W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Siri, też nie wiem kiedy to mija, my zaraz 5 miesięcy... I wczoraj 7kg na wadze 😱.
Lawendowe, ja jak sciagalam mało, to jak w Którymś momencie stwierdziłam, że trudno, najwyżej będzie mm, bo co mi zostaje? To "zluzowane majty" pomogły...stres nam nie pomaga, więc dobrze, że tak do tego podchodzisz,oby było tylko lepiej, jak już macie te 4kg...
Ivanka, skąd ja to znam... A smoczka używacie?
Kociara, to ja mam 19.02 😉, miałam kolegę co miał 29.02 😂27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
Karo nie strasz z tą butelką 😵💫 musze się wreszcie przemóc i zacząć podawać młodemu butle bo im będzie starszy tym bardziej kumaty i potem będzie problem z odstawieniem. Moja znajoma się tak przeciągała i potem się okazało, że młody nie chce pić z żadnej butelki. W grudniu skończył rok, chodzi do żłobka i w trakcie pobytu nie potrzebuje cycka a jak tylko wróci do domu to „maltretuje” matke 🙈👩🏻 31l.
Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne
2021r. 2x cb 💔 5tc
30.11.2021r. ⏸ 💚
10dpo - beta 82,7 🙏🏻
12dpo - beta 247,6 🥰
15dpo - beta 1163,5 😌
6+1 mamy ❤️ 110/min
13+1 (I prenatalne) 8.1 cm zdrowego chłopaka 💙😍
21+1 (II prenatalne) 434g 💙
29+1 (III prenatalne) 1447g 🥰
41+2 Franciszek jest z nami ❤️ 23.08.2022 3690g, 54cm
-
Olcykowa moj tak samo, juz w szpitalu mu podalam z tego samego powodu co Ty. Ja poprostu widzialam, ze tego potrzebuje, a moje cycki juz wtedy blagaly o litosc
Co do podania butelki to tez chyba musialabym zaczac cos robic w tym kierunku… chcialabym wkoncu skonczyc i zdac prawo jazdy, wiec i butla bedzie potrzebna. Tylko ze ja nie sciagne za jednym razem na jedno karmienie, a jak sciagam po trochu i trzymam w lodowce to szybko mi sie psuje, sama nie wiem co robie nie tak… 🤔 -
Ivanka93 wrote:Lawendowe super ze Tadzio przybiera i że wreszcie miałaś w miarę dobra nockę 😊 a jak tam Tadzio zniósł szczepienie?
U nas z kolei dziecko się popsuło 😔 zaczęły się brzuszkowe płaczki Laura śpi bardzo niesokojnie albo nie spi wcale najlepiej na cycku a moje sutki wyją z bólu... oczywiście prawie całą noc spala na mnie jak ja odłożyłam to cały czas marudziła. Nie mam już pomysłu co z nią robić 😥
A z kłuciem to myślałam, że będzie gorzej, oczywiście był płacz i marudzenie, ale po wszystkim dał się uspokoić na rękach. Obawiałam się histerii nie do opanowania. Bo po kroplach musi być czas karencji z jedzeniem gdzieś 15-20 minut. Więc uspokajanie cycem lub smoczkiem odpada.
Przykro mi, że Laurka ma problemy brzuszkowe. Ale z mojej obserwacji wynika, że 2-3 tydzień życia to ten czas, gdzie dzieci to dopada. U nas wtedy wjechał probiotyk, a tydzień później Espumisan. Oczywiście wjechał smoczek na pełnej, bo była masakra.
Też się bałam, że wpłynie to na jego przystawianie się i szczerze to nie wiem, czy faktycznie przez to się nie popsuło, ale szczerze nie żałuję, bo i tak teraz jest butla, a wtedy inaczej się nie dało, bo albo wrzask, albo na rękach wieczorami.
02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
Tadziu z Nami ❤
01.20 - start starań
05.20, 09.20 - cb
01.21 - poronienie 7tc
06.21 - poronienie ~9tc - T22
pauza do 01.2022
03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)
PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
Kariotypy ok
Siła🔹️Spokój🔹️Miłość
Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia. -
Laura też dostala smoka już w szpitalu bo nie wytrzymałaby pod lampą teraz w domu też jej daje bo śpi bardzo niespokojnie... Ja nie wiem co robię nie tak ale mała po butelce strasznie mi ulewa testujemy już druga butelkę najpierw było lovi medical teraz mamy lansinoh ale chyba wypróbuje jakąś trzecia opcje ...
Wasze dzieciaki już takie duże aż ciezko uwierzyć że moja niedługo też tak urosnie 🙈 -
Olcykowa ja ostatnio na insta u mama_ wcześniaka- neurologopeda czytałam ze po pół roku nie wprowadza się już butelki bo wtedy dziecko może pic z kubeczka/bidonu, do roku butle powinno się odstawić wiec tak czy siak po roczku jak dalej dziecko chce cycka to albo trzeba zawalczyć o odstawienie albo pogodzić się z ciumkaniem 😅
Mój plan jest taki żeby właśnie po roku odstawić KP ale zoabczymy jaka będę twarda jak młody popatrzy na mnie swoimi oczkami i będzie błagał 😂
Krysia my dziś kończyny 5 miesięcy i na szczepieniu 7350 (urodzeniowa niecałe 3kg) 😍 Miłość do jedzonka Młody odziedziczył po mnie 😂
Ciężko uwierzyć ze dzieci z sierpniowej fali porodów niedługo będą już dobijały do pół roczku 🥹😳lawendowePole lubi tę wiadomość
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Ivanka, jak Ci się trafił ulewacz to może być ciężko. Wszędzie zalecają jak najdłuższe trzymanie w lekko pionowej pozycji po jedzeniu. No i pooglądaj filmiki jak karmić butelka (np z mamy ginekolog), bo mi w szpitalu pokazywali tak na poziomo a wiele osób poleca bardziej pionowo dziecko trzymać. a na brzuszkowe u nas był już delicol, jest probiotyk, czasem wjedzie espumisan ale szczerze nie widzę jakiejś spektakularnej różnicy. Jedyne co mnie pociesza, to ze Tosia nie płacze tak kolkowo tylko po prostu się pręży i stęka (co nie zmienia faktu ze mi jej bardzo żal ze nie mogę jej za bardzo pomóc, poza masażami, termoforkiem itp )
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 12:22
-
Siri, ale zleciało tez u Ciebie 🥰 Zawsze wtedy sobie uświadamiam ze u mnie tez już długo młoda na świecie 😍 Super ze młody Ci śpi w ciągu dnia i dajesz radę coś ogarnąć
Lawendowe, warto się cieszyć z każdej lepszej nocy. U nas dziś tez ok, nawet pospalam. Co do Twoich odczuć o których pisałaś wcześniej- z tego co rozmawiam z koleżankami i sama odczuwam, to taki mix emocji jest na początku całkowicie normalny. Ja miałam (i czasem wciąż miewam) takie myśli, ze aż mi wstyd. Wczoraj np zostawiłam młodą popłakującą w łóżeczku o 22 z przekleństwami na ustach, bo już miałam dość i powiedziałam, ze jej już dziś nie dotykam. Mąż bez słowa przejął niunianie, ale widać ze był na mnie trochę zły ze tak nerwowo reaguję Ale po prostu czasami się już nie da:( Wiadomo ze kocham tego małego krasnalka, ale jesteśmy tylko ludźmi i nasze życie zmieniło się o 180 stopni i czasem ciężko za tymi zmianami nadążyć. Co do tęsknoty za brzuszkiem, ja za samym stanem nie tęsknie, ale do tej bezproblemowości i braku zobowiązania już tak.
Co do szczepień, u nas podobnie jak u Lawendowe, coś tam Tośka popłakała, ale szybko dała się ukoić. ALE mi powiedzieli ze przy piersi najlepiej, wiec widzę tu sprzeczne informacje. Nikt nie zalecał okresu karencji a pediatra wręcz zachęcała do przystawienia 🧐 Odnosnie skutków ubocznych- jest lekka biegunka, te kupy są ewidentnie bardziej wodniste. Ale co najgorsze mloda od szczepienia jest prawie nieodkladalna. Na rękach śpi , a odłożona pręży się i jest niespokojna. Oby minęło po tych 7-10 dniach, bo całymi dniami tylko siedzę i służę jako leżanka do spania -
Karola u nas podobny zestaw ja widzę że jak dam co któreś karmienie espumisan to wtedy puszcza więcej bączków i kupa jest więc coś tam pomaga termoforek i masaż też a najlepiej to chyba kąpiel + termoforek po. Poczytam o tym karmieniu bo faktycznie mnie też pokazywali na leżąco.
Lawendowe super ze Tadzio taki dzielny 💪💪 -
karola wrote:
Lawendowe, warto się cieszyć z każdej lepszej nocy. U nas dziś tez ok, nawet pospalam. Co do Twoich odczuć o których pisałaś wcześniej- z tego co rozmawiam z koleżankami i sama odczuwam, to taki mix emocji jest na początku całkowicie normalny. Ja miałam (i czasem wciąż miewam) takie myśli, ze aż mi wstyd. Wczoraj np zostawiłam młodą popłakującą w łóżeczku o 22 z przekleństwami na ustach, bo już miałam dość i powiedziałam, ze jej już dziś nie dotykam. Mąż bez słowa przejął niunianie, ale widać ze był na mnie trochę zły ze tak nerwowo reaguję Ale po prostu czasami się już nie da:( Wiadomo ze kocham tego małego krasnalka, ale jesteśmy tylko ludźmi i nasze życie zmieniło się o 180 stopni i czasem ciężko za tymi zmianami nadążyć.
U mnie jest podobnie zwłaszcza w nocy mam takie kryzysy mąż też ma do mnie pretensje że złoszczę się na jego kochana córeczkę ale czasami jestem już bezsilna
-
Karo123 wrote:Olcykowa ja ostatnio na insta u mama_ wcześniaka- neurologopeda czytałam ze po pół roku nie wprowadza się już butelki bo wtedy dziecko może pic z kubeczka/bidonu, do roku butle powinno się odstawić wiec tak czy siak po roczku jak dalej dziecko chce cycka to albo trzeba zawalczyć o odstawienie albo pogodzić się z ciumkaniem 😅
Mój plan jest taki żeby właśnie po roku odstawić KP ale zoabczymy jaka będę twarda jak młody popatrzy na mnie swoimi oczkami i będzie błagał 😂
Krysia my dziś kończyny 5 miesięcy i na szczepieniu 7350 (urodzeniowa niecałe 3kg) 😍 Miłość do jedzonka Młody odziedziczył po mnie 😂
Ciężko uwierzyć ze dzieci z sierpniowej fali porodów niedługo będą już dobijały do pół roczku 🥹😳
Mm z bidonu? Ciężko mi sobie to wyobrazić 🙈 Ja sobie nie wyobrażam karmić jak młody będzie miał zęby. Zastanawiam się tylko czy zacząć wprowadzać już mm w sensie zaczynać od 1 czy poczekać i wjechać odrazu z 2? Myślicie że mogłabym mu podać 2 zanim skończy 6 miesięcy? Szkoda mi kupować mleko 1 i nie skończyć puszki bo młody wejdzie w 6 miesiącKlaudia10047 lubi tę wiadomość
👩🏻 31l.
Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne
2021r. 2x cb 💔 5tc
30.11.2021r. ⏸ 💚
10dpo - beta 82,7 🙏🏻
12dpo - beta 247,6 🥰
15dpo - beta 1163,5 😌
6+1 mamy ❤️ 110/min
13+1 (I prenatalne) 8.1 cm zdrowego chłopaka 💙😍
21+1 (II prenatalne) 434g 💙
29+1 (III prenatalne) 1447g 🥰
41+2 Franciszek jest z nami ❤️ 23.08.2022 3690g, 54cm
-
Mozna tez karmić na kolanach w pozycji rynienki, z główka wyzej niz reszta ciała. Ja tak czasem karmiłam (pokazala mi to CDL). Mąż woli klasycznie w ramionach, ale Tośka wazy już prawie 5 kg (wazenie tydzien temu 4880), więc jest to trochę ciężkie.
-
Ivanka93 wrote:U mnie jest podobnie zwłaszcza w nocy mam takie kryzysy mąż też ma do mnie pretensje że złoszczę się na jego kochana córeczkę ale czasami jestem już bezsilna
Mi najbardziej pomaga racjonalizowanie w głowie, ze po pierwsze to kiedyś minie, po drugie ze najwyżej będę niewyspana a od tego się nie umiera. A do tego próba zaakceptowania ze przez najbliższe miesiące raczej niewiele zrobię poza byciem mamą co w tym przypadku oznacza karmienie, przewijanie i tulenie. Jak sobie to tak racjonalizuję to jest teoche lepiej, łatwiej mi znieść takie dni gdzie prawie nie mam kiedy iść do kibelka nie mówiąc o czyms „dla siebie”.Karo123, Ivanka93 lubią tę wiadomość
-
Olcykowa wrote:Mm z bidonu? Ciężko mi sobie to wyobrazić 🙈 Ja sobie nie wyobrażam karmić jak młody będzie miał zęby. Zastanawiam się tylko czy zacząć wprowadzać już mm w sensie zaczynać od 1 czy poczekać i wjechać odrazu z 2? Myślicie że mogłabym mu podać 2 zanim skończy 6 miesięcy? Szkoda mi kupować mleko 1 i nie skończyć puszki bo młody wejdzie w 6 miesiąc
Aaa nie nie, nie zrozumiałam ze już chcesz odstawiać to do roku jak planujesz rezygnować z KP to mleczko to podstawa także mm z butelki. Ale w alaantkowe blw (aktualnie czytam jej książkę o rozszerzaniu diety 🙈) pisali ze po roku jak dziecko jeszcze chce sobie dopijać mm to można z kubeczka/bidonu ale żeby rezygnować już wtedy z butelki bo mleko wtedy powoli stanowi tylko uzupełnienie diety a nie jej podstawę17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Nie odniosę się do wszystkich bo za nami ciężki weekend, dopadła mnie w sobotę jelitowka tak, że mąż musiał wzywać karetkę.. A w niedziele się przyplątało zapalenie piersi więc dopiero wracam do żywych i modlę się żeby Majusia nic nie złapała.
Lawendowe super że Tadzio taki dzielny na szczepieniu. Oby tylko teraz bez gorączki, u nas było chyba 37.5 przez 1 dzień i dobrze że macie lepsze noce, będzie coraz lepiej:)
Ivanka wspolczuje problemów brzuszkowych, niestety trzeba to przetrwać u nas też egzamin zdawał termoforek. Maja też okropnie ulewala, czasami podczas przekładania z jednej piersi na drugą potrafiła zalać mnie cała i siebie też. Nie pociesze Cię bo nadal ulewa, może już nie tyle ale jednak..
Olcykowa ja bym już dała 2. My zaczęliśmy od 1 ale pisze żeby potem mieszać 1 i 2 a że brakuje nam 2 tygodnie do pół roku to już będę zaczynać mieszać bo kończy mi się akurat puszka 1. A tak wgl, to to mleko idzie w zastraszający tempie, karmię pół na poł mm I swoim a puszka znika w kilka dni.. aktualnie jest promka na Bebiko Pro Plus w rossmanie więc warto kupić bo cena lepsza niż w internecie nam na szczęście to mleko dość się przyjęło
-
karola wrote:Mi najbardziej pomaga racjonalizowanie w głowie, ze po pierwsze to kiedyś minie, po drugie ze najwyżej będę niewyspana a od tego się nie umiera. A do tego próba zaakceptowania ze przez najbliższe miesiące raczej niewiele zrobię poza byciem mamą co w tym przypadku oznacza karmienie, przewijanie i tulenie. Jak sobie to tak racjonalizuję to jest teoche lepiej, łatwiej mi znieść takie dni gdzie prawie nie mam kiedy iść do kibelka nie mówiąc o czyms „dla siebie”.
karola, Lunaaa, Kociara_ lubią tę wiadomość
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
Siri dziękuję, że pytasz, od wczoraj wieczora jest marudny, noc kiepska, ale chyba nie przez ból brzuszka a potrzebę przytulania. Od rana tez jest ciekawie, płaczącego musiałam z domu wyciągnąć żeby jechać po córkę tez mam dziś kryzys, bo nie da się z małym na rękach szykować posiłków dla starszych, bawic się, nie mówiąc o gotowaniu posiłków czy chociażby korzystaniu z toalety. Już dziś klnę pod nosem bo co go uśpie to dziewczyny wbiegają na pełnej do salonu i go budzą… nie mam sił
A i jeszcze za kilka miesięcy mam egzamin zawodowy, chce mi się wyć jak pomyśle, jak bardzo jestem w dupie z przygotowaniami…
Ciężko uwierzyć, ze to już miesiąc 🥹 my w czwartek mamy termin porodu, a już widzę jak ten mój maruder się zmieniłWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 12:43
-
Karola, mi pediatra też powiedział, że może jeść, ale zapytałam jeszcze raz pielęgniarki środowiskowej, bo o tej karencji czytałam na listopadówkach. No i ona, że owszem jest i musi pogadać z lekarzem 😛.
U nas ciężko powiedzieć jak z humorem po szczepieniu, bo raz płacze a za chwilę śpi, ale za kupę bym się nie obraziła, bo dawno nie było, a przy MM powinien robić częściej.
02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
Tadziu z Nami ❤
01.20 - start starań
05.20, 09.20 - cb
01.21 - poronienie 7tc
06.21 - poronienie ~9tc - T22
pauza do 01.2022
03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)
PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
Kariotypy ok
Siła🔹️Spokój🔹️Miłość
Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia. -
Lawendowe super,że jest progres w wadze Tadzia😊
Gosiu oby malutka nic nie złapała.
U nas Adaś jutro 7 miesięcy. W czasie choroby zatrzymał się z waga, ale od zeszłego tyg przybrał 160g i wazy 6860 2 tyg temu mierzył w szpitalu jakoś 67cm. Chyba jest szczupły a dość długi. Spodnie wjeżdżają już 74, niektóre 68 są przykrotkawe. Body te większe 68 i mniejsze 74😁
Naszymi wagami faktycznie nie ma się co sugerować. Waga urodzenuliowa ma raczej mały wpływ na późniejsze życie.Karo123 lubi tę wiadomość
86' starania od 8.19, od 11.20 w Klinice. M:obniżona ilość i ruchliwość, DFI 28%
4.21 cb, 4.21 IUI, 6.21-2 IUI
7.21 IVF:11pęcherzyków❄️❄️❄️❄️❄️8.21 i 9.21-2 transfery
ANA1 ujemne, NK ok, biopsja endo, MTHFR A1298C homo, PAI-1 hetero. KIR AA, C1C1. AlloMLR 0%
Naturalny cud:
27.11 beta 36
18.06 33+0🐣Adaś
-
Gosia współczuje 🥺 zdrówka dla Ciebie i oby mała się uchowała bez choroby ✊✊✊✊
Joan Adaś to już taki kawał chłopaka…. Kurcze mam wrażenie ze to było tak niedawno jak się rodził a tu już 7 miesięcy 🥹17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