W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Do średniej z 12 miesięcy przy obliczaniu podstawy zasilku chorobowego wliczają sie wyłącznie premie, ktore bylyby nienależne, gdyby byl czas absencji.
Dla przykładu - jesli dostajemy premie za brak L4 to taka premia sie będzie wliczać, ale premia swiateczna (przyznawana kazdemu, niezależnie od tego czy jest w pracy, czy nie) wliczać sie nie będzie.Aypis lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Dzień dobry w poniedziałek
Miałam bardzo nieprzyjemną sytuację w laboratorium, chciałam się wygadać. Mąż jest w delegacji, a ja mam podejrzenie cholestazy- musiałam dziś zrobić badania. Pojechałam wiec z córką, było mnóstwo ludzi, większość młodych pań z partnerami i starsze panie. Spytałam grzecznie czy mogę skorzystać z pierwszeństwa w ciąży (kartka na drzwiach) ponieważ bardzo słabo się czuję. Cisza, każdy patrzy po sobie. Spytałam ponownie czy mogę, na co młode babki się obruszyły, po kolei, ze one tez są w ciąży ( być może, nie było widać), partner jednej obruszony że jego pani jest w ciąży (ona ze złośliwym uśmiechem na ustach) i nie przepuszczą. Powiedziałam, że rozumiem, ale jestem w zagrożonej ciąży i nie mogę długo siedzieć. To na mnie naskoczyły, że każda tak może powiedzieć. Już po chamsku odpowiedziałam, czy mam pokazać rozwarcie. Poszłam i usiadłam próbując się nie rozpłakać. Czekałam tam dobra godzinę z córeczką. Naprawdę wszystko rozumiem, nie wykorzystuje swojej sytuacji, ale nie dość że przyjechałam z małym dzieckiem to naprawdę wyszłam z tamtąd cała mokra, kręciło mi się w głowie. Jest mi tak cholernie smutno…
Czekam teraz na wyniki, bardzo się stresuje -
Lunaa strasznie współczuję ... W dzisiejszych czasach niestety ludziom brakuje empatii
Dziewczyny.... Mój maluch jest chory. Wczoraj wieczorem dostał kataru a dziś doszedł do tego mokry kaszel . Kompletnie nie wiem jak mu pomóc, w takim tempie to się rozwinęło. Jeszcze po południu wesołe, szczęśliwe dziecko... Robię inhalacje, olejek organiczny na klatkę piersiową, odciągamy katarek, na noc plasterek aromactiv... Jest załamana, na 13 mamy wizytę u lekarza. Któraś z was już przechodziła chor bevu takiego maluszka ? Aktualnie 10 tygodni -
Luna współczuje…. Nie dość ze jesteś w ciąży, nie dość ze powiedziałaś wprost ze nie możesz długo czekać to jeszcze byłaś z dzieckiem… dramat. Ludzie czasami się zachowują tak dramatycznie ze ciężko to zrozumieć. 😔17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Luna wspolczuje sytuacji, teraz naprawdę nie można liczyć na żadne dobre uczynki że strony innych ludzi..
Madzia daj znać co po wizycie u lekarza, ale jeżeli ma oznaki duszności to pewnie bezpieczniej będzie jak was skieruje do szpitala, bo takie maleństwo lepiej monitorować.. trzymam kciuki żeby szybko wrocil do zdrowia! ✊️✊️ -
Dzięki dziewczyny. Następnym razem pójdę z mężem po prostu, ale teraz musiałam pilnie te próby wątrobowe zrobić. Ludzie są okropni
Madzia jak idzie tak szybko to prawdopodobnie wirusówka, one przebiegają gwałtownie i szybko się kończą. Najważniejsze by osłuchowo było czysto, żeby wydzielina nie zeszła na oskrzela. Dobrze że już dziś macie wizytę trzymam kciuki -
Lunaa dlatego ja zawsze mówiłam "dzień dobry jestem w ciąży i korzystam z pierwszeństwa" i po prostu wchodziłam. Nikt mi nigdy afery nie zrobił a widziałam nie raz jak ciężarne grzecznie czekały w kolejce jak jeszcze ja w ciąży nie byłam to postanowiłam sobie że nauczę to nasze małomiasteczkowe towarzystwo kultury. Mam nadzieję, że przynajmniej wyniki będą dobre ✊🏻
Madzia mój mały aż tak nie chorował więc nie pomogężyczę zdrówka !
-
Luna, współczuję stresującej sytuacji
Wiaodmo ze inne dziewczyny tez mogły być w ciąży, ale raczej jeśli ktoś grzecznie prosi to wykazuje się empatię
A jeszcze takie złośliwe uśmieszki - to się już nóż w kieszeni otwiera 😐
Madzia, nie martw się na zapas. Do 13 już niedługo a lekarz na pewno pokieruje Was co dalej. dużo siły dla synka i Ciebie 🍀
Ja po wizycie u gine. Szyjka dalej 13 mm wiec się nie zmieniła od ostatniej wizyty. Za to ilośc wód zmalała z 15 do 9 co może być jakimś sygnałem ze już niedługo. W środę 23.11 mam termin wg USG 1 trym, a 25.11 według OM. Także no, najwyższy czas 🤪Karo123, Siri lubią tę wiadomość
-
Luna strasznie mi przykro że coś takiego Cie spotkało 😞 na przyszłość w ogole nie pytaj się ludzi oni maja guzik do gadania pierwszeństwo dla ciężarnej wynika z ustawy a nie z uprzejmości. Ja po prostu podchodzę do okienka i mówię że jestem w ciąży i chce wejść bez kolejki i tyle a jak jakaś ciężarna chce stać to jej wybór 🤷♀️
Madzia oby to nie bylo nic poważnego ✊️✊️ daj znać po wizycie
-
Luna ja bym podeszła do pielęgniarek i spytała czy obowiązuje tutaj pierwszeństwo dla ciężarnych. Ludzie są podli, przykro mi, że to Cię spotkało.
-
Ivanka93 wrote:Luna strasznie mi przykro że coś takiego Cie spotkało 😞 na przyszłość w ogole nie pytaj się ludzi oni maja guzik do gadania pierwszeństwo dla ciężarnej wynika z ustawy a nie z uprzejmości. Ja po prostu podchodzę do okienka i mówię że jestem w ciąży i chce wejść bez kolejki i tyle a jak jakaś ciężarna chce stać to jej wybór 🤷♀️
Zapis ustawy jest taki:
Prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach mają kobiety w ciąży.
Czyli trzeba być przyjętym w ten sam dzień (w wyjątkowych sytuacjach do 7 dni), tylko w aptekach jako pierwsza w kolejce. Do tego musi być taka informacja w placówce. U mnie w przychodni nie ma kartki, że ciężarne poza kolejnością i zawsze grzecznie czekałam, czy to do rejestracji czy to do pobrania krwi.
Wychodzi na to, że przepisy są mega niejasne w tym temacie 😕.
A już w ogóle nie rozumiem postawy innych ciężarnych.
02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
Tadziu z Nami ❤
01.20 - start starań
05.20, 09.20 - cb
01.21 - poronienie 7tc
06.21 - poronienie ~9tc - T22
pauza do 01.2022
03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)
PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
Kariotypy ok
Siła🔹️Spokój🔹️Miłość
Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia. -
nick nieaktualnyDuża ciąża i do tego z dzieckiem i nie przepuścić...
Madzia ja już przechodziłam katar z maluchem, nawet kaszel trochę był, osłuchowo było czysto i tylko zalecenie płukania noska dostałam. Płukać solą fizjo przed każdym jedzeniem i odciągać katarkiem raz rano i raz wieczorem.
Infekcja może się rozwinąć bardzo szybko ale może też się nie rozwinąć i szybko skończyć. Jakby zaczęła rosnąć temperatura to do szpitala najlepiej i nie czekać na wizytę. Trzymam kciuki żeby u ciebie też szybciutko przeszło. -
lawendowePole wrote:Eee, nie do końca? Ośrodki zdrowia nie mają chyba obowiązku udzielać pierwszeństwa ciężarnym.
Zapis ustawy jest taki:
Prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach mają kobiety w ciąży.
Czyli trzeba być przyjętym w ten sam dzień (w wyjątkowych sytuacjach do 7 dni), tylko w aptekach jako pierwsza w kolejce. Do tego musi być taka informacja w placówce. U mnie w przychodni nie ma kartki, że ciężarne poza kolejnością i zawsze grzecznie czekałam, czy to do rejestracji czy to do pobrania krwi.
Potwierdzam. W laboratorium nie musi to obowiązywać i obowiązuje wyłącznie wtedy, kiedy jest o tym informacja - że tak to ujmę z dobrej woli labo. W takich przypadkach podchodzi sie do okienka, nie warto dyskutować z wszystkimi innymi ciężarnymi, czy osobami starszymi.
Ja nosilam przypinkę "jestem w ciąży" w widocznym miejscu i w większości kazdy z personelu, który ja widzial, od razu reagowal, a ja nis musiałam się denerwować i kłócić z innymi.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
I to inne kobiety robią coś takiego... nie rozumiem czemu częściej facet zrozumie niz kobieta ... zgadzam się z dziewczynami, jak już to pytaj pielęgniarki A nie innych...
