temperaturka
-
WIADOMOŚĆ
-
Lissa wrote:Dziewczynki mam takie pytanko gdyz na ovu nie podali akurat tej mozliwosci pomiaru temperatury jaka mnie najbardziej interesuje mianowicie pod pachą , czy któraś z was tak mierzy ? W ustach mi wychodzi dziwnie wysoko 37 pod pacha 36,4 a waginalnie to nie ukrywam ze troche uciazliwe ja to taki leniuszek jestem
Prosze o pomoc dowiadczone forumowiczki
Tempke mierzymy by ustalić podstawową (tzw. spoczynkową) temperaturę ciała. Jest to możliwe jedynie mierząc w ustach, pochwie albo odbycie. W ciągu całego cyklu należy mierzyć zawsze w tym samym miejscu i mniej więcej o tej samej godzinie. Tu masz więcej info: https://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/pomiar-temperatury/w-jaki-sposob-dokonywac-pomiaru-temperatury,24.html -
Hej nie bede pisac,że jestem tu nowa bo każdy to zauważy. Widzę,że jest tu wiele kobiet ,które mają podobne wątpliwości co do mierzenia temperatury i nie tylko . Niestety ten portal odkryłam dopiero kilka dni temu. Mierzę temperaturę w ustach akurat od dnia w którym powinnam mieć owulację (dodam ,że robię testy owu i wychodzą negatywne ) temp stała 36,5. Po Waszych wykresach widzę,że żadna nie miała aż tyle dni pod rząd stałej temp. Co o tym myślicie ?
-
Cześć, też jestem tu nowa i dopiero zaczynam przygodę z pomiarami i obserwacjami, ale widzę że nie jestem sama
Wcześniej stosowałam testy owulacyjne ale słabo mi to wychodziło, teraz mam mikroskop owulacyjny ale dodatkowo jednak zamierzam od jutra wystartowac z mierzeniem temperatury. Szkoda tylko że moje cykle są nieregularne Ale trzymam kciuki za wszystkie Starające się -
Czy możecie mi powiedzieć jak to jest z tą temperaturą? jestem nowa, dużo już poczytałam ale dalej nie jestem pewna.
Temperatura w trakcie miesiączki i po niej jest niska, kiedy zaczyna się owulacja temperatura rośnie tak? czyli jeżeli np w 18 dniu cyklu będe miała znaczny wzrost to znaczy to że jest ten czas i trzeba serduszkować? no i najlepiej potem serduszkowac tak co dwa dni?? ehhh sama nie wiem -
Temperatura moze wzrosnąć 2,3 dni przed owulacja, w trakcie lub. 2,3 dni po. Niestety nie jest to takie proste..
Dziewczyny powiedzcie mi czy któraś z Was zmieniała godzinę pomiaru temperatury?
Od jutra wstaje godzinę wczesniej i zastanawiam sie czy korygować temperaturę do konca tego cyklu czy zapisywać po prostu taka jaka zmierze?
Na innym forum znalazłam info ze korygujące sie np tak ze jeśli mierzy sie wczesniej to na każde 30 minut dodajemy 0,05 stopnia i na odwrót jeśli pózniej sie mierzy
Sama nie wiem co zrobic -
Pola lola ja mierzę albo o 6.00 albo 6.30 i tak zapisuję . Moim zdaniem nie ma co przesadzać bo nie wierzę że temperatura może się aż tak różnić. Byle zrobić to zaraz po przebudzeniu no i w miarę wcześnie między 6.00 a 7.00 - takie jest moje zdanie
Pola lola, BOBASEK lubią tę wiadomość
-
MILA wrote:Pola lola ja mierzę albo o 6.00 albo 6.30 i tak zapisuję . Moim zdaniem nie ma co przesadzać bo nie wierzę że temperatura może się aż tak różnić. Byle zrobić to zaraz po przebudzeniu no i w miarę wcześnie między 6.00 a 7.00 - takie jest moje zdanie
-
Ovu uznaje za prawidłowy czas mierzenia między 6.30 a 7.30 , moim zdaniem jest to obojętne byle zmieścić się przez cały cykl w czasie nie różniącym się właśnie o godzinę . To nie zawody , temp nie musi mieć określonego poziomu chodzi tylko o skoki i spadki . Ovu jest strasznie rygorystyczne, w innych kalendarzykach tego typu sama sobie ustalasz o której godzinie będziesz zawsze mierzyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 08:45
"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz" -
Czy któraś z Was miała podobnie? To mój pierwszy taki cykl, w pierwszej fazie wyższe niż zazwyczaj temperatury, ovu zaznaczył w 11 dniu cyklu owulację a ja byłam w 12 dc na usg i lekarz stwierdził, ze pęcherzyk jest wielkości 19 mm i za 2-3 dni pęknie. Nie wiem czym się sugerować: wykresem czy tym co powiedział gin.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2013, 19:58
DASA -
Ovu na razie ci zaznaczył, że MOŻLIWA (linia przerywana) była owulacja w 11 dc, program jeszcze może to zmienić i prawdopodobnie zmieni, jak wprowadzisz kolejne temperatury. Poza tym serio się pytasz, czy wierzyć jakiemuś programowi czy ginekologowi, który ci zrobił USG i widział, czy doszło do owulacji czy nie...?Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
Dzisiaj ovufriend zmienił zdanie Wystarczyło poczekać jeden dzień, do wprowadzenia 3. wyższej temperatury. Chociaż według mnie bardziej prawdopodobne jest to, że owulacja była ok. 14 dc - co by się również zgadzało z tym, co powiedział ginekolog. Bo wydaje mi się, że w 16 dc byłaby wyższa temperatura - gdzieś na poziomie 36,8, gdybyś zmierzyła ją o stałej porze i wtedy wykres by wyglądał inaczej i skok byłby już w 15 dc.Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
Mam pytanie może któraś z was tak miała a może któraś wie co mi jest.
A mianowicie ostatni cykl trwał 31 dni (dłużej niż normalnie bo normalnie mam 28 )
26 dnia temp skoczyła do 37.
A 27 dnia zaraz po skoku temp dostałam plamien i trwało to 5 dni az przyszla normalna @ tylko krócej trwała. dzisiaj jest 13dzien nastepnego cyklu i temp jest dalej wysoka (wczoraj zaczęła spadać i jest 36,.
Miałam odpuścić sobie ten cykl i nie mierzyć temp ale od kiedy jest taka wysoka to jakoś ją dalej mierze.
Prosze o pomoc -
nick nieaktualnyi ja mam pytanie może wydać się absurdalne ale cholercia bardzo mnie to zastanawia.. dlaczego jest tak, że mierząc temperaturę tuż po przebudzeniu ona wynosi dajmy na to 36,6 a parę godzin później 3-5 h po zmierzeniu pierwszej pokazuje termometr już 37 stopni.
-
Anielka27 wrote:i ja mam pytanie może wydać się absurdalne ale cholercia bardzo mnie to zastanawia.. dlaczego jest tak, że mierząc temperaturę tuż po przebudzeniu ona wynosi dajmy na to 36,6 a parę godzin później 3-5 h po zmierzeniu pierwszej pokazuje termometr już 37 stopni.
ja mam podobnie, rano 36,8-36,9 a po pracy, około 17- 37,4 i tak od czterech dni -
Bo tak po prostu się dzieje. W trakcie dnia temperatura ciała wzrasta - taka jest fizjologia człowieka.
Jus1985, kambel lubią tę wiadomość
Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB