W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Suszarka wrote:Młoda, spojrzałam na szybko na Twoją listę, moje tipy:
-zamiast katarka do odkurzacza i gruszki polecam katarek travel (jest 2w1, można odciągnąć odkurzaczem i ustami, przy czym przy aspiracji ustnej nie ma opcji że glut nam wyląduje w buzi i nie ma upierdliwych gąbek do czyszczenia), ewentualnie aspirator na baterie
-termometr mam do ucha Braun Thermoscan 7 i jest sztosik, moja siostra przy drugim dziecku też go kupiła a ma milion niby polecanych tych bezdotykowych. Pomiar w uchu trwa sekundę lub dwie i jest dokładniejszy i prostszy do poprawnego wykonania niż z czoła (czoło zawsze może być po prostu zgrzane a w uchu to taka realna temperatura)
-kocyk - polecam z wełny merino. Ja mam mgiełkę merino z lullalove i używam teraz, siostrze kupiłam gruby z memi. Naprawdę warto, są termoregulacyjne i oddychające, imo lepszy wybór niż polarek
-moonie super wybór, u nas w użyciu non stop, Młoda go kocha
-na żyrafke Sophie trzeba uważać, bo pleśnieje w środku, hitem wsrod gryzakow jest grzybek mombella, ale dziecko uzyskuje zdolność świadomego trzymania/chwytania czegokolwiek ok. 3 miesiąca życia
-zamiast sterylizatora można używać worków do sterylizacji w mikrofali
-uwazajcie na smoczki Bibs, wszędzie teraz trąbią że powodują one koszmarne wady zgryzu, te kauczukowe na bank, silikonowe nie wiem czy też
-koniecznie jeszcze ochraniacz na materac do łóżeczka, bo wycieki/ulewanie to norma u maluchów 🙈
Co do kocyka juz kupilam bawelne z polarkiem, stwierdzilam ze jednak bedzie cieplejszy chyba (choc to pewnie podobnie). Mi jakos zawsze lepiej pod polarkiem zima 😅
Mikrofali nie mamy wiec takie opcje niestety odpadaja - z tego wzgledu kupilam tez termoforek nie z pestek wisni a duzo drozszy z lullalove na wklady. Dolozylam z mysla ze oprocz termoforka bedzie misio. A w pepco jak byly kupilam podgrzewacz do butelek z babyono - ma bardzo dobre opinie w sumie a cena nieduza i ma dodatkowo opcje tej sterylizacji.
Bibsa kupilam silikonowego bo kauczuku po tym co tu dziewczyny pisaly nie chce. Mial byc fizjologiczny czyli ten splaszczony, a splaszczony wcale nie jest 🤨 wiec zobacze czy w ogole podam, a jak tak to na pewno mega bede obserwowac bobaska jak ten smoczek dziala.
A ten ochraniacz tez mam na liscie (chyba nawet z Twojego polecenia ten konretny) tylko jest na liscie zakupow do zrobienia w ikei bo ten ikeowy bede kupowac
Edit: mocno mnie zaniepokoilas ta sophie wiec zaczelam czytac i z tego co znalazlam to problem plesni pojawia sie w tej duzej zabawce bo ma jakas dziurke przez ktora woda dostaje sie do srodka. Ja kupilam ten maly gryzak jakby osemke z zyrafka i tam tej dziurki nie ma, woda sie nie dostaje i plesn nie ma jak sie zrobic. Tyle z teorii, ale w praktyce na bank zyrafka sophie pojdzie najwczesniej do wymiany 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 00:59
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Hej dziewczyny, my intestywnie na mieszkaniu, kolory już na ścianach.. Zdjęcia wstawię i pokaże jak ogarniemy na spokojnie. Dziś wycieczka do Ikea i lecimy dalej.. Jutro o 10:50 mamy wizytę.. Ogólnie młody grzeczny, od 2 nocy śpię jak nigdy i nie wstaje, aż jestem zdziwiona.. Brzuch mi się troszkę obniżył, także nie wiem co tam ten mój synu wyprawia..
Trzymam dziewczyny kciuki za dzisiejsze wizyty. 🍀🍀Będzie dobrze..
Madzia malutka jest przecudowna ❤️❤️❤️😍 super, że jesteście już w domu, a z tym konfliktem to mnie zaskoczyłaś..
Młoda lista mega, może z czegoś skorzystam, dziękuję za udostępnienie jej..
Magdalena29 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja po wizycie, szyjka w ciągu miesiąca skróciła mi się z 3.2 do 2.3… lekarz nie kazal biegać i skakać i trochę więcej leżeć a jak czytam na internecie to piszą żeby leżeć i sie oszczędzać, a lekarz pozwolił mi ćwiczyć byle z rozwaga… nie wiem co myśleć teraz przepisał luteinę i wizyta za miesiąc.
Ada wazy 650 gram 🥰
Czy któraś zastanawiała sie nad cybexem priam lux? Może któraś ma? Jakieś opinie? Mam możliwość kupić w dobrej cenie, a ze nasza dziewczynka będzie zimowa to obawiam sie ze gondola balios będzie za mała
starania od 08.2020
17.02.2021 ⏸ 💕
17.02.2021 Beta 132, Prog 44,5 →22.02.2021 Beta 980😍
08.03.2021 CRL - 0,37cm
29.03.2021 CRL - 2cm
19.04.2021- 6,5cm 👶🏻
17.05.2021 - kolejna wizyta
-
Justynaa wrote:Dziewczyny ja po wizycie, szyjka w ciągu miesiąca skróciła mi się z 3.2 do 2.3… lekarz nie kazal biegać i skakać i trochę więcej leżeć a jak czytam na internecie to piszą żeby leżeć i sie oszczędzać, a lekarz pozwolił mi ćwiczyć byle z rozwaga… nie wiem co myśleć teraz przepisał luteinę i wizyta za miesiąc.
Ada wazy 650 gram 🥰
Czy któraś zastanawiała sie nad cybexem priam lux? Może któraś ma? Jakieś opinie? Mam możliwość kupić w dobrej cenie, a ze nasza dziewczynka będzie zimowa to obawiam sie ze gondola balios będzie za mała
No to powiem Ci, że dziwne zalecenia dostałaś.. moja szyjka skróciła się z 3.7 na 2.7cm i lekarz wręcz krzyczał żeby się oszczędzać i leżeć jak najwięcej. Do tego lutka, magnet, nospa.. -
kokoszka31 wrote:No to powiem Ci, że dziwne zalecenia dostałaś.. moja szyjka skróciła się z 3.7 na 2.7cm i lekarz wręcz krzyczał żeby się oszczędzać i leżeć jak najwięcej. Do tego lutka, magnet, nospa..
Mam luteinę 2 razy dziennie, magnez biorę 3 razy dziennie, a jak z ta nospa ? Nic mi w sumie nie mówił, ostatnio mówił ze jak boli mnie brzuch to mogę 3 razy dziennie.
To jak kokoszka bierzesz nospe profilaktycznie nawet jak nic nie boli?
Dzięki za odpowiedzi, zrezygnuje z ćwiczeń i będę się oszczędzać
starania od 08.2020
17.02.2021 ⏸ 💕
08.03.2021 CRL - 0,37cm
29.03.2021 CRL - 2cm
19.04.2021- 6,5cm 👶🏻
-
Janinka wrote:Dziewczyny, ja mam jakieś 3,5 i lekarz mi wpisał „oszczędzający tryb życia”, kazał ograniczyć chodzenie i zakazał ćwiczeń 🤔
Hmm no to akurat trochę dziwne bo 3.5 na takim etapie ciąży to mega długa szyjka. A może ona Ci się zaczęła rozwierać?
Justynaaa, tak mam brać codziennie 3x1. Ale wiesz jak jest- ilu lekarzy, tyle zaleceń..
Pytanie do doświadczonych- rozważam zakup laktatora na 1 pierś neno uno, ale widzę że niewiele droższy jest model neno duo na 2 piersi. Jak myślicie, jest sens od razu kupować ten na 2?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 12:50
-
Justynaa wrote:Dziewczyny ja po wizycie, szyjka w ciągu miesiąca skróciła mi się z 3.2 do 2.3… lekarz nie kazal biegać i skakać i trochę więcej leżeć a jak czytam na internecie to piszą żeby leżeć i sie oszczędzać, a lekarz pozwolił mi ćwiczyć byle z rozwaga… nie wiem co myśleć teraz przepisał luteinę i wizyta za miesiąc.
Ada wazy 650 gram 🥰
Magnez asmag forte 3x2, luteina 200 wieczorem i nospa w razie twardnien brzucha.
Co do wozka ja dla zimowego wybralam wlasnie balios s lux, bo sposrod wozkow z tej polki cenowej mial najwieksza gondole, ale nie rozgladalam sie nawet za priamami bo to inna polka cenowa. 😅kokoszka31 lubi tę wiadomość
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
Ja dziewczyny szynkę na 4 cm Ale miałam łożysko chwilę z przodu i mimo to lekarz przepisał Luteine 200,nospeb2 razy dziennie i aspargin 4 razy dziennie. Ale nie biorę 4 razy dziennie bo mam dosyć niskie ciśnienie i mi jest źle jak dużo wezmę.25.👩
29.👱♂️
Tadzio/SN/3960 Grudniowy chłopiec 👨🦰
Starania o drugie marzenie/ lipiec 2023 🙏
Styczeń 2024 - pozytywny test ciążowy ⏸️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
21.02- 1 cm małego człowieka ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
Przyszła mi dzisiaj paczka ze Smyka i się zastanawiam gdzie ja też rzeczy będę trzymać, jak mamy remont w domu i brak miejsca na cokolwiek...
Za to mój pies bardzo chce pomóc przy remoncie i został kierownikiem zamieszania:
https://zapodaj.net/4e26dc448ceb1.jpg.html
Mam wrażenie, że z jego "pomocą" to nigdy nie skończymy 😂Atena37, Simons_cat, asiek96 lubią tę wiadomość
-
kokoszka31 wrote:Hmm no to akurat trochę dziwne bo 3.5 na takim etapie ciąży to mega długa szyjka. A może ona Ci się zaczęła rozwierać?
Justynaaa, tak mam brać codziennie 3x1. Ale wiesz jak jest- ilu lekarzy, tyle zaleceń..
Pytanie do doświadczonych- rozważam zakup laktatora na 1 pierś neno uno, ale widzę że niewiele droższy jest model neno duo na 2 piersi. Jak myślicie, jest sens od razu kupować ten na 2?
Ponoć się nie rozwiera (odpukać 🤣🤞). Lekarz mówił, ze najlepiej byłoby mieć 4cm. 3,5 nie jest niebezpieczne, ale lepiej uważać. W gratisie mam polip doczesnowy - może to ma jakieś znaczenie 🤷🏻♀️kokoszka31 lubi tę wiadomość
14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Kokoszka to razem wizytujemy za tydzień ☺️ tak mi się dłużyło, że nie mogę się doczekać, zwłaszcza, że lekarka obiecała mi potwierdzić płeć 😊
kokoszka31 lubi tę wiadomość
-
miska122 wrote:Przyszła mi dzisiaj paczka ze Smyka i się zastanawiam gdzie ja też rzeczy będę trzymać, jak mamy remont w domu i brak miejsca na cokolwiek...
Za to mój pies bardzo chce pomóc przy remoncie i został kierownikiem zamieszania:
https://zapodaj.net/4e26dc448ceb1.jpg.html
Mam wrażenie, że z jego "pomocą" to nigdy nie skończymy 😂
Ale jakbym widziala nasza buldozke 🤣 wszedzie musi wsadzic swoj plaski nosek. Jak malowalismy sypialnie to od razu gdzies lapka z farby byla odbita 🤣
Co do zamowienia to rozumiem 🤣 do tej pory mialam cwierc mieszkania w pudlach z rzeczami, czesc wywiozlam do domu rodzicow jak np kokon czy posciel na razie. Ale jak przyjdzie zamowienie z liskow to juz pol mieszkania w pudlach bedzie 😅 czekam na poczatek sierpnia z utesknieniem, bedzie komoda, bedzie mozna zaczac to ukladac jakos i zaczac porzadkowac 🙏🏼
Ale tez nie wiem czy nam remoncik nie wpadnie, wypadaloby po 6 latach odmalowac tez salono-kuchnie bo mamy az sciany zgryzione do tynkow przez buldoga za mlodziaka😅😅miska122 lubi tę wiadomość
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
Mlodamezatka wrote:
Co do wozka ja dla zimowego wybralam wlasnie balios s lux, bo sposrod wozkow z tej polki cenowej mial najwieksza gondole, ale nie rozgladalam sie nawet za priamami bo to inna polka cenowa. 😅
starania od 08.2020
17.02.2021 ⏸ 💕
08.03.2021 CRL - 0,37cm
29.03.2021 CRL - 2cm
19.04.2021- 6,5cm 👶🏻
-
Mlodamezatka wrote:Jaki kochany! Sliczna chmurka biala 😍😍😍 Aspen to budowniczy miska ! ❤️
Ale jakbym widziala nasza buldozke 🤣 wszedzie musi wsadzic swoj plaski nosek. Jak malowalismy sypialnie to od razu gdzies lapka z farby byla odbita 🤣
Co do zamowienia to rozumiem 🤣 do tej pory mialam cwierc mieszkania w pudlach z rzeczami, czesc wywiozlam do domu rodzicow jak np kokon czy posciel na razie. Ale jak przyjdzie zamowienie z liskow to juz pol mieszkania w pudlach bedzie 😅 czekam na poczatek sierpnia z utesknieniem, bedzie komoda, bedzie mozna zaczac to ukladac jakos i zaczac porzadkowac 🙏🏼
Ale tez nie wiem czy nam remoncik nie wpadnie, wypadaloby po 6 latach odmalowac tez salono-kuchnie bo mamy az sciany zgryzione do tynkow przez buldoga za mlodziaka😅😅
Ja boję się wejść na liski 🙈 już mnie wszyscy ochrzaniają żebym zostawiła coś gościom do kupienia 🤣 u nas najgorzej, bo dopiero w listopadzie mamy termin na cyklinowanie podłóg i mega się boję jak ja zdążę z pokoikiem przed porodem. A nie mogę na razie nic w nim zrobić, bo służy za magazyn na rzeczy. Wrzuć kiedyś swoją buldożkę, pamiętam jak bałaś się kiedyś o jej zdrowie i ma od tamtej pory szczególne miejsce w moim sercu 🥰 -
Zostałam uspokojona.
Generalnie dla świętego spokoju lekarz zrobił to pośrednie prenatalne z testem potrójnym, ale wg. Niego wszystko jest w porządku. Jedyna rzecz do obserwacji to plamka hiperechogenna na serduszku, ale na kolejnych badaniach może już jej nie być. Do obserwacji, nie do stresowania się.
Jedyne na co muszę uważac to faktycznie podwyzszone ryzyko wystąpienia preeklampsji. Mam zacząć brać acard.
Pani doktor nie dość, że ma starą wersję programu, to nie uzyla wszystkich markrow do obliczenia ryzyka! Pokazał mi na komputerze, że jak wprowadził wszystkie dane z tamtego badania do swojego programu komputerowego, to ryzyko ZD spadło do 1 do ponad pięć tysięcy...
On nie chciał, żeby to zabrzmiało jak wytykanie komua błędu, bo zaczął tłumaczyć, że nie na wszystkie markery każdy lekarz ma licencję, itp... No ale moim zdaniem to tej lekarki nie usprawiedliwia! Wysyłała mnie na amniopunkcje!
No i lekarz potwierdził, że w brzuszku noszę Elizkę 💓miska122, Księgowa, Janinka, Natka95, Simons_cat, kokoszka31, Atena37, Noelle, Annamaria, asiek96, Lisa_, szona, Magdalena29 lubią tę wiadomość
-
Jaki piękny psiak🤩🤩
miska122 lubi tę wiadomość
25.👩
29.👱♂️
Tadzio/SN/3960 Grudniowy chłopiec 👨🦰
Starania o drugie marzenie/ lipiec 2023 🙏
Styczeń 2024 - pozytywny test ciążowy ⏸️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
21.02- 1 cm małego człowieka ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