5 tydzień a USG
-
WIADOMOŚĆ
-
właśnie wg ostatniego dnia okresu wychodzi równo 6. Miałam robioną betę HCG(jednorazowo) w 4w6d, wyszedł wynik 1530, lekarka stwierdziła , że jest pęcherzyk który może mieć 2-3 tygodnie, po wyniku beta HCG usłyszałam, że to 4 tydzień. Natomiast gdy poszłam tydzień później do lekarza, stwierdził, że to będzie puste jajo, nie skierował mnie na betę tylko kazał czekać 2 tygodnie na kolejne USG. Dzisiaj dostałam od endokrynologa skierowanie a betą i ciągle czekam.....
-
Zarodek widać na Usg zazwyczaj dopiero w 6-7 tc - bardzo dużo zależy od sprzętu Usg ( ja jak już pisałam byłam w 5t6d i był zarodek z serduchem a 3 dni później byłam na NFZ na wizycie i był tylko pecherzyk widoczny bez zarodka ... stary sprzęt usg). Myślę że powinnaś spokojnie czekać i nie stresować się bo i tak nie masz na to wpływu. Kiedy masz Usg ?
-
Dopiero 1 września...najgorsze jest to, że lekarz generalnie nie dał mi żadnej nadziei , więc te dni teraz są koszmarne. Z drugiej strony endokrynolog skierował na beta HCG , ktora z kolei dobrze rośnie, ale w innym wątku się dowiedziałam , że to wcale nie gwarantuje sukcesu...no i ten wiek ciąży...każdy lekarz/pielęgniarka mówią zupełnie coś innego....wg kalendarzyków jestem w 7, wg jednego lekarza w 5 a wg innego w 6...
-
Dziewczyny,
martwi mnie wysokość bety. Ostatnią miesiaczkę miałam 16 lipca i 15-08 poszłam na betę, tam: 62,74 miu/ml, kolejno poszłam na betę 17-08 i przyrost do 179.8 mIU/ml
Tylko jak Wy piszecie o swoich wynikach to w tysiącach... u mnie tak nisko.. ? Bardzo mnie to martwi. Wiecie skąd taka różnica?igusia lubi tę wiadomość
-
Bąbelek_B wrote:Dziewczyny,
martwi mnie wysokość bety. Ostatnią miesiaczkę miałam 16 lipca i 15-08 poszłam na betę, tam: 62,74 miu/ml, kolejno poszłam na betę 17-08 i przyrost do 179.8 mIU/ml
Tylko jak Wy piszecie o swoich wynikach to w tysiącach... u mnie tak nisko.. ? Bardzo mnie to martwi. Wiecie skąd taka różnica?
Przyrost masz prawidłowy po 48h więc nie wiem czym się martwisz do tysięcy jeszcze musisz poczekać kilkanaście dni. Czyli pierwsze badanie robiłaś w 30dc - ilu dniowe masz zazwyczaj cykle? Zakładając że owulacje miałaś ok 30 lipca do zapłodnienia doszło po 6-12dni, beta zaczyna sie pojawiać we krwi po 24-48h tak więc wszystko wygląda ok. Możesz powtórzyć bete za kolejne 48h jeżeli Cię to uspokoi -
Inga88 wrote:Dopiero 1 września...najgorsze jest to, że lekarz generalnie nie dał mi żadnej nadziei , więc te dni teraz są koszmarne. Z drugiej strony endokrynolog skierował na beta HCG , ktora z kolei dobrze rośnie, ale w innym wątku się dowiedziałam , że to wcale nie gwarantuje sukcesu...no i ten wiek ciąży...każdy lekarz/pielęgniarka mówią zupełnie coś innego....wg kalendarzyków jestem w 7, wg jednego lekarza w 5 a wg innego w 6...
Powiedz konkretnie kiedy miałaś ostatnia miesiączkę oraz podaj daty tych USG. -
Bąbelek_B wrote:Moje cykle trwają około 33 dni...
dziękujeWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 15:02
-
Inga88 wrote:6 lipca, cykle 31, zawsze idealne.9 sierpnia na usg podana data- 4w6d, 16 sierpnia - 5w3d, 10 sierpnia na podstawie beta hcg podane , że 4 tydzisń.
2009- Synek Kacper
18 luty 2016 - Aniołek* Oliwia (12 tydz)
29 Sierpień 2016 -Aniołek* Puste jajo (9tydz)
8 Maj 2017 -Aniołek* c.biochemiczna (6tydz)
(Ana 1 Ana2 1:160 )(wysoka homocysteina)
-
Inga jeżeli masz cykle 31 dniowe to owulacje miałaś zapewne około 16dc a sprzęt USG uśrednia, że owulacja wystąpiła w 14dc, do tego jak wyżej pisałam u jednej dziewczyny zapłodnienie jest w 6dpo a u innej w 12dpo. Jeżeli ostatnią miesiączkę miałaś 6 lipca to w dniu tego usg z 16 sierpnia byłaś wg kalendarza w 5t6d a pomiar z USG wskazuje na 5t3d czyli niewielka różnica, niektóre dziewczyny mają +/- 7 dni różnicy (albo i więcej) tak więc nie dziwię się, że nie było zarodka ponieważ było to praktycznie niemożliwe (do tego weź pod uwagę, że u jednego lekarza na sprzęcie będzie 15mm a u drugiego 18mm...). Jakbyś poszła na USG np. 23 sierpnia to BYĆ MOŻE na dobrym sprzęcie będzie już widoczny zarodek. Uważam, że niepotrzebnie lekarz Cię stresuje, zaczekaj spokojnie do 1 września-chyba że bardzo chcesz to idź w przyszłym tygodniu.Masz bardzo ładny wynik bety i nie wiem kto Ci powiedział, że to świadczy o 4 tygodniu - dla przykładu normy ze strony mjakmama.pl (http://www.mjakmama24.pl/ciaza/objawy-ciazy/beta-hcg-w-ciazy-co-oznacza-poziom-hcg-i-jakie-sa-normy-hcg,535_8135.html):
3. tydzień 5 - 50 mIU/ml
4. tydzień 5 - 426 mIU/ml
5. tydzień 18 - 7,340 mIU/ml
6. tydzień 1,080 - 56,500 mIU/ml
7. - 8. tydzień 7, 650 - 229,000 mIU/ml
Tak więc jak miałaś bete 1530 w 20dpo to wskazywało na 5 tydzień - i w tym tygodniu byłaś, obecnie masz betę 27 tysięcy czyli śmiało jest to 6-7 tydzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 17:06
-
Indiana_dzika -Prawdopodobnie 21, ale to obliczyłam na podstawie danych historycznych a nie medycznych a Tobie kiedy na usg pojawił się zarodek?
