X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr co jeść, czego się wystrzegać
Odpowiedz

co jeść, czego się wystrzegać

Oceń ten wątek:
  • RofTW Koleżanka

Wysłany: 15 września 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z avokado i mango? Oraz z pikantnymi potrawami? A (gotowane) owoce morza?

f2w3ikgno7e387of.png

http://media.photobucket.com/component/Download-File?file=/albums/dd354/c_dancer2002/babydust.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 16 września 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleka nie można tylko prosto od krowy. Powinno ono być pasteryzowane, a te w sklepach są pasteryzowane. Nawet na butelce powinna być zawarta ta informacja.
    Co do owoców morza... Nigdy nie jadłam poza krewetkami. Krewetki z tego co czytałam można. A awokado i mango jeśli nie ma się uczulenia chyba można. Orzechy też mocno uczulają, ja nigdy nie miałam reakcji alergicznej na nie więc jem je nawet w ciąży. Smakują mi bardzo pistacje, ale są sakramencko drogie! Dlatego pozwalam sobie na 10 dag raz w miesiącu ;)

Anna255 lubi tę wiadomość

• darra991 Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez pije prosto z kartonika czasem jak mnie najdzie,takie mleczko jest bezpieczne podobno tak jak kolezanka Eowina napisala:) pikantne rzeczy jem od zawsze i teraz w ciazy staram sie ograniczyc ale i tak jadam wiekszosc ostrzejszych potraw:) a odnosnie owocow morza nie mam pojecia bo nigdy za nimi nie przepadalam wiec jakos sie nawet nie orientowalam ale mysle ze to bedzie tak jak z rybkami,poprostu uwazac na jakies niedogotowane itp. Najwazniejsze zeby byly poddane dobrej obrobce termicznej chyba;)

Eowina, Anna255 lubią tę wiadomość

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 16 września 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggia, kupiłam kabanosy. Przez Ciebie! :) Ale będę jadła na surowo. :D

darra991 lubi tę wiadomość

• Idgie Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja nie wiem, jak bez tego salami wytrzymam.
    Jak życ, panie premierze? ;)

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 19 września 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a miód spożywacie? Bo ja to zawsze herbatę nim słodzę.

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowina ja normalnie spożywam miód, dodaję czasem do herbatki albo do mleka na ciepło. Mam lipowy i mój ulubiony gryczany :D Lekarz nic o tym nie wspominał.
    Kiedyś słyszałam że to maluchom nie można za bardzo podawać miodu.

• Babu Ekspertka

Wysłany: 21 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dodaję miód do herbaty - nie obawiałabym się tutaj jakichś chorób. Mam akurat słoik ze sprawdzonej, domowej pasieki, więc jestem pewna, że jest naturalny i zdrowy :)
    Z kolei te marketowe są pewnie tak syntetyczne, że też tam żadnej bakterii nie uświadczymy, bo nie mają nawet czym się żywić :P

ckai3e3k0s8hy0lf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowina wrote:

tak, mi sie zdarzy czasem herbate poslodzic miodem :) ogolnie nie slodze, ale jak gardlo zaboli lub kaszel mam, to tak troche lagodzi objawy :)

Symfonia lubi tę wiadomość

• Eowina Koleżanka

Wysłany: 21 września 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dobrze, że nie tylko ja wpierdzielam miód :)
    Najgorsze, że mimo tego złapałam od mojego męża przeziębienie i niczym sobie ulżyć nie mogę poza miodem i sokami z czarnego bzu i porzeczki. A no i czosnek, po którym wali z paszczy 2 dni.

Anna255 lubi tę wiadomość

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowina ja siekam 1 zabek czosnku na 1 kromkę chleba, bądz na pół bułki. Pieczywo smaruję masełkiem, później kładę czosnek a na koniec lekko solę i wtedy ten czosneczek jest bardziej zjadliwy :)

• sylwiak Ekspertka

Wysłany: 26 września 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam jogurt naturalny ale skład to mleko odtłuszczone w proszku, mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii, myślicie że można..? nie znam się na mlekach z jogurtów czy są pasteryzowane czy nie...??

Kruszynko rośnij zdrowo... <3 Kochamy Cię...
    1 cykl udany <3
    relgvcqghi9hgve4.png
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jestem po pierwszym USG, lekarz stwierdził 7tc i... strasznie zazdroszczę wam tych zachcianek! Ja nie mogę patrzeć na jedzenie i do tego mam straszne mdłości rano i wieczorem. Marzy mi się jedynie zupa z dyni z krewetkami, z tym, ze podobno owoce morza są wykluczone? Jak to z nimi jest?

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• darra991 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos tam bylo ze krewetki chyba po odpowiedniej obrobce tak zreszta jak i ryby mozna jesc.

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiak wrote:
    Dziewczyny mam jogurt naturalny ale skład to mleko odtłuszczone w proszku, mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii, myślicie że można..? nie znam się na mlekach z jogurtów czy są pasteryzowane czy nie...??
    Jeeej...kochana:-) jogurciki mozna:-) nawet wskazane-wapń :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eowina wrote:
    Miodek zdrowa rzecz:-) Jak o mnie chodzi,to od poczatku wcinam miodek do herbatki lub buła z miodkiem :-) Kaszka manna na mleku z miodkiem :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak czytam, z tego co ja wiem i stosowałam to nie mozna:
    - surowych mięś np.: tatar
    - serów pleśniowych
    Nie wiem jak owoce morza, ale myśle że taka sama zasada, z przesadą nic nie jest dobre a po obróbce można.

Co do mleka, jeśli znasz jego pochodzenie ( ja np mam ciotkę która prowadzi ekologiczne gospodarstwo) to i to krowie z chęcią wypije bo lubię.

W sklepach macie produkty mleczne z mleka pasteryzowanego - takie przepisy.

• Bomblica Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde ale sery pleśniowe? camemberek i brie? :( a ja tak lubie... i sosik zrobić do makaronu z tego... a feta?

córeczka 23.08.2015 [*] 6 tc
    Gabrysia ur.27.06.2016
    Hipotrofia, bezwodzie
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można camemberta i brie, jeśli są z mleka pasteryzowanego (np. Turek jest).
    Fetę też można.

nowatorka lubi tę wiadomość

• Bomblica Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

córeczka 23.08.2015 [*] 6 tc
    Gabrysia ur.27.06.2016
    Hipotrofia, bezwodzie
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