beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
szotkovva wrote:wszyscy wszędzie piszą o podwojeniu, u mnie podwoiła się tylko raz i to na początku
Po pierwsze to "podwojenie" bety to czyste pierdolenie - przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Przyrost powinien być ok 66% co 48h, plus/minus wiadomo, każdy organizm jest inny i każda ciąża jest inna.
Po drugie, idąc nawet Twoim tokiem myślenia o podwajaniu bety, czyli przyroście 100%, to u Ciebie beta ma większy przyrost niż 100%, więc tym bardziej nie rozumiem tej paniki???
1. 29.01 - 31,04
2. 31.01 - 94 [300%]
3. 02.02 - 219,60 [232%]
4. 05.02 - 583,90 [266%]
Przyrosty są duże, nie zdziwiłabym się nawet gdyby ciąża była bliźniacza.
-
Cześć dziewczyny. Choć na forum udzielam się po raz pierwszy, to już od kilku lat jestem częstym gościem i szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Napiszcie mi proszę jaki mieliście przyrost bety? Moje wyniki są następujące:
30.01. betaHCG 385
1.02. betaHCG 1023 (b. łady przyrost po 48h)
5.02. beta hcg 2198 (wynik po 96h od ostatniego badania)
Ten dzisiejszy wynik troszkę mnie zmartwił, wydaję mi się że przyrost jest zbyt mały. Co o tym sądzicie? Czy to prawda, że powyżej 1200 przyrost betaHCG podwaja się po 72 - 96h? Jak było w Waszym przypadku? -
myszka1989 wrote:Cześć dziewczyny. Choć na forum udzielam się po raz pierwszy, to już od kilku lat jestem częstym gościem i szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Napiszcie mi proszę jaki mieliście przyrost bety? Moje wyniki są następujące:
30.01. betaHCG 385
1.02. betaHCG 1023 (b. łady przyrost po 48h)
5.02. beta hcg 2198 (wynik po 96h od ostatniego badania)
Ten dzisiejszy wynik troszkę mnie zmartwił, wydaję mi się że przyrost jest zbyt mały. Co o tym sądzicie? Czy to prawda, że powyżej 1200 przyrost betaHCG podwaja się po 72 - 96h? Jak było w Waszym przypadku?
Nie wiem co Wy macie z tymi przyrostami..
Beta Ci ładnie rośnie, oczywiście, że co 48 h nie będzie rosła 2x, idealnie bo nasze ciało to nie szwajcarski zegarek, a ciąża to nie matematyka. Jest OK i tyle. Powodem do zmartwień byłaby nierosnąca beta, albo spadająca wręcz, a tutaj? Wszystko jest OK.
Masz jakieś objawy typu krwawienia, plamienia czy coś niepokojącego?
Czemu badasz betę tak często? -
W tym miesiącu zamiast okresu pojawiło się plamienie i ból podbrzusza, na test wyszedł pozytywny, po wizycie u lekarza dostałam duphaston i plamienie ustało po 3 dniach. Pęcherzyka jeszcze nie było widać. Dzisiaj pomimo brania duphastonu znowu pojawiło się delikatne, brązowe plamienie i ból podbrzusza. Dzisiaj zrobiłam bete żeby sprawdzić przyrost, miałam już jedną ciążę biochemiczną stąd te obawy.
-
myszka1989 wrote:W tym miesiącu zamiast okresu pojawiło się plamienie i ból podbrzusza, na test wyszedł pozytywny, po wizycie u lekarza dostałam duphaston i plamienie ustało po 3 dniach. Pęcherzyka jeszcze nie było widać. Dzisiaj pomimo brania duphastonu znowu pojawiło się delikatne, brązowe plamienie i ból podbrzusza. Dzisiaj zrobiłam bete żeby sprawdzić przyrost, miałam już jedną ciążę biochemiczną stąd te obawy.
Miałam tak samo - u mnie okazało się, że to krwiak, który był ze mną kilka tygodni. Też brałam duphaston 3x1 chyba do 17 tygodnia ciąży.
Pęcherzyka może nie być widać do bety ok. 5000 (a nie 1000 jak piszą w internetach i twierdzą niektórzy lekarze), u mnie przy becie 2500 też nie było widać pęcherzyka, więc spokojnie, jest jeszcze czas
Beta rośnie ładnie - wątpię, żeby przy takich wynikach była ciąża biochemiczna. Myślę, że wszystko będzie OK
EDIT: plamienia się mogą jeszcze pojawiać długo, a na ból brzucha bierz nospę (w momencie jak boli), ale nie więcej niż 3 tabletki na dobę, jeśli nie skonsultowałaś tego z lekarzem. Jeśli ból podbrzusza będzie mega silny, to jedź na IP. Aczkolwiek myślę, że będzie OK, u mnie było podobnie, też miałam bóle "menstruacyjne".Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2018, 16:19
-
myszka1989 wrote:Licząc od ostatniej miesiączki 5t5d
Tylko się nie stresuj jak znów nic nie będzie widać, u mnie pęcherz zobaczyli w 7 tygodniu, ale już zdążyli wydać wyrok CP
Dziel więc na pół to co usłyszysz i nie daj się nastraszyć, gdyby czegoś nie było widać -
Leira wrote:Po drugie, idąc nawet Twoim tokiem myślenia o podwajaniu bety, czyli przyroście 100%, to u Ciebie beta ma większy przyrost niż 100%, więc tym bardziej nie rozumiem tej paniki???
