Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Jasne ze mozesz To tylko delikatny spadek ale temp moze jeszvze wzrosnac. Poza tym jesli jest w czaie owulacji to zawsze mozesz liczyc Jakie masz normalnie cykle?
panazuzanna lubi tę wiadomość
Pierwsza luteina, brak okresu tydzien po odstawieniu
PCOS
Endometrioza
9cs
-
LiluyEvans wrote:Jasne ze mozesz To tylko delikatny spadek ale temp moze jeszvze wzrosnac. Poza tym jesli jest w czaie owulacji to zawsze mozesz liczyc Jakie masz normalnie cykle?
-
nick nieaktualnyDziewczyny mam takie pytanie. Mój mąż wstaje o 6.00 do pracy ja trochę później. Jednak jak On wychodzi to wstaję idę się wysikać a przy okazji mierzę sobie temperaturę. Następnie wracam do łóżka i śpię jeszcze ok. 2 godzin. Gdy wstaję mierzę temperaturę jeszcze raz. Ta wcześnie rano jest zawsze niższa o 2 stopnie. I tak naprawdę nie wiem którą uważać za właściwą... Kombinuję tak, że wyciągam średnią między pierwszą i drugą i taką wpisuję w wykres... Ale może nie ma potrzeby bym mierzyła tej pierwszej? Jak myślicie? Mówi się, że powinno się tą pierwszą. Ale pierwszą pierwszą, czy pierwszą gdy już tak całkiem wstaje i zbieram się do pracy...
-
Agnesqe wrote:Dziewczyny mam takie pytanie. Mój mąż wstaje o 6.00 do pracy ja trochę później. Jednak jak On wychodzi to wstaję idę się wysikać a przy okazji mierzę sobie temperaturę. Następnie wracam do łóżka i śpię jeszcze ok. 2 godzin. Gdy wstaję mierzę temperaturę jeszcze raz. Ta wcześnie rano jest zawsze niższa o 2 stopnie. I tak naprawdę nie wiem którą uważać za właściwą... Kombinuję tak, że wyciągam średnią między pierwszą i drugą i taką wpisuję w wykres... Ale może nie ma potrzeby bym mierzyła tej pierwszej? Jak myślicie? Mówi się, że powinno się tą pierwszą. Ale pierwszą pierwszą, czy pierwszą gdy już tak całkiem wstaje i zbieram się do pracy...
Liczy sie tylko pierwsza Ja zawsze mam budzik o 7 i mierze, nastepnie robie zdjecie temperatury i jak wstane (czasem 7:30 czasem 11 zalezy jak mam zajecia) to zapisuje.
Nie powinnas wstawac 3h przed mierzeniem. Ta druga nie jest miarodajna tak jak pierwszaAgnesqe, panazuzanna lubią tę wiadomość
Pierwsza luteina, brak okresu tydzien po odstawieniu
PCOS
Endometrioza
9cs
-
Dzień dobry, to mój pierwszy wpis tutaj. Po dwóch poronieniach staramy się z mężem o kolejną ciążę. Od ostatniego poronienia minęło 1,5 roku.
Od tego cyklu zaczęłam mierzyć temperaturę i prośba czy któraś z Was mogłaby mi coś podpowiedzieć odnośnie bieżącego cyklu?Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc 07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
Agnesqe wrote:Dziewczyny mam takie pytanie. Mój mąż wstaje o 6.00 do pracy ja trochę później. Jednak jak On wychodzi to wstaję idę się wysikać a przy okazji mierzę sobie temperaturę. Następnie wracam do łóżka i śpię jeszcze ok. 2 godzin. Gdy wstaję mierzę temperaturę jeszcze raz. Ta wcześnie rano jest zawsze niższa o 2 stopnie. I tak naprawdę nie wiem którą uważać za właściwą... Kombinuję tak, że wyciągam średnią między pierwszą i drugą i taką wpisuję w wykres... Ale może nie ma potrzeby bym mierzyła tej pierwszej? Jak myślicie? Mówi się, że powinno się tą pierwszą. Ale pierwszą pierwszą, czy pierwszą gdy już tak całkiem wstaje i zbieram się do pracy...
Też bym brała pod uwagę tę pierwszą temp. Ja wczoraj miałam taką zagadkę. Rano pierwsza mierzona temp. wynosiła 35,5. Za minutę 35,7 a po około 10 min. 35,8. Wszystkie mierzone jeszcze przed wstaniem z łóżka, tyle że w nocy miałam zapchane zatoki i oddychałam większość nocy przez usta... Też się zastanawiam, którą z tych 3 temperatur powinnam zaznaczyć na wykresie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 11:10
-
Karma88 wrote:Dzień dobry, to mój pierwszy wpis tutaj. Po dwóch poronieniach staramy się z mężem o kolejną ciążę. Od ostatniego poronienia minęło 1,5 roku.
Od tego cyklu zaczęłam mierzyć temperaturę i prośba czy któraś z Was mogłaby mi coś podpowiedzieć odnośnie bieżącego cyklu?
NIe wiem, czy mogę doradzać, ponieważ też od niedawna prowadzę wykresy
Według mnie wszystko wygląda bardzo ładnie. Skok temp. był i się ona utrzymuje, serduszkowanie też w porę. Pozostaje czekać -
Dzięki Nadzieja91. Ta najwyższa temperatura w 17dc może być zaburzona, bo miałam dość stresującą noc, mało snu.
Jeśli któraś z Was jeszcze coś "ciekawego" widzi w tym wykresie to będę wdzięczna za wszystkie sugestie. :*Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc 07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
nick nieaktualnydziewczyny 2 dzień w południe śluz brunatny 14 i 15 dc
miała któraś z was podobnie???
wizyta jutro ale nigdy tak nie miałam
w dodatku w tym cyklu bardzo skąpa jak na mnie @ 2 dni i 2 dni plamienie ...
tempka ogólnie troche zaburzona bo synek od nd wymiotuje to nie spie albo wstaje
testy owu wszystkie jakieś takie same tylko pierwszy był najmocniejszy w 10dc
podpowiecie cos?
-
nicole wrote:dziewczyny 2 dzień w południe śluz brunatny 14 i 15 dc
miała któraś z was podobnie???
wizyta jutro ale nigdy tak nie miałam
w dodatku w tym cyklu bardzo skąpa jak na mnie @ 2 dni i 2 dni plamienie ...
tempka ogólnie troche zaburzona bo synek od nd wymiotuje to nie spie albo wstaje
testy owu wszystkie jakieś takie same tylko pierwszy był najmocniejszy w 10dc
podpowiecie cos?
ja miałam plamienia dwa dni z rzędu i sama się zastanawiam co to może oznaczać...
do tego też nie miałam wyraźnego pozytywnego testu LH a owulację miałam
Czekam na @ do piątku jak nie przyjdzie robię betę, może to implantacja? chociaż się nie łudzę...
trzymam kciuki żeby u Ciebie to była implantacja
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 14:33
-
nick nieaktualnyw_nika wrote:ja miałam plamienia dwa dni z rzędu i sama się zastanawiam co to może oznaczać...
do tego też nie miałam wyraźnego pozytywnego testu LH a owulację miałam
Czekam na @ do piątku jak nie przyjdzie robię betę, może to implantacja? chociaż się nie łudzę...
trzymam kciuki żeby u Ciebie to była implantacja
trzymam kciuki
ja się nie łudzę że mogłoby się udać jeszcze z jednego serducha w 9dc... nigdy nie miałam tak szybko objawów owulacji - wgl ten cykl jakiś inny
zawsze 31-37 dni nawet 52 co jakiś czas i cykle bezowulacyjne (usg)
jutro wizytka to ciekawe czy była owulka czy nie
a czy gin może stwierdzić kiedy mniej wiecej była po usg?? w sensie ile dni
wczesniej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 18:47
-
nick nieaktualnyznalazłam artykuł w którym cytuję :
"Wiemy już, że owulacja powinna wystąpić do 23 dnia cyklu. Jeżeli z powodu zaburzeń hormonalnych lub jakichś czynników zewnętrznych owulacja się przesuwa, faza wzrastania przedłuża się i dochodzi do przerostu endometrium. W pewnym momencie (zazwyczaj w okolicach dnia, w którym kobieta spodziewa się miesiączki) błona już nie wytrzymuje wzrastania i musi wydalić nadmiar komórek. Pojawia się więc krwawienie śródcykliczne odbierane jako miesiączka, bo wyglądem wcale się od niej nie różni. Czasem jest mniej obfite lub krótsze - w zależności od tego jak bardzo wydłużyła się faza wzrastania.
Wniosek z tego jest następujący: jeżeli chcemy mieć pewność, że dane krwawienie jest miesiączką, musimy mieć dowód odbytej owulacji. "