W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Wjedzma wrote:Księgowa no właśnie Staś ma takie dni, że widzę że jest zmęczony i potrzebuje drzemki, ale za cholere nie potrafi zasnąć.
...
bo jeśli chodzi o usypianie na noc to planuje wprowadzić karmienie mm i zaangażować do usypiania tatusia
Wjedzma, my mamy tak często wieczorem, drze siw jakby mu ktoś krzywdę robil... widzę że chce spać, ale jak to mój mąż mówi "chce spać, ale nie chce". Wtedy pomaga tylko mleko... inna rzecz że trochę to pewnie przez to, że mam wątpliwości czy ma wystarczająco mleka w cyckach odkąd nie ściągam ...
27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
Krysia1411 wrote:Wjedzma, my mamy tak często wieczorem, drze siw jakby mu ktoś krzywdę robil... widzę że chce spać, ale jak to mój mąż mówi "chce spać, ale nie chce". Wtedy pomaga tylko mleko... inna rzecz że trochę to pewnie przez to, że mam wątpliwości czy ma wystarczająco mleka w cyckach odkąd nie ściągam ...
Ktoś mi powiedział, że dzieci nie potrafią zasnąć ze zmęczenia. I coś w tym jest, bo jak ja jestem bardzo zmęczona i bardzo "nabodźcowana" to też umiem zasnąć...
Co do ilości mleka to ja jak sobie wkręcę, że może się mleko skończyło, to naciskam sobie sutek i sprawdzam po karmieniu lub w trakcie czy coś leci jeszcze 🤔 ostatnio sobie tak nacisnęłam, że strzeliłam dziecku mlekiem w twarz . Odebrałam to jako "wyluzuj babo, masz wystarczająco mleka" 🙃😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 22:48
lawendowePole lubi tę wiadomość
-
Antek czasami sam sobie tak sprawdza . Kiedyś też tak zrobił, jak nacisnął to leciało jak z kranu 🤣🤣🤣 a ten Biedny nie wiedział co zaszło...
Ja to już jestem na etapie, zs mogłam świadomie "popsuć laktacje", ale chcd mu i tam stopniowo przejść na mm... skoro chce wrócić do pracy.. . To mnie dopiero teściowa z rodziny wypisze 🤣🤣🤣.
Inna rzecz, że mimo wszystko poczułam ulgę, bez uważania do laktatora... niby dalej jesteśmy kp, ale już ciśnienia, z butelki mm... on żyje, ja też i w końcu oboje jesteśmy szczęśliwi
A z innej beczki... macie jakiś patent na picie wody? Ten mój mały cwaniak pociągnie w lyki aż sir zorientuje ze to mleko i wypluwa mi butelkę... pije za mało, nawet kupę ostatnio miał aż za sucha ... Co zrobić? Może zamiast wody jakieś herbatki/soki? 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 22:57
becia1982 lubi tę wiadomość
27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
Dla przykładu jeszcze: Zuza jak sie robi zmęczona to najpierw pociera ucho (albo je ciągnie), czasem nawet wyglada jakby ciągnęła sie za włosy, potem idzie tarcie oczu, a na końcu marudzenie. Najłatwiej jest nam jej pomóc z drzemka wlasnie na etapie oczu (czyli oznaka srodkowa), bo właśnie przy marudzeniu jest więcej placzu niz pożytku.
Ja osobiscie nie jestem zwolennikiem rytuału snu do drzemek, ale moze to dlatego, ze ja od początku uczylam Zuzie odrozniania dnia od nocy i gdybym robila ze snem nocnym to samo, co z drzemkami to obawiam sie (choć pewności nie mam, bo nie probowalam), że miałabym wówczas problem z nocą. Dla nas zaciemniony pokoj, rolety, zaslony, spiworek i cisza = noc. W dzien spi przy włączonym telewizorze, przy słońcu itd.
No i kwestia, która tez jest w mojej opinii ważna - mogę ja uspac wszędzie, a w przypadku ryrulalow zaciemnień itd., nie wszędzie bym mogla, bo.. nie każdy ma zasłony, nie każdy ma ciemny pokój itd.
Ale to tylko moje doświadczenie. 😊 Uwazam, że trzeba spróbować kilku rzeczy i zobaczyć, co się sprawdza.
