4 tydzień - wizyta u gina i usg
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam, Proszę o małą interpretacje mojego badania bo w sumie nic z niego już teraz nie rozumiem. 2 lata temu miałam cp z prawej strony. Teraz jestem już jakaś przewrażliwiona i jak tylko wyszły testy pozytywne poleciałam do gina. W sobotę beta - 203,2. Na usg nic w sumie nie wyszło - za wcześnie. Tylko że ovu było z lewego jajnika - ostatnią cp miałam z prawego.
Opisał mi tak: Trzon macicy w przodozgięciu o wym. AP 34 mm podł. 51 mm - jednorodnej echogenności. Jama macicy linijna. Endometrium o grub. - 10,5 mm - jednorodne. Przydatki obustronne bez zmain w bad. usg. Prawy jajnik o wym. 25x12mm z małymi pęcherzykami. Lewy jajnik o wym. 40x23mm z małymi pęcherzykami i CŻ. Kanał szyjki linijny. Zat. Douglasa wolna.
Ginekolog zapytała czy ja wogóle napewno jestem w ciąży. Pokazałam jej bete i powiedziałam ze testy też pozytywne. Powiedziała ze endometrium jest małe. Macica po badaniu "malutka", nie powiększona. Zrobiła mi też cytologie. Powiedziała, że mam jakieś plamienie wewnątrz. Nic więcej powiedzieć mi nie powiedziała. Jednoznacznie się nie określiła. Kazała przyjść za 2 tygodnie na usg dopiero. Ja już teraz nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Wcale mnie nie uspokoiła. Dopiero teraz zaczęłam naprawdę się martwić, że znowu jest coś nie takWiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 14:59
Aga23 lubi tę wiadomość
-
Nie martw się, na pewno wszystko jest dobrze a Ty po prostu za wcześnie poszłaś na USG. Jeżeli nie bierzesz leków, nie musisz ich modyfikować po zajściu w ciążę to najlepiej pierwszy raz iść do lekarza dopiero w 7/8 tygodniu. Wtedy jest doże prawdopodobieństwo, że będzie już serduszko. Jeżeli idzie się za wcześnie, to zawsze są nerwy: dlaczego nic nie widać? Dlaczego jest sam pęcherzyk? Dlaczego nie ma serduszka? A nerwy w ciąży nie są wskazane. Czekaj cierpliwie te 2 tygodniu i na pewno wtedy będzie już widać ciążę. A jak chcesz dla własnego spokoju powtórz jeszcze betę. Ja zrobiłam pierwszą w 14dpo (252), później po dwóch dniach (671), później po tygodniu (6803) i czekałam na wizytę w 6t5d i widziałam już serduszko. Także cierpliwości i spokoju a wszystko będzie dobrze
Renia7910 lubi tę wiadomość
-
Tak zrobię. W sumie na własnie życzenie te nerwy mam. Pojechałam jeszcze na betę. Po 20 wyniki. Ale nie wiem czy do końca na to patrzeć bo jak byłam w ciąży pozamacicznej to bete miałam w 5 tyg ponad 2tyś. więc to też nie jest wyznacznik dla mnie Poprostu boje się powtórki, bo nie wiem czy dam radę znowu przez to przejść
-
Na pewno będzie wszystko dobrze. Jak byłam na pierwszej wizycie bete miałam 380 to też nic nie było widać. Lekarz mi powiedział, że dopiero można coś zaobserwować przy becie w wysokości 1500. Poczekaj spokojnie te dwa tygodnie, wiem że to bardzo trudne ale dasz radę.
-
Zaczekam. Zarejestruje się na 9 kwietnia i spróbuje wytrzymać. Beta dziś 453. Chyba dobra. W sobotę była 203,2
mała.mi lubi tę wiadomość
-
bella88 beta pięknie idzie w górę głowa do góry będzie dobrze zobaczysz.
justa1234 możesz spokojnie pić do 2 kaw dziennie zwłaszcza jak jest słaba i z mlekiem ale może też spróbuj przerzucić się na zbożową INKĘ. Lekarz mi powiedział że można wypić do 2 kawek, ale uważaj też na herbatę bo ona również zawiera kofeinę. Więc jak pijesz kawę to ogranicz herbatę.
Aga23 może być jeszcze za wcześnie, aby było coś widać. Zależy wszystko jak szybko rośnie Ci beta.justa1234 lubi tę wiadomość
-
Asik87 wrote:bella88 beta pięknie idzie w górę głowa do góry będzie dobrze zobaczysz.
justa1234 możesz spokojnie pić do 2 kaw dziennie zwłaszcza jak jest słaba i z mlekiem ale może też spróbuj przerzucić się na zbożową INKĘ. Lekarz mi powiedział że można wypić do 2 kawek, ale uważaj też na herbatę bo ona również zawiera kofeinę. Więc jak pijesz kawę to ogranicz herbatę.
Aga23 może być jeszcze za wcześnie, aby było coś widać. Zależy wszystko jak szybko rośnie Ci beta. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny a co bierzecie gdy boli Was głowa? Zawsze brałam ibuprom albo coś na bazie ibuprofenu, ale z tego co mi wiadomo w ciąży nie powinno się brać nic takiego. Dopiero w po niedzieli mam wizytę a właśnie dziś boli mnie głowa i boje się cokolwiek wziąć.
-
nick nieaktualny
-
Ja poszłam w 5+6 i był 8mm pęcherzyk, na kolejnej wizycie 7+5 było już serduszko:)
Na ból głowy jak pisze Caramel - wywietrzyć pokój i wypić co najmniej 2 szklanki czystej MINERALNEJ wody. Zazwyczaj ból głowy jest pierwszym objawem braku wody w organizmie (mineralka się lepiej przyswaja niż źródlana).
Warto również zmierzyć ciśnienie, jak jest niskie polecam parę kostek czekolady lub kakao (zawiera rozkurczowy magnez i lekko ponosi ciśnienie).
Po ok. 30 min jak nie przejdzie najlepiej wziąć Apap.
Mnie to zawsze pomagabella88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAbsolutnie dziewczyny nie można brać Aspiryny ani nic co ma kwas acetylosalicylowy bo działa teratogennie (uszkadza płód). Magu ma rację zostaje tylko Paracetamol. Aspiryny też nie można podawać dzieciom do 12 roku życia.
Kurczę zastanawiam się czy nie za wcześnie zapisałam się do gina bo to będzie 6t+6 (8 kwietnia). Też chciałabym zobaczyć już serduszko.bella88 lubi tę wiadomość