beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitajcie
Strasznie się martwię ostatnią miesiączkę miałam 9 grudnia ( pierwszy dzień ) zrobiłam już testy i płytkowe które 9 stycznia wyszły negatywne potem Beta HCG ze krwi wyszło pozytywnie 16.01 z ilością 62,9 mlu/ml. Na badaniu USG z 26 stycznia niby coś się pojawiło ale lekarz nie był pewny czy to jest pęcherzyk. 30 stycznia moja beta wynosiła 1117 mlu/ml. Mam typowe objawy ciązy zawroty głowy, cały czas czuję zmęczenie, bóle rozpierające w dole brzucha. Lekarz stwierdził ze mało przyrasta mi beta . Czy któraś z was miała taki przypadek bardzo się martwię czy nic z tej ciązy nie będzie .Ir. lubi tę wiadomość
-
sindy19 wrote:Witajcie
Strasznie się martwię ostatnią miesiączkę miałam 9 grudnia ( pierwszy dzień ) zrobiłam już testy i płytkowe które 9 stycznia wyszły negatywne potem Beta HCG ze krwi wyszło pozytywnie 16.01 z ilością 62,9 mlu/ml. Na badaniu USG z 26 stycznia niby coś się pojawiło ale lekarz nie był pewny czy to jest pęcherzyk. 30 stycznia moja beta wynosiła 1117 mlu/ml. Mam typowe objawy ciązy zawroty głowy, cały czas czuję zmęczenie, bóle rozpierające w dole brzucha. Lekarz stwierdził ze mało przyrasta mi beta . Czy któraś z was miała taki przypadek bardzo się martwię czy nic z tej ciązy nie będzie .
Po pierwsze:
Czy beta była robiona w tym samym laboratorium?
Po drugie:
Czemu nie masz wyników bety co 48h, tylko tak randomowo?
Po trzecie:
Pęcherz ciążowy powinien być widoczny w macicy, w prawidłowo rozwijającej się ciąży do bety <=5000, a nie jak piszą w internecie do 1000 - sama jestem najlepszym przykładem: u mnie przy becie 2500 nie był widoczny pęcherz ciążowy.
Po czwarte:
Powtórz USG w przyszłym tygodniu, będzie to już skończony 8 tydzień ciąży i w pewnym stopniu będzie to decydujące badanie.
Nie stresuj się - znane są przypadki późnego pojawienia się w macicy pęcherza Naturalnie może być też tak, że jeśli niska beta nie jest urokiem Twojego organizmu to może wskazywać na zatrzymanie rozwoju ciąży na wczesnym etapie. Aczkolwiek nawet jeśli takie coś się wydarzy to jest to łatwa do usunięcia ciąża, która pewnie poroni się sama i od nowego miesiąca znów będziesz mogła się starać, a szanse na kolejną ciążę po poronieniu są OGROMNE bo organizm jest do ciąży przygotowany i zapewne zaskoczysz od razu
Ale póki co uszy do góry, natura lubi płatać figle
sindy19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziękuję za odpowiedź.
Tak jedno laboratorium.
Podaję moje Bety po kolei:
1. 16.01. - 62,9
2. 22.01 - 223,5
3. 25.01 - 487,20
4. 30.01 - 111763
Według kalkulatorów w necie mały przyrost i to mnie smuci. Mam nadzieję ze mimo wszystko będzie wszystko dobrze -
Przyrost powinien być ok 66% lub więcej co 48 h, więc przyjmując te 66% jako minimum mamy:
1. 16.01 - 62,9
2. 18.01 - 104,4 (teoretycznie przy prawidłowym przyroście 66%)
3. 20.01 - 173,3 (teoretycznie przy prawidłowym przyroście 66%)
4. 22.01 - 223,5 - teoretycznie byłoby 287, różnica minimalna na poziomie kliku %
5. 24.01 - 477 (teoretycznie przy prawidłowym przyroście 66%)
6. 25.01 - 487,2 - wydaje się w granicach normy
Do tego należy dodać, że: ciąża to nie matematyka, a Twój organizm to nie kalkulator Teraz masz przyrost na poziomie ok. 63-66%, a za tydzień będzie np 80%, taki przyrost nie musi być przecież równomierny.
Naturalnie dobrze, żeby kontrolować co się dzieje z ciążą, ale póki co nie ma powodu do panikisindy19, Zuuziaaaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, to moj 29 dc. Dzisiaj odebrałam wczorajsza betę - 41,86. Jutro idę na druga. Ciekawość mnie zrzera czy ta betka nie nie jest ciut za niska jak na ten dzień cyklu? Wiem ze implantacja mogła być później.
