Pamiętniki EPP - tym razem krótki protokół = nie udało się
Dodaj do ulubionych
‹‹ 5 6 7 8 9

4 kwietnia 2016, 21:11

Wpis z 07.04.2015r.:
dołączyłam do ovu kiedy miałam 29 lat, 3 dni temu miałam 31 urodziny, ciąży brak, bąbelka brak, dwie IUI nieudane ... czekam na kolejną znienawidzoną @. Dółłłłłłłłłłł

Dzisiaj mam 32 urodziny, dalej bez ciąży, bez dziecka, 4 nieudane iui, stymulacja do in vitro przerwana :-(

Z czego się cieszę?
Ciszę się z tego, że mam najlepszego na świecie, kochającego mnie męża, na którym mogę zawsze polegać. Bez niego nie przeżyłabym ani jednego dnia. Kocham Go nad życie :-) Kocham moją rodzinkę, moje Siostry, które są dla mnie ogromnym wsparciem, i choć dzielą nas setki kilometrów, to każda na każdą zawsze może liczyć.

Co muszę zmienić?
Muszę zmienić pracę ... ona wyniszcza moją psychikę.
Muszę zacząć żyć, zadbać o siebie, o swoje ciało i psychikę.

I muszę zacząć się uśmiechać, bo od 10 marca, kiedy przerwano mi stymulację nie potrafię się podnieść, płacz jest na porządku dziennym, smutek, żal ... depresja?

Jutro mam wizytę u mojego doktorka. Ciekawe co będzie dalej, jakie leczenie ?

6 kwietnia 2016, 18:17

Wczoraj 10 dc - obraz USG w porządku.
Zdecydowaliśmy się na jeszcze jedno podejście.
Od poniedziałku 11.04 do 27.04 mam brać estrofem - 1 tabletkę dziennie,
a jak @ przyjdzie wcześniej to 2 dc wizyta i rozpoczęcie stymulacji - tym razem krótki protokół.

10 kwietnia 2016, 13:46

Zaczerpnięte z neta
Menu dla IO na imprezę :-)
1. salatka z rukola serem kozim z orzechami wloskimi i swieza gruszka plus sos balsamico
2. mozarella z pomidorami z sosem balsamiko i swieza bazylia
3. zapiekanka z makarony pelnoziarnistego w sosie pomidorowym ze swiezych pomidorow z mieskiem mielonym, brokul, szpinak, mozarella zapiekany;)
4. salata z rukola, pomidory suszone, kurczak marynowany w balsamico plus czarne oliwki
5. deska serów i wędlin z suszonymi owocami, orzechami, winogronem
6. melon w szynce parmenskiej
7. ze slodkiego robie dla gosci cciasto czekoladowe wdg przepisu nigelli, muffiny i szarlotke;)

Wiadomość wyedytowana przez autora 10 kwietnia 2016, 14:06

11 kwietnia 2016, 22:22

Niedługo będę po raz kolejny podchodzić do stymulacji IVF, mój lekarz przepisał mi Estrofem od 20 dc do miesiączki w cyklu przed stymulacją. Czy ten lek może opóźnić moja miesiączkę? W jakim celu stosuje się ten lek przed stymulacją?

Estradiol zawarty w leku o nazwie „Estrofem” to estrogen, który jest niezbędny kobiecie w różnych okresach jej życia, także w trakcie przygotowań do ciąży i jej podtrzymania.

W tym przypadku Pani lekarz prawdopodobnie stosuje protokół stymulacji EPP - Estrogen Priming Protocol, który stosuje się w przypadkach przewidywanej słabej odpowiedzi na klasyczną stymulację lub aby zsynchronizować wzrost wielu pęcherzyków jajnikowych. Przyjmowanie preparatów estradiolu w takim schemacie zazwyczaj nie wpływa na termin wystąpienia miesiączki.

