X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie PIERWSZE OBJAWY
Odpowiedz

PIERWSZE OBJAWY

Oceń ten wątek:
  • Kamieniara Znajoma

Wysłany: 8 września, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje ❤️ Życzę prawidłowych przyrostów i spokojnej ciąży!

kocham_zycie lubi tę wiadomość

• kocham_zycie Znajoma

Wysłany: 9 września, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamieniara wrote:
    Gratulacje ❤️ Życzę prawidłowych przyrostów i spokojnej ciąży!

Dziękuję ! 🙏🏼

• Agaga94 Znajoma

Wysłany: 10 września, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😀

Jestem tu nowa, u nas początki bo to dopiero 2cs.

Jestem ok 7-8 dpo, moje cykle są regularne ok 27-28 dni, do @ 7 dni. Od dwóch dni czuję kłucie jajnika i delikatny ból podbrzusza. Nigdy wcześniej tak nie miałam, zwykle boli mnie podbrzusze dopiero drugiego dnia @. Czy to możliwe, że to implantacja? Dziś rano robiłam test ale wyszedł negatywny. Wydaje mi się, że to za wcześnie i z następnym testem postaram się wstrzymać do @.

Co myślicie?

15/09/24 ⏸
    29/09/24 (5+5) SOR - plamienie - jest pęcherzyk ciążowy oraz żółtkowy
    04/10/24 (6+3) 0,86 cm dzidziolka z bijącym serduszkiem ❤️
    18/10/24 (8+3) było serduszko
    06/11/24 żegnaj fasolko 💔😭
  • Nieprzejrzysta Autorytet

Wysłany: 10 września, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaga94 wrote:
    Cześć dziewczyny 😀

Jestem ok 7-8 dpo, moje cykle są regularne ok 27-28 dni, do @ 7 dni. Od dwóch dni czuję kłucie jajnika i delikatny ból podbrzusza. Nigdy wcześniej tak nie miałam, zwykle boli mnie podbrzusze dopiero drugiego dnia @. Czy to możliwe, że to implantacja? Dziś rano robiłam test ale wyszedł negatywny. Wydaje mi się, że to za wcześnie i z następnym testem postaram się wstrzymać do @.

Co myślicie?

Nie nastawiaj się i nie wyszukuj objawów. Ja też miałam dziwne rzeczy, wtedy kiedy zaczęłam czekać na objawy 😅 I za każdym razem obstawiałam ciążę, teraz po kilku miesiącach starań - już odpuściłam 😉Tak naprawdę do 12 dpo nie ma żadnych objawów ciążowych, bo organizm jeszcze nie ogarnia, że jest w ciąży.
    Zrelaksuj się i niczego nie szukaj, jak ma być ciąża to się dowiesz w swoim czasie 😀

-14.11.- 1 wizyta (6+3)
    -8 miesiąc starań ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
    -7 miesiąc starań(wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
    -Mthfr - Brak mutacji
    -Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy.
    -Niedowaga ⚖️
    -Od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
    ASD II,
    - Arytmia od 2021r.
    -Anemia (Czerwiec 2024r.)
    👱‍♀️29🧑29
  • Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 10 września, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Wam

dziś wg Ovu jest 33 dzień cyklu, ok 4-5 dni po spodziewanej @. Od kilku dni robię testy ciążowe i są negatywne. Nie wiem co myśleć, wpis raczej z serii "żalipostów", bo nic tylko czekać.

Zwykle cykle mam ok 28 dniowe z różnicą 1 dnia ale w kwietniu poroniłam i zastanawiam się, czy ten wydłużony cykl to nadal ustawianie się organizmu. W maju miałam cykl 24 dniowy, potem czerwiec i lipiec 27 dni no i teraz leci 33 dni i ani w tą ani wewte.

W żadnym z nich nie potrafiłam ustalić dni płodnych wg obserwacji organizmu. Jedynie matematyka i ogólne zasady schematyczne więc może faktycznie cykl ten służy do regulacji.. (??) w 4 miesiącu po poronieniu trochę dziwne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 18:43

➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
  • Lania67 Nowa

Wysłany: 12 września, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej moje cykle zawsze są około 32-35 dni. Wczoraj w 29 dniu dostałam brązowego plamienia (nigdy takie u mnie nie występuje zawsze od razu miesiączka) niewielki ból brzucha m, dziś dalej delikatne plamienie ale bez bólu. Może to być ciąża albo zagnieżdżenie? Kiedy zrobić test?

• Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 12 września, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lania67 wrote:
    Hej moje cykle zawsze są około 32-35 dni. Wczoraj w 29 dniu dostałam brązowego plamienia (nigdy takie u mnie nie występuje zawsze od razu miesiączka) niewielki ból brzucha m, dziś dalej delikatne plamienie ale bez bólu. Może to być ciąża albo zagnieżdżenie? Kiedy zrobić test?
    Wg mnie to zapowiedź okresu. Jeśli minie dzień spodziewanej @ to dopiero wtedy zacznij testy. Jak zaczniesz prędzej to cię nerwica zje, bo będziesz codziennie myśleć 'a może dziś'

➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
  • Agaga94 Znajoma

Wysłany: 13 września, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaga94 wrote:
    Cześć dziewczyny 😀

Co myślicie?
    Dziewczyny, mam coraz więcej objawów (albo świruję🙈). Wczoraj pojawił się na papierze śluz podbarwiony jasnoróżową krwią (jednorazowo), dziś rano tak samo, potem czysto. Wczoraj bolały mnie też piersi a nigdy nie bolały.
    Ogólnie moje cykle po odstawieniu anty w grudniu 2023 są bardzo regularne i bardzo "przyjazne" tzn. dość skąpe miesiączki, delikatny ból podbrzusza i tyle. Do @ 4 dni - wczoraj test ale wykonany w ciągu dnia i negatyw 😞
    Moja cierpliwość jest wystawiona na próbę.
    Myślicie, żeby pójść na betę jutro czy czekać?

15/09/24 ⏸
    29/09/24 (5+5) SOR - plamienie - jest pęcherzyk ciążowy oraz żółtkowy
    04/10/24 (6+3) 0,86 cm dzidziolka z bijącym serduszkiem ❤️
    18/10/24 (8+3) było serduszko
    06/11/24 żegnaj fasolko 💔😭
  • Ana29 Ekspertka

Wysłany: 13 września, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej poczekaj te kilka dni do dnia miesiączki 😊

• Dosia_24 Nowa

Wysłany: 19 września, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Jestem tu nowa ale obserwuje wątek co jakiś czas od kilku miesięcy. To mój 7 cykl starań... i zaczynam wariować 🙃. Co miesiąc mam oczywiście objawy i nic z tego 😅 niestety. Od kilku miesięcy już nie robię testów ani bety, nigdy, po prostu czekam na okres żeby się nie rozczarować, bo nie zliczę łez które wylałam patrząc na negatywy.
    Tym razem moje objawy są dziwniejsze i już nie wiem co mam myśleć, bo nie chce się znowu nastawiać. @ Ma być w sobotę, dwa dni temu mnie strasznie przeczyściło i czuje się jak chora, a ja nie choruje NIGDY. Boli mnie prawy jajnik z którego była owulka i po tej samej stronie kłucie od tyłu jakby nerka ale podbrzusze też pobolewa, jak kicham to mam wrażenie jakby mnie ktoś igłą dźgał. Rozważałam już zapalenie wyrostka robaczkowego. Zawsze przed @ mam apetyt ,a teraz nie mam ochoty na nic.
    Kilka wpisów temu staraczka miała podobne objawy i zakończyło się pozytywnym testem ...więc chcąc nie chcąc nadzieje mam.

