie wiem czy tak podziałam z badaniami, skoro wolne będę miała dopiero od 4 dc...

Więc @ nie przyłaź jutro prooooszęęęę !!!! chociaż tyle dla mnie zrób!

9 lutego mamy wizytę w klinice i mam zamiar przed nią zrobić takie badania:
    -AMH
    -LH i FSH
    -homocysteina
    -MUCHA -mówicie że najlepiej metodą PCR?
    -helicobater pyroli
    -kwas foliowy

Czy coś jeszcze jest mieć dobrze zrobionego przed wizytą w klinice? CHodzi o to, żebyta wizyta już coś wniosła a nie była suchym wywiadem, bo mamy kawałek dojazdu.

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IZA tak mucha najlepiej PCR :)

P.s mucha to trojca? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 10:31

Izape_91, Meśka lubią tę wiadomość

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunarsi, moja koleżanka urodziłą wczoraj prawdziwego maluszka - 2,270 kg i 47 cm . Maleństwo, dlatego leżała od 10 tygodni w szpitalu, ale dostał 10 punktów :)

Lunaris, ANkaG lubią tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to straszne co piszecie... czemu takie rzeczy w ogole sie dzieja? i jeszcze tyle czsu czekac na porod? to juz w ogole przegiecie!

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    34tc to już prawie dziecię donoszone :) najgorzej rodzić do 30 tygodnia.
    ja rodziłam w 43tc -ciąża była wywoływana może dlatego to dla mnie był taki szok bo to 10 tygodni różnicy. Teraz medycyna na szczęście ma wiele możliwości, szkoda że nie zawsze możemy z tego skorzystać albo nie korzystają z tego nasi lekarze :/

innamorata88 lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Iskierka21 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jeżeli ma sie urodzić wcześniak to najlepiej w 7 miesiącu, a nie w 8 bo wtedy zaczynają się jakieś procesy których lepiej nie przerywać. Ktoś coś więcej wie na ten temat?? :)

• reset Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza - Ty już zdążyłaś zakupy zrobić, a ja ledwo kawę dopiłam ;) Czuję się leniem!

Co do badań - MUCHa koniecznie PCR.
    Rozumiem, że tarczycę i prolaktynę miałaś badaną i jest ok?
    Mnie gin w tym cyklu kazał zrobić jeszcze krzywą cukrową.
    Też sobie dziś muszę rozpisać badania, więc się potem będę inspirować podpowiedziami dziewczyn (ja robię na pewno jeszcze estradiol, prolaktynę, tarczycę, ale u mnie z tym jest problem zawsze, więc kontrolnie sobie zrobię).

A M. jakie badania robił i co teraz powtarza? Tylko seminogram czy coś jeszcze?

Yos - tak, MUCHa to trójca (u mnie w klinice podłapałam ten skrót- to od pierwszych liter Mycoplasmy, Urea i Chlamydii).

Yos - mam też takie niedyskretne pytanie. Czy Twój M. miał robione badania nasienia przed wykryciem bakterii i po przeleczeniu? Naczytałam się jak to bakterie upośledzają płodność i oczywiście teraz się martwię tym...

Iskierka - też tak słyszałam o przedwczesnych porodach, że ponoć 7 miesiąc jest lepszy niż 8, ale moja przyjaciółka urodziła w 8 i dziecko ma teraz 7 lat i jest super zdrowe! Myślę, że nie ma reguły, pewnie dużo też zależy od przyczyn przedwczesnego porodu (są hipotrofiki, które urodzone o czasie będą mniejsze niż te z 7 m-ca). Koniec tych smutnych tematów!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 10:42

Izape_91, innamorata88 lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, jak tak poczytałam te smutne historie to jeśli dotrwam do 36 tyg. to wypożyczę KTG o domu. U mojego lekarza jest taka opcja, jest to jakieś przenośne KTG.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • reset Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Kurcze, jak tak poczytałam te smutne historie to jeśli dotrwam do 36 tyg. to wypożyczę KTG o domu. U mojego lekarza jest taka opcja, jest to jakieś przenośne KTG.

A propo KTG... Jak byliśmy w środę na badaniach, obok sali, gdzie M. oddawał nasienie była sala z KTG. Szczerze - fatalne wrażenie, bo słyszałam to ja w recepcji (co wcale mi na psychikę dobrze nie robiło, resztką sił się powstrzymywałam, by nie płakać z zazdrości), a także słyszał to M. - i mówił, że to nieco rozprasza.
    Ponieważ i tak piszę list do zarządu kliniki nt. ochrony danych osobowych (recepcja rozmawia w taki sposób, że wszyscy wszystko wiedzą) to im zasugeruję też zmianę rozwiązań.

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że z tym 7-8 miesiącem to mit. Że lepiej urodzić w 8 niż w 7.

