Duphaston w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
100krotka:) wrote:Dziekuje za odpowiedz mi wczoraj powiedzial ze ciaza rozwija sie prawidlowo i dal te leki a pozniej dziewczyny na forum powiedzialy ze bierze sie albo to albo to a w przypadkuzagrozonej ciazy oba i sie zmartwilam
-
nick nieaktualnyAle czy to nie jest szkodliwe.... Dalej kazał brać dupka ale to było tak że zapomniałam o to żapytać i jak wróciłam to pyta czemu mi przepisał, czy było plamienie a ja mu na to że brałam clo i dlatego. Powiedział żebym brała do 12 tyg. Dopiero 7t4d więc zastanawiam się czy chociaż nie zmniejszyć do 1 x 1. Myślicie mogę sama zmniejszyć dawkę?
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 14:52
-
Dziewczynki, ja mam plamienie i tez mam brać douphaston 2 x 1 tabletkę. Justine, a jakie skutki uboczne, czy to moze byc niebezpieczne dla płodu czy chodzi o skutki uboczne dla matki? Ja biorę 4. Dzien, bo mam brązowe plamienia, ale generalnie czuje sie dobrze...
-
nick nieaktualnyRozmawiałam ostatnio z bardzo mądrą gin i powiedziała że nie ma dowodów na skutki uboczne płodu/dziecka przez zażywanie dupka. Można spokojnie brać tak jak lekarz przepisał 2x1 i nie martwić się. Nonoć to dobry lek który nie zaszkodzi a pomoże a raczej wspomoże.
-
Nulka06 wrote:Dziewczyny, czy któraś się orientuje kiedy po odstawieniu duphastonu następuje poronienie samoistne? Ile wytrąca się duphaston z organizmu?
Mi kiedyś ginekolog powiedział że jak ma dojść do poronienia to czy będziesz brać czy nie i tak wystąpi. Branie dupka nie ma znaczenia - oczywiście wzmacnia ciążę ale ta prawidłowo rozwijająca się
-
W pierwszej ciąży brałam dupka do 12 tyg i teraz tez biorę. W drugiej ciąży nie brałam i poronilam w 7 tyg. W Skandynawii tez się nic takiego nie przepisuje, co jest błędem, jak twierdzi moja ginekolog. Dużo ciąż można donosic, choć wiadomo, że najsłabsze niestety i ak umierają.
-
ja byłam dziś na wizycie pierwszej u gin, by potwierdziła ciążę - wyszło iż najprawdopodobniej jest to 5tydzień. według terminu ostatniej miesiączki powinien być 9 ale ja mam barrrdzo nieregularne cykle to po pierwsze, a po drugie miałam robione usg w 22dc i wtedy nie było jeszcze śladu owu.
także stąd to założenie, że 5tc. za 2 tygodnie mam ponowną wizytę i wtedy oceni jak fasolka się rozwija, czy prawidłowo rośnie.
do tego czasu mam brać Dupka 2 x 1. skoro piszecie, że może pomóc a nie zaszkodzić to będę łykać wedle zaleceń i wyczekiwać kolejnej wizyty..Julia
-
Ja dostalam duphaston na pierwszej wizycie kiedy stwierdzono ciaze,bylo to w 5 tyg. Mialam bardzo silne skurcze podbrzusza,takie ze az zginalo mnie w pol. Dostalam duphaston " w razie czego" ale ja nic zlego na to nie moge powiedziec bo bole brzucha zmniejszyly sie juz w pierwszym dniu brania leku a pozniej zniknely niemal calkowicie. W 9 tyg czulam sie dobrze i odstawialam stopniowo duphaston ale niestety dwa dni po odstawieniu zaczelam plamic wiec jak najszybciej do niego wrocilam i plamienia ustaly. Oczywiscie wszystko pod kontrola lekarza. Ja mysle ze jak kazdy lek ma pewnie jakies delikatne skutki uboczne ale zdecydowanie przewyzszaja pozytywne strony brania go i wielu kobieta pomogl nawet jak to sie mowi " profilaktycznie". Tyle kobiet go bralo,tyle dzieciaczkow sie urodzilo podczas przyjmowania go wiec mysle ze nie dajmy sie zwariowac:) pozdrawiam
-
Ja biorę dupka i luteinę 2x dziennie ze względu na krwiaka. Za tydzień mam wizytę i wtedy dowiem się czy już się wchłonął - mam nadzieję że tak osobiście sama bym sobie nie zmniejszała dawki i w razie wątpliwości skonsultowałabym sprawę z innym lekarzem
-
Mi lekarz przepisywał dupka na wyregulowanie okresu i dzięki temu miałam co miesiąc i brałam go bardzo długo. Gdy nadal nie mogłam zajść w ciążę w klinice kazali odstawić dupka i zacząć brać clo. W ciążę udało mi się zajść w 5 miesiącu stymulacji po odstawieniu wszystkich leków.Teraz lekarz stwierdził, żebym brała na wszelki wypadek dupka 2x1 do 12tc.
-
Ja brałam dupka po krwawieniu w 6tyg 3 tabletki dziennie, pozniej lekarz dołożył luteinę 2 razy dziennie, biorę do tej pory bo podobno macica ciagle jest za twarda i tabletki pomogą ją "zmiękczyć"
-
a właśnie do kiedy się go powinno brac/można go brac? ja miałam niewielkie krwawienia w 7-8 tygodniu ciąży potem brazowe plamienia - bylam wczoraj u gina (początek 14tygodnia) i powiedział ze jeszcze jakiś miesiąc mam brac 3x1 "tak dla spokoju" - ale czy to na pewno można tak długo? przecież lozysko powinno już być teoretycznie wykształcone..
-
Dziewczyny czy któraś z Was ma do odstąpienia duphaston albo luteine? Jestem w 8 tygodniu ciazy . Dzisiaj zauważyłam niepojace plamienie....niestety mieszkam w Uk i tutaj do.12 tyg cyklu nie pomagają utrzymać ciazy Mam nadzieję,że to nic poważnego,ale chciałabym w razie czego mieć coś gdybym potrzebowała:(
-
Hej dziewczyny dzisiaj zobaczylam dwie kreski na tescie i teraz nasuwa sie pytanie, czy odstawic dupka (biore go 1cykl od 10dni). Dostalam go teoretycznie na uregulowanie cykli, a zdazylo sie przez przypadek ze wzielan go akurat po owulacji. Nigdy nie mialam plamien miedzy cyklami. Lekarka twierdzi by odstawic a ja jestem z Uk i nie mam mozliwosci zbadac proga nawet. Boje sie ze jak odstawie to przyjdzie @ ...10.09.2019 Marcel