X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
Odpowiedz

W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Tak normalnie, to pierwszy pomiar powinien być między 18 a 22 tc. Aczkolwiek może być tak, ze lekarz to sprawdza, a ty o tym nie wiesz 😉 robi Ci badanie na fotelu ginekologicznym? Czy tylko USG?

Na prenatalnych miałam badanie palpacyjne a tak to tylko usg waginalne i przezbrzuszne

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annamaria wrote:
    Martyna, same oczka solą - przemywałam tylko jak było widać rano jakąś wydzielinę w kącikach. Tak prewencyjnie nie używałam soli do nich i nie gmerałam bez potrzeby.
    Za to rano przy pierwszym przewijaniu pieluszki mam miseczkę z ciepłą wodą i koszyczek z wacikami. I ja po prostu całą buźkę po spaniu rano myję pierwszym wacikiem, zanim ją rozbiorę do pieluszki i umyję tyłeczek :)
    Wtedy takie umycie okolic oczu ciepłą wodą wystarcza, nie trzeba sterylnej soli fizj z buteleczki, jak nic się nie dzieje :)

Pięknie Ci dziękuje za odpowiedz! Przydałoby się takie mini szkolenie od Ciebie hihi. Będę miała jeszcze na SR zajęcia o pielęgnacji to może czegoś ciekawego się dowiem
    I dziękuje za polecenie hagi- kupiłam całą serie :)

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia88 wrote:
    Na prenatalnych miałam badanie palpacyjne a tak to tylko usg waginalne i przezbrzuszne

To jak masz dopochwowo to na pewno sprawdza szyjkę. 😊

Jusia88 lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Ola-olenka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Pięknie Ci dziękuje za odpowiedz! Przydałoby się takie mini szkolenie od Ciebie hihi. Będę miała jeszcze na SR zajęcia o pielęgnacji to może czegoś ciekawego się dowiem
    I dziękuje za polecenie hagi- kupiłam całą serie :)

No te kosmetyki z hagi wymiataja😉

Martyna33, szona lubią tę wiadomość

• Noelle Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annamaria cały dzień na inhalatorze i na drugi dzień nie było śladu po kaszlu. 🙈

Annamaria lubi tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Ayayanee Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia88 wrote:
    Witam się w 5 miesiącu ciąży 🙈🙈Omg dalej ciężko mi w to uwierzyć 😳 brzuch już mam spory jak na ten tydzień 🙈 a przytyłam tylko 2 kg od początku

Aya skąd taki świetny gif ? 😂
    Ja chyba powoli odczuwam ruchy takie muśnięcia i trzepotanie 🙈😍 i czuje już jak macica czasami twardnieje i się „stawia”

Ja przepływy miałam sprawdzane do tej pory na prenatalnych, zastanawiam się od kiedy sprawdzają szyjkę ? Od połówkowych ?

O matko, ale zleciało 🙈 u mnie przepływy sprawdza co usg 🤷🏻‍♀️ szyjka pierwszy raz z moją wiedzą teraz na 'wstępnych polowkowych' xd
    Też w tym czasie czułam takie muśnięcia, tylko jak leżałam lub schyliłam się po coś :) często miałam tak że czasami czułam 'czesto' a był dzień że może jedno muśnięcie 🤷🏻‍♀️

Od 3 dni czuję ruchy już tak totalnie. Regularnie. Aż jakoś tak mi dziwnie 🙈 jakby jakaś 🐠 tam się kotłowała xd

A gif w Google mi wyskoczył xd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2021, 09:44

Jusia88, kokoszka31, Simons_cat lubią tę wiadomość

1cs - 05.19 - 7tc 💔 puste.
    5cs - 10.20 - 8tc- ♂️💔

7cs - 09.04. 2022 - 39 tc, Kuba 💔💔💔CC
    'Skoro masz złamane serce, to znaczy, że się starałaś...'

🌈8 cs - 20.12.2023 - 37 tc, CC, Alicja z Krainy Marzeń 🌷🤍 2900g, 54 cm 🌈

age.png
  • Mea Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm ja ani razu nie miałam badanej szyjki palpacyjnie 🤔 nie wiem czy to ok czy nie ..🧐
    Tylko usg. Na połówkowych że szyjka 3,2cm i że to super jak na mnie i tyle. 😒
    Od tej nieszczęsnej glukozy czyli od poniedziałku codziennie wieczorem wymiotuje , czuję mdłości i głową mi prawie eksploduje. Mam nadzieję że to się zaraz skończy bo on ok 16- 17tej jestem zgon 🥴

age.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mea wrote:
    Hm ja ani razu nie miałam badanej szyjki palpacyjnie 🤔 nie wiem czy to ok czy nie ..🧐
    Od tej nieszczęsnej glukozy czyli od poniedziałku codziennie wieczorem wymiotuje , czuję mdłości i głową mi prawie eksploduje. Mam nadzieję że to się zaraz skończy bo on ok 16- 17tej jestem zgon 🥴
    Moim zdaniem to jak najbardziej prawidłowo bo badanie szyjki paluchami może wywołać poród :) Nie powinno się sprawdzać palpacyjnie dopóki poród się nie zacznie, wystarcza badanie usg :)

Mea lubi tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola-olenka wrote:
    Ja tez przybieralam tak malo że już i diabetolog i gin krecili nosem. A efekt koncowy mega- ze szpitala wychodzilam z plaskim brzuchem😉

Ja miałam moment krytyczny psychicznie, bo po prostu nienawidziłam tej diety i czułam się okradziona z ciezarnego podjadania. Pielęgniarki zachwycone, że będę miała figurę po ciąży, a ja miałam to gdzieś. Ale pod koniec ciąży już inaczej na to patrzę :D w poniedziałek mam wizytę, zobaczymy jak waga będzie wyglądać teraz.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mea wrote:

Mea, z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, ze USG jest dokładniejsze niż badanie palpacyjne. 😊 Także jest wszystko w porządku.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Ola-olenka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ja miałam moment krytyczny psychicznie, bo po prostu nienawidziłam tej diety i czułam się okradziona z ciezarnego podjadania. Pielęgniarki zachwycone, że będę miała figurę po ciąży, a ja miałam to gdzieś. Ale pod koniec ciąży już inaczej na to patrzę :D w poniedziałek mam wizytę, zobaczymy jak waga będzie wyglądać teraz.

Ja mam porównanie z pierwszaciaza gdzie jadlam wszystko i na plusie 20kg ktore spadlo po roku dopiero. Też mialam chwile zalamania bo co chwile musialam odstawiac kolejne produkty i niewiele mi zostawalo to cieszylam sie ze byla ta dieta

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayayanee wrote:
    O matko, ale zleciało 🙈 u mnie przepływy sprawdza co usg 🤷🏻‍♀️ szyjka pierwszy raz z moją wiedzą teraz na 'wstępnych polowkowych' xd
    Też w tym czasie czułam takie muśnięcia, tylko jak leżałam lub schyliłam się po coś :) często miałam tak że czasami czułam 'czesto' a był dzień że może jedno muśnięcie 🤷🏻‍♀️

Od 3 dni czuję ruchy już tak totalnie. Regularnie. Aż jakoś tak mi dziwnie 🙈 jakby jakaś 🐠 tam się kotłowała xd

A gif w Google mi wyskoczył xd

Tez bardziej odczuwam jak leżę bo jak jestem w ruchu to nie albo tak nie skupiam uwagi 🙈 aż nie mogę uwierzyć że we mnie rośnie człowiek 🙈😍
    Kiedy masz połówkowe ? Czy już mialas ?

Ayayanee lubi tę wiadomość

• Monia1987 Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle mala jest karmiona mieszanie i cycus i mm. A dziewczyny czy wy dopajacie swoje dzidzie czy nie ?

