X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów POMOGĘ w interpretacji wykresu wg metody Rötzera
Odpowiedz

POMOGĘ w interpretacji wykresu wg metody Rötzera

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :)

Redhotka lubi tę wiadomość

• alexandra Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redhotka wrote:
    Nie dobra, tylko najpierw trzeba zaczekać na koniec objawu płodności, by cokolwiek gdybać. :)
    Obserwacje na pewno się przydają osobą o niższym temperamencie seksualnym, czy o nie równych cyklach, by móc realnie ocenić swoje szansę na ciążę - czy w ogóle jest jakiekolwiek prawdopodobieństwo (czy <3 były w tym okresie). No i oczywiście można tak odkładać poczęcie, ale tu już trzeba zachować bardzo dużą ostrożność w 1 i 2 fazie cyklu.

Pozdrawiam i powodzenia życzę!
    Dzięki :) Tobie również! :) staramy się już ( a może dopiero....) jakieś 2,5 roku i zawsze ta sama historia, najpierw oczekiwanie będzie owulacja czy nie, potem jak się okazuje, że była to następuje 12 najdłuuuuższych dni i wielkie rozczarowanie jak pojawia się @. Myślę, że wszystkie jednak dokładnie to znamy. No i oczywiście milion ciążowych objawów :D Pozdrawiam ;)

414b696fd689b0d62438513701720cb0.png
    20130608650120.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexandra wrote:
    Dzięki :) Tobie również! :) staramy się już ( a może dopiero....) jakieś 2,5 roku i zawsze ta sama historia, najpierw oczekiwanie będzie owulacja czy nie, potem jak się okazuje, że była to następuje 12 najdłuuuuższych dni i wielkie rozczarowanie jak pojawia się @. Myślę, że wszystkie jednak dokładnie to znamy. No i oczywiście milion ciążowych objawów :D Pozdrawiam ;)
    To już długo... Robiliście jakieś badania szukające przyczyny niepowodzeń?
    Czasem podobno zwykłe "odpuszczenie" pomaga, ale z własnego doświadczenia wiem, że to wcale nie jest takie łatwe do wcielenia w życie... :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redhotka a mogłabyś zerknąć na mój wykres? od pt do pon. muszę naniesc szacowaną wysokość temperatury z powodu rannych zmian ale chyba dobrze zaznaczyłam.

• alexandra Przyjaciółka

Wysłany: 31 maja 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redhotka wrote:
    To już długo... Robiliście jakieś badania szukające przyczyny niepowodzeń?
    Czasem podobno zwykłe "odpuszczenie" pomaga, ale z własnego doświadczenia wiem, że to wcale nie jest takie łatwe do wcielenia w życie... :(
    Tak robiliśmy, u męża wszystko w porządku, ja mam PCO. Ale pomimo ok. 14 udanych stymulacji tzn. uzyskanie pęcherzyka dominującego ok. 20 mm,
    w tym 3 inseminacji i zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka nie udaje się zajść
    w ciąże. "Odpuszczenie" o ile coś takiego istnieje :D zwłaszcza jak są problemy to z tym bywa ciężko, bo chciał czy nie trzeba pamiętać o braniu leków, o wizytach u lekarza itd. Lekarze do których chodzę nie dają mi raczej szansy na zajście w ciąże w sposób naturalny, jest to 1 % :( Podobno to niepłodność idiopatyczna, czyli niewiadomego pochodzenia. Podejmiemy chyba próbę in vitro, ale póki co wiadomo...NIE PODDAJEMY SIĘ! :)

414b696fd689b0d62438513701720cb0.png
    20130608650120.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namida wrote:
    Redhotka a mogłabyś zerknąć na mój wykres? od pt do pon. muszę naniesc szacowaną wysokość temperatury z powodu rannych zmian ale chyba dobrze zaznaczyłam.
    Hej czy możesz znaleźć jakieś wyjaśnienie (krótki sen, alkohol, lub jakieś inne "anomalia") dla tak wysokich temperatur 10 i 11 dnia cyklu?
    Jeśli temperatury te są niczym niezakłócone, to niestety nie da się do Twojego wykresu zastosować analizy wg metody Roetzera.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexandra wrote:
    Tak robiliśmy, u męża wszystko w porządku, ja mam PCO. Ale pomimo ok. 14 udanych stymulacji tzn. uzyskanie pęcherzyka dominującego ok. 20 mm,
    w tym 3 inseminacji i zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka nie udaje się zajść
    w ciąże. "Odpuszczenie" o ile coś takiego istnieje :D zwłaszcza jak są problemy to z tym bywa ciężko, bo chciał czy nie trzeba pamiętać o braniu leków, o wizytach u lekarza itd. Lekarze do których chodzę nie dają mi raczej szansy na zajście w ciąże w sposób naturalny, jest to 1 % :( Podobno to niepłodność idiopatyczna, czyli niewiadomego pochodzenia. Podejmiemy chyba próbę in vitro, ale póki co wiadomo...NIE PODDAJEMY SIĘ! :)
    Trzymam kciuki za Wasz sukces! :)
    Mam przykład koleżanki tu z forum, która po 5-letniej drodze zaszła w ciążę naturalnie, a i mojej przyjaciółce "z reala" po 7-miu latach szukania, leczenie, etc. też udało się dojść do upragnionego celu!

alexandra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:-)
    czy moge poprosic o kilka słow na temat mojego wykresu? :-)

fb7f598ac3108e66cc42ef531feb8496.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marianetka wrote:
    Hej:-)
    czy moge poprosic o kilka słow na temat mojego wykresu? :-)

fb7f598ac3108e66cc42ef531feb8496.png
    Powiem Ci, że ciężko będzie mi cokolwiek z niego wyrysować (tej interpretacji nie będę w 100% pewna)...
    Gdzie mierzysz temperaturę? Sugerowałabym w ogóle zmianę termometru na taki, którym będzie można odczytać połówki (0,05).

• Maxima Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy u mnie mozna juz cos ustalic ?

0d1y3e3k6tpiot5r.png
    30.05.2004[*] 5 tyg.
    15.08.2014[*] 6 tyg.
    89554e5b2dd7fc480db40ad2398d7c04.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redhotka wrote:
    Powiem Ci, że ciężko będzie mi cokolwiek z niego wyrysować (tej interpretacji nie będę w 100% pewna)...
    Gdzie mierzysz temperaturę? Sugerowałabym w ogóle zmianę termometru na taki, którym będzie można odczytać połówki (0,05).

Mierzę temp. w ustach najprostszym termometrem...dzięki za radę, chyba naprawdę zmienię termometr od nastepnego cyklu :-)
    zastanawia mnie spadek temp. w 3 dni po przypuszczalnej owulacji, obserwuje to juz czwarty cykl...robilam badania i wyszedl troche niski progesteron, moze to jest przyczyna.

Pozdrawiam :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marianetka wrote:
    Mierzę temp. w ustach najprostszym termometrem...dzięki za radę, chyba naprawdę zmienię termometr od nastepnego cyklu :-)
    zastanawia mnie spadek temp. w 3 dni po przypuszczalnej owulacji, obserwuje to juz czwarty cykl...robilam badania i wyszedl troche niski progesteron, moze to jest przyczyna.

Pozdrawiam :-)
    Bardzo możliwe, proponowałabym też spróbować zmienić miejsce pomiaru - w ustach łatwo o zmianę położenia termometru (a powinno być to zawsze w tym samym miejscu). Niby pomiar oralny jest również polecany, ale osobiście nawet nie brałam go pod uwagę - ze względu na możliwy "ślinotok" :D i trudność w utrzymaniu go w jednakowej pozycji przy każdym pomiarze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 22:41

• Milagros Znajoma

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam serdecznie- mam stymulowany cykl.... od poczatku byl dziwny bo tmperatura rosla... teraz spadla i wystapilo plamienie- dzis (16dc) lekkie krwawienie- od 16dc mialam brac duphaston, niewiem czy brac czy nie....?

https://ovufriend.pl/wykres,e0f6fcb61e6a763555bab225c9ee5346.html

bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagros wrote:
    witam serdecznie- mam stymulowany cykl.... od poczatku byl dziwny bo tmperatura rosla... teraz spadla i wystapilo plamienie- dzis (16dc) lekkie krwawienie- od 16dc mialam brac duphaston, niewiem czy brac czy nie....?

https://ovufriend.pl/wykres,e0f6fcb61e6a763555bab225c9ee5346.html

bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc:)
    Tak jak już powtarzałam - nie jestem lekarzem i przykro mi, ale nie jestem w stanie Ci pomóc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxima wrote:
    Czy u mnie mozna juz cos ustalic ?
    Wczoraj jeszcze nie. Prosiłam przecież o przeczytanie pierwszego posta...

Dziś już tak:
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-Maxima.png
    Można już się <3 z przyjemności, a nie z "obowiązku"... ;)

Maxima lubi tę wiadomość

• Milagros Znajoma

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki rozumie oczywiscie- poprostu za bardzo nie znam zasady, czy traktowac to jako srodcykliczne- owulacyjne raczej nie, bo nie bylo pecherzykow, czy jako okres.....?
    ale wydaje mi sie, ze to ostatnie, bo nie mam watpliwosci, tempka tez spadla.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagros wrote:
    dzieki rozumie oczywiscie- poprostu za bardzo nie znam zasady, czy traktowac to jako srodcykliczne- owulacyjne raczej nie, bo nie bylo pecherzykow, czy jako okres.....?
    ale wydaje mi sie, ze to ostatnie, bo nie mam watpliwosci, tempka tez spadla.....
    Aaaa o to Ci chodzi... :) Jeśli temperatura przed miesiączką była niska (nie odnotowano wzrostu min. 3-4 dniowego), to metoda Roetzera zakłada, że krwawienie to jest krwawieniem śródcyklicznym. Jeśli temperatura po menstruacji wzrasta, a nie zaobserwowano śluzu relatywnie dobrej jakości, to za jego szczyt przyjmuje się ostatni dzień krwawienia i od niego wyznacza się koniec fazy płodnej i zarazem początek niepłodności bezwzględnej.

Jednak warto zaznaczyć, że metody naturalne bazują na cyklach "naturalnych", a nie stymulowanych.

Mam nadzieję, że w miarę dobrze to wyjaśniłam.

PS. Pokaż swój poprzedni wykres to możemy zobaczyć jakby to wyszło, zakładając oczywiście, że stymulacji nie było i to jest naturalny przebieg Twojego cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 23:13

• Maxima Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redhotka wrote:
    Wczoraj jeszcze nie. Prosiłam przecież o przeczytanie pierwszego posta...

Dziś już tak:
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-Maxima.png
    Można już się <3 z przyjemności, a nie z "obowiązku"... ;)

Barzdzo dziekuje. Czytalam, czytalam ale mialam nadzieje, ze jednak mozna juz cos wyczytac.. Dziekuje jeszcze raz.

0d1y3e3k6tpiot5r.png
    30.05.2004[*] 5 tyg.
    15.08.2014[*] 6 tyg.
    89554e5b2dd7fc480db40ad2398d7c04.png
  • Milagros Znajoma

Wysłany: 5 czerwca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://ovufriend.pl/graph/e0f6fcb61e6a763555bab225c9ee5346

udostepniam wykres bardzo nietypowy jak dla mnie:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagros wrote:
    https://ovufriend.pl/graph/e0f6fcb61e6a763555bab225c9ee5346

udostepniam wykres bardzo nietypowy jak dla mnie:)
    A pokaż jeszcze poprzedni...

‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