Forum W oczekiwaniu na testowanie STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE
Odpowiedz

STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE

Oceń ten wątek:
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 799 1728

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, myśle o psychologu coraz częsciej, nawet mąż mnie powoli zaczyna namawiać bo widzi jak się męcze.

    Co do ponownych starań (nie miałam zabiegu) różni lekaze różne rzeczy mi mówili (chodzę do kilku ginów). Jeden, że nie było zabiegu moge od razu przy kolejnej owu (a czekałam na kolejna @ po poronieniu 7 tygodni). Drugi, że po 3 miesiącach. A trzeci, że po ok pół roku.
    Miałam akcje z nawracającą opryszczka w ciazy i po niej, wiec mysłalam, że jak zakończe leczenie tej opryszczki (co nie powiodło się jednak) to wtedy zacznę. I zaczeliśmy się starać po 5 miesiacach w sumie.

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane -> allo mlr 22%
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa - w ramach pocieszenia napiszę Ci jeszcze, że:

    1) moja kuzynka poroniła 3 ciąże z rzędu, o których wiedziała już cała rodzina. Jej mąż jest...genetykiem. Przebadał ją, pisał nawet różne pracy doktorskie. Generalnie zajął się tematem poronień. Obecnie ma dwójkę super dzieciaczków, tak pięknych że ludzie pytają na ulicy kto takie ładne dzieci robi ;)

    2) gdzieś pisałam o mojej babci. 3 razy była w ciąży - każda ciąża normalna, trwająca 9 miesięcy a każde dziecko zmarło po około 2 tygodniach od urodzenia....To dopiero cios. Zdążyła pokochać te dzieci, dać im imiona i tulić w ramionach. Już byli blisko adopcji z dziadkiem, ale zdarzył się cud i pojawił się mój wuja na świecie. Pierwsze dziecko, ktore przeżyło. A potem moja mama ;)

    Cuda się zdarzają :*

    staraniowa, aeiouy, 5ylwian, agge, Beti82, nuśka91 lubią tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, chciałam sobie zrobić taki komplet badań hormonalnych w tym cyklu, powiedzcie co zrobić i kiedy najlepiej.

    Wizytę mam 28.01 i chciałam iść do lekarza z kompletem badań, jeśli będę wtedy jeszcze przed owulacją to przesuwne wizytę o tydzień żeby iść już po z wszystkimi wynikami

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 11:33

    eemmiilliiaa lubi tę wiadomość

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlet, zobacz na wątek dinozaurów, albo innych dinozaurów ;)
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-po-35-roku-zycia/badania,691.html

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 11:36

  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa, właśnie chciałam cię prosić o namiary na tego psychologa. Jest potrzebny ktoś kto potrafi pomoc
    PS. Ja też Pomorskie :)
    Może być na priv.

  • APrzybylska Autorytet
    Postów: 1883 2969

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ale wspaniałe wiadomości :) bardzo się cieszę i gratuluję!

    14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2623 2729

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    JaSzczurek w ciąży Co żadnych badań nie zrobią, tylko przed, przeprowadza wywiad odnośnie do tego bólu. Boli Cię z jednej strony czy obu, w paru miejscach czy w jednym? Masz dodatkowe objawy jak nadwrażliwość na zapachy, dźwięk, swiatlowstret, wymioty, zmniejszenie napięcia mięśni, mroczki?
    Jak już wyjdzie czy migrena czy nie to tak czy siak powiedzą, że paracetamol max 500mg co 6h,odpoczywac, zimny okład.
    Mam migrene od 15 lat i w ciąży także, i teraz od dwóch dni. Mój ból jest jednostronny w skroni, oczodole i przy karku.
    Dzisiaj na przykład obudziłam się i nie czułam, poszłam do kuchni, schyliłam się i zakłuło z tyłu głowy. Głównie właśnie ten ból się gromadzi z tyłu głowy. Zwykle lekki światłowstręt, ale to od monitora na przykład, świecenie prosto w oczy. Innych objawów nie mam.