• Noelle Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia na mm możliwe są zaparcia.
    Ja generalnie robie tak, że jak młoda się nie męczy to czekam aż kupa sama się zjawi a jeśli widzę, że doskwiera jej brzuszek to podaje czopka. Dzisiaj mamy np 5 dzień bez kupy… 😅
    Dziecko powinno się dopajać wodą dopiero w momencie rozszerzania diety - wszystko poza mlekiem jest traktowane jako RD. ☺️ Jeżeli teraz podasz wodę to dziecko mniej zje i mniej przybierze.

• K&K Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, proszę ojojacie mnie bo nie umiem sobie poradzić sama ze sobą 😭

Przez przypadek (mąż myślał, że śpię) usłyszałam rozmowę z moją siostrą. Okazuje się, że ona już zorganizowała mi baby shower, który ma być jutro. Nie chodzi mi o to, że dowiedziałam się o tej niespodziance ale wydaje mi się to baaaaaardzo, baaardzo za wcześnie 😭😭😭 a ona jest taka szczęśliwa, że będzie ciocią i wgl wszystko słodko pierdząco, w gorącej wodzie kąpana. I mój mózg ciążowy oczywiście zamiast się cieszyć, od wczoraj ma takiego doła, że siedzę i płaczę bo czuję jakąś taką nutkę zawodu, że jest to tak bardzo wcześnie i nie tak powinno być 😭😭😭

5e1355db6b.png

Julia 🍓
    📅 26.02.2022
    ⏰ 5:49
    ⚖️ 3730 g
    📏 54 cm
  • Mea Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Mea, z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, ze USG jest dokładniejsze niż badanie palpacyjne. 😊 Także jest wszystko w porządku.
    No to się uspokoiłam bo co jak co ale ty w temacie szyjki chyba przeczytałaś całe internety 🤪

Księgowa lubi tę wiadomość

age.png
  • Ayayanee Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia88 wrote:
    Tez bardziej odczuwam jak leżę bo jak jestem w ruchu to nie albo tak nie skupiam uwagi 🙈 aż nie mogę uwierzyć że we mnie rośnie człowiek 🙈😍
    Kiedy masz połówkowe ? Czy już mialas ?

Mam w poniedziałek :) ale na ostatniej wizycie moja Gin trzymała mnie 40 min na fotelu i mówiła że zrobi mi takie wstępne połówkowe 😅 śmiejemy się że połowę połówkowych mam za sobą teraz reszta ;d

Jusia88 lubi tę wiadomość

5cs - 10.20 - 8tc- ♂️💔

age.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K&K wdech i wydech. 😉
    Po 30 tc jak zaczniesz mieć problemy z ogarnięciem siebie i życia to będziesz dziękować, że zrobiła to tak szybko. 😅 Chociaż to wcale nie jest szybko tak mi się wydaje. 🤷🏻‍♀️

Co do wagi to ja zaszłam w ciąże z wagą niecałe 59 kilo, do porodu turlałam się jako prawie 76 kilowa kula. 🤣 Więc też sobie pofolgowałam. Za to teraz - na kp i diecie dostosowanej pod młodą ważę już 57 kilo z hakiem. 😅

• Ayayanee Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K&K no powiem Ci ze miałabym to samo dokladnie. Wyłam jak krowa jak mi mama jakieś kocyki poznosiła ostatnio....

Mimo wszystko, zazdro... Ja wiem ze mi nikt nie zrobi takiej niespodzianki.

5cs - 10.20 - 8tc- ♂️💔

age.png
  • Ayayanee Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pytanie.
    Czy któraś ma fotelik Maxi Cosi Pebble Pro albo Maxi Cosi CabrioFix? Jakieś opinie?

5cs - 10.20 - 8tc- ♂️💔

age.png
‹‹ 873 874 875 876 877 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