beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
LenaAnna wrote:Mój lekarz chyba jakiś niecierpliwy bo twierdzi że przy becie 500 (pięćset!) już powinno być coś widać. Lekko mnie zestresował, ale tak sobie myślę, że go chyba Bóg opuścił z takim stwierdzeniem.
Albo jebnięty, albo gdzieś mu dzwoni, ze piątka z przodu i kilka zer, ale raczej chodzi o 5000
Oczywiście, że teraz nic nie będzie widać - idź spokojnie na USG w przyszły czwartek/piątek - wtedy beta powinna być mniej więcej w granicach pozwalających stwierdzić jak wygląda ciąża
Nic się nie stresuj - tym razem się uda -
A ja zbadałam bete, taka pewna że będzie super, że jutro USG... a tu beta spadła.
W piątek było 500, dziś już 138... progesteron wysoki nadal.
Kolejna strataprawie rok po poprzedniej.
Nie wiem, jak się podnieść dziewczyny.
Nie wiemI IUI 12.2018
Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
Aniołek 6tc(*) maj 2018
MTHFR homozygota
Hiperhomocysteinemia
Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
Nawracające polipy macicy
Mąż super
"Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat" -
LenaAnna wrote:A ja zbadałam bete, taka pewna że będzie super, że jutro USG... a tu beta spadła.
W piątek było 500, dziś już 138... progesteron wysoki nadal.
Kolejna strataprawie rok po poprzedniej.
Nie wiem, jak się podnieść dziewczyny.
Nie wiem
Hmm.. albo poronienie, albo miałaś bliźniaczą ciążę i jeden pęcherzyk obumarł, a drugi przeżył - to często też bywa przyczyną spadku bety, a Ty już raz miałaś bliźniaczą ciążę, więc kto wie? Jeśli nic się nie dzieje - nie ma krwawienie, bóli, etc, to możesz powtórzyć betę - jak odbije w górę to jest jeszcze nadzieja, jak nie to nie..
Niemniej jednak jeśli potrzebujesz wsparcia to wejdź na grupę "Poronienie i co dalej?" w dziale "Problemy i komplikacje", tam uzyskasz wsparcie. Jeśli jest bardzo źle to dobrze byłoby skorzystać z pomocy psychologa (sama korzystałam po poronieniu, bardzo mi pomógł). -
Cześć Wam
Badałam dziś betę - 22 dzień po transferze = 28645,00
Wcześniejsza była 14 dnia po transferze wtedy 1858,00
Myślicie że przyrost ok? Wiem, że już może zwolnić na tej wysokości, kalkulatory mi różnie liczą, jedne, że w normie, inne że poniżej.
W piątek, czyli za 3 dni mam wizytę ciążową pierwszą z USG.
Jest szansa, żeby już było serduszko? -
nick nieaktualnyNiby szansa jest, ale czasami wchodzą w grę takie czynniki jak opóźniona implantacja/owulacja i zarodka z serduszkiem czasami nie widać. Nie panikuj tylko i się na nic nie nastawiaj bo 6 tc to wczesna ciąża i każdy dzień ma znaczenie co do tego co zobaczy lekarz na usg
Warto też wiedzieć że dużo zależy od aparatu usg, jeden wykryje maleńki zarodeczek a drugi nie
U mnie W 6 tc był tylko pęcherzyk i ciałko żółteWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2018, 15:30
Jenny Wren lubi tę wiadomość
-
Jenny Wren wrote:Cześć Wam
Badałam dziś betę - 22 dzień po transferze = 28645,00
Wcześniejsza była 14 dnia po transferze wtedy 1858,00
Myślicie że przyrost ok? Wiem, że już może zwolnić na tej wysokości, kalkulatory mi różnie liczą, jedne, że w normie, inne że poniżej.
W piątek, czyli za 3 dni mam wizytę ciążową pierwszą z USG.
Jest szansa, żeby już było serduszko?
Przyrost SUPER!
Zwykle ok bety 17 tyś widać serduszko, u Ciebie jest prawie 30 tyś więc spokojnie
Daj znać po USGJenny Wren lubi tę wiadomość
-
Hej, jestem tu nowa. Mam pytanko, więc ostatnią @ miałam 2.05 - Następną miałam dostać 30.05. Test sikany zrobiłam 27.05 (26dc) i wyszedł pozytywny (przed spodziewaną @), powtórzyłam na drugi dzień i również był pozytywny, więc poleciałam na betę,(28.05) (27dc)beta wynosiła 55.35 a po 48h - (30.05) (29dc) 171.90 . Do ginekologa jestem zapisana dopiero na 27 czerwca .. próbować dostać się wcześniej czy poczekać ? . Jutro polecę na betę jeszcze raz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 18:38
-
Karola94c wrote:Hej, jestem tu nowa. Mam pytanko, więc ostatnią @ miałam 2.05 - Następną miałam dostać 30.05. Test sikany zrobiłam 27.05 (26dc) i wyszedł pozytywny (przed spodziewaną @), powtórzyłam na drugi dzień i również był pozytywny, więc poleciałam na betę,(28.05) (27dc)beta wynosiła 55.35 a po 48h - (30.05) (29dc) 171.90 . Do ginekologa jestem zapisana dopiero na 27 czerwca .. próbować dostać się wcześniej czy poczekać ? . Jutro polecę na betę jeszcze raz.
Beta jest super! Nie ma żadnej potrzeby jej powtarzać!
