beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć wszystkim, mąż z tej strony. Proszę o poradę osoby bardziej zagłębione w temacie.
Jesteśmy po 3 poronieniach 4mc/2mc/2mc i obecnie Żona jest w 6 tygodniu. Leczy się na lekkie Hashimoto i tocznia. Przyjmuje kajodek 200mg, progesteron besins 2x200mg, letrox dawka modulowana od 50-150, clexane i inne wit, HDA itd. Genetyka ok, u mnie nasienie już ok a było kiepsko.
I teraz obecna sytuacja:
HCG 2.03 - 1296
HCG 8.03 - 7720
Progsteron 2.03 - 23,8
Progesteron 8.03 - 20,07
TSH wzrosło z 1.6 do 2.1
Objawy ciąży: zgaga, obręcze wokół brodawek (wiem, ze to ważne bo jest to związane z wyrzutem hormonów w org), dzisiaj doszło delikatne plamienie.
Pytanie: spadek HCG i Progesteronu a wzrost TSH wiem, że jest powiązany, delikatnie mnie to martwi, USG dopiero w piątek. Macie jakieś pomysły? -
nick nieaktualnyTaka_tam_ja wrote:Hej dziewczyny,
Jestem w 32dc. Dzisiejsza beta 2095mlU/ml, progesteron 14,10ng/ml.
Czy progesteron nie jest za niski w stosunku do bety?
Wg. mnie powinnam być gdzieś w 4 tygodniu.
Trochę się martwię bo to moja 1 ciąża.
Progesteron nisko.
Mi lekarz mówił, ze na poziomie 20 to jest minimum, ale.. On się bardzo waha w ciągu doby. Sprawdź przy kolejnej becie w piątek. Powodzenia
-
nick nieaktualnyMichauu wrote:Cześć wszystkim, mąż z tej strony. Proszę o poradę osoby bardziej zagłębione w temacie.
Jesteśmy po 3 poronieniach 4mc/2mc/2mc i obecnie Żona jest w 6 tygodniu. Leczy się na lekkie Hashimoto i tocznia. Przyjmuje kajodek 200mg, progesteron besins 2x200mg, letrox dawka modulowana od 50-150, clexane i inne wit, HDA itd. Genetyka ok, u mnie nasienie już ok a było kiepsko.
I teraz obecna sytuacja:
HCG 2.03 - 1296
HCG 8.03 - 7720
Progsteron 2.03 - 23,8
Progesteron 8.03 - 20,07
TSH wzrosło z 1.6 do 2.1
Objawy ciąży: zgaga, obręcze wokół brodawek (wiem, ze to ważne bo jest to związane z wyrzutem hormonów w org), dzisiaj doszło delikatne plamienie.
Pytanie: spadek HCG i Progesteronu a wzrost TSH wiem, że jest powiązany, delikatnie mnie to martwi, USG dopiero w piątek. Macie jakieś pomysły?
W chorobach tarczycy nie mam żadnego doświadczenia.
Na pewno tsh w ciąży zmienia się.
Progesteron każdy lekarz powie inaczej pewnie. Moj mówił że 20 na pocz ciąży to poziom minimalny. Dlatego zażywałam go w dawce 1000 mg, a konkretnie Gynprodyl.
Warto powtórzyć betę i prog jeszcze raz po 48h. Może być tak że faktycznie już zwalnia bo taki czas przychodzi i będzie wszystko ok, a plamienia wynikiem niskiego poziomu prog. Ale niestety może też się dziać coś niedobrego i stąd lekkie plamienia i słabszy wzrost Bety.
Usg najważniejsze.
Powodzenia -
Hej. Nawiązując do powyższych postów,
Ostatnie badania Żony:
11.03 HCG - 15065 - niski wzrost trochę
11.03 Prog - 2,24- po zwiększeniu dawki leków urosło, obecnie 3x200
USG - zarodek 3.4 mm, serce bije 113 u/min
Teraz pozostaje nam tylko czekać, za dwa tygodnie mamy iść na HCG i USG.
W razie pytań o dawki leki itd to pytajcie, Żona bierze max co można w ciąży. -
Hej,
wartość bety z wczoraj - 7169 mlU/ml, czyli według widełek koniec 5 tygodnia, początek 6.
Lekarz natomiast na USG stwierdził, że jest pęcherzyk ciążowy 10 mm i odpowiada on 4 tyg ciąży.
Czy w takim wypadku beta nie jest za wysoka jak na 4 tydzień ciąży? Ciąża mnoga jest wykluczona, obawiam się jakiś chorób….
Dajcie znać, czy ktoś się spotkał z takim problemem bo nie ukrywam, że jestem spanikowana. -
Dziewczyny, powiedzcie mi, bo zrobiłam sobie przy obu betach z ciekawości prolaktynę czy to normalne że tak skacze??
W poniedziałek 73,26 ng/ml, a dziś 38,43 ng/ml.
12dpo beta 79,69
14dpo beta 263,30
Progesteron w poniedziałek (12dpo) był 25,80ng/ml, dziś(14dpo)25,88 ng/ml
wydaje się w normie,nie powinien być wyższy?🤍 01.2022 - cb
(2.04.22) 10dpo ⏸️
(4.04.22) 12dpo - beta 79,69
(6.04.22) 14dpo - beta 263,30
(8.04.22) 16dpo - beta 778,10
(20.04.22)-6+1, dzidzia 5mm
(2.05.22) - prenatalne -
WERCZI wrote:Witam czy mój przyrost jest okey ?
