temperaturka
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnya jak się ogólnie czujesz? Jeżeli nie masz jakiś niepokojących objawów to po prostu może tak masz. jeżeli natomiast odczuwasz np. brak apetytu , nadmierną senność , osłabienie to powinnaś iść do lekarza żeby zrobić badania. Czasami za niska temp. może oznaczać chociażby niedoczynność tarczycy a może jakieś problemy są z prolaktyną.( lekarzem nie jestem) Ja bym zrobiła badania- przynajmniej będziesz wiedziała o co chodzi.
-
nick nieaktualny
-
Anna255 - do obserwacji cyklu mierzy się temperaturę w ustach, w pochwie lub w odbycie - NIE pod pachą. Temperatura mierzona pod pachą jest niemiarodajna.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnybalonik wrote:Hej! Jestem tu nowa:) Właśnie zamierzam zacząć mierzyć temperaturę. Mam pytanko czy jest sens żebym od 14 dnia cyklu zaczynała (okolice owulacji) czy może poczekać i zacząć od nowego cyklu?
pewnie, że mierz, a od nowego cyklu zacznij zaraz po @, no chyba, że nie będzie już takiej potrzeby -
Mierzenie temperatury pod pachą jest niepolecane, bo trudno jest zawsze tak samo trzymać termometr. Może się przesunąć, możesz źle chwycić go "pachą" i już temperatura będzie niemiarodajna. A w mierzeniu temperatury chodzi o to, żeby zawsze stworzyć takie same/jak najbardziej zbliżone warunki pomiarów, dzięki czemu można je ze sobą porównywać. Dlatego jak mierzysz w ustach - termometr zawsze musi być wkładany po jednej stronie języka, przytulony do wędzidełka tak, żeby z każdej strony otaczała go śluzówka. Łatwiej jest to kontrolować w buzi, niż po pachą. No, a najłatwiej to w pochwie i odbycie "utrzymać" takie same warunki.
Dlatego twoja pani ginekolog nie ma racji, o ile oczywiście zależy ci na rzetelnym pomiarze. W obserwacjach temperatury w czasie cyklu, liczą się niuanse, niewielkie wahnięcia temperatury, nie jak w przypadku gorączki - gdzie 0,2 stopnia w tą czy w tamtą w zasadzie nie robi różnicy, bo albo temperatura jest podwyższona i jest gorączka, albo nie. Wtedy mierzenie pod pachą jak najbardziej jest wystarczające.Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
To jest wasz wybór oczywiście. Po prostu nie za bardzo widzę sens w prowadzeniu obserwacji bez stosowania się do zasad, które podczas nich obowiązują. No i przecież nikt nie każe mierzyć temperatury w pochwie, zawsze można mierzyć oralnie
Anoolka lubi tę wiadomość
Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
hej dziewczyny pytanie za 100 pkt he 28.09 mialam owulacje a 27.09 przytulanko z mezem... od pon mieze tem w pochwie i powyzej 37.2C a raz nawet 37.5C... pytanie jakie moge test zakupic zeby sprawdzic czy jestem w ciazy?? dodam ze cykle regularne co 28 dni
-
Anna255 wrote:Hejka dziewczyny, doradzcie mi cos bo nie wiem juz czy dobrze mierze ta temperature... codziennie o 5 rano i zawsze wychodzi mi ponizej 36.6 nie wiem dlaczego taka niska... pod pacha mierze... 35.37/35.08/34.52
Ja mierze temp. o 5.30 i tez mam niska, wiec to moze normalne o tak wczesnej porze
Dziewczyny, a ja mam do Was pytanie. Mierze temperature w ustach, czy to mozliwe ze przez to moj wykres to same gory i doly? Czy gdybym mierzyla w pochwie, to wykres bylby bardziej stonowany? Sama nie wiem co o tym myslec...