X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
Odpowiedz

W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚

Oceń ten wątek:
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simons, Mloda wiem wiem. 🙈
    Już z BMK jest tak, że jego śladowe ilości są praktycznie we wszystkim… nie pozostaje nic tylko woda. 🤣

Natka ale przystojniacha! 🤩
    Klarcia po tym chlebie miała problem ze zrobieniem kupy i bolesnymi bączkami - całą noc ją nosiłam, jak nad ranem na mnie zasnęła to spała dosłownie chwilkę i znowu w ryk. 🤷🏻‍♀️ Uwaliła kupę i już jest lepiej. 😅
    Kupa oczywiście wylewająca się z pampka jak tsunami. 😏

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Mea Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynaa wrote:
    Ja załatwiałam położna dopiero w tym tygodniu, była przekonana ze skoro dzwonię to pewnie już urodziłam :) dziś przyjdzie do mnie pierwszy raz, po rozmowie przez telefon wydaje się całkiem fajna :)
    Ja nie brałam położnej z mojego ośrodka bo z tego co wszyscy mówią to strasznie się jej już nie chce i przychodzi tylko odhaczyć wizytę, wzięłam z miejscowości oddalonej prawie 30km i powiedziała mi ze nie ma problemu z dojazdem. Podobno nawet robi rodzicom kurs pierwszej pomocy i jak przyjedzie to faktycznie dużo czasu poświęca na wizytę, starsza pani ale bardzo nowoczesne podejście :)
    Justyna to bardzo fajna sprawa że robi kurs pierwszej pomocy. To bardzo ważne a może i ważniejsze jak podstawowa opieka nad noworodkiem. Ja tego nie uświadczyłem od położnej ani przy pierwszym ani przy drugim dziecku. Sama znslazlam i przeszłam taki kurs ale też dopiero jak najmłodszy miał 2 lata 😒 naszczescie nie potrzebowałam korzystać z tej wiedzy.

age.png
  • Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna super ze taka polozna trafilas! Mam wrazenie ze mega ciezko jest trafic na osobe kompetentna i do tego z podejsciem fajnym 🙄

Noelle echh biedne jestescie z Klarcia obie 🙈

A mnie przy twardnieniach brzucha lapia bole miesiaczkowe. Normalnie mam bol w podbrzuszu jakbym miala zaraz okres dostac, ale teraz nie boli tez krzyz tak jak w nocy. I mam juz tak wielki ucisk w kroczu ze masakra. 🙄 Edit: nooo i zniknal bol okresowy xd

Kokoszka jak u Ciebie sytuacja ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2021, 14:10

13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
    40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
    14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
    40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F

6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻

Starania od 07.2019

11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
    07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
    11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
    01.2021 - IVF start - IMSI
    29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
    4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
    8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

MTHFR hetero i PAI homo ❌
    Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, ma to swoje plusy i minusy, bo nie mogę powiedzieć, ale żaden wybrany przez niego sprzęt się nie psuje. Może nie zawsze są najtańsze, chociaz częściej tak, bo on też zwraca uwagę na cenę, ale jednak wytrzymałe 😁
    No a minus to wiadomo - czas oczekiwania 😂

Justyna.Optyk lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • kokoszka31 Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorka dziewczyny że nie będę się za bardzo odnosić do Waszych wpisów..
    Więc tak: około godziny po założeniu balona chwyciły mnie bóle miesiączkowe.. narastały, chwilami naprawdę nieznośnie.. cały ten czas spacerowałam bo to przynosi ulgę. Teraz ból ciągle jest, ale jakby ciut stabilniejszy. Mam zapis KTG w tym momencie- skurcze się nie piszą, więc te odczucia bólowe związane są z naporem balonika na nerwy szyjkowe.. w sumie to niczego innego się nie spodziewałam bo skurcze mają charakter fali, a to co mam aktualnie to po prostu constans dyskomfort..
    Forma psychiczna: jeszcze ok, mam nadzieję że uda mi się trochę pospać mimo tego dyskomfortu bo jutro po oksy może zacząć się jazda i o śnie nie będzie mowy.. Justyna- sorry za męczenie, ale ten ból po baloniku trwał u Ciebie przez całą dobę aż do zdjęcia? Narastal? Był ciągły?

