W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Mlodamezatka, teraz to już chyba tak będzie ze cały czas się będziemy o coś zamartwiać
nie ma chwili oddechu
Cieszmy się z małych rzeczy, ty jesteś nieduża, Ignas jest nieduży, żebyś mogła go w miarę łatwo nosić w tej ciąży ( co to by były za bóle gdyby był większy?), żebyś mogła go w miarę łatwo urodzić ☺️ Maluch wszystko sobie dobrze zaplanował!
Także się nie zamartwiaj, wszystko będzie pięknie, już ostatnia prosta do porodu!
A latanie po tkmax to czysta przyjemność☺️ Mam nadzieje ze w końcu dorwę te pieluchy bo dla siebie tez chce 🙄🤣kokoszka31, Mlodamezatka, Simons_cat lubią tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Mlodamezatka wrote:Jak dla mnie Ignas moze byc malutki, bedzie mi sie lepiej rodzic. Byleby byl zdrowy. Ale w razie gdyby cokolwiek sie zaczelo dziac wczesniej wiem ze im wiekszy i tezszy bobas tym ma wieksze szanse. 🥺 a na razie to wychodzi na to, ze jest kruszynka. Chociaz jak patrze od pol godziny na zdjecie tych pyzulek z czwartkowego usg to zastanawiam sie jak on moze wychodzic taki chudziutki.
Dopiero teraz zauwazylam ze AFI tez mialam wieksze w czwartek - ok 17 a dzis ok 14.
Dla porownania wyniki biometrii z czwartku (5 dni temu) i z dzis.
I pyzulek
Ale afi bylo mierzone na 2 różnych sprzetach i poza tym w zaleznosci od ułożenia mlodego te kieszonki z plynem mogly w pomiarach wyjść różne. Wazne że w normie i jesli u Twojego stalego lekarza te pomiary wychodza zbliżone to wszystko gra. Na pewno będzie dobrze czasem takie mysli i dół dopada ale nie nastawiaj się że coś może się zacząć za wczesnie. Jeszcze bedziesz w okolicach terminu czekac z utęsknieniem żeby sie zaczelo.
Ja w 1 ciazy od 37 tyg chodzilam z rozwarciem na palec i nic sie nie zaczelo byla indukcja w 39 z powodu nadcisnieniaszona, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Mloda Martyna ma rację! 😉
Zmartwienia są niestety nieodłączną częścią macierzyństwa - większość z Nas ma je od pozytywnego testu ciążowego i będzie miała aż do końca życia. 😅 Taka smutna (a może i nie smutna) prawda! 🙈
Starania są ciężkie, ciąża jest ciężka, poród jest ciężki i macierzyństwo też jest ciężkie! Grunt to pozytywnie się na to wszystko nastawić i pamiętać, że większość rzeczy które dziś Cię martwią jutro nie będzie już miało najmniejszego znaczenia bo to tylko etap. ☺️
Jeszcze zatęsknisz za tym problematycznym brzuchem tak jak ja - a jęczałam i stękałam żeby ktoś wyjął ze mnie to dziecko chyba od 30 tc. 🤣
Trzeba cieszyć się chwilą bo to wszystko w mgnieniu oka znika bezpowrotnie. 🤷🏻♀️ Jak pomyślę, że te chwile czekają mnie jeszcze tylko raz albo dwa w życiu to chce mi się płakać bo pomimo swoich trudów są najcudowniejszymi chwilami w życiu.Mlodamezatka, kokoszka31, *Agape*, Simons_cat lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Bebetka93 wrote:Szona, nie jestem przekonana co do więzadeł, bo to mnie dotyka w bardzo różnych miejscach brzucha. Dziś już jest i tak lepiej, więc obstawiam, że to może być kwestia dużego wysiłku i braku regularności w suplementowaniu magnezu. Przed powrotem do domu w nocy brzuch zrobił mi się na chwilę twardy... Później minęło. Muszę się teraz trochę oszczędzić i jednak regularnie brać ten magnez.
Martyna, anexy są mega spoko 🙂 niestety nie w naszym budżecie. Ja na ten moment nastawiłam się na Roan Bass Next. Podobają mi się też Adamexy ale ich "żelowe" (moim zdaniem pseudo żelowe) koła mnie nie przekonują.