GRATULUJĘ CIĄŻY !!!
27.06 to świetny termin na wizytę - na pewno wszystko będzie już widać i nie będziesz musiała się stresować
Do tego czasu odstaw używki, bierz kwas foliowy 0,4 mg dziennie i ciesz się ciążą
Pierwsze tygodnie mogą pojawić się objawy typu okresowe: ból a la menstruacyjny, kłucie w jajnikach, etc - to normalne.
Karola94c lubi tę wiadomość
-
Leira dziękuję za odpowiedź. Stresuje się strasznie, dlatego pójdę jutro na tą bete, a potem może co tydzień zrobię, zanim pójdę do lekarza ? Czy to jest sens ? Biorę femibion 1(te witaminki) i luteine pod język 50mg rano i wieczorem, lekarz przez telefon kazał brać i się nie stresować ale mi ciężko tak nie myśleć...
-
Karola94c wrote:Leira dziękuję za odpowiedź. Stresuje się strasznie, dlatego pójdę jutro na tą bete, a potem może co tydzień zrobię, zanim pójdę do lekarza ? Czy to jest sens ? Biorę femibion 1(te witaminki) i luteine pod język 50mg rano i wieczorem, lekarz przez telefon kazał brać i się nie stresować ale mi ciężko tak nie myśleć...
Zrobisz jak uważasz, ale robienie bety w niczym Ci nie pomoże bo nawet jak będzie przyrost to i tak znajdziesz sobie kalkulator w necie, który da Ci wynik, że przyrost niski i będziesz panikować na forum. Dziewięć miesięcy tu siedzę i czytam posty zestresowanych kobiet i każdy wygląda tak samo: "czy to dobry przyrost?", "kalkulator bety dał mi odpowiedź, że beta za niska", etc.
Każdemu powtarzam to samo: betę można co najwyżej zrobić raz, żeby potwierdzić ciążę, a potem trzeba czekać na USG. Żaden przyrost bety NIE GWARANTUJE zdrowej ciąży, tak samo jak żaden przyrost (nawet niski) NIE WYKLUCZA zdrowej ciąży. Za to jest pewność, że latanie na betę co chwilę gwarantuje 100% stresu.
Bierzesz witaminy i luteinę (w sumie nie wiem po co?), ale na tą chwilę i tak więcej nie zrobisz, żeby ciąży pomóc, a jedynie możesz ciąży zaszkodzić stresem.
Nawet jakbyś latała na betę codziennie to i tak nie pomożesz tym ciąży jeśli coś jest nie tak.
Dopóki nic się nie dzieje: nie ma ostrych bóli nie do zniesienia, nie ma krwawień i plamień to ciesz się ciążą i czekaj na wizytę. Jeśli jednak pojawi się jakiś z powyższych objawów to wtedy jedź na IP. I to wszystko co możesz zrobić na tym etapie. -
Poprzednia ciążę poroniłam w 5 tyg. Lekarz powiedział, że biochemiczna, dlatego teraz biorę luteine.. to jedyne co mogę zrobić, luteina napewno nie zaszkodzi, jedynie może pomóc. A co do hcg to nie sprawdzałam na kalkulatorach, tylko sama dla siebie sprawdziłam czy rośnie
. No cóż w takim razie czas cieszyć się ciążą i starać się nie przeżywać...
-
Pewnie, ze nie przezywac! Ciaza ma byc radoscia a nie stresem! Poronilas raz - ciaza biochemiczna - zdarza sie, ale przeciez masz juz dziecko
wszystko z Toba OK
Tez jestem po poronieniu, tyle ze w pozniejszej ciazy, mialam tez dwa zabiegi. Niemniej jednak trzeba to zostawic za soba I zyc dalej!
O luteine zapytalam bo widzialam, ze masz za soba wylacznie ciaze biochemiczna, na ktora luteina i tak by nic nie poradzila, wiec zdziwiona jestem, ze na tej podstawie zostala Ci zalecona. Tak jak mowisz, raczej nie zaszkodzi, ale akurat ja jestem zwolennikiem niebrania chemii kiedy nie ma absolutnej potrzeby, a wydaje mi sie, ze dzisiaj lekarze naduzywaja lekow niepotrzebnie, ale to tylko taka moja opiniaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 09:50
-
Dziewczyny czy mam prawidłowy przyrost bety?
29.05.2018 - 129.4
Po 72h
1.06.2018- 677,4
1 tydzien ciazy . mIU/ml 5 - 50
1 - 2 tydzien ciazy . mIU/ml 50 - 500
2 - 3 tydzien ciazy . mIU/ml 100 - 5000
3 - 4 tydzien ciazy . mIU/ml 500 - 10000
4 - 5 tydzien ciazy . mIU/ml 1000 - 50000
5 - 6 tydzien ciazy . mIU/ml 10000 - 100000
6 - 8 tydzien ciazy . mIU/ml 15000 - 200000
2 - 3 miesiac ciazy . mIU/ml 10000 - 10000 -
magdaaa88 wrote:Dziewczyny czy mam prawidłowy przyrost bety?
29.05.2018 - 129.4
Po 72h
1.06.2018- 677,4
Przyrost super, ale na USG zapisz się dopiero jak beta będzie ok. 5000 mlU/ml, czyli powinno to nastąpić ok. 7 czerwca, więc po tym terminie umów wizytę - wcześniej nie ma sensu.magdaaa88 lubi tę wiadomość