age.png
  • Mea Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokoszka coś milczy , czyżby już po 🤔
    Wczoraj Ola, dziś kokoszka jutro młoda . Dobry mam plan? 🙃
    Młoda te bóle serio są obiecujące, ciekawe czy twoja i tak krótka szyjka została już zgładzona 🤔

age.png
  • Justyna.Optyk Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokoszka31 wrote:
    Więc tak: około godziny po założeniu balona chwyciły mnie bóle miesiączkowe.. narastały, chwilami naprawdę nieznośnie.. cały ten czas spacerowałam bo to przynosi ulgę. Teraz ból ciągle jest, ale jakby ciut stabilniejszy. Mam zapis KTG w tym momencie- skurcze się nie piszą, więc te odczucia bólowe związane są z naporem balonika na nerwy szyjkowe.. w sumie to niczego innego się nie spodziewałam bo skurcze mają charakter fali, a to co mam aktualnie to po prostu constans dyskomfort..
    Forma psychiczna: jeszcze ok, mam nadzieję że uda mi się trochę pospać mimo tego dyskomfortu bo jutro po oksy może zacząć się jazda i o śnie nie będzie mowy.. Justyna- sorry za męczenie, ale ten ból po baloniku trwał u Ciebie przez całą dobę aż do zdjęcia? Narastal? Był ciągły?

Kochana, bolało mnie kilka godzin bolem ciągłym, mi ulgę przynosiło siedzenie na krześle akurat. Potem przeszło. Nie bolało, ale brzuch twardniał, stawiał się, skurcze były.

kokoszka31 lubi tę wiadomość

wnidupjyplv8ipq3.png

Hanusia, 3870g czystego szczęścia, 57cm miłości ❤️
    39+3 tc
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokoszka, oby ruszyło 🙏🏼 Next station- oksytocyna?

Dziewczyny ja już po wizycie, mam trochę mętlik w głowie. Po pierwsze we wtorek mam krzywą cukrową i wyobraźcie sobie ze tutaj się pobiera naczczo i po 2h🙄 i tyle. Czy w tym kraju wszystko musi być takie „na odpieprz”? Czy te dwa pomiary rzeczywiście wystarczą? Niestety nie mogę dopłacić żeby mi sprawdzili tez po 1h…
    Po drugie zapytałam o szczepienie na krztusiec i usłyszałam oburzenie ze po co mi to🤣 Że przez pierwsze 3 msc życia dziecka ryzyko, ze dziecko wychodzące jedynie na spacerki, a rodzice cały czas w domu (nie pracujący, bo tak u nas będzie) jest wg niej zbyt niskie żeby teraz kłuć tą szczepionkę i że od razu po niej zarówno ja jak i maluch przejdziemy przez tą chorobę tylko prawdopodobnie lekko.
    Mogłam kuźwa nie pytać, bo mi tylko w głowie namąciła 🙄🙄🙄

Atena37 lubi tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • kokoszka31 Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:

Dziewczyny ja już po wizycie, mam trochę mętlik w głowie. Po pierwsze we wtorek mam krzywą cukrową i wyobraźcie sobie ze tutaj się pobiera naczczo i po 2h🙄 i tyle. Czy w tym kraju wszystko musi być takie „na odpieprz”? Czy te dwa pomiary rzeczywiście wystarczą? Niestety nie mogę dopłacić żeby mi sprawdzili tez po 1h…
    Po drugie zapytałam o szczepienie na krztusiec i usłyszałam oburzenie ze po co mi to🤣 Że przez pierwsze 3 msc życia dziecka ryzyko, ze dziecko wychodzące jedynie na spacerki, a rodzice cały czas w domu (nie pracujący, bo tak u nas będzie) jest wg niej zbyt niskie żeby teraz kłuć tą szczepionkę i że od razu po niej zarówno ja jak i maluch przejdziemy przez tą chorobę tylko prawdopodobnie lekko.

Tak, jutro oxy.. generalnie chcę tu nadmienić że szansa że sam balon spowoduje rozkręcenie skurczy jest bardzo niewielka (położna mówiła że udaje się to u 1 na 20 osób) dlatego nawet się nie nastawiam na poród dziś.. liczę że moja szyjka dzięki 🎈 ładnie się rozwrze i jutro po podaniu oxy zacznie się porodzik.. to by była wersja lux.. niestety to też nie jest pewnik i może się skończyć drugą próbą wywoływania, albo CC jeśli stan dziecka się pogorszy.. tak więc myślę realnie że urodzę jutro/sobota.
    Martynka- szczepienie na krztusiec to bez dwóch zdań.. ciężko tam masz z tymi badaniami i opieką.. ale przyjedziesz do PL na końcówkę to może wtedy tutaj zrób to szczepienie?

age.png
  • Furka Ekspertka

Wysłany: 7 października 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozwólcie że do Was dołączę i się przedstawię :)
    Mam 31 lat, córeczkę i to moja druga ciąża, na stałe mieszkamy w UK.
    Termin porodu 27.03.2022
    Szona najszczersze gratulacje :) Moja córka też była takim kudłaczem jak Weronika, wszyscy dookoła mówili, że włoski się wytrą, wypadną i będzie łysolem co nigdy się nie stało, jedynie teraz jest blondynką :)
    Justyna.Optyk Tobie również gratuluję, nasze córki są imienniczkami, jeśli to prawda, że imię to również osobowość - przygotuj się na cudowne dziecko :p
    Kokoszka powodzenia, Młoda mężatka trzymaj się, już bliżej niż dalej :)

Noelle, Justyna.Optyk, Suszarka, monnkej, Łydzia, Simons_cat, szona lubią tę wiadomość

oar85vsmpx1eyab3.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokoszka31 wrote:
    Tak, jutro oxy.. generalnie chcę tu nadmienić że szansa że sam balon spowoduje rozkręcenie skurczy jest bardzo niewielka (położna mówiła że udaje się to u 1 na 20 osób) dlatego nawet się nie nastawiam na poród dziś.. liczę że moja szyjka dzięki 🎈 ładnie się rozwrze i jutro po podaniu oxy zacznie się porodzik.. to by była wersja lux.. niestety to też nie jest pewnik i może się skończyć drugą próbą wywoływania, albo CC jeśli stan dziecka się pogorszy.. tak więc myślę realnie że urodzę jutro/sobota.
    Martynka- szczepienie na krztusiec to bez dwóch zdań.. ciężko tam masz z tymi badaniami i opieką.. ale przyjedziesz do PL na końcówkę to może wtedy tutaj zrób to szczepienie?

Też tak uważam i w prywatniej klinice zaszczepią mnie bez problemu, ale chciałam dostać jakieś wsparcie i zielone światło na to… a tak to zrobię bez jej zgody🙄

Trzymam kciuki żeby jutro oksy pięknie zadziałała 🙏🏼

kokoszka31 lubi tę wiadomość

• Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokoszka31 wrote:
    Ja tak mam w nocy wlasnie od 2 dni. Ciagly bol okresowy, do tego bol krzyzowy ale bez skurczy. Nie bylo fali bolu a ciagiem.

Mam nadzieje, ze jak nie teraz balonik to jutro oxy rozkreci Ci akcje calkiem. ✊🏻💕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2021, 15:53

Starania od 07.2019

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

• Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:

Z tym, ze zachorujesz na ksztuciec po szczepionce „lzej” to bujda bo akurat ksztusiec (przynajmniej szczepionka stosowana w pl) to szczepionka martwa a takie nie powoduja zachorowania. Poza tym krztusiec jest niestety choroba, ktore teraz czesto wraca, a osoby dorosle, czesto przechodza ja jak przeziebienie (zwlaszcza jezeli byly szczepione w dziecinstwie) wiec ciocia/babcia z katarkiem moze (odpukac) okazac sie ciocia/babcia z krztuscem, a chyba nie musze mowic jakie to ryzyko dla malucha. 😞

Ja sie szczepilam w 31 i do 33 tc masz czas zeby sie zaszczepic. Po 2 tyg juz dziecko jest chronione z tego co mowil mi gin. Wiec jak cos to na spokojnie w pl sie mozesz zaszczepic jak przyjedziecie. Na dobra sprawe mozna i pozniej sie szczepic tylko wtedy wchodzi kwestia jakby porod zaczal sie szybciej to niekoniecznie dziecko zdazy dostac pelna ochrone po prostu. A w sumie po to sie szczepimy.

