X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!!!! Dzisiaj beta 0.520!
    Cofnelam się we wcześniejsze wątki i ktoś tam zaczynał przy drugiej ciąży z wartościami podobnymi do mnie...
    Także może jeszcze raz...
    20.02. <0.1
    21.02. =0.2
    22.02. =0.520
    jakby nie patrzeć... Bardzo kiepsko, ale rośnie.... jeśli patrzeć na poprzednie cykle i na najdłuższy z nich to @ byłaby za... 10 dni :/

• Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale daje sobie spokój. Jestem pewna że to cykl stracony. Koniec z betami, czekam na @ :(

• Leira Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Ale daje sobie spokój. Jestem pewna że to cykl stracony. Koniec z betami, czekam na @ :(

Beta w 25 dc? Szalona jesteś :)
    Poczekaj spokojnie tydzień lub dwa i jak nie pojawi się okres to wtedy zrób - najlepiej test z moczu, żeby nie zadręczać się czy masz dobre czy złe przyrosty bety, bo jak czytam te wpisy tutaj to się zastanawiam jak te kobiety, z tego stresu, jeszcze sepuku nie popełniły :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira myślałam, że coś by się ukazało... no ale cóż. Niektóre kobiety 25dc miały już sporo... A jak mowilam- nie wiem jak długo będzie ten cykl ;( perspektywa oczekiwania tygodnia lub dwóch wydaje się nierzeczywista hahaha tylko gdyby ktos mogl mi jak krowie na rowie wyjasnic.. skad sladowe ilosci beta hcg u nieciezarnej i to prawidlowo wzrastające odnoszac sie do poprzednich wartosci? Skad w ogole znajduje sie to w organizmie? Skoro po zagnieżdżeniu ich jest = lub >1 to czy takie śladowe ilości mogą oznaczać zapłodnienie, nie dając gwarancji udanego zagnieżdżenia? Wiem, że za dużo kombinuje i rozmyślam- Ale ciekawość mnie zjada jak to w końcu jest... czy beta hcg przy ciąży rośnie od 0 czy od razu od 1?? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Twoje analizy, bo sama mam do nicg tendencje, ale doprowadzisz sie nimi do nerwicy. Nikt nie jest w stanie stwierdzic czy przy becie 0.2 czy 0.5 bedziesz w ciazy czy nie. Mozna by to stwierdzic gdybys wiedziala kiedy byla owulacja. Ale w sutuacji gdy nie wiesz to jest to tylko gdybanie i zastanawianie. Flatego bete bada sie najwczesniej 7-10 dni po owulacji, bo wtedy wynik jest miarodajny. A tak nikt nie wie czy doszło do zapłodnienia, ale sie nie zagniezdzi a moze w ogole nie bylo zapłodnienia. Nie ma innego rozwiązania niz czekanie.

• Leira Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Leira myślałam, że coś by się ukazało... no ale cóż. Niektóre kobiety 25dc miały już sporo... A jak mowilam- nie wiem jak długo będzie ten cykl ;( perspektywa oczekiwania tygodnia lub dwóch wydaje się nierzeczywista hahaha tylko gdyby ktos mogl mi jak krowie na rowie wyjasnic.. skad sladowe ilosci beta hcg u nieciezarnej i to prawidlowo wzrastające odnoszac sie do poprzednich wartosci? Skad w ogole znajduje sie to w organizmie? Skoro po zagnieżdżeniu ich jest = lub >1 to czy takie śladowe ilości mogą oznaczać zapłodnienie, nie dając gwarancji udanego zagnieżdżenia? Wiem, że za dużo kombinuje i rozmyślam- Ale ciekawość mnie zjada jak to w końcu jest... czy beta hcg przy ciąży rośnie od 0 czy od razu od 1?? :)

A jaką normę podaje laboratorium?
    U mnie nieciężarne mają <5. Bierz pod uwagę margines błędu laboratorium, poza tym nikt nigdy nie powiedział, że beta musi być zero, każdy organizm jest inny.

U każdego inaczej rozwija się ciąża i inaczej przyrastają hormony.