06.04- 154
12.04- 14673cs po poronieniu 💚🤞
11dpo ⏸️
12dpo beta: 41,3 mlU/ml ✅️ progesteron: 29,5 ng/ml ✅️ tsh: 3,44 ❌️
14dpo beta: 143,2 mlU/ml
16dpo beta: 351,6 mlU/ml
18dpo beta: 760,7 mlU/ml
5t5d dzidzia 0,27cm
6t2d usg mamy ❤️
12t3d prenatalne (07.06) -
Tak może tak skakać w ciągu miesiąca to normalne, że sie zmienia, niestety prolaktyna nie jest stabilna.
-
Dziewczyny,czy ktoraś z was badała bete później jeszcze? Ja doszłam do 42tys i dwudniowe wzrosty od początku do 42tys po 150%. Nic nie zwolniło i w 6 tygodniu przekroczylam widełki z laboratorium. USG niby jest ok ale nie wiem skąd taka beta (serduszko jest jedno).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2022, 17:42
-
nick nieaktualnyNiepokojąco niski wzrost bhcg
12 dpo 40,7
14 dpo 78,6
17 dpo 144,0
Czy jest sens wykonywać na tym etapie USG w celu oceny czy to ciąża pozamaciczna czy odstawiać duphaston czy czekać i sprawdzać dalej betę?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie... Czy beta potrafi się obudzić i rosnąć właściwie przy słabych początkowych wzrostach? -
nick nieaktualnyTaka_tam_ja wrote:Hej dziewczyny,
Jestem w 32dc. Dzisiejsza beta 2095mlU/ml, progesteron 14,10ng/ml.
Czy progesteron nie jest za niski w stosunku do bety?
Wg. mnie powinnam być gdzieś w 4 tygodniu.
Trochę się martwię bo to moja 1 ciąża.
Sorki polubiłam przez przypadek 🙂 -
Hej,
Zwracam się z pytaniem... co prawda jestem juz mama 2 chlopców ale najmlodszy ma 8 lat wiec tematy około ciążowe sa juz u mnie dawno nieaktualizowane.
Od paru dni miałam kłucie po jednej stronie w podbrzuszu i strasznie bolące piersi bo bokach i takie jakby igiełki w okolicy brodawek. Dzis jestem w 26 dniu cyklu, cykle mam zawsze co do dnia ksiazkowe 28 dni.
Na pierwsza bete zaniepokojona powyzszymi objawami poszłam 27.04 to byl 24 dc wyszło <1,2 (przy normach kobiety niecięzarne <5,0 mlU/ml progesteron tego dnia 15,10 .
Objawy nieustawały wiec dzisiaj powtorzyłam wyniki beta 10,99 mlU/l a progesteron 16,80 jesli chodzi o test sikany to w zasadzie negatyw...
pewnie nalezałoby powtórzyc bete w poniedziałek ?
Podpowiecie cos?
z Gory dziekuje! -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny
Moje cykle nieregularne ogólnie, byłam na tabletkach antykoncepcyjnych i stwierdziłam że zrobię przerwę. Akurat po odstawieniu zaskoczyło, z tym że krwawiłam/plamiłam całe ostatnie opakowanie tabletek. Nie zanotowałam kiedy wzięłam ostatnią. 25 kwietnia test negatywny. 27 kwietnia słaba kreska, beta 5,9. Po 48h (29 kwietnia) beta 28,19. Dzisiaj beta 58,46. I tak się zastanawiam czy to nie za małe przyrosty? Może któraś ma doświadczenie? 2 lata temu miałam ciążę pozamaciczną, beta wtedy kiepsko rosła ale były to wyższe wartości. Z góry dzięki za odpowiedź
-
nick nieaktualny
-
Bea!a wrote:Póki co wzrosty masz w normie, sama miałam ostatni wzrost w wysokości 24% przy ogólnej niskiej wartości bhcg, w 5 tyg. zrobiłam USG, jest pęcherzyk pusty w macicy, chyba tylko USG cokolwiek powie, wg lekarza grunt, że beta rośnie 🤞
Dziękuję za odpowiedź 🙂 mój lekarz twierdzi że przyrost jest jak najbardziej w porządku na sam początek ciąży. Jeszcze jutro mam oznaczyć. Mam nadzieję że będzie dobrze 🙂 -
Bea!a wrote:Póki co wzrosty masz w normie, sama miałam ostatni wzrost w wysokości 24% przy ogólnej niskiej wartości bhcg, w 5 tyg. zrobiłam USG, jest pęcherzyk pusty w macicy, chyba tylko USG cokolwiek powie, wg lekarza grunt, że beta rośnie 🤞
U mnie niestety przyrost nieprawidłowy z 58,46 na 80,54 po 48h. A minimum powinno być 96 także dupa 😭 tylko pytanie co dalej...bo owu była z jajnika gdzie nie mam jajowodu więc boję się kolejnej pozamacicznej. A jak u Ciebie to wygląda?