X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest dobrze :-) nie liczą się wartości tylko przyrost. Każda ma inne liczby i jedna może mieć w dniu miesiaczki 20 a dwa dni pozniej 40 i bedzie dobrze, a inna moze mieć 300 a dwa dni pozniej 600 i tez bedzie dobrze. Wszystko zalezy tez kiedy mialas owulacje, kiedy doszlo do zagniezdzenia itp. :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I pp osiagnieciu 6000 juz sie nie podwaja tak szybko :-)

• katberry Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak tylko jak przyrost wrzucilam do kalkulatora to byl ponizej normy. tylko czy mozna wrzucac wyniki tak odlegle w czasie?..

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wedlug mnie na tym etapie juz sie nie bada bety, bo wieksze znaczenie ma obraz usg. Tak odlegle od siebie wyniki ciezko porownac, bo po osiagnieciu wysokich wartosci ich przyrost znacznie zwalnia. Jeśli jesteś w 7 tygodniu to na usg powinno byc juz widoczne serduszko i to swiadczy o dobrze rozwijajacej sie ciąży :-)

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bąbel922, dzięki za odpowiedź, dzisiaj idę do ginki, a jutro powtórzę jeszcze betę. Ja miałam okropne bóle żołądka 28-dnia cyklu (w dniu, kiedy beta wyszła 223), większość nocy nie przespałam i do tego czułam kłucie w prawej dolnej części brzucha. Boję się, że to może być ciąża pozamaciczna...

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 20 lutego 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do ginekologa miałam iść w czwartek, ale wczoraj udało mi się dostać do dobrej lekarki. Zrobiła usg i widać pęcherzyk w macicy. Mówiła, że do lewego jajnika mam przyklejone ciałko żółte, dlatego tak odczuwam lewą stronę brzucha. W poniedziałek mam przyjść żeby zobaczyć czy widać zarodek. Wg okresu ciąża jest starsza niż wskazuje pęcherzyk. Wspomniała, że za tydzień może być zarodek, ale nie musi.

• Patulka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny,
    moje pytanie nie różni się niczym od tych wczesniejszych. Historią również nie odbiegam od innych z Was :)
    Końcem września 2017 poroniłam pierwszą ciążę. Był zabieg. i od listopada starania znowu. przechodząc do sedna.
    10 stycznia- data ostatniej miesiączki. Cykle zazwyczaj regularne 28 dni.
    15.02- HCG 456
    20.02- HCG 5378

w google wrzuciłam to w kalkurator i wyszło że ciąża rozwija się poniżej normy. Według kalkulatora na tej stronie jest w normie. Straszsnie panikuję, bo boje się znów stacić dziecko. Dodam że ostatli tydzień byłam przeziębiona, czy może mieć to wpływ?

iv09gu1rb7ycgb9v.png
    Jagoda, 13.10.2018 52cm 2,700g <3
  • Leira Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta jest bardziej niż dobra !!!

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh byłam u ginki i nie była zbyt optymistyczna:( zrobiła mi usg dopochwowe i powiedziała, że wydaje jej się, że wygląda jakby zapowiadało się poronienie, ale nie może mieć pewności, bo to za wcześnie i niewiele widać. W każdym razie wykluczyła ciążę pozamaciczną. Jak to powiedziała, "na dwoje babka wróżyła", ale na szczęście nie przekreśliła szans na utrzymanie ciąży... chociaż już mnie przygotowała, że w razie krwawienia mam iść do szpitala, ze względu na konflikt serologiczny. W czwartek powtórka bety.

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Iwona1992 Debiutantka

Wysłany: 20 lutego 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Ehh byłam u ginki i nie była zbyt optymistyczna:( zrobiła mi usg dopochwowe i powiedziała, że wydaje jej się, że wygląda jakby zapowiadało się poronienie, ale nie może mieć pewności, bo to za wcześnie i niewiele widać. W każdym razie wykluczyła ciążę pozamaciczną. Jak to powiedziała, "na dwoje babka wróżyła", ale na szczęście nie przekreśliła szans na utrzymanie ciąży... chociaż już mnie przygotowała, że w razie krwawienia mam iść do szpitala, ze względu na konflikt serologiczny. W czwartek powtórka bety.
    Wiem sama po sobie, że najgorsze jest czekanie. Musisz być silna i myśleć pozytywnie. Widzisz ginekolog jedynie przypuszcza, że może to zwiastowac poronienie, a przecież są przypadki gorsze i ciąża się rozwija prawidłowo. Póki co się musisz uspokoić, bo stres jest najgorszy. Cały czas sobie powtarzam, że wszystko będzie dobrze, Ty też zacznij.

• bąbel922 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina przykro mi,że usłyszałaś takie wieści.. ale nic nie jest przesądzone. Wiem, że łatwo się mówi, ale trzeba myśleć pozytywnie do końca. Poczekaj i się przekonasz... Nic nie jest przesądzone. Głowa do góry... ! Nawet jeśli się nie uda to nastepnym razem tak samo. Ja sobie wmówiłam, że drugi raz musi być inny, bo dwa razy taki koszmar się nie zdarza....

Aniołek... 11 tydzień :(
    3jgxxzdvbdybw5ra.png

2 cs po rocznej przerwie.
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konkretnie powiedziała, że chyba widzi "pęcherzyk wodny, który wygląda, jakby miał się ronić, ale to może być równie dobrze spłaszczony pęcherzyk - takie też czasem się zdarzają". Na wydruku usg mam taką podłużną ciemną plamkę i na odwrocie napisała "w jamie macicy spłaszczony pęcherzyk o wym. 18.08 x 5.94". Nie chciała mi nic przepisać na podtrzymanie :( Jutro HCG, mam jej wysłać wynik smsem i jeżeli cokolwiek wzrośnie (nawet nie książkowo), mam zrobić pogłębione badania ciążowe, ale na liście nie ma progesteronu ani innych hormonów. Kontrola za 2 tygodnie.

Dzięki dziewczyny, po odebraniu wyniku HCG wylałam morze łez, ale po wizycie, mimo niezbyt dobrych wiadomości, poczułam się spokojniejsza :) Chociaż staram się nie nastawiać i brać pod uwagę ten pesymistyczny scenariusz - w razie niepowodzenia będzie mniej bolało...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • katberry Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina to bardzo smutne.. ale daj znać jak powtórka bety.

Ja dziś powtórzyłam hcg i trochę się uspokoiłam.
    32dpo (6t6d) - 33 109
    34dpo (7t1d) - 42 219
    Przyrost nie jest duży, ale przestudiowałam już zagraniczne strony i znalazłam więcej niż na polskich stronach:

- do 1200 zwykle podwaja się między 48-72 godziny, ale co najmniej o 60% co 2 dni.
    - między 1200 a 6000 zazwyczaj potrzeba 72-96 godzin, aby beta się podwoiła
    - powyżej 6000 potrzeba 4 lub więcej dni, by wynik się podwoił.

no i znalazłam fajny kalkulator bety, który liczy również po 30 dpo.
    https://www.wantbaby.info/calculators/beta-hcg-levels

Jutro idę na usg i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.
    Nie myślałam, że tak będę przeżywać tą ciążę. Niepotrzebnie zrobiłam te badania, ale brak mi cierpliwości.. muszę się w nią uzbroić.

Leira lubi tę wiadomość

• bąbel922 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie Marcelina czekamy na rozwój wydarzeń... Daj znać jaka ta druga beta jak będą wyniki. Trzymaj się !

Aniołek... 11 tydzień :(
    3jgxxzdvbdybw5ra.png

2 cs po rocznej przerwie.
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki ratujcie... na OF nie ma ruchu a potrzebuje pocieszenia... w 25dc zrobiłam betę i <0.1. Ale w 26dc byłam na IP z bólem kręgosłupa... zrobili mi morfologię i znów beta hcg. A tam, po 24h od 1wszego badania =0.2. Babeczka w lab powiedziała, że coś się ruszyło i żeby za półtora tyg jeszcze raz zrobić betę. Cykle mam rozjechane 30-40dni. Nie wiem kiedy owu. Monitoring zaczynam dopiero od następnego cyklu. Spojrzałam w swój kalendarzyk i w zasadzie to jestem równy tydzień po ostatnim ze stosunków. Proszę, pocieszcie mnie :( czy skoro w ciągu 24h coś się podniosło to może rośnie dalej? Ciągle bolą mnie piersi, temp nie spada.. nie mogę spać.. Mam ogromną nadzieję, że owu była dużo później niż myślałam.. gin dopiero 27.

• Moll Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 653 beta w 4 tygodniu 3 dniu

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Dziewczynki ratujcie... na OF nie ma ruchu a potrzebuje pocieszenia... w 25dc zrobiłam betę i <0.1. Ale w 26dc byłam na IP z bólem kręgosłupa... zrobili mi morfologię i znów beta hcg. A tam, po 24h od 1wszego badania =0.2. Babeczka w lab powiedziała, że coś się ruszyło i żeby za półtora tyg jeszcze raz zrobić betę. Cykle mam rozjechane 30-40dni. Nie wiem kiedy owu. Monitoring zaczynam dopiero od następnego cyklu. Spojrzałam w swój kalendarzyk i w zasadzie to jestem równy tydzień po ostatnim ze stosunków. Proszę, pocieszcie mnie :( czy skoro w ciągu 24h coś się podniosło to może rośnie dalej? Ciągle bolą mnie piersi, temp nie spada.. nie mogę spać.. Mam ogromną nadzieję, że owu była dużo później niż myślałam.. gin dopiero 27.
    Ciężko cos stwierdzic. Musisz sie uzbroić w cierpliwosc i czekac, bo jesli nie wiesz kiedy byla owulacja to nie da sie powiedziec czy beta byla rozbiona za wcZeśnie czy nie jestes w ciazy. Z tego co rozumiem to betę miałaś badaną w dwóch różnych miejscach, więc jak dla mnie wzrost o 0.1 nic nie znaczy. Moja beta 15 dni po owulacji byla juz 300

• Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa- mówimy o tym samym laboratorium. Zawsze robię w szpitalnym bo wynik jest w ciągu 1h

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, ok. No to jak dla mnie to i tak raczej nic nie znaczy.Do 5 przyjmuje sie wynik jako negatywny. Beta z krwi wychodzi juz ok. 7-10 dni po zaplodnieniu. Wiec jesli jest mozliwosc, ze owulacja byla jeszcze pozniej to po prostu musisz poczekac kilka dni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na przyszłość bardzo polecam mierzenie temperatury i testy owu. Ja dzieki nim wiedzialam kiedy mam owulacje co do dnia :-)

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