Jestem po jedynym pustym jaju i łyżeczkowaniu, i patrząc na poprzednie wyniki, wówczas była wyższa.
Nazwijcie mnie panikara ale jesteście dla mnie „najszybsza” przyjaciółka o imieniu „Skarbnica Wiedzy i Doświadczeń”
Normy w moim lab to:
4 tyg 9,5-750
5 tyg 217 -7138
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZuuziaaaa wrote:Dziewczyny, to moj 29 dc. Dzisiaj odebrałam wczorajsza betę - 41,86. Jutro idę na druga. Ciekawość mnie zrzera czy ta betka nie nie jest ciut za niska jak na ten dzień cyklu? Wiem ze implantacja mogła być później.
Jestem po jedynym pustym jaju i łyżeczkowaniu, i patrząc na poprzednie wyniki, wówczas była wyższa.
Nazwijcie mnie panikara ale jesteście dla mnie „najszybsza” przyjaciółka o imieniu „Skarbnica Wiedzy i Doświadczeń”
Normy w moim lab to:
4 tyg 9,5-750
5 tyg 217 -7138
A który to mniej więcej dzień po owulacji? ja w 12 dniu miałam chyba 38 a za 3 dni ok 550. w -
Marrgoo wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie: czy jest sens robić badanie BHCG w 9/10 tyg. ciąży? Czytałam, że takie badanie nie jest już miarodajne i może tylko nastraszyć. Co o tym myślicie?
Nie ma sensu w Twoim przypadku, jak pokaże się zarodek i serduszko to uznaje się, że wszystko OK. Zresztą po co Ci to? U Ciebie to może być jeszcze bardziej pochrzanione bo miałaś bliźniaczą ciążę, więc beta mocno rosła, potem spadała, potem rosła, teraz to już tam masz dobrze pogmatwane wszystko )) -
Zuuziaaaa wrote:Dziewczyny, to moj 29 dc. Dzisiaj odebrałam wczorajsza betę - 41,86. Jutro idę na druga. Ciekawość mnie zrzera czy ta betka nie nie jest ciut za niska jak na ten dzień cyklu? Wiem ze implantacja mogła być później.
Normy w moim lab to:
4 tyg 9,5-750
5 tyg 217 -7138
Nie ma czegoś takiego jak "za niska beta na dany dzień cyklu". Ilość beta HCG to sprawa indywidualna każdego organizmu, jedne organizmy ją wolniej produkują inne szybciej. W tym samym tygodniu ciąży jedna kobieta może mieć betę 5.000 a druga 30.0000. Ważny jest tylko przyrost- czy beta rośnie i czy w miarę dynamicznie
Daj znać jak będziesz mieć wynik z jutraZuuziaaaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChciałam zrobić to badanie z ciekawości, ale masz racje szkoda kasy i nerwów szczególnie w moim przypadku.
Zuuziaaaa moim zdaniem nie ma co się jeszcze przejmować wartością bety bo i tak najważniejszy jest przyrost Jesli przyrośnie co najmniej 66% to znaczy, że wszystko jest okLeira lubi tę wiadomość
-
sald wrote:Hej dziewczyny. Zaczął mi się właśnie 5 tydzień ciąży, jeszcze nie robiłam badań beta hcg. Doktor ustaliła wizytę dopiero na koniec lutego tj. 26.02. Kiedy najlepiej i czy w ogóle trzeba robić to badanie? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Nie trzeba robić tego badania, zwykle kobiety to robią, żeby potwierdzić ciążę, ewentualnie sprawdzają poziom bety kiedy są problemy, że np. nic nie widać na USG pomimo pozytywnego wyniku testu, etc.
Aczkolwiek jeśli pójdziesz do lekarza i on zrobi USG i będzie widać pęcherzyk z zarodkiem i być może już z serduszkiem to nie zleca się bety
Najlepiej jak pójdziesz w skończonym 6 tygodniu ciąży - wtedy powinno być już wszystko widaćsald lubi tę wiadomość
-
dziewczyny jestem po CP i teraz znowu się udało tylko znowu mam słaby przyrost bety:/
1. 29.01 - 31,04
2. 31.01 - 94
3. 02.02 - 219,60
4. 05.02 - 583,90
nie wygląda to dobrze.. lecieć jutro do lekarki czy czekać do wizyty za tydzień?04.2017 CP, usunięcie prawego jajowodu