W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie się teraz przypomniało, że przy prenatalnych też mi nie sprawdzali. Ale ja wizyty miałam praktycznie co 2 tygodnie i zwykle tydzień przed lub po prenatalnych.
-
miska122 wrote:Mnie się teraz przypomniało, że przy prenatalnych też mi nie sprawdzali. Ale ja wizyty miałam praktycznie co 2 tygodnie i zwykle tydzień przed lub po prenatalnych.
Bo na prenatalnych nie ma takiego wymogu. One służą chyba bardziej do sprawdzenia płodu, czy nie ma widocznych wad, a nie do oceny ciazy - która jest prowadzona przez innego lekarza.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
UCK to mój były pracodawca 😂😂, ale ja na ceglanej pracowałam 🙂
Joan, ważne że jest stabilnie i jesteś pod dobrą opieką ✊ ale chamstwem jest ze musiałaś dopłacać za badanie, które powinno być stałym elementem każdej wizyty.
Ja prenatalne miałam u swojej gin, a ona każdą wizytę zaczyna od sprawdzenia szyjki.👩🏻 93 👦🏻 92
Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne - wszystko wróciło do normy po ciąży ♥️
2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- poronienie zatrzymane 6+2 💔
2021r. - 2 cb
23.08.2022r. F 🩵 -
Dziewczyny, jako przerywnik tematu, gdyby któraś miała ochotę na lekturę to polecam!
Dużo fachowej wiedzy i przydatnych wskazówek 🙂Ivanka93, Karo123, Felinka94 lubią tę wiadomość
👩🏻 93 👦🏻 92
Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne - wszystko wróciło do normy po ciąży ♥️
2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- poronienie zatrzymane 6+2 💔
2021r. - 2 cb
23.08.2022r. F 🩵 -
Jeszcze_Blizniaki wrote:Od którego tygodnia trzeba sprawdzać szyjkę? Ja w 13 tyg i na razie ok.
-
Jeszcze_Blizniaki wrote:Od którego tygodnia trzeba sprawdzać szyjkę? Ja w 13 tyg i na razie ok.
Ja mam sprawdzaną jakoś od 10tc, tak dla pewności. I w sumie się cieszę, bo jest dość krótka i sukcesywnie się skraca po trochę pomimo odpoczywania i utrogestanu. Na prenatalnych też poprosiłam o sprawdzenie i nie było problemu👩🏻❤️💋👨🏻 Starania od 08.2020 | starania o bąbla nr 2 od 02.2025
💔 Poronienia: 12.2020 (6t3d), 03.2021 (9t6d), 09.2021 (8t2d) | 03.2025 cb, 05.2025 cb
Histeroskopia 03.12.2021 -> usunięto zrost centralny
AlloMLR 0%:
💉Szczepienia limfocytami 🔜 20.12.21✅, 10.01.22✅, 31.01.22✅
🌈 Helena - 02.12.2022 o godz. 00:07 (40t1d), 3090g i 52cm -
Mam wynik z krwi, Pappa i wolna bhcg. Jeszcze nie przeliczone na mom.
Czy jest sens je brać pod uwagę?
Opis USG plus krwi mam dostać za dwa tygodnie. USG i pobranie było wczoraj.
Wynik na dziś jest taki:
Białko Pappa 4,92 iu/l
Wolne HCG 25.99 iu/l2004 starsza dzidzia
2016 młodsza dzidzia
Od czerwca 2021 starania o trzecią dzidzię 😁
11.2021 cb
2007 cb -
Ja mam sprawdzana co wizytę jak były co 3 tygodnie, a teraz pewnie będziemy sprawdzać juz co 2... ona też sprawdza w międzyczasie, więc mam nadzieję ze tu będzie ok...
Tyle nawet tutaj jest problemów z szyjka, a oni to bagatelizuja, podobnie jak te przepływy 😱27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
[/url]
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.21 - 1️⃣ IVF - 3️⃣❄️
23.12.21 - 1️⃣FET ❄️4AA
25.08.22 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
04.06.24 2️⃣FET ❄️3AA
06.07.24- 7+2 💔
_ _ _ _
05.09.24 - 3️⃣FET ❄️4AB
11.10.24 cp; Metotreksat 7+5 💔
30.04.2025 - 3️⃣IVF
12.05 💉=> 24🥚=>🫧20
13.05 =>🫧18
17.05 => PGTa => 5 doba❄️4.1.1✅️; ❄️4.1.1✅️;❄️4.2.2❌️; ❄️4.2.2✅️; ❄️3.2.2❌️; ❄️3.1.2❌️
18.05 => 6 doba❄️4.2.2✅️; ❄️4.2.2❌️
06.25 - FET 🙏🙏❓️❔️❓️
"Ojcze, jeśli możliwe, oddal ode mnie ten kielich
Ojcze, jeżeli trzeba, chcę Twoją wolę wypełnić" -
Krysia, a ja się trochę nie zgadzam. Tu na forum jest zbiór osób, które walczą - najpierw o zajście w ciążę, potem o donoszenie tej ciazy. Dlatego nam się wydaje, że taka przypadłość jest częsta.
