Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy cuda się zdarzają?
Mój cykl wygląda na bezowulacyjny gdyby brać pod uwagę temperaturę, jednak test owu wyszedł pozytywny w 15dc.
Dziś jest 28 dc mam potworną zgagę, czuje się jak bym miała gorączkę, piersi są pełniejsze a sutki pieką do tego pojawiły się małe Chrostki i żyłki na sutkach, w brzuchu coś kluję.
Rano zrobiłam test Quixx i wyszedł negatywny więc wydaję mi się, że fasolki znów nie będzie;( -
nick nieaktualnyOczekiwanie wrote:wydaję mi się, że fasolki znów nie będzie;(
Na swoim wykresie zaznaczyłaś dwa razy test owulacyjny pozytywny. Rzeczywiście były oba pozytywne?
W niedzielę odnotowałaś śluz rozciągliwy.
Dziś masz pierwszą wyższą temperaturę. Najbliższe dwa dni pokażą czy temperatura nadal rośnie.
Moim zdaniem organizm się przymierza do owulacji, ale 26-28 dc to są zbyt późne dni na owulacje. Dlatego na twoim miejscu udałabym się do lekarza i sprawdziła hormony. -
Magda87 wrote:miałaś już takie długie lub dłuższe cykle?
Na swoim wykresie zaznaczyłaś dwa razy test owulacyjny pozytywny. Rzeczywiście były oba pozytywne?
W niedzielę odnotowałaś śluz rozciągliwy.
Dziś masz pierwszą wyższą temperaturę. Najbliższe dwa dni pokażą czy temperatura nadal rośnie.
Moim zdaniem organizm się przymierza do owulacji, ale 26-28 dc to są zbyt późne dni na owulacje. Dlatego na twoim miejscu udałabym się do lekarza i sprawdziła hormony.
Sama mam długie cykle i moja ginekolog mowi, że jesli owulacja normalnie występuje to rownie dobrze mozna zajsc w ciąze mając owulacje nawet w 40 dniu cyklu. U mnie akurat jest to związane z pco więc radzilabym poszukać dobrego lekarza, ktory skieruje cie na odpowiednie badania.AJA_S lubi tę wiadomość
Frida
PCO
Hyperprolaktynemia czynnościowa
Hipoglikemia reaktywna -
nick nieaktualnyFridakahlo wrote:mozna zajsc w ciąze mając owulacje nawet w 40 dniu cyklu. U mnie akurat jest to związane z pco
U Oczekiwanie, póki co nie wiadomo, co jest przyczyną, dlatego zalecam jej sprawdzenie hormonów. Być może też ma pcos, ale jak nie zrobi badań, to się nie dowie co jej wydłuża cykl.
Oczekiwanie moim zdaniem powinnaś zmienić lekarza. Rok to strata czasu, zwłaszcza jak lekarz nic sobie nie robi z długich cykli. Ja mam cykle regularne - 30 dniowe, a gdybym słuchała lekarza o roku czekania, aż łaskawie się mną zainteresuje, to do tej pory nie miałabym zdiagnozowanej chorej tarczycy i wykrytego bałaganu w hormonach Zaufałam swoim obserwacjom, że mimo dwufazowego wykresu, regularnego cyklu i skoku najczęściej w 16/17 dc, czułam że coś szwankuje. Leki na tarczycę biorę już 4 cykl.
Więc jeżeli zbyt często masz długie cykle lub bezowulacyjne to szukaj wyjaśnienia tego stanu, a nie go ignoruj.
-
Podobno to najlepszy lekarz w mieście;(
No cóż cały czas mam nadzieje a największa daje mi wygląd biustu
Piersi w ciągu dwóch dni zrobiły się ładne i krągłe do tego bolą . Raczej nie bywały takie przed okresem no ale hormony mogą wszystko zmienić -
nick nieaktualnyOczekiwanie wrote:Piersi w ciągu dwóch dni zrobiły się ładne i krągłe do tego bolą . Raczej nie bywały takie przed okresem no ale hormony mogą wszystko zmienić
-
Moja siostra miała problemy z tarczycą i chodziła do bardzo dobrych lekarzy bo ma wykupiony pakiet prywatny i żaden nie mówił nic o tym by zbadać TSH. Kiedyś przeczytałam pewnie artykuł i namówiłam ją na badania.
Zaszła w ciąże w pierwszym cyklu po przyjęciu tabletek;) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOczekiwanie wrote:wszystko ok tylko miałam mały torbiel.
Jak często masz robić kontrolne usg żeby sprawdzić "rozwój" torbiela?
Torbiele to są guzki wypełnione płynem w tarczycy. Jeśli nie dziedziczymy ich genetycznie to przyczyną ich powstawania jest niedobór jodu i choroba tarczycy.
W każdym razie świadczą o zmianach na tarczycy.
-
Magda87 wrote:u ciebie przyczyną długich cykli jest pcos, to wyjaśnia późniejszą owulacje i daje szanse zajść w ciążę. Jest diagnoza i (domyślam się) leczenie. Przyjęło się, że cykl powinien mieć 28 dni +/- 7 dni. Jeżeli cykl ma więcej niż 35 dni i mniej niż 21 dni robi się badania w celu ustalenia co szwankuje.
U Oczekiwanie, póki co nie wiadomo, co jest przyczyną, dlatego zalecam jej sprawdzenie hormonów. Być może też ma pcos, ale jak nie zrobi badań, to się nie dowie co jej wydłuża cykl.
Oczekiwanie moim zdaniem powinnaś zmienić lekarza. Rok to strata czasu, zwłaszcza jak lekarz nic sobie nie robi z długich cykli. Ja mam cykle regularne - 30 dniowe, a gdybym słuchała lekarza o roku czekania, aż łaskawie się mną zainteresuje, to do tej pory nie miałabym zdiagnozowanej chorej tarczycy i wykrytego bałaganu w hormonach Zaufałam swoim obserwacjom, że mimo dwufazowego wykresu, regularnego cyklu i skoku najczęściej w 16/17 dc, czułam że coś szwankuje. Leki na tarczycę biorę już 4 cykl.
Więc jeżeli zbyt często masz długie cykle lub bezowulacyjne to szukaj wyjaśnienia tego stanu, a nie go ignoruj.
Magda, a na jakiej podstawie podejrzewalas problemy z hornonami?? Tez tak mysle sobie zrobic, w piatek ide do gin. -
Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie. Co oznacza ten dwudniowy mega skok temp? Nigdy nie miałam powyżej 37stopni, czułam się wtedy przeziębiona jednak temp pod pachą wynosiła 35,8 (u mnie to norma). Czy mimo braku gorączki taki skok mógł być spowodowany przeziębieniem?
-
Kurcze dziewczyny na prawdę potrzebuję pomocy. Kupiłam dziś testy owulacyjne, zrobiłam jeden pół godziny temu, wyszły dwie kreski, jednak druga jest jaśniejsza. Czy to oznacza, że owulacja dopiero się odbędzie? Dziś mój 53dc, to w ogóle możliwe, żeby mieć tak późną owulacje? Od 3dni boli mnie jak na okres, mam ten biały śluz, sikam co 15min (czuję jakby zapalenie pęcherza, może to to), temp niska. Czy gdybym jednak jakimś cudem miała tą owulację w 40dniu cyklu, tak jak przez tydzień pokazywał ovufriend, to test owulacyjny nadal wychodziłby pozytywny? Jutro zrobie jeszcze jeden o tej samej porze.
Bardzo proszę o pomoc, nigdzie nie mogę doczytać tych informacji