Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W marcu Aromek, w grudniu nowy ziomek!
Odpowiedz

W marcu Aromek, w grudniu nowy ziomek!

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred akurat historia nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o pappa. Gdyby tak bylo to m9je wyjsciowe ryzyko trusomii 13 byloby 1:6 a nie 1:600

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Pauliśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred mam właśnie takie samo zdanie jak Ty. USG większe wady wykryje przecież,a niezależnie czy ten test zrobisz czy nie to i tak dziecko będzie chore/zdrowe, badanie nic nie zmieni. No chyba, że ktoś bierze pod uwagę usunięcie chorego dziecka no to wtedy ok, to badanie jest konieczne. A te pieniążki już lepiej przeznaczyć na fajny wózek, albo pobranie krwi pępowinowej chociażby ;)

8p3os65gp79cy9ly.png
  • moyeu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka wrote:
    Kurczę dziewczyny mam trochę opory z kilku względów (no może to poje*** ale wiecie że u mnie z głową nie halo) ale pewna Złota Kobieta trochę mnie prowokuje (😉). No i Szonciowe statystyki będą wyższe😋
    Tak więc wcinam się niegrzecznie między Wasze stresy, wizyty i myjki z moim porannym sikańcem🙈
    2784bbbcbb9c.jpg
    32dc, max 16dpo
    Aaaaaaaa Ochmanko!!! Cudownie! ❤️❤️❤️ Jeżu słodki w malinach co tu się dzieje! Cudownie! Niech nas porwie ta zielona fala! 🥰

Ochmanka, Ochmanka lubią tę wiadomość

30 lat 🍍 starania od II 2018
    🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, jajowody drożne
    ❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota ❌ Białko S
    ❌AMH
    IX 2020 0,72 -> IV 2021 0,42 ->II 2022 0,49 💪🏻

👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie

💉IVF💊
    IV 2021 Invimed Warszawa dr K. długi protokół
    19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
    22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I - CB 😭

💉IMMUNOLOGIA🦠
    IV 2022 pierwsza wizyta u doc. P. w Łodzi, zlecił badania
    ❌TEST IMK
    ❌TEST CBA
    ❓ANA 3
    ✅P/c przeciwplemnikowe
    ❓KIR
    ❓HLA-C

Od X 2021 Trulicity 1,5 mg BMI 30 -> IV 2022 -11 kg, -10cm w biodrach, BMI 26,9 💪🏻
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje że badań nie robi się w kontekście usunięcia, ale wcześniej wykryte wady choroby można już w łonie matki operować lub przygotować się na to, że od razu po porodzie dziecko będzie wymagalo szczególnej opieki. To raczej badania po to, żeby w miarę wcześnie zacząć sobie logistycznie planować jak najlepsza pomoc dla tego dzieciątka 😊

Rucola, Mildred, Pati96, Makino, Sasanka55., Izape_91, Suszarka, Mlodamezatka, Jeżowa, eemmiilliiaa, moyeu, szona, agge lubią tę wiadomość

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    beta <1.05
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 🙂
    ❄3.2.2
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    IO, hiperprolaktynemia
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 💙
    04.10 beta dla kliniki 6,7;prog 27;estradiol 1000
    07.10 - beta 3,1 cb?
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium)
    5 dpt⏸
    7 dpt - beta 57,4
    9 dpt - beta 134
    11dpt- beta 300,44 prog. 26
    15dpt - 1660 prog. 28
    17 dpt - plamienie
    18 dpt - 5718
    21 dpt - krwawienie, bez ustalonej przyczyny 2,1 CRL - miga ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanko!!!!! I tak długo się kryłaś z tym?!!! Mogłabyś robić w tajniakach!!! Nudnej ciąży Piękna!!

Ochmanka lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny informacje z Nifty albo innych tego typu badań, moga być bardzo dobrą diagnostyką chociazby wad, które da się jeszcze leczyć w łonie matki. Swoją drogą ja też, jestem teraz przekonana, ze nie usunęłabym żadnej ciąży ale nigdy w życiu nie chciałabym być w takim momencie, ze musiałabym tak naprawde podjąć tą decyzję, bo nikt kto nie jest na miejscu matki ciężko chorego dziecka nie może powiedzieć na 100% jakby się zachował....

Mildred, Suszarka lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla wrote:
    A mi się wydaje że badań nie robi się w kontekście usunięcia, ale wcześniej wykryte wady choroby można już w łonie matki operować lub przygotować się na to, że od razu po porodzie dziecko będzie wymagalo szczególnej opieki. To raczej badania po to, żeby w miarę wcześnie zacząć sobie logistycznie planować jak najlepsza pomoc dla tego dzieciątka 😊
    dokładnie tak!

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanko dalas czadu!!!
    Jak zobaczylam Twoj test i zibaczylam, ze to Ty wstawilas to za pierwszym razem nie dotarlo do mnie, ze to Twoj test😂😂😂😂
    Kochana teraz musi byc dobrze!!!❣

Sasanko krechy jak na 9 dpo miod malina u Ciebie za 2 dni beda takie jak u Ochmanki!!!😘

Lorinka jest rozowa kreseczka na tym pierwszym tescie. Maluszek sie dopiero instaluje :) jestem dobrej mysli😘

Niecierpliwa jutro dla Ciebie wazny dzien! Pierwsze spotkanie z Maluchem❣

Ochmanka, Niercierpliwa v2.0 lubią tę wiadomość

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start I procedura - 4❄
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 👍
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

11.2022 start II procedura 👎
    04.2023 start III procedura - 6❄
    05.2023 start IV procedura - 11❄

Badanie genetyczne PGT-M pod kątem choroby jednogenowej.

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼
    12.2023 - FET (S) 5.2.2 👎
    01.2024 - FET (S) 6.2.3 👎
    04.2024 - FET (S) 6.2.2 👍

“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.
  • Pauliśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Dziewczyny informacje z Nifty albo innych tego typu badań, moga być bardzo dobrą diagnostyką chociazby wad, które da się jeszcze leczyć w łonie matki. Swoją drogą ja też, jestem teraz przekonana, ze nie usunęłabym żadnej ciąży ale nigdy w życiu nie chciałabym być w takim momencie, ze musiałabym tak naprawde podjąć tą decyzję, bo nikt kto nie jest na miejscu matki ciężko chorego dziecka nie może powiedzieć na 100% jakby się zachował....
    Owszem, tylko jeśli faktycznie jest jakaś wada to i usg to wykryje, czy genetyczne czy połówkowe a wtedy jak nie będzie pewności co do wady, można zrobić ten test,przecież wykonuje się go do 24 tygodnia ciąży. Dla mnie po prostu to takie trochę na wyrost, chociaż generalnie jestem typem panikary jak wiecie ☺️

8p3os65gp79cy9ly.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla wrote:

Tak macie pewnie rację. Ale nie mam zamiaru robić juz ani nifty ani sonco, i tak będę rodzić w szpitalu o najwyższe referencyjnosci, więc będę czuła się bezpiecznie. I jeśli miałabym jakiekolwiek przesłanki że dziecko może być chore to bym zrobiła te badanie ale od początku USG są bardzo dobre, wiem że zawsze wszystko może się zdarzyć,niektore wady nie są widoczne na USG, ale tak samo mozemy mieć zrobione masę badan genetycznych a dziecko może być niedotlenione i później chore opóźnione. Więc wszystko może się zdarzyć, żadne badanie nie daje pewności. Ja za to wierze że urodzę zdrowego synka, modlę się o to codziennie i to daje mi dużo spokoju, pewnie dla niektórych jest to śmieszne ale modlitwa mnie uspokaja, bo i tak robię wszystko co mogę aby dziecko było zdrowe począwszy od diety do leków.

Ale kazda oczywiście ma prawo zrobić jak uważa. Nie neguje niczego tylko się podpytuje bo mój lekarz wierzę mu i ufam nie namawiał mnie na tr badania więc chciałabym się więcej dowiedzieć o ich słuszności.

Pauliśka, agge lubią tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Pauliśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Tak macie pewnie rację. Ale nie mam zamiaru robić juz ani nifty ani sonco, i tak będę rodzić w szpitalu o najwyższe referencyjnosci, więc będę czuła się bezpiecznie. I jeśli miałabym jakiekolwiek przesłanki że dziecko może być chore to bym zrobiła te badanie ale od początku USG są bardzo dobre, wiem że zawsze wszystko może się zdarzyć,niektore wady nie są widoczne na USG, ale tak samo mozemy mieć zrobione masę badan genetycznych a dziecko może być niedotlenione i później chore opóźnione. Więc wszystko może się zdarzyć, żadne badanie nie daje pewności. Ja za to wierze że urodzę zdrowego synka, modlę się o to codziennie i to daje mi dużo spokoju, pewnie dla niektórych jest to śmieszne ale modlitwa mnie uspokaja, bo i tak robię wszystko co mogę aby dziecko było zdrowe począwszy od diety do leków.

Ale kazda oczywiście ma prawo zrobić jak uważa. Nie neguje niczego tylko się podpytuje bo mój lekarz wierzę mu i ufam nie namawiał mnie na tr badania więc chciałabym się więcej dowiedzieć o ich słuszności.
    Ja też generalnie patrzę na to jak wygląda temat badań w innych państwach, w Szwecji ma się jedno USG w 20 tygodniu, jeśli nie ma się ukończonych 35 lat, które uprawnia do tego, żeby mieć usg również w 12 tygodniu i wykonamy test pappa.
    Oczywiście fajnie, że u nas jest możliwość wykonania dodatkowych badań, ale jeśli nie ma przesłanek ku temu, żeby je robić to moim zdaniem są zbędne.
    W życiu są różne sytuacje i tak naprawdę ciąża i poród to jedna wielka niewiadoma.

8p3os65gp79cy9ly.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2020, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak, jak napisala Kingulla, chcialabym byc po prostu przygotowana. Zamiast rozkminiac i pisac co jakis czas czarne scenariusze (jak to ja potrafie), wykonam badanie. Nie jestem tak racjonalna jak Mildred, ale jezeli moj lekarz prowadzacy stwierdzi, ze to
    totalna glupota, to moze tez sobie daruje. Wiedze w tym temacie mam niewielka :)

Edit: Stworzylam sobie ciazowy suwaczek, a ten debil pisze mi, ze to rozgrzewka i jesli planuje poczecie, to mam jesc zdrowo :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2020, 14:47

Ochmanka, Judit, szona, Mlodamezatka, eemmiilliiaa, GrubAsia, moyeu, Mildred, Malinowa91, MonikA_89!, Madziandzia, Rucola, agge, Ania_85_ lubią tę wiadomość

• ElfiaKsiężniczka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55. wrote:
    Dziewczyny, tak, jak napisala Kingulla, chcialabym byc po prostu przygotowana. Zamiast rozkminiac i pisac co jakis czas czarne scenariusze (jak to ja potrafie), wykonam badanie. Nie jestem tak racjonalna jak Mildred, ale jezeli moj lekarz prowadzacy stwierdzi, ze to
    totalna glupota, to moze tez sobie daruje. Wiedze w tym temacie mam niewielka :)

Edit: Stworzylam sobie ciazowy suwaczek, a ten debil pisze mi, ze to rozgrzewka i jesli planuje poczecie, to mam jesc zdrowo :D
    suwaczek, wymiata 😍

Sasanka55. lubi tę wiadomość

https://ovufriend.pl/pamietnik/warto-walczyc,3937.html
  • Niercierpliwa v2.0 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55. wrote:

Sasanka dobre terminy wpisałas w suwaczku?:D

Sasanka55. lubi tę wiadomość

12.03.2020 II ♡
    H1rnp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niercierpliwa v2.0 wrote:
    Sasanka dobre terminy wpisałas w suwaczku?:D

11marca jako pierwszy dzien ostatniej @ wiec dobry, ale co tak malo mi tych tygodni wyszlo :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w żadne Sanco/ninfy nie wierzę do końca. Jedna z naszych marcówek miała w kolejnej ciąży to badanie i wszystko ok. Zdrowa dziewczynka. A później poszła na usg w 18 tyg :( :(.

Dziewczyny, w jakich dawkach bierzecie L-argininę i resweratrol?

Pauliśka lubi tę wiadomość

• Ochmanka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanko no suwaczka z 2tc to jeszcze nie widziałam ale bardzo dobrze, czaruj, czaruj, niech się Młoda nie wygłupia 😁😉

Sasanka55., Niercierpliwa v2.0, Daniela, Madziandzia, agge lubią tę wiadomość

K5IHp2.png

starania od 09.2018
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    10.2019 - 7tc [*]
  • Pauliśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makino wrote:
    Ja w żadne Sanco/ninfy nie wierzę do końca. Jedna z naszych marcówek miała w kolejnej ciąży to badanie i wszystko ok. Zdrowa dziewczynka. A później poszła na usg w 18 tyg :( :(.

Dziewczyny, w jakich dawkach bierzecie L-argininę i resweratrol?
    No właśnie, więc jak widać nawet po tym przykładzie, że żadne badania tu nic nie dadzą.

8p3os65gp79cy9ly.png
  • szona Autorytet

Wysłany: 29 marca 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka wrote:
    Kurczę dziewczyny mam trochę opory z kilku względów (no może to poje*** ale wiecie że u mnie z głową nie halo) ale pewna Złota Kobieta trochę mnie prowokuje (😉). No i Szonciowe statystyki będą wyższe😋
    Tak więc wcinam się niegrzecznie między Wasze stresy, wizyty i myjki z moim porannym sikańcem🙈
    2784bbbcbb9c.jpg
    32dc, max 16dpo

Aaaaaaaaaaaaaa
    Spadłam z fotela! 😍😍😍😍😍
    Jak żeś się uchowała?! Jaki czad!

Ochmanka lubi tę wiadomość

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2020, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliśka wrote:
    No właśnie, więc jak widać nawet po tym przykładzie, że żadne badania tu nic nie dadzą.

Byc moze, ale skoro moga mnie troche uspokoic, a mam odlozona kase, to dlaczego by nie...

Ochmanko <3 Twoj suwaczek bedzie najpiekniejszy, jak juz go ustawisz :)

Rucola lubi tę wiadomość

‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