beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
MalinkaNl wrote:Kochane... Moja beta z 8 maja - 2106.0
I beta z dziś - 42588.0
Czy dobrze przyrosła ?
Sprawdzałam na kalkulatorach i w jednym pokazało, że jest ok a w drugim, że poniżej normy ;x
Olej tą betę i kalkulatory - to głupota, każdy organizm i każda ciąża są inne. Najważniejsze info jest takie, że przy becie 42 tyś z pewnością będzie już widać zarodek z serduszkiem, więc zamiast ponawiać badania to leć na USG i sprawa się wyjaśni
MonaLiza wrote:Zośkaaa gratulacje z powodu dobrze rozwijajacej sie ciazy. Czy bierzesz jakies leki po tych poprzednich poronieniach ?
Dziewczyny iść jutro na bete , czy sie juz nie stresowac skoro poprzednie badanie wykazuje dobry przyrost? Ja chyba zwariuje w tej ciazy
NIE IŚĆ NA BETĘ I NIE STRESOWAĆ SIĘ. Im wyższa beta tym wolniej przyrasta, poza tym jeśli jest już zarodek z serduszkiem to beta może szaleć, a to spowoduje, że najesz się strachu! -
Leira wizytę mam dopiero na 24 maja. Byłam u gina 2dni temu i było widać tylko pęcherzyk z ciałkiem żółtym. Do tego lekarz powiedział, że pęcherzyk ciążowy nie jest wymiarowy. Tzn powinien być okrągły a jest taki jakiś podłużny ale kazał się nie stresować bo niby jest ok i zwiększyć duphaston.
-
MalinkaNl wrote:Leira wizytę mam dopiero na 24 maja. Byłam u gina 2dni temu i było widać tylko pęcherzyk z ciałkiem żółtym. Do tego lekarz powiedział, że pęcherzyk ciążowy nie jest wymiarowy. Tzn powinien być okrągły a jest taki jakiś podłużny ale kazał się nie stresować bo niby jest ok i zwiększyć duphaston.
Niewymiarowy pęcherzyk to nie wyrok, w zasadzie często się zdarza. Przypuszczam, że fakt, że gin zobaczył tylko pęcherzyk z ciałkiem żółtym może wynika z jakości sprzętu USG? Fakt jest faktem, że 24 maja już na pewno sytuacja się wyjaśni i pewnie zobaczysz spory zarodek z bijącym serduszkiem
Mammamia11 wrote:Witam:)
Jak myślicie beta 07.05- 47.5 a dzisiaj 17.05-4752, czy jest ok? Dzisiaj już 5t6d, poronilam dwa razy, ostatnim razem w tym samym dniu miałam ledwie 1000.
Beta super, możesz się już szykować na USG przy takiej wartości -
natki89 bardzo dobrze, ze piszesz tutaj taki wpis, wielu osobom da na pewno nadzieje. Uściski dla córki:)
Ja oczywiście nie wyrobiłam i poleciałam dziś na tą betę. Przystost 86% do poorzedniego wyniku. A pierwszy przyrost był 130 %, wiec troche mnie martwi, ze teraz jest mniejszy.
14.05. 1023
16.05. 2400 ( 130 % przyrostu )
18.05. 4477 ( 86 % przyrostu ) -
MonaLiza wrote:natki89 bardzo dobrze, ze piszesz tutaj taki wpis, wielu osobom da na pewno nadzieje. Uściski dla córki:)
Ja oczywiście nie wyrobiłam i poleciałam dziś na tą betę. Przystost 86% do poorzedniego wyniku. A pierwszy przyrost był 130 %, wiec troche mnie martwi, ze teraz jest mniejszy.
14.05. 1023
16.05. 2400 ( 130 % przyrostu )
18.05. 4477 ( 86 % przyrostu )
Im wyższa beta tym wolniej przyrasta. Skończ już z tymi badaniami bo wpadniesz w nerwicę i nic Ci już nie pomoże. -
MonaLiza wrote:Łatwo powiedzieć
Ale to już moja ostatnia beta. W czwartek wizyta i zobaczymy.
