X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Bóle podbrzusza w ciąży
Odpowiedz

Bóle podbrzusza w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Victoria29 Znajoma

Wysłany: 5 lutego 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem zaniepokojona bólami podbrzusza które pojawiają się od samego początku, tzn nawet przed terminem miesiączki. Są to kłujące bóle dość mocne lecz trwają parę sekund i występują dość rzadko w czasie dnia.Czy mam się czym martwić? Beta przyrasta dobrze, wizyta u ginekologa 20.02. Proszę o pomoc

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To normalne skurcze macicy. Jesli nie masz krwawień i skurcze sa mniej intensywne niz przed @i nieregularne, beta przyrasta, to macica sie rozciąga. Mozesz brac magnez i nospe.

Victoria29, ann1109 lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Victoria29 Znajoma

Wysłany: 5 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są trochę mocniejsze niż przed miesiączką, ale nieregularne i trwają krótko, krwawień i plamień nie mam

• Victoria29 Znajoma

Wysłany: 5 lutego 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, ze wykryto u mnie torbiel i polipa macicy na krótko przed tym jak dowiedziałam się o ciąży

Ada23 lubi tę wiadomość

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bóle menstruacyjne towarzyszyły mi od 5-7 tygodnia ciąży, potem już tylko kłucia w jajnikach.

Ginka na każdej wizycie pyta czy pojawiają się bóle menstruacyjne. Z początku miałam wizyty co tydzień, ze względu na krwiaka, i co tydzień jej mówiłam, jeśli bóle menstruacyjne się pojawiały. Wtedy lekarka sprawdzała co z dzieckiem na USG i badała szyjkę macicy.

Takie bóle mogą świadczyć o prawidłowo rozwijającej się ciąży, albo sugerować, że dzieje się coś złego - to już kwestia indywidualna. Aczkolwek koniecznie poinformuj o tych bólach swojego lekarza.

Jeśli są bardzo silne i pojawi się krwawienie czy plamienie to migiem jedź na Izbę Przyjęć.

Możesz też wziąć sobie nospę na takie bóle, ale tylko jeśli nie masz uczulenia na ten lek i nie więcej niż 3 tabletki dziennie, jeśli nie skonsultowałaś tego z lekarzem.

Nie wiem jak jest z torbielą w macicy, ale wiem, że polip (jeśli nie zagraża ciąży) to nie jest usuwany i Twój organizm wydali go przy porodzie. Jednak to też dobrze byłoby kontrolować będąc w ciąży.

Victoria29 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Mari92 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria ja też mam bóle podbrzusza :-), wczoraj miałam wizytę i ginka mi przepisała duphaston tak na wszelki wypadek ( bo o dziecko staraliśmy się bardzo długo). Ale wszystko podobno jest wporząku.
    Tobie radzę wrzucić na luz i patrzeć jak sytuacja się rozwinie :-)

<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marek💙
    <a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
    Marta 💓
  • Victoria29 Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit: teraz te bóle zdarzają się dużo rzadziej niż wcześniej, obstawiam więc że nic złego się nie dzieje :) nie możemy popadać w paranoję :) pozdrawiam!

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Victoria29 wrote:
    Edit: teraz te bóle zdarzają się dużo rzadziej niż wcześniej, obstawiam więc że nic złego się nie dzieje :) nie możemy popadać w paranoję :) pozdrawiam!

Bo to szybko minie jak już organizm ogarnie, że jest w ciąży ;)
    Potem będą tylko kłucia w jajnikach bez skurczy ;)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dla pocieszenia napisze ze w 6 i 7 tygodniu miałam straaaszne bóle podbrzusza, przez które czasem budziłam sie nawet w nocy. Było to cos podobnego do bólu przedmiesiączkowego ale silniejsze, normalnie jakby mi sie cos rozciągało w brzuchu.
    Powiedziałam o tym oczywiscie gin ale po zbadaniu mnie powiedziała ze nic złego sie nie dzieje i widocznie to powiekszanie sie macicy.
    I tak widocznie było bo w 8 tygodniu tak mi wywaliło brzuch ze od razu widać o co chodzi:) W 8 tyg bóle tez całkowicie przestały byc doczuwalne i jesli juz sie pojawiały to bardzo sporadycznie.

3i492n0agf4rykt3.png
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym aby u mnie przebiegało tak bez komplikacji...

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Chciałabym aby u mnie przebiegało tak bez komplikacji...

Witaj, niestety moje dziecko po krwawieniu dołączyło do aniołków. Te bóle nie zwiastowały niczego dobrego. Życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celów <3
    (Piszę z innego konta, bo do tamtego zapomniałam hasła.) Pozdrawiam.

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja dla pocieszenia napisze ze w 6 i 7 tygodniu miałam straaaszne bóle podbrzusza, przez które czasem budziłam sie nawet w nocy. Było to cos podobnego do bólu przedmiesiączkowego ale silniejsze, normalnie jakby mi sie cos rozciągało w brzuchu.
    Powiedziałam o tym oczywiscie gin ale po zbadaniu mnie powiedziała ze nic złego sie nie dzieje i widocznie to powiekszanie sie macicy.
    I tak widocznie było bo w 8 tygodniu tak mi wywaliło brzuch ze od razu widać o co chodzi:) W 8 tyg bóle tez całkowicie przestały byc doczuwalne i jesli juz sie pojawiały to bardzo sporadycznie.

a czy też mineły Ci inne objawy czy tylko bóle?
    Bo ja przestałam mieć prawie wszystko i dobrze się czuję (w końcu), ale martwię się!

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wczoraj beta potwierdzila ciaze, jutro termin @ a mnie dzisiaj caly wieczor boli brzuch, plecy, miednica jak na okres... martwi mnie to, czy tak moze byc?

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • chessy Koleżanka

Wysłany: 24 lutego 2018, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka wrote:
    dziewczyny wczoraj beta potwierdzila ciaze, jutro termin @ a mnie dzisiaj caly wieczor boli brzuch, plecy, miednica jak na okres... martwi mnie to, czy tak moze byc?
    mam podobne zmartwienie, dzisiaj beta potwierdziła ciąże w 18 dpo (wynik 267), od paru godzin czuję kłucie w podbrzuszu, ból jajników promieniujący na nogi oraz macica jakbym miała dostać okres, brzuch się "wywalił" ale jest mniejszy niż zawsze przed miesiączką, dodatkowo lekki ale ciągły ból w lędźwiach. To moja pierwsza ciąża i staraliśmy się dość długo, więc lekko panikuję.

5.03.2018 - 6tc natural 💔
    22.06.2022 - 8tc natural 💔
    02.2023 punkcja
    05.2023 FET 4 AB <3 (accofil, acard, encorton, intralipid, heparyna)

age.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chessy wrote:
    mam podobne zmartwienie, dzisiaj beta potwierdziła ciąże w 18 dpo (wynik 267), od paru godzin czuję kłucie w podbrzuszu, ból jajników promieniujący na nogi oraz macica jakbym miała dostać okres, brzuch się "wywalił" ale jest mniejszy niż zawsze przed miesiączką, dodatkowo lekki ale ciągły ból w lędźwiach. To moja pierwsza ciąża i staraliśmy się dość długo, więc lekko panikuję.

Mój początek ciązy wyglądał tak:

Test kilka dni (ok. tygodnia przed okresem). Około terminu miesiączki pojawiły się bóle "menstruacyjne" połączone z bólami krzyża - oczywiście, już się zestresowałam bo wiedziałam, że jest ciąża, ale myślę sobie "dobrze, że nie krwawię". Dzień później krwawienie - szybka wizyta na IP, USG, jest ciąża, nie widać przyczyny krwawienia. Tydzień później USG - krwiak podkosmówkowy. Zalecenie leżenia, duphaston, nospa.

Dziś witam się z Wami w 27 tygodniu i mam nadzieję, że dalszy przebieg ciąży będzie OK.

Nie zawsze takie objawy świadczą źle. Należy to kontrolować, ale nie panikować. Okazuje się, że wiele kobiet tak ma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2018, 00:10

chessy lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Patulka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczoraj na wieczór dostałam silnych bóli brzucha. Bardziej przypominały to skurcze ale jakby ktoś od środka mnie ściskał. Był to ból momemtami nie do wytrzymania. Ciężko mi było/ jest zlokalizować ten ból, ale bardziej bym obstawiała że umiejscowiony jest on bardziej na środku brzuchu i promieniuje do boków. Nie plamie ani nie krwawię. Strasznie się boje, bo jest to moja druga ciąża. Pierwsza niestety poroniłam w 9 tc.
    Wizytę mam dopiero 8 marca

iv09gu1rb7ycgb9v.png
    Jagoda, 13.10.2018 52cm 2,700g <3
  • Leira Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulka wrote:
    Dziewczyny, wczoraj na wieczór dostałam silnych bóli brzucha. Bardziej przypominały to skurcze ale jakby ktoś od środka mnie ściskał. Był to ból momemtami nie do wytrzymania. Ciężko mi było/ jest zlokalizować ten ból, ale bardziej bym obstawiała że umiejscowiony jest on bardziej na środku brzuchu i promieniuje do boków. Nie plamie ani nie krwawię. Strasznie się boje, bo jest to moja druga ciąża. Pierwsza niestety poroniłam w 9 tc.
    Wizytę mam dopiero 8 marca

Jeśli masz silne bóle menstruacyjne, nietypowe w porównaniu z tym co było wcześniej, to powinnaś się udać na IP w momencie kiedy takie bóle się pojawią.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Joanna_blondi Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam bule podbrzusza takie jak menstruacyjne, ale nie mam żadnego plamienia i beta też przyrasta dobrze. Jednak strasznie się tym denerwuję. Jutro mam wizytę u gin i jej o tym powiem. Mam nadzieje, że to tylko powiększająca się macica. Brzuch też mi wywaliło. U mnie to jest dopiero początek ciąży 4t4d

Laura 6.11.2018
    km5suay3vjvn9wdg.png

Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane)
  • zaborowj Koleżanka

Wysłany: 12 marca 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam takie bóle a jestem dopiero w 4t2d. W przyszły poniedziałek dopiero idę do lekarza. Joanna_blondi daj znać czy było widać coś na usg :)

• Joanna_blondi Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekaka nie zrobiła mi usg, bo stwierdziła, że to za wcześnie :(
    Powiedziała, że takie bule są normalne i mam się nimi nie stresować.
    Przepisała mi tylko duphaston.

Laura 6.11.2018
    km5suay3vjvn9wdg.png

Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane)
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