Nie umiem Was zrozumieć z tą betą w tak wczesnym dniu cyklu. No zastanów się - ile razy zdarza się, że kobieta zajdzie w ciążę i poroni w terminie okresu? Przyjmujemy to normalnie jak okres i nawet nie wiemy o ciąży. A robiąc betę narażasz się na extra stres związany z rychłym poronieniem, pozytywna beta na tym etapie NIC CI NIE GWARANTUJE - poza bezsennymi nocami.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo. Mniej niż 5 oznacza brak ciąży. Dzisiaj babka w lab powiedziała że jeśli @ nie przyjdzie to widzimy się za tydzień na pobraniu, szczegolnie ze cos tam rosnie zamiast wrocic do wartosci wyjsciowej.

• Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czy siak... dam znac co z tego wyszlo- może komuś się przyda w przyszłości.

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 5t0d (22 dpo) zbadałam progesteron - wyszło tylko 12 ng/ml, przy normie minimum 11. Czy to niski progesteron może powodować problemy z zagnieżdżeniem, czy odwrotnie - spada, ponieważ zarodek jest nieprawidłowy?

HCG 486,8 mIU/ml, czyli przez 96h wzrosło tylko 51.7% (czyli przez 48h wzrosło 23.1%). Nie mogę tak czekać bezczynnie, chyba pójdę do innego ginka i poproszę o luteinę.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina ja w pierwszej ciąży miałam progesteron jakoś 11ng przy becie 25 (13dpo) i dostałam lutkę 2x1 pod język. Każdy mówił że ciaza się nie utrzyma. No ale udało się:)

Marcelina85 lubi tę wiadomość

• Anais Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziewczynki... Dzisiaj bo bo test żółty, nie z 1wszego moczu wyraźną blada kreska po 2 minutach... czekam dalej na rozwój sytuacji...

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    No dziewczynki... Dzisiaj bo bo test żółty, nie z 1wszego moczu wyraźną blada kreska po 2 minutach... czekam dalej na rozwój sytuacji...

Czyli ciąża! :)
    Blada kreska bo jeszcze beta niska, ale rośnie jak widać, bo te najczulsze testy wykrywają już 10mU/ml :)

GRATULACJE !!! :)

Tylko teraz bez psychozy - zbędnego badania przyrostów bety, etc. Poczekaj spokojnie do tego skończonego 6 tygodnia ciąży i jak nic się nie będzie działo (zero plamień, krwawień, ostrych bóli) to spokojnie wytrzymaj do wizyty, zrób USG i ciesz się ciążą :) )

Anais lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam... czekam... i poczekam. Nie chce się nakręcać. Szczególnie, że to niemożliwe żeby beta z 0.520 urosła do jakiejś dużej wartości... bobo test ma w końcu czułość 25mIu. Ale skusiłam się na niego bo był dość mocno zachwalany... póki nie ma @- mam nadzieję. Czas pokaże...

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Czekam... czekam... i poczekam. Nie chce się nakręcać. Szczególnie, że to niemożliwe żeby beta z 0.520 urosła do jakiejś dużej wartości... bobo test ma w końcu czułość 25mIu. Ale skusiłam się na niego bo był dość mocno zachwalany... póki nie ma @- mam nadzieję. Czas pokaże...

Testy się nie mylą w taki sposób, że jak pokażą ciążę to jej nie ma :)
    Ciesz się! Udało Ci się! :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • bąbel922 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Leira ma racje... nie warto robić tak szybko bety... to naprawdę niepotrzebny stres... tak samo tak szybko latać do lekarza i się stresować przed każdą wizytą czy już coś będzie widać czy nie... Ja w 1 ciąży też robiłam bete i szybko poszłam do lekarza, a teraz myślę, że to nie było dla mnie dobre, bo tak samo najpierw nie było widać nic a później był za mały pęcherzyk i tak żyłam w stresie... więc lepiej poczekać. Owszem zrobić betę, ale po terminie miesiączki, dwa razy żeby sprawdzić przyrost i tyle. I czekać na przynajmniej 7 tydz, kiedy już będzie na pewno wiadomo czy jest dzieciątko.

Anais GRATULACJE ;) też radzę poczekać na rozwój wydarzeń. Ja już usłyszałam od wielu lekarzy, że co ma być to będzie. Jeśli ciąża jest zdrowa i silna to się rozwinie...

Aniołek... 11 tydzień :(
    3jgxxzdvbdybw5ra.png

2 cs po rocznej przerwie.
  • bąbel922 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam wczoraj na wizycie kontrolnej po łyżeczkowaniu. Gin powiedziała, że wszystko ładnie się zagoiło, odbudowało, że wszystko jest OK. Zapytałam czy można się po okresie starać ( bo wciąż na niego czekam, dziś jest 27 dzień po zabiegu ), to powiedziała, że teoretycznie tak, ale większość lekarzy radzi poczekać 3 miesiące, żeby wyeliminować w 100 % ryzyko, że coś może się stać... ale przecież zawsze jest ryzyko.. co wy myślicie ????

3jgxxzdvbdybw5ra.png

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bąbel922 wrote:
    Ja byłam wczoraj na wizycie kontrolnej po łyżeczkowaniu. Gin powiedziała, że wszystko ładnie się zagoiło, odbudowało, że wszystko jest OK. Zapytałam czy można się po okresie starać ( bo wciąż na niego czekam, dziś jest 27 dzień po zabiegu ), to powiedziała, że teoretycznie tak, ale większość lekarzy radzi poczekać 3 miesiące, żeby wyeliminować w 100 % ryzyko, że coś może się stać... ale przecież zawsze jest ryzyko.. co wy myślicie ????

Ja mam informacje, że to nie jest kwestia czasu po zabiegu, tylko stopnia regeneracji endometrium. Po łyżeczkowaniu endometrium jest dość cienkie, bo wiadomo - jest wyskrobane, ale z każdym dniem/tygodniem/miesiącem regeneruje się w pewnym stopniu - naturalnie jest to kwestia całkowicie indywidualna, związana z organizmem kobiety, stopniem wyłyżeczkowania ciązy, etc.

Dlatego moja ginka kazała mi przyjść, po pierwszym okresie po łyżeczkowaniu, na kontrolę. Miałam USG, podczas którego mierzyła mi grubość endometrium. Powiedziała, że jak będzie te min. 9-10 mm to da zielone światło.

I to zielone światło pojawiło się po pierwszym cyklu po zabiegu, czyli zaszłam w ciążę w drugim cyklu po zabiegu :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Littlegirl Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Czy możecie mi powiedzieć jaki powinien być prawidłowy przyrost bety? Na niektorych stronkach przeczytałam, że o 66%, a u mnie jest o 300%.

9dpo = 10,5
    10dpo =20,8
    12 dpo = 80,6.

Dziękuje za odpowiedź ;)

*Starania od 2013,
    *Hashimoto,
    *Niepłodność idiopatyczna,
    * I UIU - 11.2017 :(
    * II UIU - 01.2018 - :(
    * III UIU - 10.02.2018 :) beta 9dpo 10,8, 10dpo 25, 12dpo 86, 15dpo 359, 17dpo 950.
    3jgx3e3kn1i4v6fc.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Littlegirl wrote:
    Cześć Dziewczyny :)
    Czy możecie mi powiedzieć jaki powinien być prawidłowy przyrost bety? Na niektorych stronkach przeczytałam, że o 66%, a u mnie jest o 300%.

9dpo = 10,5
    10dpo =20,8
    12 dpo = 80,6.

Dziękuje za odpowiedź ;)

Idealnie. Gratulacje :)

Littlegirl lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • bąbel922 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira dzięki za odpowiedź, Moja gin już stwierdziła, że się odbudowało, wiec nie wiem dlaczego karze czekać... Też tak myślę, że kwestia ile czasu po zabiegu można się starać jest indywidualna dla każdej kobiety, a ona potraktowała sprawę szablonowo i 3 miesiące to 3 miesiące, nie ważne, że już jest wszystko ok.

3jgxxzdvbdybw5ra.png

‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