Ja wiem, że łatwo się gada, a zestresowanej matce, która uważa, że przyrost jest "niewłaściwy" nie wytłumaczysz - dlatego odradzam betę całkowicie i zalecam poczekać do USG. Nawet jakbyś miała przyrost 150% to byś się martwiła czemy nie 200% i tak to niestety działa.. -
Kasia_Tre wrote:Dzisiaj bylam u lekarza i on mysli pozytywnie. Mowil ze na takim etapie ciazy beta moze spowolnic a potem odbic i ze za maly odstep czasu pomiedzy nimi. Mam skierowanie nie kolejna pod koniec tygodnia. Troche mnie uspokoil, bo juz przezywalam koszmar caly weekend. Musze sie uspokoic i czekac.
Hej. Niestety po tygodniu czasu moja beta przyrosla tylko 30%. Jest na niskim poziomie, ale i tak wzrasta. Pewnie to poronienie zatrzymane;( Juz sie pogodzilam ze nic z tego nie bedzie. Ale jak sie pozbyc zarodka/byc moze puste jajo? Dopiero w srode mam usg zeby wszystko zdiagnozowac. Dziewczyny strasznie zazdroszcze Wam ze jestescie w Polsce i macie dostep do tak dobrej opieki. Ja niestety mieszkam w Kanadzie i trzeba czekac sporo na wszystko ;(Starania o pierwsza dzidzie
5 cs po przerwie (8 ogolem, w tym jedna ciaza stracona) - udalo sie 🥰
7.12.2020 ⏸️
16dpo beta 1105
18dpo beta 2926, przyrost 164.8%
20dpo beta 6393, przyrost 118.5%
30.12.2020 👣💓
01.02.2021 💓 5.44cm🥰
👼🏼 06.06.2018 -10tc (8tc)
👩🏼34 lata
🧔🏼37 lat
🏠🇨🇦
-
Kasia_Tre wrote:Hej. Niestety po tygodniu czasu moja beta przyrosla tylko 30%. Jest na niskim poziomie, ale i tak wzrasta. Pewnie to poronienie zatrzymane;( Juz sie pogodzilam ze nic z tego nie bedzie. Ale jak sie pozbyc zarodka/byc moze puste jajo? Dopiero w srode mam usg zeby wszystko zdiagnozowac. Dziewczyny strasznie zazdroszcze Wam ze jestescie w Polsce i macie dostep do tak dobrej opieki. Ja niestety mieszkam w Kanadzie i trzeba czekac sporo na wszystko ;(
A najgorsze jest to, ze usg tutaj robi zwykly technik i nie moze nic mowic podczas badania, zadnej diagnozy, bo nie jest lekarzem. Material odbiera radiolog, analizuje i diagnoze wysyla do mojego lekarza rodzinnego. Ktory pewnie po tym do mnie zadzwoni i skieruje do ginekologa. Czyli kolejne dni/tygodnie czekaniaStarania o pierwsza dzidzie
7.12.2020 ⏸️
16dpo beta 1105
30.12.2020 👣💓
01.02.2021 💓 5.44cm🥰
👩🏼34 lata
🧔🏼37 lat
🏠🇨🇦
-
Kasia_Tre wrote:A najgorsze jest to, ze usg tutaj robi zwykly technik i nie moze nic mowic podczas badania, zadnej diagnozy, bo nie jest lekarzem. Material odbiera radiolog, analizuje i diagnoze wysyla do mojego lekarza rodzinnego. Ktory pewnie po tym do mnie zadzwoni i skieruje do ginekologa. Czyli kolejne dni/tygodnie czekania
Nic jeszcze nie jest przesądzone - na jakim poziomie masz betę HCG? Od pewnego momentu wzrost zwalnia, a od momentu pojawienia się zarodka z serduszkiem może głupieć, więc nie wyrokowałabym jeszcze.
Jeśli jednak to poronienie zatrzymane to pewnie będziesz musiała poczekać na zabieg - rzadko kiedy poronienie zatrzymanie w końcu samo rusza i się usuwa
Natomiast póki co, nie nastawiałabym się jeszcze negatywnie, chociaż naturalnie rozumiem stres bo sama jestem po pustym jaju (choć beta przyrastała prawidłowo). -
Leira wrote:Nic jeszcze nie jest przesądzone - na jakim poziomie masz betę HCG? Od pewnego momentu wzrost zwalnia, a od momentu pojawienia się zarodka z serduszkiem może głupieć, więc nie wyrokowałabym jeszcze.
Jeśli jednak to poronienie zatrzymane to pewnie będziesz musiała poczekać na zabieg - rzadko kiedy poronienie zatrzymanie w końcu samo rusza i się usuwa
Natomiast póki co, nie nastawiałabym się jeszcze negatywnie, chociaż naturalnie rozumiem stres bo sama jestem po pustym jaju (choć beta przyrastała prawidłowo).