• NatR Przyjaciółka

Wysłany: 20 września, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaga94 wrote:
    Dziewczyny, mam coraz więcej objawów (albo świruję🙈). Wczoraj pojawił się na papierze śluz podbarwiony jasnoróżową krwią (jednorazowo), dziś rano tak samo, potem czysto. Wczoraj bolały mnie też piersi a nigdy nie bolały.
    Ogólnie moje cykle po odstawieniu anty w grudniu 2023 są bardzo regularne i bardzo "przyjazne" tzn. dość skąpe miesiączki, delikatny ból podbrzusza i tyle. Do @ 4 dni - wczoraj test ale wykonany w ciągu dnia i negatyw 😞
    Moja cierpliwość jest wystawiona na próbę.
    Myślicie, żeby pójść na betę jutro czy czekać?

Hej i jak u Ciebie?
    Krotke miesiączki i skąpe bol piersi, były u mnie objawem wysokiej prolaktyny

• Nuśkaaa Nowa

Wysłany: 10 października, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Gratuluję wszystkim Staraczkom którym się udało, a te które nadal widzą biel na teście tulę mocno 🥰

My staraliśmy się od roku. Nie wiem co w końcu zaważyło na tym, że się udało w tym cyklu: czy to sono HSG, wyleczone plazmocyty, termofor na podbrzusze, ananas? Już wszystkiego próbowałam, pewnie tak jak większość z Was, wszystko zrobimy żeby zobaczyć te dwie kreski 🙄 nie poddawajcie się! U nad w tym cyklu się udało, dwa pozytywne testy dzień do dniu a beta hcg wzrosła po 48h z 90 na 245 ❤️ trzymajcie kciuki 🫶

W każdym razie chciałam się z Wami podzielić moimi objawami w tym cyklu. Wiadomo, każda z nas może to przejść inaczej ale ponieważ sama spędziłam parę dni na przeglądanie tego forum i czytanie waszych postów objawów więc może komuś przyniesie jakąś nadzieję mój wpis. U mnie to było:
    - majty mokre, jakbym się zsikała 😅 i to przez parę dni
    - drażliwość piersi ale to zawsze miałam przed okresem. Jedyna różnica to to, że intensywność jest większa, na przykład czuję je jak się kładzę na brzuchu
    - małe żyłki widoczne na lewej piersi (ale mąż mówi że widział je też w innych cyklach więc może sobie wmawiam 😅)
    - ból w podbrzuszu jakby mi się okres zbliżał, podobno to naturalne ale byłam pewna że @ idzie
    - niesamowity głód. Zjadłam obiad i już byłam głodna. Zawsze przed okresem się trochę więcej je ale to już było dziwne.
    - swędząca pochwa 😅 ale tylko przez może jakieś 2 dni, już się bałam że to jakaś infekcja ale wyczytałam że tak może być bo PH się zmienia. Na pewno nic co było aż tak niekomfortowe żebym nie mogła normalnie funkcjonować.
    - mega gazy 😅
    - brak uczucia zatrzymania się wody w ciele co zwykle miałam przed każdą miesiączką

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października, 14:00

• Kornelia35 Koleżanka

Wysłany: 10 października, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaM27 wrote:
    mam podobne objawy jak piszecie, ale zrobiłam już 2 testy i nic ;/ mam wrażliwe piersi, temperatura powyżej 37, lekkie pobolewanie lewego jajnika, zwiększony apetyt i senność. jutro powinnam dostać okres, strasznie się niepokoje czy jestem w ciąży. we wrześniu poroniłam w 8 tyg. więc dlatego niepewność i obawa. jak myślicie, czy jak jutro rano zrobię test to czy będą już 2 kreski?

Hej! I jak sytuacja?