Z ta krzywa ciezki orzech. Wiadomo jak masz mozliwosc jedynie dwupunktowej to nic nie zmienisz. Dziwne zwyczaje tam. 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2021, 15:59

Martyna33, Karo123, Simons_cat lubią tę wiadomość

Starania od 07.2019

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

• Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furka wrote:
    Pozwólcie że do Was dołączę i się przedstawię :)
    Mam 31 lat, córeczkę i to moja druga ciąża, na stałe mieszkamy w UK.
    Termin porodu 27.03.2022
    Szona najszczersze gratulacje :) Moja córka też była takim kudłaczem jak Weronika, wszyscy dookoła mówili, że włoski się wytrą, wypadną i będzie łysolem co nigdy się nie stało, jedynie teraz jest blondynką :)
    Justyna.Optyk Tobie również gratuluję, nasze córki są imienniczkami, jeśli to prawda, że imię to również osobowość - przygotuj się na cudowne dziecko :p
    Kokoszka powodzenia, Młoda mężatka trzymaj się, już bliżej niż dalej :)
    Hej witamy ☺️
    Powiedz cos wiecej o tej ciazy - kogo sie spodziewacie, macie juz wybrane imie? ☺️

Starania od 07.2019

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

• Noelle Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furka rozgość się! ☺️

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Mlodamezatka Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny dzis tak kisne… jestem zmeczona w opor po nocy, z reszta w ogole ma spadek energii. Zdrzemnelam sie godzinke ale to mi nic nie dalo.
    Mlody ma od pol h czkawke i mnie to tak irytuje.
    Te bole okresowe byly ale sie skonczyly, mam tylko dyskomfort w podbrzuszu jakby zaraz cos mialo ze mnie leciec.
    Niedobrze mi jest, a maz zrobil makaron z sosem ktory totalnie mi nie smakuje i juz mi sie plakac chce ze bede musiala to zjesc. Najchetniej to zjadlabym pizze albo maczka 🙄
    A brzuch to wgl mam jakis dziwnyc ani nie opadl ani nic, ale taki szpiczasty sie zrobil. Wydaje sie byc mniejszy znacznie, a przeciez wody mi nie odchodza.

Dzis jestem smerf maruda 😒 Niech ktos wyciagnie ze mnie to dziecko juz bo sama ze soba nie moge wytrzymac i sama siebie irytuje 🙄🤦🏻‍♀️

Starania od 07.2019

8 ❄️ oocytów
    Brak ❄️ zarodków

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda, dzięki za to co napisałaś, upewniłaś mnie że dobrze robię szczepiąc się 😘

Mlodamezatka, Karo123, Simons_cat lubią tę wiadomość

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furka, dzięki za pocieszenie 🥰 właśnie sama do końca nie wierzę w tę alergię, chyba że dostałabym czarno na białym że to to 🧐 ale z drugiej strony wiecznie mamy te gluty w kupie... Czy jem nabiał, czy go nie jem 🤷 i weź tu teraz ogarnij czy coś się dzieje, czy po prostu taka jego uroda... teraz na razie jem wszystko, daje pierś i dokarmiam Bebilonem Pepti, co niejako mija się z celem, ale sama już nie wiem co robić...

3 msc będziemy mieli za 10 dni... 🤷

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Mea Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furka fajnie że jestes 😊 kolejna mamuśka na marzec 💪 wiesz już czy chłopak czy dziewczyna?

Furka lubi tę wiadomość

age.png
  • Annamaria Autorytet

Wysłany: 7 października 2021, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka, współczuję tych jazd z wiecznie dziwnymi kupami, toż to można w łeb dostać, jaka to presja, prawda? Wszystko może byc winą mamy, ech..