Odsetek takiej niewydolności szyjki macicy, czy złych przepływow, czy wielowodzia jak u mnie, w skali kraju nie jest wcale AŻ tak dużo. Patrząc na pierwszą stronę tego wątku, niewiele tam jest porodów przedwczesnych, a to już o czymś świadczy.
Do mnie dotarlo to jak zaczęłam szukać jakichkolwiek informacji na ten temat, uwierz, że poświęciłam mnóstwo czasu, żeby czegokolwiek się dowiedzieć i wcale nie było to łatwe, najwięcej i tak się dowiedziałam od lekarzy, z którymi przegadałam chyba pół ciazy.
A co do niewydolności szyjki - powodów jest mnóstwo i tak naprawdę możemy gdybać - infekcja, za dużo ruchu, a może wręcz przeciwnie - za mało?, a może genetyka 🤷♀️
Inna sprawa, że nie ma też co przesadzać i sprawdzać tego zbyt wcześnie, nakręcać się, bo to też bez sensu - zwłaszcza jak ktoś wcześniej nie miał takich problemów. Łożysko też może być nisko i martwimy się nim dopiero po 20tc, bo do tego czasu się może podnieść. Szyjkę też sprawdza się dopiero w okolicy połowy ciazy - tak powinno być prawidłowo i dodam, że nie trzeba jej mierzyć - wielu lekarzy jest w stanie stwierdzić badaniem palpacyjnym, że jest długa, zamknięta i to wystarczy.
Szyjka musi się skracać, w 3 trymestrze to normalne, wszak od jej długości zależy też poród 😉
O ile skraca się powoli to jest okej, ale jak skróci się w tydzień o 1cm to już mamy problem.
Także apeluje o spokoj i rozsądek. ❤️Felinka94, Karo123, Misiaa, Jeżynka, Emsi :), Zielone.Slonce, Noelle, Sway, Simons_cat lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Jo_na mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Bardzo dobrze, że wysłali Cię do szpitala przynajmniej będziesz miała wszystkie badania pod kontrolą 😊
Gosiu ja też teraz czuje codziennie twardnienia brzucha, wcześniej zupełnie nie zwracałam na to uwagi, dopiero po ostatniej wizycie u lekarza. Wcześniej był twardy zdecydowanie dłużej a teraz jak odpoczywam kilka razy w ciągu dnia. Biorę magnez i luteinę, nie wiem na ile to pomaga... Następna wizyta za 4 tygodnie 🤔 tydzień temu (24+6) szyjkę miałam 3,5 cm a mały miał 806 g więc chyba ok . Obstawiam, że tak za dwa tygodnie stawie się dodatkowo u lekarza w klinice żeby skontrolować czy wszystko jest ok. -
Ivanka na początku to było dla mnie bardzo trudne tyle wytrzymać bez wizyty ale od kiedy czuję ruchy jest dużo łatwiej
Joan rozumiem, że zostajesz na noc na oddziale ? Biedna ta dziewczyna -
Chyba tak od połowy ciąży. Ja miałam sprawdzaną pierwszy raz w 14 tc ale to dlatego, że zgłosiłam kłócia.
A co do Twoich wyników krwi u mnie wyszły podobne i wszystko oczywiście dobrzenawet te wyniki zmniejszyły ryzyka bo z USG były wyższe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2022, 17:13
-
Ja się podpisuje rękami i nogami pod tym co mówi Księgowa
te problemy wcale nie są częste. Ale my przeszłyśmy długa drogę żeby tu być stad jesteśmy bardziej wyczulone. Odnośnie szyjki - jak widać wielu z nam się już powoli skraca ale to tez nie jest tak ze to u każdej jest nieprawidłowość. Po prostu one już się mogą fizjologicznie skracać. Jak poczytałam więcej teraz o szyjce różne publikacje (pod katem siebie), to tak na prawdę o skróconej szyjce mówi się jeśli ma ona 15 mm w ciąży pojedynczej. Co więcej - nie jest wymagane mierzenie szyjki - badanie palpacyjne wystarczy. I mimo ze tak wiele z nas ma teraz twardnienia, bóle i przez to lekarze bardziej patrzą na szyjkę i może wydawać się ze ona się „skraca” to założę się ze większość z nas dotrwa do terminu albo i nawet będziemy po terminie
Historia ku pokrzepieniu serc - moja dobra znajoma w pierwszej ciąży krótka szyjka, w sumie większość ciąży miała taka tendencje, w końcu założyli jej pesar, pod koniec zdjęli i…. Urodziła po terminie 🙂 w drugiej ciąży ta sama akcja, szyjka krótka, pessar, na dodatek większa szansa ze szyjka nie wytrzyma bo przy pierwszym porodzie SN było uszkodzenie szyjki. Zdjęli pesar, zaczęło się robić stopniowo rozwarcie - w okolicach terminu chodziła przez 2 tygodnie z rozwarciem do 4 cm (bez skurczy, wody nie odpływały)😜 w końcu wywoływali jej ten poród bo ile można czekać 😅
Oczywiście poważne problemy z szyjka się zdarzają, nie neguje tego, w końcu jest taka jednostka chorobowa jak niewydolność szyjkowa. Ale jeszcze raz zgodzę się z Księgową - my jesteśmy specyficzną grupą pacjentek. Dłuższe starania = więcej stresu i większe przykładanie uwagi do różnych objawow i stad czasami wyłapiemy rzeczy na bardzo wczesnym etapie a czasami wyłapujemy coś co w sumie jest jeszcze fizjologią 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2022, 18:55
Misiaa lubi tę wiadomość
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Ok
Księgowa, przyjmuje kubeł zimnej wody ma głowę... masz całkowitą rację...