Zastanawiam się nad kupnem używanego nosidełka, żeby chociaż trochę zredukować koszty (wózek jednak kupimy nowy) i zastanawiam się, czy to będzie ok. Na tapecie mam na razie nosidełko Maxi Cosi Citi (bo takie udało mi się znaleźć w dobrym stanie i niezłej cenie). Pan w sklepie nam powiedział, że jeżeli nie kupujemy bazy tylko będzie to zapięcie na pasy w samochodzie to nie do każdej kanapy każde nosidło pasuje... Avionauty właśnie podobno nie pasują do plaskich kanap, bo dziecko za bardzo leży. Byliśmy w 3 sklepach i z każdego wyszłam bardziej ogłupiona, niż byłam przed wejściem.
Mnie też na tym samym etapie, w którym jesteś, bolało w różnych miejscachGin powiedział, że więzadła na bank. I po fazie wzrostu brzucha ból ustąpił zupełnie. Aż do kolejnego wzrostu
-
Dzieki Noelle. ❤️ Wiem, ze nie bedzie latwiej i ze martwic sie o baczka bede juz do konca zycia. I ze bede tesknic za tym brzuchem.
Dzisiaj mi zla fazka wjechala, juz bym chciala po prostu zeby faktycznie wejsc w faze „bezpieczniej” w ciazy. Wlaczamy film z mezem, spanko a jutro bedzie juz 31+1 i nowy dzien. Przychodzi Pani do sprzatania wiec troszke ogarnie nam mieszkanko. Ja nie moge, maz ma duzo na glowie, a bedzie nam sie milej zylo.
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Mlodamezatka wrote:Raz dziennie - na noc - biore lutke 200. Mialam juz z niech zrezygnowac (tak mowil na ostatniej wizycie) ale powiedzial, zebym jeszcze zostawila. Takze do 34 tc na pewno bede brala.
No to widzisz. Nie przytylas a rosnie ladnie. Ja czuje sie jak maly slonik a mlody nie chce jakos spektakularnie przybrac.
Jeszcze w glowie mam ze wiele z dziewczyn urodzilo dzieciaki wazace mniej i to o pareset gramow niz z ostatniego mierzenia to juz w ogole nie chce myslec ile tak na prawde bobuś może miec 🥺
Echh. Przeorala mnie ta ciaza konkret i tak jak wczesniej cieszylam sie ze juz 31 tc, tak teraz jak mlody wypada az tydzien do tylu, taka chudzinka, mam w glowie ze ten 32/34 tc wcale dla niego nie bedzie taki bezpieczny i najlepiej zeby przed 39 serio nic sie nie zaczelo dziac to znow mam wrazenie ze do konca zostalo jeszcze kij wie ile 🥺 strasznego dola dzis zlapalam. Na prawde mega strach mnie wzial, ze myslalam ze bobek jest juz troche bezpieczniejszy a tu jedna wielka dupa. Z myslenia byle do konca sierpnia zrobilo sie byle do konca wrzesnia a tu jeszcze 2 miesiace 🥺🥺
Sorka ze smety. Chyba ogolnie zle samopoczucie, hormony i wgl wszystko mi dzis na leb spadlo. Wiedzialam, ze ciaza nie bedzie latwa, ale przez to wszystko nie mialam chyba ani jedngo dnia bez stresu. 😔
Młoda, a nie może być tak, że On jest po prostu młodszy? Tak jak ostatnio wyliczałyśmy nasze OM itd - może tu jest jakiś błąd? Rozumiem Twój stres, ale ja myślę, że prawidłowy pomiar to ten ponad 1500 g. Tyle ważył i już! Nie zniknęła ta masa! Inny sprzęt i już jakieś głupoty powychodziły. DOTOCZYMY SIĘ RAZEM! Słowo! :*
-
Mlodamezatka wrote:Simons wygladasz dobrze! Ta koszula do porodu uwazam ze im bardziej „namiot” tym lepiej. Ja w swojej wygladam jak krasonoludek co rozbil obozowisko wlasnie na campingu, ale wiem ze kieca zaslania mi dupsko, brzuchol jeszcze 3x taki sie zmiesci i moge rozpiac na calej dlugosci do kangurowania. I nie kosztowala milionow monet.
Super, ze na szkole rodzenia Ci sie podobalo ❤️ Co dzis mieliscie na tapecie? My w czwartek ostatnie zajecia stacjo i pozniej juz tylko online nam zostaja
U nas dziś laktacja.
I sugestia CDL była taka, żeby mieć w domu puszkę mm, zawsze! Także siadam do zakupów. Co polecacie?Simons_cat lubi tę wiadomość
-
szona wrote:U nas dziś laktacja.
I sugestia CDL była taka, żeby mieć w domu puszkę mm, zawsze! Także siadam do zakupów. Co polecacie?szona lubi tę wiadomość
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
Szona, w sumie przez ostatni tydzień brzuchol mi się powiększył 🥴 zauważyłam to po bluzie sportowej 🙈 w poniedziałek miałam w niej więcej miejsca niż w sobotę 🙄 tylko wtedy mnie nic nie bolało.. Ale może jeszcze rośnie..? W ogóle przeraziłam się dziś, bo waga pokazuje już +6kg 😬 a to jeszcze nie jest połowa 🙈
-
Martyna33 wrote:Simons, dobrze wyglądasz w tej koszuli, No i te zapięcia chyba praktyczne
Tak patrzę na ceny tych leżaczków baby bjorn, nowe ok 750 , używane ok 650-700 . Spodziewałam się ze używane będą tańsze 🙄
Polecam go bardzo, bardzo. Uratował mi nie jeden obiad 😅
A teraz młody jak czasem nie może zasnąć, to chwilę go w nim pobujam, przysypia i przekładam go na łóżko 😉Noelle, Martyna33, Simons_cat lubią tę wiadomość
Nasz tęczowy synek 😍🌈
05.2016 synek 👦🏻
01.2020 poronienie zatrzymane 7tc 👼 -
Młoda ja mam 21kg na plusie i nie wiem gdzie to jest.. I nawet już nie dochodzę do tego gdzie to może być... Ale w biodrach mam więcej, cycki 2 rozmiary większe.. Brzuch dużo mniejszy niż poprzednio a wtedy było 16kg.. Takze przestałam się już przejmować tą waga, lekarz mi nic nie mówi, że dużo, mało.. Ważne że dzidziuś się dobrze rozwija i jest wszystko okej.. Takze młoda odpoczywaj i niech Bobo rośnie, jeszcze troszkę i będziesz go tuliła..
A u mnie nadal jakieś tam skurcze, cały dzień coś tam się dzieje, czekam już na to aby się zaczęło samo.. Jak wody odejdą, to już będzie wiadomo, że to już czas.. Chociaż dziś położna powiedziała żebym przy skurczach co 10 minut, regularnych i długich jechała już na sor.. Do szpitala mamy 5 minut..kokoszka31, Mlodamezatka, Justyna.Optyk, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Moja położna zasugerowała mi bym kupiła mleko dopiero jak wyjdę ze szpitala, ponieważ mała może być tam dokarmiana właśnie mm. Jeśli się zdarzy, że małej już tam nie popasuje jakieś mleko, będę wiedziała czego nie kupować
kokoszka31, szona, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Martyna, moja koleżanka kupiła używanego Babybjorna za 450 na Vinted, więc pewnie kwestia szczęścia i wypatrywania okazji
Młoda, wierzę, że ciężko się nie martwić tym wszystkim.. Cieszę się, że jestes pod dobrą opieką i w komfortowej sytuacji, bo masz porównanie dwóch różnych ginów, to trochę poszerza pole działania.
Myślę, że to dobrze, że masz częste wizyty i teraz lekarze będą pilnować Ignasia bardziej.. jak poczytałam na spokojnie wczoraj, to rozumiem nakaz oszczędzania się. Krzyżowo razem objawy mniejszej wagi plus odrobinę mniej wód to jest coś do obserwacji, choć bez paniki, bo to jednorazowe póki co. Gdyby na drugiej też bylo mniej wód, no to będą was kontrolować szczegółowo.
Kiedyś byłam na oddziale przez kilka dni, i podczas jednego usg lekarka widziała w 15 tc mniej wód, ale jeszcze w normie, na dolnej granicy. To był dzień, kiedy ze stresu mniej piłam płynów. Jak nadrobiłam to picie, to już rano nazajutrz było ich mnóstwo, także aż tak bardzo się to może przekładać.. Nawadniaj się, leż i odpoczywaj
A na ten babyshower idziesz? Czy odpuszczasz i zostaniesz w domku? -
Noelle wrote:
Sentymentalnie sięgnęłam do filmików i zdjęć z ciąży - dajcie mi znowu tego opasłego brzucha! 😭
Noelle, poczekaj kobieto jeszcze chwilunię...ten etap mija wraz z mobilnością dziecka i tym jak za chwilę nie będziesz wiedziała co i jak w domu zrobić, bo ręce zajęte ciągle podnoszeniem lub pilnowaniem raczkującego i zjadającego wszystko co w zasięgu ręki malucha..
Teraz masz okres leżącego dziecka, które się nie przemieszcza, już za chwilę będziesz wspominać TEN właśnie okres z płaczem, że jak wtedy było cudownie i że chcesz, żeby to wróciło, he he... a nie ciążę i dokładnie sobie kolejnego bobasaTakże ciesz się spokojną Klarą pozostającą w obszarze jednego metra kwadratowego
Noelle lubi tę wiadomość
-
Martyna33 wrote:Tak patrzę na ceny tych leżaczków baby bjorn, nowe ok 750 , używane ok 650-700 . Spodziewałam się ze używane będą tańsze 🙄
Martyna, patrz, pierwsze z brzegu ogłoszenia...
https://www.vinted.pl/dzieci/opieka-nad-dziecmi/bujaki-lezaki-1688/150135234-lezaczek-babybjorn
https://www.vinted.pl/dzieci/opieka-nad-dziecmi/bujaki-lezaki-1688/149139706-lezaczek-babybjorn
https://www.vinted.pl/dzieci/opieka-nad-dziecmi/bujaki-lezaki-1688/149915164-lezaczek-bujaczek-babybjorn-balance-soft-plus-zabawka-mozliwy-odbior-osobisty-gdyniaSimons_cat lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a powiedzcie co dla dzieci kupiłyście w ikei? :>
-
szona wrote:Dziewczyny, a powiedzcie co dla dzieci kupiłyście w ikei? :>
Ręczniki KRAMA takie malutkie, ponoć sprawdzają się do wszystkiego 😁
Do tego pojemniki do szuflad skubb, trójkątny worek na pranie SLIBB żeby nie pogubić tyci skarpetek, Nomi torebki strunowe duże ISTAD żeby spakować rzeczy do szpitala ☺️szona, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Anna wiesz co ten bol krzyza to jest ewidentnie taki ze cos tam przyslowiowo „wlazlo”, albo krzywo spalam. Na szczescie to nie objaw porodowy 🙏🏼 Co do tego jestem pewna, bo identyczne bole czasem mi sie zdarzaly przed ciaza.
Wody moze tez kwestia innego sprzetu, lekarza, ulozenia malucha i juz wychodzi inaczej a tu znow wylicza system. Roznicy duzej nie ma, moze jednak troszke urosl i dlatego troche mniej sie wydaje wod, albo pilam mniej i to stad. Wiec te wody na razie na spokojnie. Mialam sprawdzane w czwartek i sie nie sacza, teraz kupilam tez papierki lakmusowe i bede sprawdzac jak cos.
Byle Ignas rosl. Do tych 3 kg zeby dobil robaczek. 🥺
Dzisiaj sie obudzilam w nieco lepszym humorze, czuje ze mam wlozonego nieco mniejszego kokosa 😅😅szona, Annamaria, Simons_cat, Ola-olenka lubią tę wiadomość
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
szona wrote:Młoda, a nie może być tak, że On jest po prostu młodszy? Tak jak ostatnio wyliczałyśmy nasze OM itd - może tu jest jakiś błąd? Rozumiem Twój stres, ale ja myślę, że prawidłowy pomiar to ten ponad 1500 g. Tyle ważył i już! Nie zniknęła ta masa! Inny sprzęt i już jakieś głupoty powychodziły. DOTOCZYMY SIĘ RAZEM! Słowo! :*
Dzieki szonka ❤️13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
Starania od 07.2019