X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • zuza1212 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak ja nie mowie, ze w ogole ona nie ma sensu, ale robienie i sprawdzanie co ktorys dzien nie ma sensu, tylko czlowiek sie nie potrzebnie stresuje.
    Mysle ze ma ogromne znaczenie tylko po poronieniu.
    Na pewno nie swiadczy o tym ze z ciaza jest wszystko ok, jak widac na moim przykladzie W anglii hcg robia tylko w szpitalu i musi byc do tego powazny powod zeby wykonali. Co to ma zaznaczenie, ze ktos osiagnal zaplodnienie po dlugich latach prob(tak jest w moim przypadku), jak i tak po uplywie tycb lat bedzie trzeba i tak udac sie do kliniki i tak kaza robic wszystkie badania od poczatku takie same zlecili by mi osobie ktorej niby udaje sie zajsc i tej co nigdy na tescie nie zobaczyla 2kresek. Zreszta to wszystko jest pogmatwane :P. Tak czy inaczej jak mi sie uda zajsc w kolejna ciaze nie mam zamiaru robic bety, nie chce sie nie potrzebnie stresowac, zreszta cieszyc sie tez nie ma z czego

Helka lubi tę wiadomość

09.2010- 1 poronienie/ciaza naturalna
    06.2015- 2 poronienie/ciaza naturalna
    11.2015 / 12.2015- 2proby iui- nie udane
    01.2016- 3 poronienie/ciaza naturalna

• annak Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym lataniem co chwilę i sprawdzaniem, to się w 100% z Tobą zgadzam.
    Sama już dziś miałam zakusy, żeby znowu badać przy okazji innych badań krwi. Ale powstrzymałam się, bo stwierdziłam - i co? Dowiem się, że jest wynik jakiś tam, to będę musiała polecieć za kilka dni i ponownie sprawdzić. Błędne koło ;-)

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• paola87 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza punkt widzenia zależy od punktu siedzenia że tak powiem :) U Ciebie serduszko kiepsko biło, potem poroniłaś, więc teraz pewnie pierwsze co Cię uspokoi to dopiero prawidłowe bicie serduszka. Ja poroniłam bo ciąża od początku źle się rozwijała, beta przyrastała bardzo marnie, więc pierwszą rzeczą, która uspokoiła mnie trochę tym razem był wzorowy przyrost bety, którą badałam chyba 5 razy. Nie dziw się zatem, że jedną kobietę uspokaja to, drugą co innego i nie pisz że to nie ma sensu. A gwarantem że wszystko będzie dobrze nie jest nic.

muminka83, Renka88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza1212 wrote:
    nie chcialam nikogo dobijac, ale sama myslalam tak jak wy, ze jezeli beta rosnie przepisowo to jest ok. Przekonalam sie ze cos jest nie tak jak uslyszlam bicie serca, lekarka powiedziala mi ze serduszko ladnie, mocno bije. Ucieszlam sie ze wszystko jest ok. Jak to ja oczywiscie wlazlam na neta :P i wpisalam ilosc uderzen serca w okreslonym tygodniu, okazalo sie ze u mnie bylo ledno ledwo w normie i od tego momentu wiedzialam, ze cos jest nie tak. Tydzien pozniej poszlam ponownie na usg i niestety serduszko przestalo bic. Mysle ze najelpszym wyznacznikiem czy z ciaza jest ok jest wlasnie ilosc uderzen serduszka.
    Mieszkam w uk i teraz rozumiem dlaczego tutaj w ogole nie robia badania hcg, bo tak naprawde po co?.
    Robili mi tylko hcg jak poronilam zeby sprawdzic czy hormon spada.
    mojej koleżance beta jajowod uratowała. Miała ciąże pozamaciczną i tylko dlatego to odkryła bo poszła na bete i źle przyrastała. Lekarz powiedział że 3 dni później by pękł jajowód... więc takie robienie bety nie jest bezsensowne. Można i poronić w 16 tygodniu pomimo dobrego przyrostu bety, wystarczy złapać jakąś bakterie... moim zdaniem przynajmniej 2 bety powinno się zrobić żeby sprawdzić zanim się pójdzie do lekarza czy prawidłowo przyrasta czy nie jest ciążą pozamaciczną.