Sama powiem, ze w pierwszej ciąży, która wydawała mi się bezproblemowa nie szukałam co jeszcze zbadać... myślę, ze z racji długich staran, a ja ze względu na śmierć dziecka mam mocno spaczone podejście i to też nie jest zdrowe... bo nawet mówiąc o tej szyjce, mogą sprawdzać np co 2 tygodnie, a i tak cos sie moze wydarzyć pomiędzy wizytami... wiec rozum wie, se nawet częste wizyty moga nie pomóc, ale u mnie rozum i emocje dzieli przepaść...
Mam nadzieję ze nikogo nie urazilam i nie potrzebnie nie wystraszyłam...27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
[/url]
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.21 - 1️⃣ IVF - 3️⃣❄️
23.12.21 - 1️⃣FET ❄️4AA
25.08.22 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
04.06.24 2️⃣FET ❄️3AA
06.07.24- 7+2 💔
_ _ _ _
05.09.24 - 3️⃣FET ❄️4AB
11.10.24 cp; Metotreksat 7+5 💔
30.04.2025 - 3️⃣IVF
12.05 💉=> 24🥚=>🫧20
13.05 =>🫧18
17.05 => PGTa => 5 doba❄️4.1.1✅️; ❄️4.1.1✅️;❄️4.2.2❌️; ❄️4.2.2✅️; ❄️3.2.2❌️; ❄️3.1.2❌️
18.05 => 6 doba❄️4.2.2✅️; ❄️4.2.2❌️
06.25 - FET 🙏🙏❓️❔️❓️
"Ojcze, jeśli możliwe, oddal ode mnie ten kielich
Ojcze, jeżeli trzeba, chcę Twoją wolę wypełnić" -
Dziewczyny czy wy też czujecie ruchy dziecka tak bardzo nisko aż przy spojeniu? Czasami mam wrazenie że dotyka tej kości, od 25tc mała jest obrócona główkowo i od jakiś 3 tygodni czuję tam ruchy :o
-
Krysia spokojnie, myśle ze każda rozumie Twoje podejście i emocje. Jednak starania, straty pozostawiają po sobie ślad w naszej głowie czy tego chcemy czy nie i jak bardzo byśmy z tym nie walczyły. Myśle ze komentarz i Księgowej i mój miał być bardziej „pocieszeniem”, ze mimo ze mamy tendencje do przypatrywania sie każdemu parametrowi z każdej strony to ostatecznie (na szczęście!) nasze obawy są często nad wyrost. Ale w naszym przypadku lepiej sprawdzić dwa razy za dużo niż sie zamartwiać, głównie ze względu na nasze zdrowie psychiczne które przecież jest równie ważne co to fizyczne 😊
PS oczywiście ze ja tez czasami sie wpędzam w zamartwianie. Niech pierwsza rzuci kamień która tego nie robi w ciąży haha 😆 także żeby nie było, moje podejście nie jest takie luz bluz całkowity. Ale staram sie tyle ile umiem nie wkręcać sobie problemów (nie zawsze sie udaje 😆)17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Gosia24 wrote:Dziewczyny czy wy też czujecie ruchy dziecka tak bardzo nisko aż przy spojeniu? Czasami mam wrazenie że dotyka tej kości, od 25tc mała jest obrócona główkowo i od jakiś 3 tygodni czuję tam ruchy :o17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
Karo123 wrote:Gosia u mnie poki było główkowe to ruchy czułam tylko bardzo wysoko, pod żebrami w zasadzie. Odkąd młody się obrócił miednicowo to czuje ruchy w okolicy pępka i własnie mega mega nisko - nawet nie wiem czy nie poniżej spojenia (te niskie ruchy dużo częściej). Ja sobie to tak wyobrażam ze on jest wsadzony w miednice miednicowo ale przecież nie ma wyprostowanych nóżek tylko zgięte i pewnie siedzi mi tam nisko stopami stad to czuje 🙂