X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Znów czytam, stresuję się, 33dc beta 170...

A co w tym stresującego? oO

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie, że za niska

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam wrażenie, że niepotrzebnie panikujesz ;)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    A ja mam wrażenie, że niepotrzebnie panikujesz ;)
    9 podejście.. więc pewnie dlatego ;)

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    9 podejście.. więc pewnie dlatego ;)

Smerfuj smerfie, aż do skutku jak to mówią ;)

Nie ma znaczenia, które podejście bo i tak każda ciąża inna, nawet u tej samej osoby. Nie ma żadnych sensownych norm co do wysokości bety HCG w zależności od trwania ciąży - przedziały są tak szerokie, że równie dobrze mogłoby ich nie być, a i kobiety co w te przedziały się często nie łapią też rodzą zdrowe dzieci :)

Wczesna ciąża u Ciebie, wszystko może się teraz dziać :)

Skoro miałaś tyle przeżyć to może warto olać te bety, USG, wizyty do tego chociaż ukończonego 9 tygodnia (jeśli oczywiście nic się złego nie będzie dziać) i pójść do lekarza dopiero po przełamaniu tej granicy czasowej?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety od początku są krwawienia, przy każdej tak mam i muszę podtrzymywać.. kwestia brania leków.. Walczę o każdą póki jest dość spory przyrost..

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Niestety od początku są krwawienia, przy każdej tak mam i muszę podtrzymywać.. kwestia brania leków.. Walczę o każdą póki jest dość spory przyrost..

Skąd krwawienia?
    Niski progesteron?

NadiaaL lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Skąd krwawienia?
    Niski progesteron?

Zwykle tak, mam lekko ponad 19, ale u mnie to za mało, od razu krwawienia.. Poza tym zbyt niska HCG

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Tusia20 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie, czy wynik hcg 232 to ok w 36 dniu cyklu, dopiero jutro ginekolog a ja się martwię :)

• Tusia20 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 34 dzisiaj jest 36 a wyniki z poniedziałku ;)

• Leira Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia20 wrote:
    W 34 dzisiaj jest 36 a wyniki z poniedziałku ;)

Wynik nie ma żadnego znaczenia, poza tym, że potwierdza u Ciebie ciążę. U jednej kobiety w 5 tygodniu ciąży może być 80, a u drugiej 5000 - nic Ci to nie powie ;)

W awaryjnych sytuacjach sprawdza się przyrost bety HCG co 48h, ale u Ciebie nie ma żadnych wskazań póki co :)

Idź na wizytę, lekarz zrobi USG, a jak nic nie będzie w macicy widać to powtórz USG dopiero jak Ci beta dojdzie do 5000.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Tusia20 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo, jestem świeża w tych sprawach i nie ma co ukrywać nie wiem za dużo :)

• mersiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia20 ja w 33dc miałam 170 i lekarz powiedział, że za niska..

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Tusia20 ja w 33dc miałam 170 i lekarz powiedział, że za niska..

Po co straszysz takimi tekstami?

Jedna kobieta może mieć owulację w połowie cyklu i od razu dochodzi do zapłodnienia, a inna tydzień później (mimo, że obie miały ostatnią miesiączkę tego samego dnia), obie są więc w tym samym dniu cyklu, tyle, że jedna kobieta ma starszą ciążę, a druga młodszą. Więc prognozowanie wysokości bety w odniesieniu do dnia cyklu to jakaś pomyłka.

Abstrahując nawet od tej sytuacji z owulacją to narastanie bety to też kwestia indywidualna (o to nie tylko indywidualna dla kobiety, ale i dla każdej ciąży u tej samej kobiety), u mnie w drugiej ciąży beta narastała wolniej niż w pierwszej, a jednak to ta druga ciąża, póki co, się utrzymuje..

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, ja tylko napisałam jak u mnie.. czytałam na forum, że miały niższe i skoczyła i ruszyła ładnie. ja ciągle jestem dobrej myśli..

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 14 lutego 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi dziewczyn czy przyrost jest prawidłowy. Beta miała podskoczyć o 66%, a u mnie jest tylko ok 54%. :(
    12.02 1053
    14.02 1625

• Leira Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona1992 wrote:
    Powiedzcie mi dziewczyn czy przyrost jest prawidłowy. Beta miała podskoczyć o 66%, a u mnie jest tylko ok 54%. :(
    12.02 1053
    14.02 1625

Te 66% to orientacyjna skala, ciąża to nie matematyka, przyrost jest duży, nie ma powodów do zmartwień :)

Iwona1992 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 14 lutego 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Te 66% to orientacyjna skala, ciąża to nie matematyka, przyrost jest duży, nie ma powodów do zmartwień :)
    Myślisz, żeby zrobić jeszcze raz 16.02?

• Leira Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona1992 wrote:
    Myślisz, żeby zrobić jeszcze raz 16.02?

Myślę, żeby poczekać spokojnie na USG. Bo jak zrobisz betę i wkręcisz sobie, że jest za niska, albo poczytasz mądrości w internecie to osiwiejesz, a potem na wizycie okaże się, że wszystko OK, ale stres, który zafundujesz maluchowi już będzie nieodwracalny.

Lekarze, jeśli zalecają beta HCG to zwykle raz - jako potwierdzenie ciąży, a potem umawiają pacjentkę na USG. Badania przyrostów są zlecane wyłącznie, kiedy w odczuciu lekarza pojawia się jakaś niepewność: np. w 6 tygodniu nie widać jaja w macicy - wtedy lekarz sprawdza co się dzieje z betą.

Nieprzypadkowo jest tak, ponieważ beta to śliski temat i naprawdę w każdej ciąży może być różnie. Żaden lekarz nie wystawi Ci diagnozy na podstawie samej bety, a kobiety same sobie takie diagnozy stawiają i to bazując, o zgrozo, na mądrościach z internetu.

Nic nie czytaj teraz, nie sprawdza, jesteś w ciąży i beta rośnie - to są fakty.

Trzeba poczekać do USG, żeby zobaczyć fasolkę :)

EDIT: Krwawisz jeszcze po tym duphastonie, czy już tylko plamienie, czy już może nic nie ma? :) Ja w tej ciąży też od początku krwawiłam/plamiłam, więc uznaję to teraz za dobry objaw ciąży. W pierwszej nie krwawiłam i się nie udało ;)

EDIT 2: Znalazłam w innym wątku wpisy dziewczyny, z którą rozmawiałam, a ona miała niemalże identyczną sytuację jak Ty, wklejam cytaty:

Wysłany: 11 lutego, 08:50

toyotarav4 napisała:
    zrobilam kolejna beta hcg no i wedlug mnie to wyraznie jest po wszystkim bo rosnie ale zupelnie nie miesci sie w normach

5 luty 1165
    7 luty 1560
    10 luty 2380

pewnie bedzie rosla pomalu poki pecherzyk bedzie i cialko zółte a zarodek i tak nie bedzie sie rozwijał. ;(

Wysłany: 12 lutego, 13:43

toyotarav4 napisała:
    No wiec jest zarodek 2,1 mm z bijacym serduszkiem. SZOK. przy złych wzrostach bety.

Wszystko jest u niej OK :)
    A też panikowała, że "wg niej" beta jest za niska. Więc jak widzisz przyrosty są jak najbardziej OK - czekamy na Twoje USG i wiadomość o małej fasolce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 08:29

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Myślę, żeby poczekać spokojnie na USG. Bo jak zrobisz betę i wkręcisz sobie, że jest za niska, albo poczytasz mądrości w internecie to osiwiejesz, a potem na wizycie okaże się, że wszystko OK, ale stres, który zafundujesz maluchowi już będzie nieodwracalny.

Lekarze, jeśli zalecają beta HCG to zwykle raz - jako potwierdzenie ciąży, a potem umawiają pacjentkę na USG. Badania przyrostów są zlecane wyłącznie, kiedy w odczuciu lekarza pojawia się jakaś niepewność: np. w 6 tygodniu nie widać jaja w macicy - wtedy lekarz sprawdza co się dzieje z betą.

Nieprzypadkowo jest tak, ponieważ beta to śliski temat i naprawdę w każdej ciąży może być różnie. Żaden lekarz nie wystawi Ci diagnozy na podstawie samej bety, a kobiety same sobie takie diagnozy stawiają i to bazując, o zgrozo, na mądrościach z internetu.

Nic nie czytaj teraz, nie sprawdza, jesteś w ciąży i beta rośnie - to są fakty.

Trzeba poczekać do USG, żeby zobaczyć fasolkę :)

EDIT: Krwawisz jeszcze po tym duphastonie, czy już tylko plamienie, czy już może nic nie ma? :) Ja w tej ciąży też od początku krwawiłam/plamiłam, więc uznaję to teraz za dobry objaw ciąży. W pierwszej nie krwawiłam i się nie udało ;)

EDIT 2: Znalazłam w innym wątku wpisy dziewczyny, z którą rozmawiałam, a ona miała niemalże identyczną sytuację jak Ty, wklejam cytaty:

Wysłany: 11 lutego, 08:50

toyotarav4 napisała:
    zrobilam kolejna beta hcg no i wedlug mnie to wyraznie jest po wszystkim bo rosnie ale zupelnie nie miesci sie w normach

5 luty 1165
    7 luty 1560
    10 luty 2380

pewnie bedzie rosla pomalu poki pecherzyk bedzie i cialko zółte a zarodek i tak nie bedzie sie rozwijał. ;(

Wysłany: 12 lutego, 13:43

toyotarav4 napisała:
    No wiec jest zarodek 2,1 mm z bijacym serduszkiem. SZOK. przy złych wzrostach bety.

Wszystko jest u niej OK :)
    A też panikowała, że "wg niej" beta jest za niska. Więc jak widzisz przyrosty są jak najbardziej OK - czekamy na Twoje USG i wiadomość o małej fasolce :)
    Na duphastonie jestem od niedzieli i przestałam plamic. Czasem jedynie brzuch mnie trochę pobolewa, ale to raczej takie uczucie ciągnięcia i to jest na przemian. Raz z jednej strony raz z drugiej. Pierwszą ciążę poronilam, było puste jajo płodowe i w 10tyg był zabieg.

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