U nas na bank mała reaguje brzydkimi kupami na jajko. Na wszelki wypadek wywaliłam na razie w ogóle nabiał z diety, ja w pracy i tak gotuję głównie wegańskie jedzenie, więc to akurat nie problem.. Po kakao i słodyczach ma wzdęty brzuszek i niespokojne wieczory, wielokrotne usypianie i odkładanie.. Bez tego, karmię ją, odkładam o 20, 21 i śpi 3, 4 a nawet i 5 godzin ciurkiem..

kokoszko, nabieraj sił i faktycznie odpocznij, jutro spróbujesz znowu. Dobrze, ze ci te wody monitorują..!

Któraś pytała o urodziny syna.. no dostał tę wełnianą kamizelkę, taką serio przedpotopową.. podziekował grzecznie, ubrał na chwilę i zdjął kiedy poszedł do pokoju po coś i ją tam zostawił już.
    Teściowa dopiero wtedy , w dzień urodzin będąc u nas odezwała się do mnie z okazji urodzenia dziecka, wczesniej nie dzwoniła ani nie była.
    I wiecie co... wymyśliła sobie, że Lilka urodziła się w dzień kwiatu róży, z jakiegos kalendarza ogrodniczego, czy coś.. i że powinnam TAK nazwać córkę, Róża. I ona tak się do niej zwraca , uwierzycie...?
    Nachyliła się do niej i mówi PRZY MNIE, "Masz dwa imiona..RÓŻA i Lilianna..."

No myślałam, że ją normalnie uderzę, tak się zagotowało we mnie. Powiedziałam, że NIE MA tak na imię , nikt jej nie dawał tak i się tak NIE nazywa. Nie dociera.. :/

No przyjść do synowej po porodzie i zmienić imię dziecka, czujecie... bo ona wymyśliła inne.
    Przepraszam wszystkie dobre i fajne teściowe, są takie, serio, ale ja mojej nienawidzę.. ryczeć mi się chce nawet jak to piszę...

Z plusów, że życie nie jest tak całkiem do dupy,
    byłam u fizjoterapeutki uro-ginekologicznej. U nas 130 zł za godzinę wizyty.

Miałam wywiad położniczo - zdrowotny, dwa usg, ćwiczenia na leżance z podglądaniem jego efektów na usg jednoczesnie. Potem poszłyśmy razem na salę treningową (coś jak mała siłownia) i nauczyła mnie jak napinać mięsnie podczas dźwigania zakupów, noszenia dziecka, wkładania starszego malucha do krzesełka do karmienia, podczas wciągania wózka po schodach, itd.. generalnie jak to bezpiecznie robić, no powiem wam, że jest różnica!!

Ciepła, sympatyczna babka, mam rozpisane ćwiczenia mięśni dna miednicy oraz miesni brzucha (z tym mam problem, niby trzymam napięcie, a na usg widziałam jak mięsień fruuuuu, puszcza i się rozluźnia.. :/ ) na te tygodnie i mam wrócić do niej w grudniu. Mam też rozejście kresy na 2 palce, tzn było tak na początku wizyty, a po ćwiczeniach pod koniec tej godziny u niej, już było tylko na 1 palec. Szok :) Czyli działa to wszystko :)

Polecam wam bardzo dziewczyny, to takie coś tylko dla nas, kto o nasze narządy , seks i sikanie zadba, jak nie my??? Na pewno nie zrobi tego maż, lekarz ogólny, mama ani nikt inny. Warto iść do specjalisty.. :)

A tak poza tym to zdycham po drugiej dawce na COVID, w nocy po szczepieniu dopadły mnie dreszcze i bół mięśni, dziś taka rozbita jestem. Biorę paracetamol i wit C, i nie narzekam, cieszę się. Doczytałam, że już 2 tygodnie po 2 dawce mam w mleku przeciwciała dla malutkiej, no i o to mi chodziło... :)
    Będzie też chroniona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2021, 17:08

2007 synek
    2008 (* 9 tc)
    2010 synek
    2015 synek
    2018 synek
    2020 (* 11tc i *13tc)
    2021 córeczka

MTHFR_677C T i PAI-1 4G hetero

:) wegemama :)

NHRLp2.png
‹‹ 638 639 640 641 642 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