W 6t0d mialam 4163
W 6t2d spadlo do 4143
A w 7t0d podskoczylo do 5528.
Bardzo sie podlamalam i zrezygnowalam. Wiem ze nic juz z tego nie bedzie. Nawet nie wiem czy mam miec jakas nadziejePierwsze usg dopiero w srode.
Tutaj na poczatek daja misoprostol do domu, a lyzeczkowanie to ostatecznosc jak wszystko sie samo nie wyczysci.Starania o pierwsza dzidzie
7.12.2020 ⏸️
16dpo beta 1105
30.12.2020 👣💓
01.02.2021 💓 5.44cm🥰
👩🏼34 lata
🧔🏼37 lat
🏠🇨🇦
-
A wlasciwie to nawet nie wiem jakie w koncu badanie mi robili. Na skierowaniu bylo "serum beta hCG", jak wynik byl w oczekiwaniu to bylo "hCG total", a jak jest wynik to tylko "hCG"Starania o pierwsza dzidzie
7.12.2020 ⏸️
16dpo beta 1105
30.12.2020 👣💓
01.02.2021 💓 5.44cm🥰
👩🏼34 lata
🧔🏼37 lat
🏠🇨🇦
-
Kasia_Tre wrote:A wlasciwie to nawet nie wiem jakie w koncu badanie mi robili. Na skierowaniu bylo "serum beta hCG", jak wynik byl w oczekiwaniu to bylo "hCG total", a jak jest wynik to tylko "hCG"
Dziwne z tym opisem badań..
Już sobie przypomniałam - to faktycznie Ty miałaś problem z tym spadkiem bety. Było to dość dziwne. Zwykle spadająca beta nie wróży dobrze, ale ten wzrost mógłby sugerować, że miałaś np. dwa pęcherzyki i jeden obumarł - stąd chwilowy spadek i dalszy wzrost bety. Trzeba poczekać do USG - na pewno pęcherzyk będzie już widać, gdziekolwiek by nie był. A myśleć trzeba pozytywnie, bo czasem dziwne rzeczy się dzieją. -
Hej Dziewczyny
)
Jestem tu nowa. Pierwszą ciążę poroniłam, teraz udało się zajść ale bardzo się stresuje. Poniżej moje wyniki. Dajcie znać czy są ok:
13.05 bhcg 16,7 24dc (9 dpo)
15.05 bhcg 42,4 26dc (11 dpo)
19.05 bhcg 217,27 30dc (15 dpo)
21.05 bhcg 415,87 32dc (17 dpo)3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
lilly. wrote:Hej Dziewczyny
)
Jestem tu nowa. Pierwszą ciążę poroniłam, teraz udało się zajść ale bardzo się stresuje. Poniżej moje wyniki. Dajcie znać czy są ok:
13.05 bhcg 16,7 24dc (9 dpo)
15.05 bhcg 42,4 26dc (11 dpo)
19.05 bhcg 217,27 30dc (15 dpo)
21.05 bhcg 415,87 32dc (17 dpo)
Przyrosty super - za dwa tygodnie możesz zrobić USG i będzie już pewnie wszystko widaćGRATULACJE!
lilly. lubi tę wiadomość
-
Leira, dziękuję
))
Pierwszą wizytę mam w przyszłym tygodniu już żeby być spokojną.
Pęcherzyk już powinien być widoczny prawda?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
lilly. wrote:Leira, dziękuję
))
Pierwszą wizytę mam w przyszłym tygodniu już żeby być spokojną.
Pęcherzyk już powinien być widoczny prawda?
Na tą chwilę nie musi być widoczny pęcherzyk. Przyjmuje się, że na 100% powinien być widoczny przy becie 5000 (a nie jak wszyscy powtarzają, że przy 1000).
Przy Twoich przyrostach to myślę, że sam pęcherzyk powinien się uwidocznić ok. 29 maja lub później.
Jednak może być i tak, że ciąża rozwinie się szybciej i za tydzień będzie już zarodek w pęcherzyku - czego Ci życzę
Na serduszko jednak bym nie liczyła - zwykle uwidacznia się przy becie ok 17000 i więcej, więc myślę, że za ok 2 tygodnie będzie uwidocznione