jullllla - dziękuję, za rozświetlenie umysłu...chyba takiego rzeczowego wyjaśnienia mi brakowało, bo 16 u lekarza po zbombardowaniu mnie hasłami "poronienie", "łyżeczkowanie" zdołałam tylko zapytać czy to moja wina, nawet nie poprosiłam o badania beta hcg, które przepisał mi dopiero endokrynolog...
Zapisałam się do innego lekarza na 23, pod pretekstem analizy wyników a w rzeczywistości chce sprawdzić czy usg może już wyjdzie lepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 17:18
-
Dziewczyny, co do beta hcg pamietajcie o tym, ze owszem, podwaja sie po 48h... Ale tylko do wartosci ok 6000-6500. Poznirj podwaja sie po ok 96h, a pozniej wzrasta jeszcze wolniej.
Ja prawie osiwialam pod koniec maja i w czerwcu, dopoki lekarka mi tego nie wyjasnila
Takze jak macie juz beta hcg w tysiacach, to wiecej nie robcie, tylko czekajcie cierpliwie na USG i lykajcie kwas foliowy
Na tym etapie nie ma wpływu na ciaze - jak ma byc dobrze, to będzie dobrze.
Wiem, ze Wam ciezko, az za dobrze to wiem.
Ale starajcie sie byc dobrej mysli!
Kostek ur 18.01.2017, 2550g, 52cm
Fasolka [*] 23.12.2015, 8tc -
Inga88- to twoja ciąża jest sporo młodsza niż moja.Ja miałam owulacje 13-14 dc a mimo wszystko 6t0d nie było echa zarodka tylko pecherzyk 10mm. Postraszyli pustym jajem zdenerwowali i wysłali na kolejną bete która rośnie chyba prawidłowo. Więc spokojnie u ciebie ma jeszcze wiecej czasu na pojawienie niż u mnie.W środe będzie 7t1d wtedy może sie pojawi mam nadzieje że z .Będzie dobrze i u Ciebie i u mnie .Do 25mm pecherzyka ciążowego powinien sie zjawić.
2009- Synek Kacper
-
Morgiana wrote:Dziewczyny, co do beta hcg pamietajcie o tym, ze owszem, podwaja sie po 48h... Ale tylko do wartosci ok 6000-6500. Poznirj podwaja sie po ok 96h, a pozniej wzrasta jeszcze wolniej.
Ja prawie osiwialam pod koniec maja i w czerwcu, dopoki lekarka mi tego nie wyjasnila
Takze jak macie juz beta hcg w tysiacach, to wiecej nie robcie, tylko czekajcie cierpliwie na USG i lykajcie kwas foliowy
2009- Synek Kacper
-
Indiana_dzika wrote:Inga88- to twoja ciąża jest sporo młodsza niż moja.Ja miałam owulacje 13-14 dc a mimo wszystko 6t0d nie było echa zarodka tylko pecherzyk 10mm. Postraszyli pustym jajem zdenerwowali i wysłali na kolejną bete która rośnie chyba prawidłowo. Więc spokojnie u ciebie ma jeszcze wiecej czasu na pojawienie niż u mnie.W środe będzie 7t1d wtedy może sie pojawi mam nadzieje że z .Będzie dobrze i u Ciebie i u mnie .Do 25mm pecherzyka ciążowego powinien sie zjawić.
Czyli obie czekamy...ale teraz jest już we mnie tyle nadziei, że jestem pewna że obie usłyszymy dobre wieści:-)
Dobrze, że są takie fora bo jak widać lekarze nie zawsze są chętni na tłumaczenie tych wszystkich danych....swoją drogą- powinni też przechodzić jakieś kursy psychologiczne, żeby nie przekazywać samych złych podejrzeń gdy nie są jeszcze potwierdzone...
-
Wiecie co, ja zastanawiam się dlaczego lekarze tak się zachowują i straszą tak szybko strasznymi rzeczami? Potem kobiety się denerwują, szkodzą sobie i dzidzi, wrzucają słowa swoich lekarzy do neta i kolejne dziewczyny wpadają w panikę moim zdaniem to nieodpowiedzialne, tym bardziej, że lekarz najlepiej powinien wiedzieć, że wiele zależy m.in. od sprzętu.
-
Morgiana wrote:Dziewczyny, co do beta hcg pamietajcie o tym, ze owszem, podwaja sie po 48h... Ale tylko do wartosci ok 6000-6500. Poznirj podwaja sie po ok 96h, a pozniej wzrasta jeszcze wolniej.