pozytywny test owu + skok tempki...?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczynki, prośba o szybką radę. Może tak być, że tempka mi dziś skoczyłą a zarazem test owu wyszedł po raz pierwszy w tym cyklu dodatni? Wczoraj o 16 jeszcze był negatyw (i to taki zdecydowany, druga krecha niemal niewidoczna). Dziś z rana - ładny skok tempki, więc myślałam że po ptakach. No ale zrobiłam właśnie test i +. Co o tym myśleć? Mam wrażenie, że mój organizm robi sobie ze mnie jaja
-
ja właśnie mam taką samą sytuację, wczoraj test jeszcze mega negatywny ledwo widoczny, a dzisiaj ewidentny dodatni.... zobaczę jak jutro to będzie wyglądać, bo mam skok duż tempki też dzisiaj, ale mam mały stan zapalny w organiźmie, więc pewnie to przez to, a może własnie przez owu w każdym razie działamy
-
Ida wrote:Właśnie, jak to jest z tym skokiem? Kiedy zazwyczaj następuje? Przed owu czy po? A może w trakcie?
Może się zmieniać co miesiąc Wszystko zależy od tego kiedy i w jakiej dawce organizm zacznie produkować progesteron.Ida, vanessa lubią tę wiadomość
-
lithe123 wrote:Wiem, że w NPR nie ma czegoś takiego jak "u mnie zawsze..." - no ale u mnie zawsze był skok 1-2 dni po + na teście Dlatego zgłupiałam. Ale drogie panie macie oczywiście rację
W takim przypadku ważne jest wiedzieć kiedy występuje szczyt objawu śluzu. Niestety w OF nie ma takiej opcji i nieraz widzę jak ten program potrafi namieszać dziewczynom w głowie i nic dziwnego że nie raz się gubią prosząc o interpretację ale jak tu pomóc kiedy nie wiadomo kiedy był szczyt objawu śluzu. A po za tym OF często wyznacza owulację według 3 wyższej temp. ale jeżeli tempka wzrośnie np. już 2 dni przed owulacją? albo dopiero 3 dni po owulacji wtedy OF wyznacza błędnie owulację bo sugeruje się właśnie tą trzecią wyższą temp.
Wracając do Twojego przypadku to aby wiedzieć kiedy kończą się dni płodne należy brać pod uwagę te wyższe temp. które występują po szczycie obj. śluzu czyli 3 dni jeżeli trzecia jest wyższa o co najmniej 0,2 jeżeli nie jest wyższa o tyle to czwarty dzień wieczorem jest już dniem niepłodnym.
Mam nadzieję że nie namieszałam i wiesz coś z tych moich wypocin -
Unlike wrote:Może się zmieniać co miesiąc Wszystko zależy od tego kiedy i w jakiej dawce organizm zacznie produkować progesteron.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 17:13
Unlike lubi tę wiadomość
-
Ha, po 4 godzinach powtórzyłam test i już negatywny. Chyba trafiłam na końcówkę skoku LH. Może jakbym zrobiła test wczoraj wieczorem to byłby już +... Ale nie ma co gdybać, trzeba działać
Vanessa kochana, ja dam Ci za parę dni wykres do zinterpretowania po prostu -
Mój wykres jest dobrym przykładem tej teorii, u mnie zawsze jest tak, że jest skok (37), pikuje w dół (36,8 ) i odbija ponownie (37). Dopiero drugie odbicie oznacza owulke I to jest przykład tego, jak wcześniejszy wyrzut progesteronu, niezbędny do owulki, może wcześniej podnieść tempke.
Teorię potwierdza też śluzWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 19:20
-
lithe123 wrote:Ha, po 4 godzinach powtórzyłam test i już negatywny. Chyba trafiłam na końcówkę skoku LH. Może jakbym zrobiła test wczoraj wieczorem to byłby już +... Ale nie ma co gdybać, trzeba działać
Vanessa kochana, ja dam Ci za parę dni wykres do zinterpretowania po prostu
Chętnie zerknę na Twój wykres tylko dobrze by było gdybyś udostępniła notatki a w nich zanotowała kiedy był szczyt objawu śluzu bo bez tego trudno coś zinterpretować Jeżeli przez kilka dni występuje tak samo dobry to też to zanotuj. Najważniejszy jest wtedy ostatni dzień tego śluzu relatywnie najlepszej jakości.
Czekam na wykres -
lithe123 wrote:Ja mam problem z wyznaczeniem dnia szczytu śluzu, nie umiem odróżnić śluzu od pozostałości po serduszkowaniu Szczególnie teraz jak stosuję Concive+ Dziś lewy jajnik od kilku godzin konkretnie boli... więc może to jednak dziś?
Nie wiem jak jest z tym żelem czy w ogóle da się wtedy obserwować śluz...
Na wykresie zaznaczasz śluz więc coś tam obserwujesz...
Może spróbuj z tą wodą, ale najpierw sprawdź jak żelik zachowuje sie w wodzie jeżeli się rozpuszcza to już będziesz wiedzieć czy wydzielina jest śluzem z szyjki czy czymś innym.
Dodam że pozostałości po serduszkowaniu szybko wsiąkają w papier toaletowy w przeciwieństwie do śluzu szyjkowego, który trudniej wsiąka i jest szklisty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 17:20
Kasandra lubi tę wiadomość
-
vanessa wrote:Jeżeli masz dużo tego śluzu to dobrym testem jest wrzucenie go do kubeczka z wodą jeżeli to śluz szyjkowy to nie rozpuści się tylko będzie pływał w całości w wodzie a każda inna wydzielina pod wpływem wody rozpuści się i nic nie zostanie.
Nie wiem jak jest z tym żelem czy w ogóle da się wtedy obserwować śluz...
Na wykresie zaznaczasz śluz więc coś tam obserwujesz...
Może spróbuj z tą wodą, ale najpierw sprawdź jak żelik zachowuje sie w wodzie jeżeli się rozpuszcza to już będziesz wiedzieć czy wydzielina jest śluzem z szyjki czy czymś innym.
Dodam że pozostałości po serduszkowaniu szybko wsiąkają w papier toaletowy w przeciwieństwie do śluzu szyjkowego, który trudniej wsiąka i jest szklisty.
Szczytu sluzu nie jestem pewna, ale w 18DC był śluz bardzo ładny, rozciągliwy. Wczoraj (19DC) to już było takie bardziej poczucie mokrości (dlatego zaznaczyłam wodnisty). Wczoraj mocno dokuczał mi też lewy jajnik. Dziś już suchawo.
Z wodą nie próbowałam, bo śluzu mam maleńko dlatego wspomagam się Concieivem+.
Zaznaczam też szyjkę, ale tu nie sugeruj się za bardzo bo dopiero się uczę i mam z tym duże trudności.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2014, 09:11
Kasandra lubi tę wiadomość
-
vanessa byłabym wdzięczna również za rzut okiem na mój wykresik ja mam podobny problem of wyznaczyć chce owu na dzień przed skokiem.... śluz całkiem ładny szklisty wczoraj.... testy owu negatywne od 2 dni.... szyjka najbardziej owulacyjnie miękka wczoraj, dzisiaj jeszcze nie badałam...
-
lithe123 wrote:Dobra kochana, będę wdzięczna jeśli dziś zerkniesz na mój wykres.
Zawsze po szczycie objawu śluzu 3 dni wyższych temp. są dniami płodnymi jeżeli 3 wyższa temp. jest wyższa o co najmniej 0,2 (dwie kreski) jeżeli trzecia nie jest wyższa o 2 kreski to czeka się na czwartą i w tym przypadku 4 dzień wieczorem jest już dniem niepłodnym.
Zaznaczaj sobie w każdym cyklu szczyt objawu śluzu i ile dni po szczycie śluzu jest do miesiączki.
Szkoda że nie mam więcej Twoich wykresów z zaznaczonym szczytem śluzu.
Ja zawsze wiem kiedy dostanę @ ale obliczam sobie to od szczytu śluzu i nigdy się nie pomyliłam czasem nawet wiem czy dostanę w nocy cy w ciągu dnia, ale to jest akurat w moim przypadku i ja najprawdopodobniej owulkę mam w dzień szczytu a tempka idzie mi w górę do 3-4 dni po szczycie ale to nie zmienia mojego terminu @.
A jakie masz cykle iludniowe i czy regularne?lithe123 lubi tę wiadomość
-
Kasandra wrote:vanessa byłabym wdzięczna również za rzut okiem na mój wykresik ja mam podobny problem of wyznaczyć chce owu na dzień przed skokiem.... śluz całkiem ładny szklisty wczoraj.... testy owu negatywne od 2 dni.... szyjka najbardziej owulacyjnie miękka wczoraj, dzisiaj jeszcze nie badałam...
Powiedz jeszcze jak długie masz cykle i czy regularne.
I przypomnij się za kilka dni żeby zerkła jakby zapomniała jeżeli oczywiście chcesz żebym wyraziła swoje skromne zdanieKasandra lubi tę wiadomość
-
A i jeszcze jedno dziewczyny ja też mogę się mylić... bo trudno jest interpretować czyjś wykres zwłaszcza jeżeli nie ma się porównania z wcześniejszymi cyklami.