X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Znów czytam, stresuję się, 33dc beta 170...

A co w tym stresującego? oO

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie, że za niska

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam wrażenie, że niepotrzebnie panikujesz ;)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    A ja mam wrażenie, że niepotrzebnie panikujesz ;)
    9 podejście.. więc pewnie dlatego ;)

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    9 podejście.. więc pewnie dlatego ;)

Smerfuj smerfie, aż do skutku jak to mówią ;)

Nie ma znaczenia, które podejście bo i tak każda ciąża inna, nawet u tej samej osoby. Nie ma żadnych sensownych norm co do wysokości bety HCG w zależności od trwania ciąży - przedziały są tak szerokie, że równie dobrze mogłoby ich nie być, a i kobiety co w te przedziały się często nie łapią też rodzą zdrowe dzieci :)

Wczesna ciąża u Ciebie, wszystko może się teraz dziać :)

Skoro miałaś tyle przeżyć to może warto olać te bety, USG, wizyty do tego chociaż ukończonego 9 tygodnia (jeśli oczywiście nic się złego nie będzie dziać) i pójść do lekarza dopiero po przełamaniu tej granicy czasowej?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety od początku są krwawienia, przy każdej tak mam i muszę podtrzymywać.. kwestia brania leków.. Walczę o każdą póki jest dość spory przyrost..

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Niestety od początku są krwawienia, przy każdej tak mam i muszę podtrzymywać.. kwestia brania leków.. Walczę o każdą póki jest dość spory przyrost..

Skąd krwawienia?
    Niski progesteron?

NadiaaL lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Skąd krwawienia?
    Niski progesteron?

Zwykle tak, mam lekko ponad 19, ale u mnie to za mało, od razu krwawienia.. Poza tym zbyt niska HCG

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Tusia20 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie, czy wynik hcg 232 to ok w 36 dniu cyklu, dopiero jutro ginekolog a ja się martwię :)

• Tusia20 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 34 dzisiaj jest 36 a wyniki z poniedziałku ;)

• Leira Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia20 wrote:
    W 34 dzisiaj jest 36 a wyniki z poniedziałku ;)

Wynik nie ma żadnego znaczenia, poza tym, że potwierdza u Ciebie ciążę. U jednej kobiety w 5 tygodniu ciąży może być 80, a u drugiej 5000 - nic Ci to nie powie ;)

W awaryjnych sytuacjach sprawdza się przyrost bety HCG co 48h, ale u Ciebie nie ma żadnych wskazań póki co :)

Idź na wizytę, lekarz zrobi USG, a jak nic nie będzie w macicy widać to powtórz USG dopiero jak Ci beta dojdzie do 5000.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Tusia20 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo, jestem świeża w tych sprawach i nie ma co ukrywać nie wiem za dużo :)

• mersiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia20 ja w 33dc miałam 170 i lekarz powiedział, że za niska..

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Tusia20 ja w 33dc miałam 170 i lekarz powiedział, że za niska..

Po co straszysz takimi tekstami?

Jedna kobieta może mieć owulację w połowie cyklu i od razu dochodzi do zapłodnienia, a inna tydzień później (mimo, że obie miały ostatnią miesiączkę tego samego dnia), obie są więc w tym samym dniu cyklu, tyle, że jedna kobieta ma starszą ciążę, a druga młodszą. Więc prognozowanie wysokości bety w odniesieniu do dnia cyklu to jakaś pomyłka.

Abstrahując nawet od tej sytuacji z owulacją to narastanie bety to też kwestia indywidualna (o to nie tylko indywidualna dla kobiety, ale i dla każdej ciąży u tej samej kobiety), u mnie w drugiej ciąży beta narastała wolniej niż w pierwszej, a jednak to ta druga ciąża, póki co, się utrzymuje..

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, ja tylko napisałam jak u mnie.. czytałam na forum, że miały niższe i skoczyła i ruszyła ładnie. ja ciągle jestem dobrej myśli..

3jgxskjo0p8dsc51.png
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 14 lutego 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi dziewczyn czy przyrost jest prawidłowy. Beta miała podskoczyć o 66%, a u mnie jest tylko ok 54%. :(
    12.02 1053
    14.02 1625

• Leira Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona1992 wrote:
    Powiedzcie mi dziewczyn czy przyrost jest prawidłowy. Beta miała podskoczyć o 66%, a u mnie jest tylko ok 54%. :(
    12.02 1053
    14.02 1625

Te 66% to orientacyjna skala, ciąża to nie matematyka, przyrost jest duży, nie ma powodów do zmartwień :)

Iwona1992 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 14 lutego 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Te 66% to orientacyjna skala, ciąża to nie matematyka, przyrost jest duży, nie ma powodów do zmartwień :)
    Myślisz, żeby zrobić jeszcze raz 16.02?

• Leira Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona1992 wrote:
    Myślisz, żeby zrobić jeszcze raz 16.02?

Myślę, żeby poczekać spokojnie na USG. Bo jak zrobisz betę i wkręcisz sobie, że jest za niska, albo poczytasz mądrości w internecie to osiwiejesz, a potem na wizycie okaże się, że wszystko OK, ale stres, który zafundujesz maluchowi już będzie nieodwracalny.

