X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr co jeść, czego się wystrzegać
Odpowiedz

co jeść, czego się wystrzegać

Oceń ten wątek:
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z tym jedzeniem. Mi lekarz powiedział, żeby nie jeść surowego mięsa (tatary, polędwice łososiowe, etc). A teraz czytam, że kostek rosołowych nie, ciastek też nie i jeszcze innych różności na utwardzonym tłuszczu roślinnym. A ja zrobiłam dziś rosołek i wrzuciłam doń kostkę rosołową, a wcześniej zjadałam ciastka i cukierki. To mam żyć o sucharach i wodzie?

Maggia lubi tę wiadomość

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pani doktor powiedziała, żeby nie wpadać w paranoję z jedzeniem. Jeść to, na co będę mieć ochotę, nie jeść tego, od czego mnie odrzuca. Maluszek musi popróbować, żeby po urodzeniu nie był na wszystko uczulony. Ale faktycznie unikać surowizny i serów pleśniowych. I wzbogacić dietę o więcej warzyw i owoców. Ale ja chyba ekspertem w tym temacie nie jestem... ;) Najgorzej, że wyczytałam niedawno, że nie powinnam jeść sadzonych, bo żółtko jest surowe. A ja je taaaak uwielbiam i mogłabym je wcinać codziennie.

Nataszka2200 lubi tę wiadomość

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sery pleśniowe są wszystkie pasteryzowane więc też nie wiem o co halo :)

Redhotka lubi tę wiadomość

• Eowina Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota, a mi się wydaje że salmonella na patelni "zdycha" bo jest wysoka temperatura. Tak samo jajko gotowane na miękko też można jeść i nawet w tej formie zawiera więcej składników odżywczych niż jajo na twardo. Ale czytając te różne artykuły to kota można dostać. A tak nawiasem mówiąc, to Twoja fasolka jest 5 dni młodsza od mojej :)
    saxatilia, a nie chodzi właśnie o pleśń, która zawiera jakieś tam szkodliwe związki chemiczne(jakie-nie wiem, bo się nie orientuje w tematyce pleśni)?

• darra991 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tym jedzeniem to rzeczywiscie przegiecie.. wszedzie pisza ze tego nie wolno,tamtego tez nie..albo w jednym artykule ze cos mozna a w innym ze tego samego produktu juz nie. Ja np mam ostatnio dylemat z wątrobka.. nie dosc ze ja uwielbiam to chodzi za mna od co najmniej tygodnia:) i raz czytam ze dziewczyny jedza raz na jakis czas i dostarcza duzo zelaza a raz czytam ze absolutnie nalezy ja wykluczyc z jadlospisu bo za duzo wit A i jeszcze skupisko toksyn bla bla bla..no ja wiem ze nie dajmy sie zwariowac ale w sumie jak juz mam sie zabrac za jej przygotowanie to jednak stwierdzam ze moze lepiej nie. I poirytowana tylko jestem wtedy:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 17:37

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darra991 No z tą wątróbką to też nie wiadomo, ale chęci na nią nie mam, więc na razie problem z głowy. Za to kawę, herbatę, chipsy i kaszankę odstawiłam.
    Dziś dodałam kostkę rosołową do rosołu i potem pół godziny gapiłam się w talerz czy jeść to czy nie bo w internetach było, że nie wolno. Batonów i cukierków tak samo nie wolno a mi się tego chce, może nie w dużych ilościach, bo tam 1-2 cukierki czy jeden baton dziennie, ale jednak chce! To ja się pytam- Jak żyć???

• darra991 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci szczerze ze ja poprostu podpytalam mojej mamy o to co wkoncu mozna a co nie. Wkoncu dwie ciaze ma za soba :) no tez powiedziala ze surowizny i serow plesniowych nie wolno,wystrzegac sie kofeiny i takich wiadomo sztucznych rzeczy co nie znaczy ze jak zjemy chipsy,slodycze czy wypijemy filizanke kawy to czyms zaszkodzimy:) o watrobce tez jej nic nie wiadomo,mysle ze jak zjem raz na obiad to nic sie nie stanie. I na tym chyba poprzestane ;)

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matki-skarbnice wiedzy. To prawda. Moja mi opowiadała, ze w ciąży ze mną pochłaniała słoikami ogórki w occie. A ja mam smaka na musztardę... :D

Maggia lubi tę wiadomość

• darra991 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja caly czas wypijam wode z ogorkow kiszonych:) same ogorki mnie nie kreca ale ta woda.. mmm:)

Friend lubi tę wiadomość

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahaha :D padłam :D Muszę spróbować :D Ciekawe jak będzie smakować z musztardą :D

Wilka lubi tę wiadomość

• darra991 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niee ta kombinacja jest przerazajaca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 11:08

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :-) ja tam na razie nie mam żadnych jeszcze zachcianek:-)ale jem jak do tej pory:-) ja surowych rzeczy np. mięsa, ryb nie jadłam także nie mam problemu z tym:-) dołożyłam tylko więcej owoców i same soki i woda mineralna:-)Nie dajmy się zwariować:-) moja szefowa opowiadała mi jak ona była w ciąży i jadła normalnie. Jej słowa:,, Jedz wszystkiego po trochu i na co masz ochotę to dziecko nie będzie uczulone ,,

Ania26_1989 lubi tę wiadomość

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowina wrote:
    fabdorota, a mi się wydaje że salmonella na patelni "zdycha" bo jest wysoka temperatura. Tak samo jajko gotowane na miękko też można jeść i nawet w tej formie zawiera więcej składników odżywczych niż jajo na twardo. Ale czytając te różne artykuły to kota można dostać. A tak nawiasem mówiąc, to Twoja fasolka jest 5 dni młodsza od mojej :)

Z salmonellą to w ogóle jest tak, że wszystkie jajka marketowe są naświetlane, co zabija salmonellę, ale jakoś trochę nadal się boję jeść :D A tak bym chciała...

A moja fasolka według usg to jest około tygodnia młodsza niż na suwaczku, bo owulka się mocno opóźniła. Może nadrobi ;)

• Eowina Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nadrobi :) A jak to jest z malinami? Słyszałam, że liście malin mają jakieś skurczowe działanie, ale same maliny to chyba nie. O tym też różne rzeczy wypisują.

• darra991 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tez slyszalam. Zreszta jak bylam chora to pilam syropy malinowe i soki na co lekarz powiedzial ze bardzo dobrze ale wlasnie zebym wystrzegala sie tylko naparow z lisci malin. Takze cos w tym jest:)

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Martika87 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu macie trochę więcej szczegółów :)

https://bellybestfriend.pl/forum/i-trymestr/odzywianie-sie-w-ciazy,2733.html

zrz69vvj69ave0jf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łooo, jak mi lekarz zaczął wymieniać jak się okazało że w ciąży jestem czego nie jeść, a co jeść to mi mózg opadł na podłogę;)

Najważniejsze to unikać surowego mięsa i serów pleśniowych, a owoce i warzywa dokładnie myć przed jedzeniem. Staram się nie jest niezdrowych rzeczy, ale nie popadam w paranoję- raczej jem wszystko na co mam ochotę- wszystko w ograniczonych ilościach.

• Eowina Koleżanka

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mięso z grilla jadłam. I mnie ochrzanili biesiadnicy, że przesadzam i w paranoje popadłam, bo na początku zaczęłam marudzić, że listerioza itp. No ale czytam na forach, że mamuśki jedzą mięso z grilla czasem nawet kilka razy w tygodniu. No ja zjadłam pierwszy raz i chyba już ostatni.

• PaulaJ Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie kończę kubełek lodów jogurtowych :)

f2w33e3klcs8zquf.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To lodów też nie wolno? Czemu niby?

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