Tutaj jeszcze nadmienię, że czasem jedno ubranie za duzo/za malo moze zmienić naprawdę wiele. Odkad na dworze jest +10 stopni Zuzia przebudzala sie w nocy, spala niespokojnie. Po 3 takiej nocy zdjelam jej śpiwór i położyłam wyłącznie w pajacu - dziecko spi. 😊Asia2309, karola, becia1982, Wjedzma lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Krysia, nie podawaj wody z butelki 😉 spróbuj lyzeczka, z kubka, bidona - czegokolwiek, zeby Ci sie mały nie obrazil na butelke nawet jak będzie w niej mleko 😁Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Madzia samopoczucie różnie. Wczoraj zaczęła się przebijać górna jedynka i tak Maja potrafią marudzić cały dzień ale dajemy radę oby u Fabiana to był tylko skok, u nas też ostatnio noce były ciężkie ale minęło
Asia właśnie przed drzemki mamy taki rytuał że zasłaniamy okna, zmieniamy pampersa, rozbieramy do body i usypiam. Ale wydaje mi się że czas zrezygnować z jednej drzemki bo nie starcza nam czasu na 3 (wychodzą za krótkie okna aktywności) i musiałaby chodzić spać o 22. -
Cześć, jestem u Was nowa, może kilka dziewczyn kojarzy mnie z wątków miesięcznych 🙂 wiem, że teraz są same tematy okołodzieciaczkowe u Was(super, że tak wiele dziewczyn doczekało się dzieci i u niektórych kolejne w drodze 🍀) ale może ktoś wie i odpowie. Czy któraś z was miała mięśniaka i zaszła w ciążę, która skończyła się bez problemów? Czy lekarz od razu wysłał was na L4?start: 06.2021
10/11/12.2022 clo+ovi❌
05.2023 7/9tc💔
11.2023 6/7tc 💔 cp P
05.2024 💔 cb
MTHFR hetero, PAI hetero
Niskie APTT
PCOS, IO
Niedrożny lewy jajowód
❌
08.2024🍀🍀🍀🍀
11.10 FET 5aa
17.10 ⏸️
21.10 250,0
23.10 462,9 (84,4%)
25.10 1099,0 🎉
31.10 GS 15x7mm YS 3,8mm
08.11 CRL 0,64cm FHR+😔
15.11 CRL 1,43cm FHR 161/min❤️🩸
22.11 8+5 CRL 2,12cm
06.12 10+5 ❤️🩸
14.12 11+6 CRL 5,71cm, FHR 173/min❤️🩸
18.12 12+3 niskie ryzyka❤️ wysokie ryzyko preeklampsji
15.01 16+3 150g
-
Roszponka wrote:Cześć, jestem u Was nowa, może kilka dziewczyn kojarzy mnie z wątków miesięcznych 🙂 wiem, że teraz są same tematy okołodzieciaczkowe u Was(super, że tak wiele dziewczyn doczekało się dzieci i u niektórych kolejne w drodze 🍀) ale może ktoś wie i odpowie. Czy któraś z was miała mięśniaka i zaszła w ciążę, która skończyła się bez problemów? Czy lekarz od razu wysłał was na L4?
Ja miałam. Starałam się o ciążę 3 lata, w międzyczasie miałam histeroskopie,która miala na celu wyciąć tego mięśniaka(podsluzowkowy chyba 1cm-musialabym sprawdzić w dokumentach) Ale kontrola po zabiegu wykazała, że on nadal jest, a jakieś 8 miesięcy później zaszłam w ciążę. Ciąża bezproblemowa. Po ciąży mięśniak dalej jestJa: Hashimoto, PCOS
Mąż: wyniki w normie
Starania od lipca 2019r.
Klinika od lutego 2020r.
Pierwsza IUI-26.02.2021-nieudana
Druga IUI- 26.03.2021- nieudana -
Roszponka wrote:Cześć, jestem u Was nowa, może kilka dziewczyn kojarzy mnie z wątków miesięcznych 🙂 wiem, że teraz są same tematy okołodzieciaczkowe u Was(super, że tak wiele dziewczyn doczekało się dzieci i u niektórych kolejne w drodze 🍀) ale może ktoś wie i odpowie. Czy któraś z was miała mięśniaka i zaszła w ciążę, która skończyła się bez problemów? Czy lekarz od razu wysłał was na L4?
Hej, może nie ja, ale moja koleżanka mając dość duże mięśniaki w macicy urodziła przez CC dwie zdrowe dziewczynki 🥰Roszponka lubi tę wiadomość
-
Aniaw89 wrote:Ja miałam. Starałam się o ciążę 3 lata, w międzyczasie miałam histeroskopie,która miala na celu wyciąć tego mięśniaka(podsluzowkowy chyba 1cm-musialabym sprawdzić w dokumentach) Ale kontrola po zabiegu wykazała, że on nadal jest, a jakieś 8 miesięcy później zaszłam w ciążę. Ciąża bezproblemowa. Po ciąży mięśniak dalej jeststart: 06.2021
10/11/12.2022 clo+ovi❌
05.2023 7/9tc💔
11.2023 6/7tc 💔 cp P
05.2024 💔 cb
MTHFR hetero, PAI hetero
Niskie APTT
PCOS, IO
Niedrożny lewy jajowód
❌
08.2024🍀🍀🍀🍀
11.10 FET 5aa
17.10 ⏸️
21.10 250,0
23.10 462,9 (84,4%)
25.10 1099,0 🎉
31.10 GS 15x7mm YS 3,8mm
08.11 CRL 0,64cm FHR+😔
15.11 CRL 1,43cm FHR 161/min❤️🩸
22.11 8+5 CRL 2,12cm
06.12 10+5 ❤️🩸
14.12 11+6 CRL 5,71cm, FHR 173/min❤️🩸
18.12 12+3 niskie ryzyka❤️ wysokie ryzyko preeklampsji
15.01 16+3 150g
-
Księgowa na pewno będę go bardzo dokładnie obserwować, właśnie o to mi chodzi żeby zauważyć u niego te pierwsze oznaki gotowości do drzemki. Jeśli chodzi o rytuał przed drzemką, to mogłabym jakiś wprowadzić, ale na pewno zupełnie inny niż przed snem nocnym. Jestem tego samego zdania co Ty, wole nie imitować nocy w dzień, bo Staś od samego początku bardzo ładnie śpi w nocy, nie chciałabym tego zepsuć. Może kupię jakiś płaski leżaczek i tam go będę kładła na drzemki, bo spanie w kokonie w którym też się bawi pół dnia jak widać się nie sprawdza 😅 albo po prostu odkładać go do łóżeczka w sypialni, ale nie zaciemniać pokoju? Chciałabym po prostu nie błądzić po omacku i nie próbować różnych rzeczy na ślepo, bo z usypianiem nocnym tak robię od 3 miesięcy i dalej trwa to godzinę 🤣
A jeśli chodzi o warstwy to w dzień jest w bodziaku na krótki albo długi rękaw więc już nie mam możliwości zabrać ubrania 🤭 do drzemki, jak mu się uda zasnąć, przykrywam cienkim kocykiem
Wstaliśmy o 8, teraz leży w kokonie i gada z sufitem, obserwuje może faktycznie wypatrzę kiedy zrobi się śpiący -
Melduje porażkę. Obserwowałam, w momencie jak zrobiły mu się mniejsze oczka i zaczął gadać bardziej marudzącym tonem niż normalnie zmieniłam mu pampersa, dałam pierś, położyłam na brzuszku. I znów wydawałoby się ze będzie sukces, sennie tarmosił się z tetrą, oczy przymknięte, prawie przysypiał. W pewnym momencie nagle się wściekł i zaczął płakać, uspokoiłam, dałam pierś i zasnął dosłownie w sekundę. Po odłożeniu do kokona minęły 3 minuty i po drzemce. Nie zdążyłam nawet się wysikać 😞
-
Wiecie co ja już po prostu jestem zmęczona i sfrustrowana tym, że jestem materacem z funkcją ssania. On ma 3 miesiące a ja do tej pory raz wyszłam bez niego do piekarni (25 minut) i zdrzemnęłam się sama w sypialni (1 godzina, tatuś zrobił 5 tysięcy kroków po domu z nim, żeby go przetrzymać z karmieniem). Jak ostatnio uparłam się żeby zrobić zapasy mleka to wychodziło tak, że cały dzień siedziałam z młodym, jak tylko przysnął na chwilę to ściągałam pokarm, ściągnęłam to on się budził i tak w kółko.
-
Wjedzma nic sobie nie zarzucaj, Staś jest jeszcze malutki także dopiero zaczynacie się uczyć funkcjonować na dobrą sprawę 😘 daj sobie jeszcze czas na spokojnie 😘
Gosia my właśnie przeszliśmy jakoś czas temu na dwie drzemki, czasami jest 3 jak wstanie o 6 albo przed 6 😅 a tak to pierwsza drzemka jest po ok 3h a druga jest po ok 3h30 min ☺️Wjedzma lubi tę wiadomość
21 cs- 5.11.2021 r. ⏸
23.11- 6t1d jest 💙
8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn -
Wjedzma oj jak ja Cię rozumiem:( Moja Tosia śpi dobrze tylko na rękach za dnia (i w wózku na spacerze). Bardzo mnie to przytłacza, bo w czasie gdy śpi nie mogę zrobic nic produktywnego:( Jak próbuje odłożyć to budzi się po chwili zwykle albo wręcz od razu. Samodzielne zasypianie niestety póki co skutkuje płaczem, nawet jak jestem obok i dotykam czy głaskam.
Jako taki trening snu poleca się dopiero po 4 msc a właściwie blizej 6, wiec nawet jeśli chcesz spróbować to jeszcze chwilka. Ale jak Twój Staś używa smoka to może pójść łatwiej nawet i bez treningu bo ma ten swój uspokajacz.
Ja zwalam drzemkowe problemy u nas na brzuszek i refluks. Często słyszę jakieś cofki i wydaje mi się ze to zaburza jej sen. Niestety czytałam o tym ze refluks nie pomaga w dobrym śnie dzieci. A trzymana na rękach ma więcej ukojenia i nie leży płasko na pleckach i chyba ten brzuszek i refluks mniej doskwierają.
Ivanka pytałaś o Gastrotuss. nam gastroenterolog polecić dawać po odbiciu, ale jeszcze nie używałam. Trochę ciężko bo często mi zasypia na drzemke podczas karmienia, wiec przecież nie będę budzić żeby dać syropek 😂 Ale powiedział ze często pomaga. -
Karola no to trafiły nam się niezwykle przytulaśne egzemplarze 😅 niestety jedyny smok jaki Staś akceptuje to mój sutek 🤦♀️ przetestowałam 5 różnych, właśnie zamówiłam 6 i liczę na cud. Były lovi, canpol, suavinex... Wszystkie wypluwa albo mu wypadają i mam wrażenie że się wkurza mając smoczek w buzi. Wczoraj był przytulony do mnie więc smoczek mu nie wypadał ale właśnie skończyło się aferą 😅 po chwili ciumka tak jakoś agresywnie i jest pobudzony. Teraz idzie do nas suavinex sx pro i do tego gryzak grzybek z mombella. Zobaczymy. Współczuję refluksu u młodej... Ja u Stasia nie zauważyłam takich objawów, wydaje mi się ze u nas jest to duża potrzeba bliskości i ssania, ale tylko sutka. Przy zasypianiu ma też dość silny odruch moro i to też nie pomaga mu się wyciszyć czas na pewno pomoże, ale jak mogę coś zmienić i poprawić jego i moje funkcjonowanie to będę próbować różnych rzeczy. Przede wszystkim większe zaangażowanie tatusia w opiekę, żeby młody ogarnął że cyc to nie jedyny lek na całe zło 😅
-
Wjedzma, spokojnie. Musisz dac sobie czas. Obserwuj dalej, bo moze jednak jest jeszcze jakis inny sygnal.
Co do lezaczka na drzemki, to ja jestem na tak. 😊
Ja smoczek polecam z Rossmana. 😁Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Dzień dobry dziewczyny 😘.
Wjedzma,Karola, będzie dobrze w końcu kiedyś będzie 😊, powiem wam tak że mój młody ma już ponad 8 mc a i tak ma drzemki niekiedy 15 minut i wstaje wyspany 🤯, aczkolwiek nie raz zdarzyło się że spał 2 i pół godziny, tylko wtedy była jedna drzemka. Wasze dzieci są jeszcze małe cały czas się uczą .
Ja też wiecznie byłam zła niestety że czemu on nie śpi, że córka była inna , aż w końcu odpuściłam i śpi kiedy chce. Ale doskonale rozumiem że jest ciężko.
A ja postanowiłam teraz zawalczyć o siebie,przez ten cały czas się strasznie zaniedbałam,na początku po porodzie szybko mi waga spadła, potem niestety po zaprzestaniu karmienia szybko zaczęła wracać, bardzo zła dieta też się przyczyniło,taka prawda z braku czasu szybciej mi było zjeść ciastko niż uszykować sobie coś zdrowego. Teraz kiedy młody jest już duży i się zabawi zabawką albo też nawet zainteresuje bajką mogę coś dla siebie dobrego zrobić .
No i idzie wiosna ,robi się coraz cieplej 😍 motywacja jest. -
Karola, Wjedzma my też przez to przechodziliśmy, jak sobie przypomnę ile się nagimnastykowalam żeby go odlozyc to głowa mała, takie kombinacje były ze szok 😅 dajcie sobie czas, wszystko się unormuje, zobaczycie 😘21 cs- 5.11.2021 r. ⏸
23.11- 6t1d jest 💙
8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn -
Księgowa wrote:Wjedzma, spokojnie. Musisz dac sobie czas. Obserwuj dalej, bo moze jednak jest jeszcze jakis inny sygnal.
Co do lezaczka na drzemki, to ja jestem na tak. 😊
Ja smoczek polecam z Rossmana. 😁
Przepraszam że tak marudzę, mam kryzys ostatnio i z KP i ze snem.
Ty chyba miałaś z Tiny love, dobrze pamiętam? Do kiedy Zuzia się w nim mieściła? A moze dalej używacie?