Od dzisiaj estrofem aż do @

18 kwietnia 2016, 17:32

Po drugiej stronie chmur, gdy zatęskniłem
Sfrunąłem prosto w dół na parę chwil
Widzę Cię teraz tu, przez zimną szybę
Co nie pozwala już na nic

Żeby choć jeden dotyk, jeden szept
Biją o taflę dłonie, jak mam przejść

Miałaś nie płakać, miałaś być twarda
Co z Tobą jest
Miałaś nie tęsknić, miałaś już nie śnić
Zapomnieć mnie
Miałaś nie płakać, świat poukładać
Żeby miał sens
Łatwo mówi się - ja wiem

Na drugą stronę chmur najlepiej wrócę
Nie umiem pomóc znów, bezsilny żal

Żeby choć na spojrzenie, czuły gest
Czy to jest aż tak wiele - chyba jest

Miałaś nie płakać, miałaś być twarda
Co z Tobą jest
Miałaś nie tęsknić, miałaś już nie śnić
Zapomnieć mnie
Miałaś nie płakać, świat poukładać
Żeby miał sens
Łatwo mówi się - ja wiem, ja wiem

Miałaś nie płakać, miałaś być twarda
Co z Tobą jest
Miałaś nie tęsknić, miałaś już nie śnić
Zapomnieć mnie
Miałaś nie płakać, świat poukładać
Żeby miał sens
Łatwo mówi się - ja wiem

6 maja 2016, 23:03

Dzisiaj 8 dc
Stymulacja:
od 2 dc do 6 dc GonalF 150 jednostek, Menopur 75 jednostek
7 dc USG i E2 - estradiol 128, pęcherzyki jeszcze małe
od 7 dc do 8 dc Gonal F 150 jednostek, Menopur 150 jednostek
9 dc USG i E2

7 maja 2016, 10:59

9 dc
E2-250, endometruim 7,5 mm, 3 rokujące pęcherzyki.
Od dzisiaj dodajemy cetrotide 0,25 mg
od 9 dc do 10 dc Gonal F 150 jednostek, Menopur 150 jednostek, Cetrodide 0,25 mg
11 dc USG i E2

9 maja 2016, 16:16

11 dc:
Estradiol 398
JP - 14,15,12,14,15
JL - 10,11
endometrium 7,5 mm bez zmian
od 11 dc do 12 dc Gonal F 150j, Menopur, 150 j, Cetrotide 0,25
13dc E2 i USG

17 maja 2016, 18:58

15.05.2016r. punkcja - pobrano 4 wzgórki jajonośne
16.05.2016r. telefon od embriologa - mamy dwa zarodki
17.05.2016r. godzina 9:27 zabraliśmy dwa bąbęlki :-)
Za dwa tygodnie testowanie.

19 maja 2016, 22:12

Ściąga co się dzieje z zarodkami po transferze:

2-3 dniowe:

18.05.2016r. - 1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
19.05.2016r. - 2dpt .. Embrion staje sie blastocysta

20 maja 2016, 16:24

20.05.2016r. - 3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki

23 maja 2016, 06:46

21.05.2016r. - 4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiać się w ściany endometrium
22.05.2016r. - 5dpt.. Proces implantacji się rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywać” się w endometrium
23.05.2016r. - 6dpt. Proces implantacji jest kontynuowany gdy zarodek wnika głębiej w endometrium

24 maja 2016, 07:49

24.05.2016 r. 7dpt.. Zarodek jest już zaimplantowany

25 maja 2016, 09:47

25.05.2016r. - 8dpt…zaczyna byc produkowane HCG
26.05.2016r. - 9 dpt ciąg dalszy produkowania HCG
27.05.2016r. - 10 dpt ciąg dalszy produkowania HCG
28.05.2016r. - 11dpt HCG jest na tyle dużo, ze można spokojnie testować (nie, nie , nie jeszcze za wcześnie na betę, chcę być jeszcze w ciąży ;-) )
29.05.2016r. - 12 dpt HCG
30.05.2016r. - 13 dpt HCG
31.05.2016r. - 14 dpt BHCG teścior

Wiadomość wyedytowana przez autora 25 maja 2016, 09:48

26 maja 2016, 17:57

muszę zająć głowę czymś innym

zapożyczone przepisy do wypróbowania :-)

Warzywne zdrowe ciasta:

Marchewka
1. Ciasto marchewkowo-kokosowe

260 g marchewki,
½ szklanki wiórków kokosowych,
2½ szklanki mąki razowej typ 2000,
szklanka oleju kokosowego,
5 jaj,
pół szklanki mleka roślinnego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki cynamonu,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
2–3 łyżki słodu.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej kokosowy podgrzać i rozpuścić, a następnie ostudzić. Białka jaj ubić na sztywno, w trakcie powoli dodawać żółtka, mąkę, olej, mleko, marchewkę i wiórki kokosowe. Na samym końcu dodać sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i słód. Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach 40 minut.


2. Ciasto marchewkowo-bakaliowo-owsiane

1 szklanka marchewki starej na tarce o drobnych oczkach,
1 średnie słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
1 łyżka drobnych rodzynek,
1 łyżka suszonych, posiekanych moreli,
5 suszonych, pokrojonych daktyli,
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej),
½ szklanki płatków owsianych (np. górskich),
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
½ szklanki soku jabłkowego,
¼ szklanki oleju,
3 jaja.

Połączyć składniki w dużym naczyniu. Na samym końcu wbić jaja i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w 180 stopniach 30 minut.


Burak
3. Buraczane brownie

300 g buraków,
100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%,
80 g płatków owsianych zmielonych w młynku na konsystencję mąki,
4 łyżki oleju,
4 łyżki słodu,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
2 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szklanki wody (opcjonalnie).

Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do buraków i wymieszać. Następnie dodać jajka, olej, słód i wodę. W osobnym naczyniu przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia, wlać do nich płynne składniki i dokładnie wymieszać. Gdy wszystko się połączy, masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.


4. Ciasto buraczano-śliwkowe

2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach,
ok. 7 suszonych śliwek,
1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
1 mała łyżeczka sody,
1 szklanka mąki ryżowej,
½ szklanki oleju kokosowego (lub nieco mniej),
½ –1 szklanka mleka roślinnego.

Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki posiekać na drobniejsze kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60–65 minut.


Fasola
5. Ciasteczka fasolowe

280 g ugotowanej fasoli,
5 jaj,
½ laski wanilii,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao odtłuszczonego,
6 łyżek oleju rzepakowego,
4 łyżki słodu,
8 łyżeczek stewii.

Fasolę, wanilię, sól zmiksować z 3 jajami na gładką masę. Osobno wymieszać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Olej zmiksować ze słodem. Stewię wymieszać wraz z pozostałymi 2 jajami dodać do słodu i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Przelać do foremki, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.


6. Fasolowe brownie

½ tabliczki ciemnej czekolady (12 kostek),
400 g ugotowanej fasoli,
2 mocno dojrzałe banany,
14–15 suszonych daktyli bez pestek,
7–8 łyżeczek ciemnego kakao,
3 jaja,
szczypta soli,
2 łyżeczki cynamonu,
1½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Fasolę z bananami i daktylami zblendować albo zmielić w maszynce. Dodać kakao, roztopioną czekoladę, jaja, sól, cynamon oraz sodę i wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45–50 minut.


Seler
7. Korzenne ciasto selerowe

2 szklanki selera startego na tarce o dużych oczkach,
5 łyżek syropu daktylowego lub 5 łyżek zmiksowanych daktyli,
1 łyżeczka sody,
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
½ szklanki oleju rzepakowego,
1 szklanka mleka roślinnego,
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika,
1 niepełna łyżeczka cynamonu,
szczypta soli.

Wymieszać wszystkie składniki, następnie przełożyć do foremki i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut.


Pietruszka
8. Ciasto pietruszkowe bez pieczenia

2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej,
szklanka płatków owsianych,
łyżka nasion chia,
1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach,
ziarenka z laski wanilii,
½ szklanki wrzątku,
½ szklanki daktyli,
½ szklanki mleka migdałowego,
½ szklanki rodzynek.

Daktyle zalać wrzątkiem na ok. 8 minut, następnie dokładnie zblendować i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, przełożyć do formy i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.


9. Ciasto pietruszkowe

400 g pietruszki obranej i startej na tarce o dużych oczkach,
4 jaja,
¾ szklanki oleju,
½ szklanki słodu,
2 niepełne szklanki mąki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru,
¼ łyżeczki soli.

Mąkę z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami przesiać do miski. W osobnym naczyniu zmiksować jaja, słód i olej, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawać suche składniki. Na końcu dodać pietruszkę. Wyłożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40–50 minut.


Szpinak
10. Ciasto szpinakowe

1½ szklanki mąki ryżowej,
5 jaj,
niecała szklanka syropu daktylowego,
½ szklanki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g świeżego szpinaku.

Jaja wymieszać z syropem daktylowym, dodać mąką, proszek do pieczenia i olej. Umyty szpinak zmielić, dodać do ciasta, dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Zamiast świeżego szpinaku można dodać mrożony, jednak wcześniej należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.


Dynia
11. Korzenne ciasto dyniowe

3 szklanki (400 g) mąki pszennej pełnoziarnistej,
4 szklanki (500 g) dyni startej na tarce o grubych oczkach,
¾ szklanki oleju,
½ łyżeczki soli,
2¼ łyżeczki sody,
250 g daktyli bez pestek,
przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika – w zależności od upodobań.

Daktyle przekroić na pół, zalać wodą i podgrzać na małym ogniu aż uzyskają konsystencję dżemu, co jakiś czas mieszając. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę oraz przyprawy i zamieszać. Dodać startą dynię, wlać olej i wyrobić ciasto. Na końcu dołożyć daktyle i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.

29 maja 2016, 09:50

śniło mi się, że dostałam @, z takim ogromnym skrzepem. Dziś 12 dpt. Sikacz negatywny

Wiadomość wyedytowana przez autora 29 maja 2016, 10:07

31 maja 2016, 16:39

niestety beta <0,100, Bąbelki nie chciały z nami zostać :-(

3 czerwca 2016, 20:44

Dzisiaj przyszła @, daje nieźle popalić, jakby sama negatywna beta była zbyt mało bolesna :-(

Koniec starań z pomocą medyczną w tym roku. Teraz ja zaczynam żyć, tak normalnie, a nie od wizyty do wizyty, od cyklu do cyklu, od godziny do godziny. Jestem wykończona tymi staraniami i ostatnimi stymulacjami. Organizm mówi stop - daj mi chwilę wytchnienia.

Nie jest łatwo, ale to chyba najlepsza decyzja, jaką teraz podjęliśmy. Misiak w pełni ją zaakceptował. Tak więc seksik na spontanie :-)

9 czerwca 2016, 19:23

koniec @. Nie umiem się pogodzić z porażką. Wyję z bezsilności, pytam dlaczego ja, dlaczego mnie to spotkało. Tyle lat starań i nic .... boli mnie wszystko, ale ten ból psychiczny jest najgorszy.

28 czerwca 2016, 18:23

Wczoraj byłam u gina sprawdzić czy wszystko ok po ivf w środku, bo jakieś dziwne bóle mam z prawej strony. Nic niepokojącego nie było. Załamałam się tylko, bo to był 25 dc, endo tylko 6 mm a w lewym jajowodzie drobne pęcherzyki :-( Na @ poczekam sobie długo ... standard u mnie. Nie będę się dalej leczyć. Nic na siłę. Zrobiliśmy co tylko się dało, aby mieć biologiczne dziecko. Niestety nie jest nam dane. Zaczynamy myśleć o adopcji. Oboje mamy w sobie tyle miłości, że wystarczy dla potrzebujących dzieciaczków. Czytam fora o adopcji, niedługo wybierzemy się do ośrodka adopcyjnego porozmawiać jak to wszystko wygląda, ile czasu trwa, kiedy zaczynają się szkolenia itd itp. Lekarz poparł naszą decyzję o zakończeniu leczenia, końskie dawki leków źle na mnie wpływały.
O adopcji myślałam już od jakiegoś czasu i myślę, że dojrzałam do tego by zostać mamą adopcyjną.
‹‹ 5 6 7 8 9