Izape - w 4 dc też możesz zrobić te badania (robi się między 3 a 5). Ale życzę Ci, żeby @ w ogóle nie przyszła ;-)

innamorata88 lubi tę wiadomość

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka21 wrote:
    Podobno jeżeli ma sie urodzić wcześniak to najlepiej w 7 miesiącu, a nie w 8 bo wtedy zaczynają się jakieś procesy których lepiej nie przerywać. Ktoś coś więcej wie na ten temat?? :)
    Mamaginekolog obala ten mit. Mówiła ze każdy dzień w brzuchu działa na korzyść malucha.

ANkaG lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Iskierka21 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podbijam pytanie. Czy jeżeli brałam wcześniej Acard ale odstawiłam przed okresem i teraz nie biorę to ten okres będzie obfitszy niż zwykle? Nigdy wcześniej nie brałam Acardu to są moje początki a mam teraz mała powódz i zaczynam trochę sie martwić :/

• Bocianiątko Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa90 wrote:
    Hej dziewczyny :-) ja też już na kawce
    Kate myślami z Tobą, kciuki zaciśnięte :-D
    Hope czekamy na Twojego sikanca :-D
    Monika ja tam wierzę że wszystko jest Oki i beta będzie pozytywną także głowa do góry.
    Bocius a Ty kiedy sikanca robisz?
    Miłego dzionka :-P
    Ann, najwcześniej we wtorek ale po tych wczorajszych rewelacjach to chyba dopiero w czwartek dla formalności...

Kejti, bo ja miejsca w pierwszym rzędzie zajmuję! :D czuję się jak matka chrzestna, hihi :) jeszcze 45 min! Ale emocje! <3

Iskierki, ja biorę acard non stop i nigdy tak nie miałam... Inna sprawa że ja nigdy nie mam obfitych @...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 10:48

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szkole jeszcze nas uczyli że jeśli chodzi o wcześniaki to 7 miesiąc jest lepszy niż 8 bo chodzi o rozwój pęcherzyków płucnych. Teraz podaje się surfaktant i w jakiś sposób to załatwia sprawę ale jest na pewno większe ryzyko infekcji i niewydolności oddechowej. Obecnych norm nie znam. Ale też dużo się zmieniło. Kiedyś dzieci urodzone przed 36tc nie miały szans bytu teraz ratuje się dzieci z 22-23 tygodnia. Medycyna się rozwija :)

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Witam się żebyście wiedziały że żyje ale wczoraj mnie robiła rozmowa z teściami i całą noc nie spałam a jeszcze mojej biednej córci coś zaszkodziło i zwymiotowała ok 1 ale później już byko ok tylko ze ja do 6 z nerwów co zasnełam to budzil mnie ból żołądka i niby wymioty bo nie mam wtedy czym ale odruch jest! Chyba pójdę z tym do lekarza kiedys :( Kate trzymam kciuki i muszę dzisiaj odpocząć ale czytac Was będę tylko że te smutne wpisy aż mnie dobijają

• Iskierka21 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris wrote:
    W szkole jeszcze nas uczyli że jeśli chodzi o wcześniaki to 7 miesiąc jest lepszy niż 8 bo chodzi o rozwój pęcherzyków płucnych. Teraz podaje się surfaktant i w jakiś sposób to załatwia sprawę ale jest na pewno większe ryzyko infekcji i niewydolności oddechowej. Obecnych norm nie znam. Ale też dużo się zmieniło. Kiedyś dzieci urodzone przed 36tc nie miały szans bytu teraz ratuje się dzieci z 22-23 tygodnia. Medycyna się rozwija :)

Lunaris mi mąż o tym mówił. Jak wróci wieczorem to poproszę, aby dokładnie sprawdził bo aż jestem ciekawa. Czytał chyba o tym w jakiejś nowej literaturze. :)

• Iskierka21 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Iskierki, ja biorę acard non stop i nigdy tak nie miałam... Inna sprawa że ja nigdy nie mam obfitych @...

Bociuś dzięki za odpowiedź. Ja ostatnią miałam dość skąpą więc może to nie przez Acard tylko ogólnie coś się popitol*** i organizm teraz czyści :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 10:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moli5 wrote:
    Moniko dlaczego wyniki dopiero we wtorek? Ja kilkakrotnie pobierałam badanie w diagnostyce w Sb o były tego samego dnia ok 16.00.Chyba ,że to zależy od miasta.
    Ale trzymam kciuki abyś nie musiała siedzieć w napięcia do wtorku!
    Wydaję mi się że wysyłają do Lublina. Powiedziała że internetowo będzie najwcześniej w poniedziałek wieczorem, albo wtorek...

Zrobiłam betę i progesteron, ale czy nie będzie progesteron jakiś zawyżony przy dupku?

• summer86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dupek nie wychodzi w badaniu proga.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
‹‹ 508 509 510 511 512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