Daj znać jak wyniki...
Ja kiedyś po ciąży poszłam na badania, swoje, więc juz musiałam czekać w kolejce, ale musiałam zabrać młodego ... czekam w kolejce, aż pielęgniarka wychodzi i pyta kto następny, patrzy na mnie, mówię, że moje badania więc muszę czekać... A ona "Pani wejdzie..
"
Madzia, jak po wizycie?27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
U mnie w labie jest na drzwiach normalnie wycinek z ustawy że należy się pierwszeństwo ciężarnym może to dlatego że chodzę do laboratorium nfz 🤔 w każdym razie jeszcze nie widzialam zeby w jakiejś sieciowce typu diagnostyka czy alab nie bylo wlepki że ciężarne są wpuszczane bez kolejki. Tak czy inaczej najlepiej od razu isc do okienka i nikogo o zdanie nie pytać -
Ivanka93 wrote:U mnie w labie jest na drzwiach normalnie wycinek z ustawy że należy się pierwszeństwo ciężarnym może to dlatego że chodzę do laboratorium nfz 🤔 w każdym razie jeszcze nie widzialam zeby w jakiejś sieciowce typu diagnostyka czy alab nie bylo wlepki że ciężarne są wpuszczane bez kolejki. Tak czy inaczej najlepiej od razu isc do okienka i nikogo o zdanie nie pytać
02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
Tadziu z Nami ❤
01.20 - start starań
05.20, 09.20 - cb
01.21 - poronienie 7tc
06.21 - poronienie ~9tc - T22
pauza do 01.2022
03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)
PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
Kariotypy ok
Siła🔹️Spokój🔹️Miłość
Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia. -
Z moich obserwacji wynika,że w zależności od labu. Diagnostyki chyba mają taki zapis, Śląskie Laboratoria chyba dolozyli,że w widocznej ciąży. W takim przypadku trzeba wchodzić a nie pytać... Ja akurat chodziłam do Diagnostyki obok mnie. Była świeżo otwarta,więc kolejka mała tak ok. 9 rano.86' starania od 8.19, od 11.20 w Klinice. M:obniżona ilość i ruchliwość, DFI 28%
4.21 cb, 4.21 IUI, 6.21-2 IUI
7.21 IVF:11pęcherzyków❄️❄️❄️❄️❄️8.21 i 9.21-2 transfery
ANA1 ujemne, NK ok, biopsja endo, MTHFR A1298C homo, PAI-1 hetero. KIR AA, C1C1. AlloMLR 0%
Naturalny cud:
27.11 beta 36
18.06 33+0🐣Adaś
-
W tym labie koło mnie nie ma żadnego okienka, wchodzi się bezpośrednio do zabiegowego. Po prostu zostałam tak wychowana, stąd moje pytanie do oczekujących, z szacunku. Człowiek chce być dobry, a tylko na tym cierpi. Czekają mnie jeszcze dwie wizyty w labie w tej ciąży, to już z mężem pójdę/ pojadę. I faktycznie jeśli będzie potrzeba to oznajmię, że wchodzę (korzystam z vitalabo, wszędzie mają karteczki o pierwszeństwie). Mnie to po prostu zszokowało skąd w ludziach tyle jadu.
Ja córkom od małego wpajam, że zawsze trzeba ustąpić miejsca osobie starszej/ w ciąży. W autobusie, przy kasie w sklepie. A trafi się taka pinda co jeszcze się w twarz śmieje. Mnie to zawsze zastanawia po co to… jakby za mało ludzie mieli zmartwień i problemówWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2022, 15:19
-
Jesteśmy po wizycie, mały osłuchowo czysty. Z zalecenia inhalacje solą fizjologiczna 3xdziennie, częsta toaleta nosa i przed jedzeniem, dalej smarować olejkiem organicznym i plasterki zapachowe na noc. Póki co temperatury nie ma. Podobno panuje wirus rsv i dużo dzieci w szpitalu na to jest. Trzeba obserwować bo bardzo szybko potrafi się rozwijać .
Jestem zła jak osa bo uważam, że teściowa go załatwiła w sobotę . Dziś mi mówi przez telefon że w sobotę jak była z nim na macie na podłodze to wiało za każdym razem jak mój mąż wchodził do domu a było -5🤯 no ciężko było zabrać małego z maty w inne miejsce skoro czuła, że wieje. Dodatkowo była na antybiotyku bo wiecznie jest chora