Lekarze, jeśli zalecają beta HCG to zwykle raz - jako potwierdzenie ciąży, a potem umawiają pacjentkę na USG. Badania przyrostów są zlecane wyłącznie, kiedy w odczuciu lekarza pojawia się jakaś niepewność: np. w 6 tygodniu nie widać jaja w macicy - wtedy lekarz sprawdza co się dzieje z betą.

Nieprzypadkowo jest tak, ponieważ beta to śliski temat i naprawdę w każdej ciąży może być różnie. Żaden lekarz nie wystawi Ci diagnozy na podstawie samej bety, a kobiety same sobie takie diagnozy stawiają i to bazując, o zgrozo, na mądrościach z internetu.

Nic nie czytaj teraz, nie sprawdza, jesteś w ciąży i beta rośnie - to są fakty.

Trzeba poczekać do USG, żeby zobaczyć fasolkę :)

EDIT: Krwawisz jeszcze po tym duphastonie, czy już tylko plamienie, czy już może nic nie ma? :) Ja w tej ciąży też od początku krwawiłam/plamiłam, więc uznaję to teraz za dobry objaw ciąży. W pierwszej nie krwawiłam i się nie udało ;)

EDIT 2: Znalazłam w innym wątku wpisy dziewczyny, z którą rozmawiałam, a ona miała niemalże identyczną sytuację jak Ty, wklejam cytaty:

Wysłany: 11 lutego, 08:50

toyotarav4 napisała:
    zrobilam kolejna beta hcg no i wedlug mnie to wyraznie jest po wszystkim bo rosnie ale zupelnie nie miesci sie w normach

5 luty 1165
    7 luty 1560
    10 luty 2380

pewnie bedzie rosla pomalu poki pecherzyk bedzie i cialko zółte a zarodek i tak nie bedzie sie rozwijał. ;(

Wysłany: 12 lutego, 13:43

toyotarav4 napisała:
    No wiec jest zarodek 2,1 mm z bijacym serduszkiem. SZOK. przy złych wzrostach bety.

Wszystko jest u niej OK :)
    A też panikowała, że "wg niej" beta jest za niska. Więc jak widzisz przyrosty są jak najbardziej OK - czekamy na Twoje USG i wiadomość o małej fasolce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 08:29

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Myślę, żeby poczekać spokojnie na USG. Bo jak zrobisz betę i wkręcisz sobie, że jest za niska, albo poczytasz mądrości w internecie to osiwiejesz, a potem na wizycie okaże się, że wszystko OK, ale stres, który zafundujesz maluchowi już będzie nieodwracalny.

Lekarze, jeśli zalecają beta HCG to zwykle raz - jako potwierdzenie ciąży, a potem umawiają pacjentkę na USG. Badania przyrostów są zlecane wyłącznie, kiedy w odczuciu lekarza pojawia się jakaś niepewność: np. w 6 tygodniu nie widać jaja w macicy - wtedy lekarz sprawdza co się dzieje z betą.

Nieprzypadkowo jest tak, ponieważ beta to śliski temat i naprawdę w każdej ciąży może być różnie. Żaden lekarz nie wystawi Ci diagnozy na podstawie samej bety, a kobiety same sobie takie diagnozy stawiają i to bazując, o zgrozo, na mądrościach z internetu.

Nic nie czytaj teraz, nie sprawdza, jesteś w ciąży i beta rośnie - to są fakty.

Trzeba poczekać do USG, żeby zobaczyć fasolkę :)

EDIT: Krwawisz jeszcze po tym duphastonie, czy już tylko plamienie, czy już może nic nie ma? :) Ja w tej ciąży też od początku krwawiłam/plamiłam, więc uznaję to teraz za dobry objaw ciąży. W pierwszej nie krwawiłam i się nie udało ;)

EDIT 2: Znalazłam w innym wątku wpisy dziewczyny, z którą rozmawiałam, a ona miała niemalże identyczną sytuację jak Ty, wklejam cytaty:

Wysłany: 11 lutego, 08:50

toyotarav4 napisała:
    zrobilam kolejna beta hcg no i wedlug mnie to wyraznie jest po wszystkim bo rosnie ale zupelnie nie miesci sie w normach

5 luty 1165
    7 luty 1560
    10 luty 2380

pewnie bedzie rosla pomalu poki pecherzyk bedzie i cialko zółte a zarodek i tak nie bedzie sie rozwijał. ;(

Wysłany: 12 lutego, 13:43

toyotarav4 napisała:
    No wiec jest zarodek 2,1 mm z bijacym serduszkiem. SZOK. przy złych wzrostach bety.

Wszystko jest u niej OK :)
    A też panikowała, że "wg niej" beta jest za niska. Więc jak widzisz przyrosty są jak najbardziej OK - czekamy na Twoje USG i wiadomość o małej fasolce :)
    Na duphastonie jestem od niedzieli i przestałam plamic. Czasem jedynie brzuch mnie trochę pobolewa, ale to raczej takie uczucie ciągnięcia i to jest na przemian. Raz z jednej strony raz z drugiej. Pierwszą ciążę poronilam, było puste jajo płodowe i w 10tyg był zabieg.

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