muminka83 lubi tę wiadomość

• paola87 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, to jest druga sprawa, że słaby przyrost może świadczyć o pozamacicznej. Ja na usg poszłam bardzo wcześnie, mimo że wszyscy tu piszą że wcześnie to bez sensu, nerwy bo nie będzie jeszcze zarodka widać, itp. A ja podeszłam do tego inaczej. Najpierw robiłam betę żeby się uspokoić, a potem usg żeby upewnić się że ciąża jest prawidłowo umiejscowiona. I uważam że takie wczesne usg powinno być normą, bo owszem większość kobiet będzie miało prawidłowy przebieg, ale są kobiety, które tracą zdrowie, niekiedy życie, bo pierwsze usg na nfz to dopiero po 11 tygodniu, no żenada. Jeśli jakaś kobieta ma pozamaciczną, a nie zrobi sobie profilaktycznie bety, nie pójdzie prywatnie na usg, tylko będzie żyła jak nfz przykazał, to niestety, ale zanim ktoś to stwierdzi, to wyląduje w szpitalu. A wtedy to już niestety niesie za sobą duże zdrowotne konsekwencje. Dlatego nie można pisać że coś jest bez sensu, bo jak idę i coś robię, i to dotyczy wszystkich aspektów życia, to dlatego że przede wszystkim dla mnie to ma sens, a mi to wystarcza :)

muminka83, Liskova lubią tę wiadomość

• Liskova Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malala wrote:
    zatem jeżeli pierwsza beta była we środę to najlepiej abym poszła w sobotę na badanie.. powinna się podwoić?
    W piątek powinnaś iść.

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obawiam się że chyba za szybko mi przyrasta beta. Choć na kalkulatorze niby jest w normie i przyrost jest o 141 % . Tak więc 27-07-2015 godz. 8:42 beta hcg wynosiła 839,70
    natomiast 30-07-2015 o godz 13:00 czyli prawie po 77 h mam 3391
    Czyli średni dwudniowy przyrost to około 917

hmm teraz to dopiero mam klina . Dobrze że jutro jest wizyta u gina. Przy tej becie już powinno coś być widać?
    Dziewczyny co o tym myślicie.
    Z pierwszym synem ominęła mnie beta i chyba to jednak było szczęście. Od ostatniego poronienia tracę głowę

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Liskova Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo jak Paola, byłam na USG w 4tc i dowiedziałam sie, że prawidłowo umiejscowiona, jest pęcherzyk, kosmówka w porzadku, brak krwiaków itp.
    Wcześniej zrobiłam test - w czwartek wieczorem, w piątek rano, a w sobotę betę, potem kolejną we wtorek.

Muminka, dlaczego za szybko rośnie? Normalnie, w normie jest wszystko.

• dd Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2015, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminka, moim zdaniem przyrost ok :) jak beta jest większa od 1000 to już powinien być pęcherzyk

69vc2j6.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminka bardzo ładnie Ci rośnie ta beta, na początku zazwyczaj przyrosty są większe, ja też takie miałam :)

• Emcia1987 Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej co myślicie o spadku bety z 28 tys na 18tys czy to oznacza koniec ciąży?

• dd Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno pod koniec pierwszego trymestru beta może spadać (obniżają się też normy)

69vc2j6.png
  • Emcia1987 Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem na początku 9 tygodnia wedlug usg wczesniejsza ciąza. Przyjmuję ze to koniec i czeka mnie zabieg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem po co biegać- robić badanie beta hcg często... Matki, babki nie robiły , chodziły na usg raz w miesiącu i dzieciaczki zdrowe :) to badanie nie jest podstawą do określania zdrowia ciąży.

Mada0205 lubi tę wiadomość

• Emcia1987 Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie nie bylo pod koniec 7 tygodnia widać serduszka. Myslicie ze nawet przy spadku bhcg można liczyć ze z ciążą będzie ok? w poniedziałek mam się zgłosić na izbę przyjec maja powtórzyć bhcg i usg

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie sie wydaje ze jak beta za bardzo spada w 9 tyg to zle...
    :-(

• Sylwia33 Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem teraz w 5 tyg i 0 dni - beta 305 to dobrze?

17u9h371a0pgn9oc.png
    km5scwa124lzgy51.png
  • Sylwia33 Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to nie wiem czemu pytam...to 36dc, zrobię jeszcze za 2 dni i zobaczymy przyrost. ...nie wiem dlaczego się tak martwię. ..z pierwszym dzieckiem nawet nie pomyślałam, że cokolwiek może być nie tak a teraz boję się cały czas.

17u9h371a0pgn9oc.png
    km5scwa124lzgy51.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzis bete 2,3
    Myslicie ze to moze byc po poprzedniej ciąży jeszcze? Lekarz mowil ze usg tydz temu bylo czyste..

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dd wrote:
    na pewno pod koniec pierwszego trymestru beta może spadać (obniżają się też normy)

a to tego nie wiedziałam. Dlaczego może spadać?

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 66 67 68 69 70 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