    Ciśnienie jest ok, wczoraj rano jak obudziłam się z dużym bólem głowy nawet "w spoczynku" to sprawdzałam, 108/68, czyli tak jak zawsze, przed ciążą też miałam 110/70. A na hormony to chyba za późno, w końcu teraz już są stabilne, nie rosną za bardzo, jak na początku. Dzisiaj zaczęliśmy drugi trymestr.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 12:16

    Tom 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    Freya 26/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1219 1170

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    aeiouy, :(

    Jeszcze ta świadomość, że komuś innemu się udało i często bez trudności... Przytłacza. Też byłam u psychologa. Pomógł mi przewartościować pewne rzeczy. Nakierował mnie na zmiany, które poczyniłam i terapię przerwałam. Ale czuję się silniejsza. Ja będę gorąco zachęcać każdego by spróbował. Jeśli czujesz, że to ta granica, ten moment, to idź. Dla siebie, dla męża, dla dziecka. Bo szczęśliwe dziecko to szczęśliwi rodzice.

    Przy okazji, jeśli mogę Ciebie zapytać... Po jakim czasie od poronienia mogłaś znów podjąć starania?
    Staraniowa, ja mialam zabieg 1.11. Jakos na koniec listopada bylam u gina,gdzie myslalam,ze kaze mi czekac 2-3cykle jak w szpitalu. A tu niespodzianka, okazalo sie,ze bylam juz po owulacji, jakis tydzien przed pierwsza @,szyjka nie ruszona,blizna po cc tez, emdometrium uroslo ladnie. Powiedziala,ze wszystko tak szybko wróciło na swoje tory,ze moge po @ zaczac sie dalej starac. No i juz w grudniu sie staralismy. Ale nic z tego i lada dzien bedzie kolejna @. Dodam,ze mialam zabieg w 12 tc ale ciaza obumarla w 7, po prostu pozwolono mi najpierw czekac na samoistne oczyszczenie a dopiero potem jak nic sie nie dzialo to byl zabieg. Wiec glowa do gory :)

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR = 5.17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
    *2021-badania: HOMA IR = 4.72, AMH = 0.87
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona28 wrote:
    Meg i kasza_gryczana gratuluje. Staraniowa i madziorek nie moge w to uwierzyc. Az mi lzy naplynely do oczu. Bardzo Wam wspolczuje. A ja mam pytanie ile dni po odstawieniu luteiny dostaje sie okres? Ja mam juz 4 dni po i na razie nie ma
    Jak odstawiłam dupka to następnego dnia już miałam plemienie, a kolejnego @, ale lekarka mówiła, że nawet do tygodnia można czekać

    5ylwian lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Dziewczyny, a co do badania szyjki.. Dziś ja postanowiłam pomacac.. Jakoś teraz więcej miejsca, czy ja się zrobiłam odwazniejsza.. Ale to zakończenie szyjki mi się wydało takie nie okrągłe, tylko jak kwiat.. Trudno to opisać..
    Załapałam się na myśli, że w sumie nie jestem pewna co macam.Może dwunastnice??
    Jak tak dalej będę działać to za tydzień sobie migdalki zbadam od środka :)))
    Heh rozbawiłaś mnie :P Podczytuję Was w pracy i prawie wybuchnęłam śmiechem jak przeczytałam o migdałkach :P

    agge, 5ylwian, aeiouy, Emmainthegarden, Ochmanka, fiorella82 lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    Rozmawiałam o tej płci z mężem... I... Kurczę. Czy ta wiedza coś nam da? Nie będziemy mieć i tak wpływu na to jakie geny się następnym razem połączą: czy XX czy XY...

    Dobrze jest wiedzieć, ale to niczego nie zmieni. Nie można uwarunkować konkretnych genów na tak wczesnym etapie. Nikt tego nie wie. To ja już w tej sytuacji wolę nie wiedzieć i nie znać płci. Mąż tak samo. :(
    Wiedząc, że może być problem z poczęciem chłopca, możesz celować ze współżyciem 2-3 dni przed owu. Wtedy niby zwiększa się szansa na córkę. Jak <3 w dniu owulacji to z kolei większa szansa na syna.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2258 440

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Hemoglobina czy homocysteina? Jeśli to drugie to wynik masz w normie, ale dla staraczek powinien być niższy, koło 5. Być może nie przyswajasz kwasu, ale bez badań genetycznych nic Ci pewności nie da. Możesz spróbować przyjmować metylowany kwas foliowy i zbadać za jakiś miesiąc czy dwa jego poziom.
    Homocysteina, przepraszam. Pakiet na trombofilie wrodzona, a w tym mutacje genu MTHFR zrobie, ale na wyniki dlugo sie czeka. Narazie poprostu zmienie kwas na metylowany. Czy on obnizy wynik kwasu foliowego i tej homocysteiny? Jesli oczywiscie to jest to?

    Wapń dwa raazy wiekszy ponad norme. Masakra...

    10.09.2019 Marcel
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Homocysteina, przepraszam. Pakiet na trombofilie wrodzona, a w tym mutacje genu MTHFR zrobie, ale na wyniki dlugo sie czeka. Narazie poprostu zmienie kwas na metylowany. Czy on obnizy wynik kwasu foliowego i tej homocysteiny? Jesli oczywiscie to jest to?

    Wapń dwa raazy wiekszy ponad norme. Masakra...
    Ja bym na razie Oleczka nie brala zadnego kwasu.Oczywiscie zrobisz jak uważasz ale masz go tyle ,ze ponad miesiąc będzie ci się wydalal do poziomu w normie

    agge lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Staraniowa, właśnie chciałam cię prosić o namiary na tego psychologa. Jest potrzebny ktoś kto potrafi pomoc
    PS. Ja też Pomorskie :)
    Może być na priv.

    Wyślę Ci zaproszenie na ovu :) wtedy będę mogła wysłać wiadomość.

    Ogólnie pytanie jest takie w jakim stylu chciałabyś terapię. Są różne nurty terapii psychologicznej. Ja akurat byłam na psychodynamicznej - trochę na przekór własnej naturze (z wykształcenia jestem psychologiem - ale nie terapeutą - także łatwo było mi dokonać wyboru).

    Wszystko Ci napiszę na PW by tu nie spamować ;)

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma, poszło :)

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2258 440

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Ja bym na razie Oleczka nie brala zadnego kwasu.Oczywiscie zrobisz jak uważasz ale masz go tyle ,ze ponad miesiąc będzie ci się wydalal do poziomu w normie
    Ale moze wlasnie jest go tyle bo zamiast wchlaniac sie do organozmu to zostaje w krwi i tak napawde nie 'uzywam' go tak jak powinnam... zaraz mam wizyte y gina to sie dopytam

    10.09.2019 Marcel
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11422

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gdy miałam bardzo podniesiony kwas to nie odstawiałam go całkiem tylko przeszłam na same foliany. kwas badałam z pół roku później ale homocysteina z 13 spadła mi na jakieś 8 lub 9 w ciągu miesiąca.
    Mi się wydaje, ze lepiej żeby ten poziom kwasu spadał wolniej, ale w razie ciąży żeby dziecko miało jednak z czego czerpać, bo najbardziej jest potrzebny właśnie w tych pierwszych chwilach.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1908 2523

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    Dzisiaj na przykład obudziłam się i nie czułam, poszłam do kuchni, schyliłam się i zakłuło z tyłu głowy. Głównie właśnie ten ból się gromadzi z tyłu głowy. Zwykle lekki światłowstręt, ale to od monitora na przykład, świecenie prosto w oczy. Innych objawów nie mam.

    Ciśnienie jest ok, wczoraj rano jak obudziłam się z dużym bólem głowy nawet "w spoczynku" to sprawdzałam, 108/68, czyli tak jak zawsze, przed ciążą też miałam 110/70. A na hormony to chyba za późno, w końcu teraz już są stabilne, nie rosną za bardzo, jak na początku. Dzisiaj zaczęliśmy drugi trymestr.
    Raczej na migrene mi to nie wygląda, może lepiej zapytać lekarza na IP, normalnie na polozniczej,

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • aannkka Autorytet
    Postów: 386 519

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny 7 dni temu miałam owu(potwierdzona testem) od około 4 dpo codziennie czuje brzuch i jajniki i to dosyć mocno bóle takie miesiaczkowe :/ któraś tak ma czy u was cisza ?

    Leon <3
    3jgxvfxmzfcj8rn0.png
    17u9i09kgmnmbicj.png

  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    Dziewczyny 7 dni temu miałam owu(potwierdzona testem) od około 4 dpo codziennie czuje brzuch i jajniki i to dosyć mocno bóle takie miesiaczkowe :/ któraś tak ma czy u was cisza ?

    To często objaw ciąży ;) Nie chcesz zatestować np. jutro? :) Niby wcześnie, ale skoro już od 4dpo coś czujesz ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 15:22

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego