Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W czerwcu lecimy z clo, a w lutym na spacer z bobo 👶
Odpowiedz

W czerwcu lecimy z clo, a w lutym na spacer z bobo 👶

Oceń ten wątek:
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Agape* wrote:
    GrubAsiu jak Ty się czujesz? Kiedy jakaś wizyta?
    Dziękuję, że pytasz 😘 czuje się świetnie, "objawy" są na tyle słabe, że strasznie się boję o to dziecko 😉 ogólnie to bardzo się cieszę, zachowuje się jak w ciąży, ale jest to dla mnie tak nierealne i abstrakcyjne jak lot na kosmos. Mam dwa mózgi jeden się zatrzymał w trybie staraczkowym a drugi się przebija i mu przypomina "hej przecież jesteś w ciąży"😂

w piątek mam wizytę, na ostatniej nie było jeszcze serduszka, jeśli je zobaczę to może zacznie do mnie docierać co się dzieje 🤯 💖

A tak się dziś odstresowuje że starym, zamiast leżeć na kanapie leżę na kocyku

a2215a2d74fd.jpg

Mm, *Agape*, lorinka9191, ElfiaKsiężniczka, szona, Mlodamezatka, eemmiilliiaa, Magdalena29, Rucola, Milka85, Magddullina2, Simons_cat, moyeu lubią tę wiadomość

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • szona Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Kiry można zbadać tylko w kilku miejscach w Polsce? Subpopulacje limfocytów, robione w Diagnostyce są okej? Czy lepiej zrobić je gdzieś indziej? Co to allo-mlr, jakieś cytokiny itd - czy warto to zbadać przed procedurą żeby ewentualnie włączyć jakiś lek?

Obawiam się, że mogę mieć do Was miliony pytań...

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Angelika0507 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Czy Kiry można zbadać tylko w kilku miejscach w Polsce? Subpopulacje limfocytów, robione w Diagnostyce są okej? Czy lepiej zrobić je gdzieś indziej? Co to allo-mlr, jakieś cytokiny itd - czy warto to zbadać przed procedurą żeby ewentualnie włączyć jakiś lek?

My mieliśmy tylko podstawowe badania hormonów, hiv, wątrobowe i nasienie męża. Ale u mnie było podejrzenie PCO, a wyniki nasienia wyszły bardzo słabe. Mieliśmy cykl na stymulacji owulacji ze staraniem naturalnym, pozniej 3xIUI i później ICSI.

szona lubi tę wiadomość

qb3ck6nle1gu1853.png

12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
    Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
    Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
    1 procedura In-vitro
    3x IUI- nieudane ❌
    Starania od 04.2019 💕
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona- warto sobie taka kreskę W tym wszystkim postawić, choć ja wiem, ze zaraz dołączysz do mnie i razem przeżyjemy ta ciążę!!!

Mogłaś poczekać z tym testem, 11 dni od zastrzyku to naprawdę bardzo wcześnie kochana

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kariotypy są wysyłane do Krakowa jak dobrze pamiętam a kiry robi się na miejscu w każdej klinice. Nie wchodź w tak poważne badania bez pierwszego transferu. Ja jestem tego zdania, że jak pierwsza procedura nie wyjdzie to warto się zagłębić dopiero w genetykę i immunologię, bo to nie są małe pieniądze. A i u zdrowych par nie często pierwszy transfer wypali.

Suszarka, GrubAsia lubią tę wiadomość

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
    💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii - dieta bg
    - 5 transfer poronienie w 8tc. :(
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    16.06- 6 transfer blaski 4BB <3
    22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
    24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
    16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
    25.07.20- 2 cm Kluseczka <3 tętno 167/min
    18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • szona Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Szona- warto sobie taka kreskę W tym wszystkim postawić, choć ja wiem, ze zaraz dołączysz do mnie i razem przeżyjemy ta ciążę!!!

Mogłaś poczekać z tym testem, 11 dni od zastrzyku to naprawdę bardzo wcześnie kochana

Sama zastanawiałam się wtf, że tak przyspieszyłam z robotą, ale chyba skłoniła mnie do tego niechęć do zastrzyków. Co jest w sumie absurdalne, bo teoretycznie nadal nic nie wiem, wiec kluję się dalej. Jestem głupia i tyle 🤷‍♀️

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona, przykro mi, że masz taki spadek formy :( przytulam. Dobrze, że szczerze pogadaliście z mężem to zawsze dobrze robi. I że macie plan działania.
    Mi się wydaje, że warto przebadać nasienie, jakby co zawsze można włączyć jakieś suple, dietę. No i chyba lepiej wiedzieć ;)

• Frelciaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nasienia warto HBA, bo wtedy jest pICSI

szona lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • DzulkaJ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się tu dzieję 👍

Wszystkim nowym ciężarówka gratulacje, nie ważne jak duży bagaż będą miały ❤️❤️😘👌👌

Szoncia kciuki trzymam i też jestem zdania, że posiadanie takiego wyjścia awaryjnego dobrze robi 👍 Ja też się zastanawiam czy coś badać, ale zostanę na razie na podstawowych badaniach, później procedura jak się nie uda naturalnie i jak nie wyjdzie wtedy to będę się badać dalej 👌

Byłam w klinice i niestety na chwilę obecną już nie mają dofinansowań, być może na przyszły rok, ale już wtedy pitu nie będę miała z Łodzi, więc będziemy płacić za wszystko sami z kasy weselnej 😂

❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • szona Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mm wrote:
    Szona, przykro mi, że masz taki spadek formy :( przytulam. Dobrze, że szczerze pogadaliście z mężem to zawsze dobrze robi. I że macie plan działania.
    Mi się wydaje, że warto przebadać nasienie, jakby co zawsze można włączyć jakieś suple, dietę. No i chyba lepiej wiedzieć ;)

Sęk w tym, że mąż i tak bierze suple. A podstawowe wyniki ma bardzo dobre. I gin uwaza, że to nie jest tanie badanie, a z perspektywy procedury - zbędne 🤷‍♀️

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

• Frelciaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Mąż też podstawowe badania ma świetne :D a potem wyszedł kwiatuszek.

szona lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • szona Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    Kariotypy są wysyłane do Krakowa jak dobrze pamiętam a kiry robi się na miejscu w każdej klinice. Nie wchodź w tak poważne badania bez pierwszego transferu. Ja jestem tego zdania, że jak pierwsza procedura nie wyjdzie to warto się zagłębić dopiero w genetykę i immunologię, bo to nie są małe pieniądze. A i u zdrowych par nie często pierwszy transfer wypali.

Mówisz, że u zdrowych par często pierwszy transfer nie wychodzi - to w takim razie nawet jak nie wyjdzie, nie będę wiedziała czy jestem w grupie „zdrowych par” czy lepiej badać i szukać :( Wolałabym wziąć wszystkie możliwe dodatkowe leki. Eh.

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

• szona Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    Mój Mąż też podstawowe badania ma świetne :D a potem wyszedł kwiatuszek.

Polubiłam tylko dlatego, że to może być dobry trop. No to bierzemy się za badania starego, nie ma wyjścia.

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

• MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:

Z KIRami jest niestety problem. Moja klinika akurat robiła to badanie, ale wysyłali próbki do Warszawy. Można też samemu zamówić kuriera i wysłać do Warszawy, pewnie będzie taniej. Subpopulacje robiłam w diagnostyce, robiłam też komórki NK, ale okazało się, że w tym badaniu nie wychodzi czy są aktywne czy nie 🤷

Przed IVF warto sprawdzić kariotypy jak jeszcze nie robiliście, AMH na świeżo i grupę krwi. Ewentualnie przeciwciała aTPO, aTG, przeciw plemnikowe, przeciw antygenom jajnika, chociaż przy IVF i tak dają sterydy, więc przy okazji zbijają przeciwciała, jeśli jakieś występują.
    Wirusologię i posiewy robi się zwykłe przed transferem, badania są ważne 3-6 miesięcy, więc trzeba je niestety często powtarzać i nie ma sensu robić za wcześnie

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Mówisz, że u zdrowych par często pierwszy transfer nie wychodzi - to w takim razie nawet jak nie wyjdzie, nie będę wiedziała czy jestem w grupie „zdrowych par” czy lepiej badać i szukać :( Wolałabym wziąć wszystkie możliwe dodatkowe leki. Eh.

Wydasz na te badania tyle ile na procedurę. Jest sens grzebać po omacku? Żaden lekarz nie bada wszystkiego po kolei przed transferem. Daj sobie po prostu szansę najpierw na uzyskanie zarodków. Jak będzie ich więcej i 1 transfer się nie uda to wtedy szukaj wraz z mądrym lekarzem, który będzie wiedział co z czym i jak. Na pewno laparoskopię, histeroskopie i biopsję z NK bym zrobiła i fDNA i HBA u Męża. Potem dopiero, jeśli pfu pfu się nie uda kir i kariotypy. Do pierwszego transferu i tak się dostaje steryd i heparynę! :)

Suszarka, szona, Simons_cat, GrubAsia, Fiore lubią tę wiadomość

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simons_cat wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś z was miała stymulację owulacji mając swoje owulacje? Da się tak? Jeśli tak, to co sprawiło, że lekarz podjął taką decyzję?
    Ja tak mam. Nie mam pcos, mam naturalnie owulacje (odkad zaczelismy sie starac to w kazdym cyklu - tak sie zlozylo ze wiem) tylko u mnie byla pozno bo ok 20-22 dc. Lekarz wrzucil mnie na stymulacje bo pewnego pieknego cyklu zrobila mi sie torbiel i powiedzial zeby nie zablokowala owulki daje mi clo i tak juz zostalo do 6 cykli stymulowanych clo mam brac. Pozniej pewnie na inna stymulacje przejde.
    Dosc czesto sie zdarza ze mimo wlasnej owulacji u starajacych sie dluzej lekarze daja cos na stymulacje bo powinna ona wspomoc i podkoksowac jajeczko a co za tym idzie pozniej powinno byc lepsze cialko zolte tez z takiego „lepszego” jajeczka. :)

