Becikowe
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNie chcę zaśmiecać innych tematów, dlatego zakładam nowy. Może są wśród nas osoby, które orientują się "co i jak" z becikowym? Jakie dokumenty należy dostarczyć, gdzie, ile mamy czasu na to itp?
Poza tym, obejmie nas nowe becikowe 2016:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,141198,title,12-tysiecy-za-urodzenie-dziecka-Nowy-projekt-rzadu-juz-od-nowego-roku,wid,17527813,martykul.html
może któraś z Was wie, czy jeśli jedno z rodziców pracuje np. ojciec, a drugie nie, to będzie można starać się o wsparcie finansowe? I znowu: jakie dokumenty, gdzie, do kiedy, itp?
I jeśli weźmie się "zwykłe", jednorazowe becikowe, to czy będzie później można starać się o becikowe na 2016?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 11:33
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZ tego co czytałam to jest tylko projekt pewnie kolejny przed wyborami chwyt, jeżeli ma to przejść musieliby uchwalić to do jesiennych wyborów parlamentarnych a co raczej nie jest możliwe niedługo wakacje sejm nie obraduje a później nie będzie czasu bo wybory kampania. Kolejna obietnica.
aneczka1983 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo wlasnie to dla osob z umowami o dzielo i na zlecenie. Albo w ogole bez pracy. W kazdym razie z tego co doczytalam, to nie obejmuje osob, ktore maja mozliwosc isc na macierzynski. Takze jesli maz ma prace na umowe o prace, a kobieta jest bezrobotna, to nie przysluguje.
Tak pisali w necie - jak bedzie, nie wiem.
Ale tak panstwo nas zacheca do prokreacji, ze nic tylko dzialac w tym temacie ;ppaneczka1983 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo właśnie bardzo zachęca.
Trochę czytałam o tym jak ZUS wypłaca pieniążki jak kobieta jest na zwolnieniu i zobaczymy jak będzie u mnie bo to co czytam mnie przeraża... ZUS ma 30 dni o dnia złożenia zwolnienia przez pracodawcę na wypłatę pieniążków skoro kolejne zwolnienie do pracodawcy zaniosę 15 maja, pracodawca odda do ZUS-u pod koniec miesiąca ciekawe kiedy dostanę pieniążki, dużo jest też informacji od dziewczyn że ZUS wypłaca kasę w dwóch ratach np dziewczyny na początku dostają np 300 zł a później resztę ;/
Jak to jest u Was dziewczyny??FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMi się wydaje że raczej nie. Pierwsze 33 dni zwolnienia wypłaca pracodawca później przejmuje to ZUS przynajmniej tak słyszałam i wątpię żeby się dogadali bo pracodawca dostarcza później zwolnienie do ZUSu i ZUS przejmuje wypłatę mojej koleżance z pracy przynosił kasę listonosz bo nie podała konta w ZUSie jutro jadę do pracy dać zwolnienie i zajade do ZUSu i się dopytam.
-
Nie wiem czy ktoras z Was ma taka sytuacje,ale ja jestem teraz na zasilku dla bezrobotnych i teraz jest taka fajna rzecz. Zasilek bede miala placony akurat do listopada i dzieki temu moj zasilek przedluzy sie po ur dziecka, jego platnosc o tak jakby zasilek macierzynski. Chociaz tyle dobrego nam przysluguje:)
pasia27 lubi tę wiadomość
Jestes juz z nami -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny