Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Październik zwiastuje jesienną szarówkę, weź starego pod koc, a w czerwcu na porodówkę 🤍
Odpowiedz

Październik zwiastuje jesienną szarówkę, weź starego pod koc, a w czerwcu na porodówkę 🤍

Oceń ten wątek:
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Cześć dziewczyny, ja wpadłam zameldować małpiszona. :/ 36 dc, owulka była późno bo w 21dc, przesunięta pewnie przez ten wakacyjny wyjazd i zmianę klimatu, mimo lewego jajnika fiasko. Także rozpoczynam 8 cs. Tyle dobrego, że chociaż fazę lutealna mam książkowa bo 14 dni, jak co cykl z resztą.

Dużo miałam nadzieji, bo lewy jajnik, chociaż córkę mam z lewego, ale krótkiego bardzo cyklu, więc może jeszcze wszystko przed nami, skoro ten był taki długi.

Tulę Was wszystkie które jeszcze dwóch kresek nie ujrzały, wszystko przed nami, w końcu musi się udać 🫂🫂🫂🤞🤞🤞 i gratuluję dziewczynom, które ujrzały kreseczki j życzę nudnych i spokojnych ciąż, bez stresu i natłoku myśli 😁❤️

Na drugim wątku ponad 70 dziewczyn jest, więc mam sporo roboty, żeby być tam na bieżąco i prowadzić wątek, ale staram się tu chociaż co jakiś czas do Was zaglądać i trzymać mocno kciuki🤞 wierzę, że w końcu spotkamy się po fioletowej stronie mocy 😁

Witaj w nowym cyklu 🤞🏼💪🏼 🤞🏼🍀
    Ja czekam na moją 🐒, temp spadła, jest dziś 15 dzień od pik, zawsze 🐒 wpada idealnie, więc dziś też będzie 😪
    To będzie 7 cykl starań

Pięknego dnia ❤️

Darrika lubi tę wiadomość

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
    Wiesiołek + Wit E + omega + NAC
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie!
    Miałam Was pytać!

Mój rodzinny (miałam kontrolę w związku z zap płuc) chyba miał jakieś wyrzuty sumienia, że mnie tak olał z badaniami i ginekologiem …
    I uwaga ‼️
    Przepisał mi Clomid, pow że mam wziąć 5 tabletek od 3dc (dostałam 10 na 2 cykle)
    I tyle 🤷🏻‍♀️

To się nie bierze jakoś pod kontrolą USG czy coś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 10:21

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
  • Insane Autorytet

Wysłany: 10 października, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia1987 wrote:
    Właśnie!
    Miałam Was pytać!

Mój rodzinny (miałam kontrolę w związku z zap płuc) chyba miał jakieś wyrzuty sumienia, że mnie tak olał z badaniami i ginekologiem …
    I uwaga ‼️
    Przepisał mi Clomid, pow że mam wziąć 5 tabletek od 3dc (dostałam 10 na 2 cykle)
    I tyle 🤷🏻‍♀️

To się nie bierze jakoś pod kontrolą USG czy coś?

Jeśli nie miałaś nigdy wcześniej stymulacji to przynajmniej ze 2 cykle powinnaś mieć pod kontrolą, czy nie dochodzi do hiperstymulacji albo czy w ogóle coś działa. Nie chce mi się szukać co to, ale po nazwie to pewnie coś z clomifenem, szkoda, że nie letrozol, bo CLO potrafi upośledzać przyrost endometrium.

40 tc 💔
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    Jeśli nie miałaś nigdy wcześniej stymulacji to przynajmniej ze 2 cykle powinnaś mieć pod kontrolą, czy nie dochodzi do hiperstymulacji albo czy w ogóle coś działa. Nie chce mi się szukać co to, ale po nazwie to pewnie coś z clomifenem, szkoda, że nie letrozol, bo CLO potrafi upośledzać przyrost endometrium.

Ten cep to nawet usg nie ma, a przeciez jest wszystkowiedzący i do ginekologa mnie nie wyśle 🤷🏻‍♀️😪
    Brać to na próbę? Czy olać?
    Mój nie może w tym msc iść na badanie nasienia, więc i tak mamy min msc w 🍑 na badanie 🥲

Edit
    Widzę na polskich stronach że to jest Clostilbegyt
    A powiedział że to mogę brać ze względu na tarczycę, mam niedoczynność i przyjmuje 250 levothyrox (PL euthyrox?)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 10:47

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
  • Insane Autorytet

Wysłany: 10 października, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia1987 wrote:
    Ten cep to nawet usg nie ma, a przeciez jest wszystkowiedzący i do ginekologa mnie nie wyśle 🤷🏻‍♀️😪
    Brać to na próbę? Czy olać?
    Mój nie może w tym msc iść na badanie nasienia, więc i tak mamy min msc w 🍑 na badanie 🥲

Edit
    Widzę na polskich stronach że to jest Clostilbegyt
    A powiedział że to mogę brać ze względu na tarczycę, mam niedoczynność i przyjmuje 250 levothyrox (PL euthyrox?)

Ja bym mimo wszystko brała… ale to musisz mieć na uwadze, że zawsze jest ryzyko ciąży mnogiej. Tutaj masz po jednej tabletce, to taka chyba minimalna dawka.
    Powiem Ci, że podejście tam tych lekarzy to dla mnie szok i niedowierzanie. Cieszę się w takich chwilach, że mieszkam w Polsce 🙄

40 tc 💔
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    Ja bym mimo wszystko brała… ale to musisz mieć na uwadze, że zawsze jest ryzyko ciąży mnogiej. Tutaj masz po jednej tabletce, to taka chyba minimalna dawka.
    Powiem Ci, że podejście tam tych lekarzy to dla mnie szok i niedowierzanie. Cieszę się w takich chwilach, że mieszkam w Polsce 🙄

Moja ostatnia ciąża była i tak mnoga, na 1 USG były 2 osobne pęcherzyki, później krwawienie i na 2 usg już tylko 1 🤷🏻‍♀️
    Oczywiście żadnych badań itd

Insane, gdyby nie spirala to bym ginekologa nie widziała od porodu młodej, czyli 2013r 😪
    Jak zakładałam spiralę to pow że nie rozłożę nóg przed rodzinnym to mnie łaskawie wysłał do ginekologa, więc szybkie badanie, spirala, kontrola usg i naraaaa 🤷🏻‍♀️
    Wyciągnięcie tak samo 🤷🏻‍♀️
    Cytologia co 5 lat od 30rż którą robię sobie sama w domu 🫣🫣🫣

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
  • Minia000 Autorytet

Wysłany: 10 października, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia1987 wrote:
    Moja ostatnia ciąża była i tak mnoga, na 1 USG były 2 osobne pęcherzyki, później krwawienie i na 2 usg już tylko 1 🤷🏻‍♀️
    Oczywiście żadnych badań itd

Insane, gdyby nie spirala to bym ginekologa nie widziała od porodu młodej, czyli 2013r 😪
    Jak zakładałam spiralę to pow że nie rozłożę nóg przed rodzinnym to mnie łaskawie wysłał do ginekologa, więc szybkie badanie, spirala, kontrola usg i naraaaa 🤷🏻‍♀️
    Wyciągnięcie tak samo 🤷🏻‍♀️
    Cytologia co 5 lat od 30rż którą robię sobie sama w domu 🫣🫣🫣
    O rany ale dziwne podejście. Nie wychwyciłam który to kraj?
    A przecież tyle chorób można wyprzedzić przy odpowiedniej profilaktyce.

U mnie 10dc, od wtorku działamy. Teraz ruszamy na przedłużony weekend z naszymi przyjaciółmi.
    Jest duża radość ale też hm... nostalgia.
    Obie byłyśmy w ciąży w tym samym czasie, z tym że jej dalej trwa i już ponoć widać brzuszek a ja staram się od nowa :) cieszę się ich szczęściem i że się spotkamy ale spodziewam się, że dotrze do mnie gdzie bym była gdyby ciaza się nie przestała rozwijać.

• kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia daj znać co to za kraj? Rzeczywiście wszystko inaczej niż u nas. A prywatna opieka ginekologa pewnie kosztuje krocie? Czy trudno dostępna? Czy to i to?

Minia000 wyobrażam sobie, że to trudne. Ale zawsze możesz wpaść tutaj i się wygadać jeśli będzie potrzeba. ❤ Spróbuj jednak skorzystać z wyjazdu i złapać oddech od codzienności. Buziaczki. I przybijam piątkę za 10d.c. ;)

Minia000 lubi tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87: parametry nasienia prawidłowe ✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania na spokojnie od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji

Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
    Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅

06.24 borelioza - leczenie ✅

10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
    11.24 - 12.24 ---> leczenie + kontrolne wymazy💊
    01.25 - 🏥badania hormonalne, HSG, histeroskopia 🙏🙏🙏
  • Minia000 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kałamarnica 11 wrote:
    Olcia daj znać co to za kraj? Rzeczywiście wszystko inaczej niż u nas. A prywatna opieka ginekologa pewnie kosztuje krocie? Czy trudno dostępna? Czy to i to?

Minia000 wyobrażam sobie, że to trudne. Ale zawsze możesz wpaść tutaj i się wygadać jeśli będzie potrzeba. ❤ Spróbuj jednak skorzystać z wyjazdu i złapać oddech od codzienności. Buziaczki. I przybijam piątkę za 10d.c. ;)
    Wiem, wiem dziękuję ❤️
    Liczę mimo wszystko na cudowny długi weekend :)

kałamarnica 11 lubi tę wiadomość

• Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holandia.
    Nie ma czegoś takiego jak wizyta prywatna, ogólnie opieka zdrowotna jest prywatna, nie ma państwowej, każdy kto jest zameldowany lub pracuje musi wykupić własny pakiet ubezpieczenia.
    Leki za darmo, ogólnie wszystko za darmo (zależy jaki pakiet ja mam 200e msc) 6x iui mam w pakiecie + 2 invitro

Ale nawet to nie daje żadnej pewności, wszystko trzeba załatwiać przez rodzinnego (oprócz dentysty i fizjoterapeuty)
    Rodzinny tutaj jest specjalizacja od wszystkiego, ma na studiach podstawy wszystkiego i ma prawo leczyć niemal wszystko.

Miałam tsh 22 i sam chciał mnie do endokrynologa w szpitalu wysłać to mu odp że sam ogarnie i jak guzów nie ma to nie ma po co mnie wysyłać 🤷🏻‍♀️

Pod względem szpitalnym opieka jest NA MAX, byłam kilka razy, leżałam z covid 2 tyg, wszystko jak w amerykańskich filmach, sale, opieka, jedzenie.
    Poród? Jak marzenie, opieka też.
    Ale żeby dostać się do szpitala to już inna bajka 😂

Porody też raczej domowe albo max w hotelu porodowym i po 2-4h wraca się do domu 🤷🏻‍♀️po CC 1 dzień w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 12:22

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia1987 wrote:
    Holandia.
    Nie ma czegoś takiego jak wizyta prywatna, ogólnie opieka zdrowotna jest prywatna, nie ma państwowej, każdy kto jest zameldowany lub pracuje musi wykupić własny pakiet ubezpieczenia.
    Leki za darmo, ogólnie wszystko za darmo (zależy jaki pakiet ja mam 200e msc) 6x iui mam w pakiecie + 2 invitro

Ale nawet to nie daje żadnej pewności, wszystko trzeba załatwiać przez rodzinnego (oprócz dentysty i fizjoterapeuty)
    Rodzinny tutaj jest specjalizacja od wszystkiego, ma na studiach podstawy wszystkiego i ma prawo leczyć niemal wszystko.

Miałam tsh 22 i sam chciał mnie do endokrynologa w szpitalu wysłać to mu odp że sam ogarnie i jak guzów nie ma to nie ma po co mnie wysyłać 🤷🏻‍♀️

Pod względem szpitalnym opieka jest NA MAX, byłam kilka razy, leżałam z covid 2 tyg, wszystko jak w amerykańskich filmach, sale, opieka, jedzenie.
    Poród? Jak marzenie, opieka też.
    Ale żeby dostać się do szpitala to już inna bajka 😂

Porody też raczej domowe albo max w hotelu porodowym i po 2-4h wraca się do domu 🤷🏻‍♀️po CC 1 dzień w szpitalu.
    Z tą iui i ivf w pakiecie plus darmowe leki to fajnie ale to że rodzinny to lekarz od wszystkiego to jakaś masakra 😱

🙎‍♀️29: wszystko ok, naturalne owulacje
    01.2024 AMH 2,7
    11.2024 AMH 1,87
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston

👨28: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
    💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa2024 wrote:
    Z tą iui i ivf w pakiecie plus darmowe leki to fajnie ale to że rodzinny to lekarz od wszystkiego to jakaś masakra 😱

To jest jeszcze nic 😂😂
    Lekarz rodzinny ma asystentkę, tzw medyczna asystentka, która ma studia „medyczne” i pierw rozmawia się z nią 🫣
    I ona decyduje czy w ogóle można przyjść do niego ze swoim problemem 😂😂
    Więc np gorączka? Weźmie pani paracetamol
    Dziecko chore? Wszystkie chorują
    Dziwna wysypka? Proszę wysłać zdjęcie

Itd

Ale z drugiej strony, miałam plamienia przed spiralą, okresy różne itd to z nią rozmawiałam, dostałam badania krwi, skierowanie itd nawet z pracy nie wyszłam, wszystko na telefon 🤷🏻‍♀️

Tak, wszystkie leki za darmo, spirala, badania itd
    Ale nie ma opcji np samemu iść na badania, musi być skierowanie 🤷🏻‍♀️😪

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
  • Lusia3131 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Dziewczyny dziękuję za wszystkie słowa wsparcia, przyznaję Wam rację jak tak teraz to przeanalizowałam.
    Poczekam do piątku, zrobię betę powtórkę i wszystko będzie jasne.
    Maaagda! Ty nasza pesymistyczna duszo ! Gdybym ja miała taki wynik bety to by mnie mąż z sufitu ściągał bo szybowalabym ze szczęścia !!! Halo! Wszystko jest ok! I będzie ok! Oddychamy i liczymy do 10!

magdalena321 lubi tę wiadomość

2018 Rysio♡♡♡♡♡ !!! 3590 38tc! ♡♡♡♡

2020 13 tydzień;( bliźniaki.. 😞
    2021 11 tydzień:(
    2021 5× ciąża biochemiczna
    2022 2x ciąża biochemiczna

2023 Tadzio !! ♡♡♡♡ 3490 38tc♡♡♡♡♡

Lipiec 2024 starania o trzeciego maluszka !
  • Magdanowa Znajoma

Wysłany: 10 października, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdy chyba tak mają że dużo się martwią ;)
    Magdalena321 mocno trzymam kciuki za fasolkę! ❤️

Ja dziś 10dpo i chciałam zrobić sobie test z krwi.
    Za cholerę jednak nie mogłam zebrać jej tyle ile wymagał test, dusiłam ten palec ale nic. Tyle co zebrałam to dałam do tego testu, wyszedł negatywny i teraz nie wiem czy dlatego że było za mało krwi czy po prostu się nie udało..
    testowanie mam zaplanowane na 16.10 ale nie wiem jak wytrzymam jeszcze ten tydzień 🙈
    Ciągle o tym myślę

