350 ml śmietanki słodkiej 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
200 ml śmietany ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.
Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny
Skład na ciasto:
1 puszka czerwonej fasoli*
5 jaj
1 łyżka esencji waniliowej
6 łyżek oleju ryżowego lub kokosowego
1/2 szklanki ksylitolu
6 łyżek kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu 10%-12%)
1 łyżeczka sody
Krem kakaowy z awocado:
3 duże awokado,
2-3 łyżki ksylitolu,
3 łyżki kakao,
5-6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego.
Wykonanie ciasta:
Podgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Foremkę mam silikonową więc nie muszę wykładać papierem do pieczenia, ani jej smarować tłuszczem i posypywać np. zmielonymi płatkami owsianymi.
Fasole opłukać pod zimną wodą i dokładnie odcedzić. Wrzucić do blendera, do tego 3 jajka, esencja waniliowa i ksylitol. Zmiksować na jednolitą masę- wyjdzie płynna konsystencja.
W miseczce wymieszać kakao z sodą. W dużej misce zmiksować 2 jajka i olej. Wymieszać z kakao, oraz masą fasolową.
Przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut, do czasu jak wbity patyczek będzie suchy.
Wykonanie kremu:
awokado, ksylitol, olejek kokosowy i kakao wkładamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę. Wykorzystałam blender ręczny. Masa ma być dość gęsta.
Kiedy ciasto jest już upieczone i ostygło, można zabrać się do jego przekrojenia. Można użyć dżemu bez cukru by posmarować przekrojone ciasto lub tylko sam krem z awocado. Uzywamy tylko połowy kremu z awocado i przykrywamy druga połową ciasta. Nakładamy resztę kremu na górę i dekorujemy wg uznania. Do udekorowania wybrałam truskawki i maliny.
Adopcji nie będzie, na ciążę realnych szans brak. Przestałam wierzyć w cuda, teraz muszę uwierzyć w siebie. Mam cel, który zamierzam zrealizować do końca roku. Od września zmieniam stanowisko w pracy, nowe otoczenie potrzebuję tego .
Wyję ... nie mogę się pogodzić z tym, że nie będę mamą. Myślałam, że dam radę, jednak nie ....
Tydzień temu zdjęli mi gips. Noga spuchnięta i boli, chodzę o kuli.
Robiłam juz kilka razy to ciasto, jest pyszne.
Uwielbiam :)