1. 29.01 - 31,04
2. 31.01 - 94 [300%]
3. 02.02 - 219,60 [232%]
4. 05.02 - 583,90 [266%]z matematycznego punktu widzenia masz racje tylko wszystkie kalkulatory betahcg wskazują na wzrosty 203, 133 i 166. Więc sama nie wiem jak się te przyrosty liczy?! Na kolejną bete nie ide, czekam do wizyty.
04.2017 CP, usunięcie prawego jajowodu
-
szotkovva wrote:Leira, dziękuję za opierdol
z matematycznego punktu widzenia masz racje tylko wszystkie kalkulatory betahcg wskazują na wzrosty 203, 133 i 166. Więc sama nie wiem jak się te przyrosty liczy?! Na kolejną bete nie ide, czekam do wizyty.
No raczej
Czekaj do wizyty i też nie panikuj jak nic nie będzie jeszcze widać, bo jak pisałam wyżej, jajo może być widoczne do bety 5000 (a nie 1000 - to też jest mit).
U Ciebie jest większe ryzyko, że postraszą Cię CP jak nie będzie pęcherza na USG, więc Ty też w takiej sytuacji nie panikuj
Najlepiej isć na USG 7-8 tydzień, ale wiem, że mało kto tyle wytrzyma, niemniej jednak zachowaj spokój i rozsądek we wszystkim, a jak coś to pisz na forum -
Cześć! 1 lutego na USG ginekolog stwierdziła że jestem "świeżo po owulacji", wczoraj miałam jechać na badania, ponieważ od pierwszego porodu (2013r) mam problemy z miesiączką - pojawia się tylko wywołana luteiną lub duphastonem, w końcu trafiłam na ginekologa który chce mi pomóc. Ale do rzeczy... przy okazji pobrania wczoraj próbki moczu wykonałam test ciążowy który ku mojemu ogromnemu zdziwieniu wyszedł pozytywny! zrobiłam wtedy kolejny i jeszcze jedn, wszytskie pozytywne, zamiast na stertę badań pojechałam na beta HCG, po powrocie zrobiłam kolejne 3 testy (w sumie 6 z 2 firm - 4 paskowe, 1 strumieniowy i 1 płytkowy - wsyztskie pozytywne). po 2h przyszła beta 188,73, więc ja w skowronkach! z tym że normy są dziwnie opisane...
mój wynik 188,73
normy
Kobiety nie będace w ciąży <5,0
> lub = 25mlU/ml wskazanie powtórzenie badania po min 48 godz.
1-10 tydzień 202-231 000
11-15 tydzień 22536 - 234 000
16-22 tydzień 8007 - 50 064
23-40 tydzień 1600 - 49 413
więc brakuje przedziału 25-201, ginekolog (poszłam do pierwszego lepszego - nie do swojego, bo akurat nie przyjmował) nie potwierdził ciąży (na podstawie samego wyniku) na USG nic nie było widać (bo wyczytałam że beta musi byc dość wysoka)
sama nie wiem co myśleć... -
Mamusia_Ksawusia wrote:Cześć! 1 lutego na USG ginekolog stwierdziła że jestem "świeżo po owulacji", wczoraj miałam jechać na badania, ponieważ od pierwszego porodu (2013r) mam problemy z miesiączką - pojawia się tylko wywołana luteiną lub duphastonem, w końcu trafiłam na ginekologa który chce mi pomóc. Ale do rzeczy... przy okazji pobrania wczoraj próbki moczu wykonałam test ciążowy który ku mojemu ogromnemu zdziwieniu wyszedł pozytywny! zrobiłam wtedy kolejny i jeszcze jedn, wszytskie pozytywne, zamiast na stertę badań pojechałam na beta HCG, po powrocie zrobiłam kolejne 3 testy (w sumie 6 z 2 firm - 4 paskowe, 1 strumieniowy i 1 płytkowy - wsyztskie pozytywne). po 2h przyszła beta 188,73, więc ja w skowronkach! z tym że normy są dziwnie opisane...
mój wynik 188,73
normy
Kobiety nie będace w ciąży <5,0
> lub = 25mlU/ml wskazanie powtórzenie badania po min 48 godz.
1-10 tydzień 202-231 000
11-15 tydzień 22536 - 234 000
16-22 tydzień 8007 - 50 064
23-40 tydzień 1600 - 49 413
więc brakuje przedziału 25-201, ginekolog (poszłam do pierwszego lepszego - nie do swojego, bo akurat nie przyjmował) nie potwierdził ciąży (na podstawie samego wyniku) na USG nic nie było widać (bo wyczytałam że beta musi byc dość wysoka)
sama nie wiem co myśleć...
Laboratorium ewidentnie jest mało dokładnie, skoro podaje normy w przedziałach 10 tygodniowych, aczkolwiek napisane jest jasno: "kobiety niebędące w ciąży <5". Dla mnie jasno z tego wynika, że jesteś w ciąży, nie wiem czemu lekarz ciąży nie chce potwierdzić - jaka by nie była: ciąża to ciąża.
Z tego co piszesz wygląda na to, że ciąża jest młodsza niż 4 tygodnie, więc pewnie ze 2-3 tygodnie będziesz musiała poczekać, żeby cokolwiek było widoczne na USG
Aczkolwiek gratulacje -
Hey, dziś robiłam badanie beta hcg wynik 232,200
5 tydz 217-7138
6 tydz 158- 31795
7 tydz 3697-163563
Moje pytanie który to jest tydzien 5 czy 6 wedlug wyniku , liczac od ostatniej miesiaczki to 5t5d , wyniki jest dobry ? Co oznacza 200 po przecinku ?