Simons_cat lubi tę wiadomość

13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
    40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
    14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
    40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F

6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻

Starania od 07.2019

11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
    01.2021 - IVF start - IMSI
    29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
    4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
    8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

MTHFR hetero i PAI homo ❌
    Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona, ja wiem całe zero o in vitro i nadal uważam, że ono nie będzie Wam potrzebne :) Ale szczerze mówiąc uważam, że jest to na tyle poważna sprawa, a do tego spory wydatek, że w tym wypadku warto się zdać na lekarza, mądrego lekarza z kliniki. Z tego co wiem chodzisz do jednej z najlepszych lekarek w Polsce. Wiem że jesteś takim trochę control freak'iem i być może właśnie ogarnięcie miliarda badań wydaje się dawać poczucie bezpieczeństwa w stylu "sprawdziłam wszystko więc teraz mogę spać spokojnie". Tylko prawda jest taka że nigdy nie sprawdzisz wszystkiego, bo wydasz na to masę pieniędzy a możesz nadal nie mieć odpowiedzi. Co wtedy? Wydaje mi się, że to co Frelcia pisze jest bardzo rozsądne. Super że macie deadline, bo wtedy nie ma się poczucia że się stoi w miejscu. Tylko pomyśl, że skoro Twoja dr nie uważa żeby był sens robić skomplikowane badania immuno, to widocznie ma ku temu podstawy, i opiera się na swoim wieloletnim doświadczeniu, gdzie wiele par ma dzięki niej potomstwo. Moim zdaniem jeśli nie ufasz jej na tyle żeby dać się poprowadzić to powinnaś chyba poszukać innego lekarza, bo to będzie takie szarpanie się, że Ty sobie a ona sobie. Wiem że nieraz trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i lekarza przycisnąć, robić coś na własną rękę ale wydaje mi się że dotyczy to raczej kiepskich lekarzy. A przy podchodzeniu do in vitro chyba jednak trzeba się zdać na czyjeś doświadczenie, same sobie w końcu nie zrobimy stymulacji, punkcji ani transferu.

szona, Mm, GrubAsia, Fiore lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • szona Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Z KIRami jest niestety problem. Moja klinika akurat robiła to badanie, ale wysyłali próbki do Warszawy. Można też samemu zamówić kuriera i wysłać do Warszawy, pewnie będzie taniej. Subpopulacje robiłam w diagnostyce, robiłam też komórki NK, ale okazało się, że w tym badaniu nie wychodzi czy są aktywne czy nie 🤷

Przed IVF warto sprawdzić kariotypy jak jeszcze nie robiliście, AMH na świeżo i grupę krwi. Ewentualnie przeciwciała aTPO, aTG, przeciw plemnikowe, przeciw antygenom jajnika, chociaż przy IVF i tak dają sterydy, więc przy okazji zbijają przeciwciała, jeśli jakieś występują.
    Wirusologię i posiewy robi się zwykłe przed transferem, badania są ważne 3-6 miesięcy, więc trzeba je niestety często powtarzać i nie ma sensu robić za wcześnie

Kariotypy zrobione, przeciwciała p/plemnikowe, p/antygenom jajnika też. Wirusologię robiłam, ale jest już nieważna. Muszę ogarnąć porządne badanie tych limfocytów i komórek NK 🤔

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

• Angelika0507 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Największy odsetek ciąż po invitro jest po drugim transferze. Najczęściej z mrożonych zarodków.

qb3ck6nle1gu1853.png

12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
    Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
    Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
    1 procedura In-vitro
    3x IUI- nieudane ❌
    Starania od 04.2019 💕
  • szona Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    Wydasz na te badania tyle ile na procedurę. Jest sens grzebać po omacku? Żaden lekarz nie bada wszystkiego po kolei przed transferem. Daj sobie po prostu szansę najpierw na uzyskanie zarodków. Jak będzie ich więcej i 1 transfer się nie uda to wtedy szukaj wraz z mądrym lekarzem, który będzie wiedział co z czym i jak. Na pewno laparoskopię, histeroskopie i biopsję z NK bym zrobiła i fDNA i HBA u Męża. Potem dopiero, jeśli pfu pfu się nie uda kir i kariotypy. Do pierwszego transferu i tak się dostaje steryd i heparynę! :)

W Białymstoku chyba nikt nie zrobi mi biopsji z NK :( Laparo/histero to koszt 3500 zł. Dlatego właśnie rozważam, czy to mus przed transferem.

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