• Abcdeka Znajoma

Wysłany: 18 października, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiszę coś od siebie i zweryfikuję za kilka dni :)

Staram się od 10 miesięcy, mam 33 lata. W czerwcu miałam ciążę biochemiczną. Teraz jestem 11dpo (31dc). Robiłam dziś test i wyszedł negatywny.

Od kiedy pamiętam jajniki kłuły przed okresem ale aktualnie mam objaw, który miałam tylko raz w innym cyklu (gdy zaszłam na moment w ciążę). Dwa dni temu (9dpo) miałam natężone kłucia macicy na wieczór. Leżę sobie i tak w odstępie kilku minut ostre bolące kłucie tam na dole. Do tego rozśmieszył mnie wtedy mąż i spięłam brzuch śmiejąc się i dostałam skurczu 5 sek bo zbyt mocno się napięłam. Od kliku dni jestem tam na dole pospinana, czuję to. I miałam podobnie przy ciąży biochemicznej, przed tym zanim wyszła pozytywna kreska. Stąd moja nadzieja 🥹

Dziś test negatywny, okres niby powinnam dostać w poniedziałek (albo jutro wg innej aplikacji), więc kolejny test wykonam w poniedziałek jeżeli okresu nie dostanę :)

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    👰🏼🤵🏼2024
    Starania od: 1.2024

AMH: 12,8 (nie mam PCOS) ❌
    D3: 44,5 ✅
    Monitoring ✅
    Cykle owulacyjne ✅

Koncentracja 6mln/ml ❌
    Morfologia 1% ❌
    Stres oksydacyjny ✅
    FSH, LH, Estradiol, Prolaktyna, DHEA, Testosteron ✅
    Test fragmentacji DNA ✅

Kwalifikacja pod In Vitro (na podstawie wyników badań).

Suplementacja obydwoje ✅ (ona - od 6.2024, on - od 8.2024

06.2024 ciąża biochemiczna ❌
  • Abcdeka Znajoma

Wysłany: 18 października, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśkaaa wrote:
    Cześć dziewczyny! Gratuluję wszystkim Staraczkom którym się udało, a te które nadal widzą biel na teście tulę mocno 🥰

My staraliśmy się od roku. Nie wiem co w końcu zaważyło na tym, że się udało w tym cyklu: czy to sono HSG, wyleczone plazmocyty, termofor na podbrzusze, ananas? Już wszystkiego próbowałam, pewnie tak jak większość z Was, wszystko zrobimy żeby zobaczyć te dwie kreski 🙄 nie poddawajcie się! U nad w tym cyklu się udało, dwa pozytywne testy dzień do dniu a beta hcg wzrosła po 48h z 90 na 245 ❤️ trzymajcie kciuki 🫶

W każdym razie chciałam się z Wami podzielić moimi objawami w tym cyklu. Wiadomo, każda z nas może to przejść inaczej ale ponieważ sama spędziłam parę dni na przeglądanie tego forum i czytanie waszych postów objawów więc może komuś przyniesie jakąś nadzieję mój wpis. U mnie to było:
    - majty mokre, jakbym się zsikała 😅 i to przez parę dni
    - drażliwość piersi ale to zawsze miałam przed okresem. Jedyna różnica to to, że intensywność jest większa, na przykład czuję je jak się kładzę na brzuchu
    - małe żyłki widoczne na lewej piersi (ale mąż mówi że widział je też w innych cyklach więc może sobie wmawiam 😅)
    - ból w podbrzuszu jakby mi się okres zbliżał, podobno to naturalne ale byłam pewna że @ idzie
    - niesamowity głód. Zjadłam obiad i już byłam głodna. Zawsze przed okresem się trochę więcej je ale to już było dziwne.
    - swędząca pochwa 😅 ale tylko przez może jakieś 2 dni, już się bałam że to jakaś infekcja ale wyczytałam że tak może być bo PH się zmienia. Na pewno nic co było aż tak niekomfortowe żebym nie mogła normalnie funkcjonować.
    - mega gazy 😅
    - brak uczucia zatrzymania się wody w ciele co zwykle miałam przed każdą miesiączką

Mam pierwszy i ostatni myślnik + spiętą miednicę, może i mi się uda :) Dziękuję, że tak to ładnie opisałaś!

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    👰🏼🤵🏼2024

Monitoring ✅
    Cykle owulacyjne ✅

Koncentracja 6mln/ml ❌
    Morfologia 1% ❌
    Stres oksydacyjny ✅
    Test fragmentacji DNA ✅

• Abcdeka Znajoma

Wysłany: 21 października, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 14dpo dziś test negatywny. Już jestem tym zmęczona :(

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    👰🏼🤵🏼2024

Monitoring ✅
    Cykle owulacyjne ✅

Koncentracja 6mln/ml ❌
    Morfologia 1% ❌
    Stres oksydacyjny ✅
    Test fragmentacji DNA ✅

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 21 października, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:
    U mnie 14dpo dziś test negatywny. Już jestem tym zmęczona :(
    Za ile dni @?
    Macie za sobą już jakieś badania?

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

I iui : 11/24
    Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +?
  • Abcdeka Znajoma

Wysłany: 22 października, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    Za ile dni @?
    Macie za sobą już jakieś badania?

Tak, ja mam AMH 12 (nie mam PCOS) i inne badania w normie. Mąż ma słabe nasienie (koncentracja + ilość ruchliwych plemników). Suplementujemy się, ja od ponad pół roku, mąż od 2 miesięcy i ponowne badanie nasienia za miesiąc. Z tak złymi wynikami mamy kwalifikacje pod in vitro, ale jeszcze chcemy poczekać i spróbować naturalnie bo może jakość nasienia się poprawi.

Wg jednej aplikacji okres powinien przyjść w zeszłą sobotę (12dpo), wg ovu jutro czyli 16dpo. Ogólnie to okres powinien przyjść wczoraj wg mnie bo było 14dpo. No czekam na niego już bo jestem zmęczona nadziejami :(

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    👰🏼🤵🏼2024

Monitoring ✅
    Cykle owulacyjne ✅

Koncentracja 6mln/ml ❌
    Morfologia 1% ❌
    Stres oksydacyjny ✅
    Test fragmentacji DNA ✅

• aannddzzia Nowa

Wysłany: 22 października, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny , @ spóźnia mi się już 8 dni czy jeśli test ciążowy robiony dzień po spodziewanej miesiaczce i 4 dni po był negatywny to ma sens jeszcze testować ? Czy raczej pozostaje tylko czekać na spóźniona @ 😞

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 22 października, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:
    Tak, ja mam AMH 12 (nie mam PCOS) i inne badania w normie. Mąż ma słabe nasienie (koncentracja + ilość ruchliwych plemników). Suplementujemy się, ja od ponad pół roku, mąż od 2 miesięcy i ponowne badanie nasienia za miesiąc. Z tak złymi wynikami mamy kwalifikacje pod in vitro, ale jeszcze chcemy poczekać i spróbować naturalnie bo może jakość nasienia się poprawi.

Wg jednej aplikacji okres powinien przyjść w zeszłą sobotę (12dpo), wg ovu jutro czyli 16dpo. Ogólnie to okres powinien przyjść wczoraj wg mnie bo było 14dpo. No czekam na niego już bo jestem zmęczona nadziejami :(
    Aż takie złe wyniki ze od razu na invitro
    Wysyłają? A mieliście te wszystkie testy hba robione itp? Skoro coś zatrybilo u was w czerwcu to jest nadzieja że może się uda naturalnie!
    Ja na twoim miejscu chyba bym robiła po jednym teście dziennie aż do potencjalnego okresu.. chyba bym nie dała rady poprostu czekać na okres :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października, 17:39

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

I iui : 11/24
    Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +?
‹‹ 1214 1215 1216 1217 1218
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