• Lusia3131 Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 7dpo. Oczywiście jako że jestem typem sportowca, to dla sportu strzeliłam dwa testy.
    Testeo jak zwykle mnie nie zawiódł ( został mi jeszcze z czasów kiedy w nie wierzylam) , a ten wiarygodny Pink nie pozostawia wątpliwości, że... po prostu halo Lusieńko, za wcześnie testujesz! ;) wciąż wierzę 🫣❤️

https://zapodaj.net/plik-uplcyPg8A6

2018 Rysio♡♡♡♡♡ !!! 3590 38tc! ♡♡♡♡

2020 13 tydzień;( bliźniaki.. 😞
    2021 11 tydzień:(
    2021 5× ciąża biochemiczna
    2022 2x ciąża biochemiczna

2023 Tadzio !! ♡♡♡♡ 3490 38tc♡♡♡♡♡

Lipiec 2024 starania o trzeciego maluszka !
  • Magdanowa Znajoma

Wysłany: 10 października, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia3131 wrote:
    U mnie 7dpo. Oczywiście jako że jestem typem sportowca, to dla sportu strzeliłam dwa testy.
    Testeo jak zwykle mnie nie zawiódł ( został mi jeszcze z czasów kiedy w nie wierzylam) , a ten wiarygodny Pink nie pozostawia wątpliwości, że... po prostu halo Lusieńko, za wcześnie testujesz! ;) wciąż wierzę 🫣❤️

Doskonale rozumiem! Ja chyba pojadę do rossmanna i też strzelę sobie test chociaż miałam nie robić tego tak wcześnie..
    Te testeo oszukują? Bo kreseczka jest tam całkiem widoczna

Lusia3131 lubi tę wiadomość

• Natt Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś śluz rozciągliwy cały brązowy, czyli z plamieniem. Dwa dni temu wydaje mi się że też był podbarwiony krwią. Jeszcze tak nie miałam 🤔

Córka z 2023
    6 miesięcy starań

Kwiecień 2024 druga runda starań 🤱
    Czerwiec 2024 ciąża biochemiczna
  • M93 Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia3131 wrote:

Mi się wydaje, że na tym pinku coś się przebija

Lusia3131 lubi tę wiadomość

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    ⏸️ 09.08 🥹 ➡️ 10+2 💔

CDN 😎😂

PCOS.
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanowa wrote:
    Magdy chyba tak mają że dużo się martwią ;)
    Magdalena321 mocno trzymam kciuki za fasolkę! ❤️

Ja dziś 10dpo i chciałam zrobić sobie test z krwi.
    Za cholerę jednak nie mogłam zebrać jej tyle ile wymagał test, dusiłam ten palec ale nic. Tyle co zebrałam to dałam do tego testu, wyszedł negatywny i teraz nie wiem czy dlatego że było za mało krwi czy po prostu się nie udało..
    testowanie mam zaplanowane na 16.10 ale nie wiem jak wytrzymam jeszcze ten tydzień 🙈
    Ciągle o tym myślę

A jaki masz ten z krwi? Bo ja mam w nl tylko od 25, drugi jest od 50. Więc może jest za wcześnie 🤞🏼🍀

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę a się teraz wkurzyłam. Mam dość obszerny pakiet medicover, chciałam zrobić parę badań hormonalnych, więc stwierdziłam, że po co mam płacić. Napisałam więc na czacie do gina na medicover z prośbą o wystawienie skierowania i co? „Owszem ma pani te badania w pakiecie, ale zgodnie z regulaminem jeśli jakieś badania mają służyć w celach diagnostyki niepłodności to są one i tak płatne, więc skierowania nie mogę wystawić”. I coś w stylu „z mojej strony to wszystko”, zamknęła baba czat i koniec rozmowy

🙎‍♀️29: wszystko ok, naturalne owulacje
    01.2024 AMH 2,7
    11.2024 AMH 1,87
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston

👨28: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
    💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