X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Duphaston w ciąży
Odpowiedz

Duphaston w ciąży

Oceń ten wątek:
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka:) wrote:
    Dziekuje za odpowiedz mi wczoraj powiedzial ze ciaza rozwija sie prawidlowo i dal te leki a pozniej dziewczyny na forum powiedzialy ze bierze sie albo to albo to a w przypadkuzagrozonej ciazy oba i sie zmartwilam :/
    Ja biorę tak jak ty i nie mam ciąży zagrozonej poprostu lekarz też przepisuje zapobiegawczo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale czy to nie jest szkodliwe.... Dalej kazał brać dupka ale to było tak że zapomniałam o to żapytać i jak wróciłam to pyta czemu mi przepisał, czy było plamienie a ja mu na to że brałam clo i dlatego. Powiedział żebym brała do 12 tyg. Dopiero 7t4d więc zastanawiam się czy chociaż nie zmniejszyć do 1 x 1. Myślicie mogę sama zmniejszyć dawkę?

• 55adusia55 Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1a75214b2c6192004cb4b229c40e7e08.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

mi przepisano Folik oraz Luteine50 ktora mam brac 3X1 tabletce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 14:52

• Summerka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, ja mam plamienie i tez mam brać douphaston 2 x 1 tabletkę. Justine, a jakie skutki uboczne, czy to moze byc niebezpieczne dla płodu czy chodzi o skutki uboczne dla matki? Ja biorę 4. Dzien, bo mam brązowe plamienia, ale generalnie czuje sie dobrze...

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam ostatnio z bardzo mądrą gin i powiedziała że nie ma dowodów na skutki uboczne płodu/dziecka przez zażywanie dupka. Można spokojnie brać tak jak lekarz przepisał 2x1 i nie martwić się. Nonoć to dobry lek który nie zaszkodzi a pomoże a raczej wspomoże.

• Karolina30 Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duthaston mam przepisany rano i wieczor- 2 razy dziennie- jutro zaczynam 6 tydzień

dev035pr___.png

74di4z17q2rryrdy.png
  • Karolina30 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2015, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj gin też powiedział że ten lek pomaga

74di4z17q2rryrdy.png
  • Andzia85 Nowa

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też biorę douphaston bo mam torbiele.obecnie jestem w 11 tyg ciąży, biorę 3x1 tak mi przepisała gin, zapewniając, że to tylko hormon, nie ma absolutnie negatywnego wpływu na dziecko.

• Nulka06 Znajoma

Wysłany: 29 lipca 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś się orientuje kiedy po odstawieniu duphastonu następuje poronienie samoistne? Ile wytrąca się duphaston z organizmu?

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka06 wrote:
    Dziewczyny, czy któraś się orientuje kiedy po odstawieniu duphastonu następuje poronienie samoistne? Ile wytrąca się duphaston z organizmu?

Mi kiedyś ginekolog powiedział że jak ma dojść do poronienia to czy będziesz brać czy nie i tak wystąpi. Branie dupka nie ma znaczenia - oczywiście wzmacnia ciążę ale ta prawidłowo rozwijająca się

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• PaulaJ Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży brałam dupka do 12 tyg i teraz tez biorę. W drugiej ciąży nie brałam i poronilam w 7 tyg. W Skandynawii tez się nic takiego nie przepisuje, co jest błędem, jak twierdzi moja ginekolog. Dużo ciąż można donosic, choć wiadomo, że najsłabsze niestety i ak umierają.

f2w33e3klcs8zquf.png
  • malala Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam dziś na wizycie pierwszej u gin, by potwierdziła ciążę - wyszło iż najprawdopodobniej jest to 5tydzień. według terminu ostatniej miesiączki powinien być 9 ale ja mam barrrdzo nieregularne cykle to po pierwsze, a po drugie miałam robione usg w 22dc i wtedy nie było jeszcze śladu owu.
    także stąd to założenie, że 5tc. za 2 tygodnie mam ponowną wizytę i wtedy oceni jak fasolka się rozwija, czy prawidłowo rośnie.
    do tego czasu mam brać Dupka 2 x 1. skoro piszecie, że może pomóc a nie zaszkodzić to będę łykać wedle zaleceń i wyczekiwać kolejnej wizyty..

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • darra991 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostalam duphaston na pierwszej wizycie kiedy stwierdzono ciaze,bylo to w 5 tyg. Mialam bardzo silne skurcze podbrzusza,takie ze az zginalo mnie w pol. Dostalam duphaston " w razie czego" ale ja nic zlego na to nie moge powiedziec bo bole brzucha zmniejszyly sie juz w pierwszym dniu brania leku a pozniej zniknely niemal calkowicie. W 9 tyg czulam sie dobrze i odstawialam stopniowo duphaston ale niestety dwa dni po odstawieniu zaczelam plamic wiec jak najszybciej do niego wrocilam i plamienia ustaly. Oczywiscie wszystko pod kontrola lekarza. Ja mysle ze jak kazdy lek ma pewnie jakies delikatne skutki uboczne ale zdecydowanie przewyzszaja pozytywne strony brania go i wielu kobieta pomogl nawet jak to sie mowi " profilaktycznie". Tyle kobiet go bralo,tyle dzieciaczkow sie urodzilo podczas przyjmowania go wiec mysle ze nie dajmy sie zwariowac:) pozdrawiam

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę dupka 2 x 1 od mniej więcej 7 tygodnia ciąży.

Na ten moment z plamieniami mam spokój od jakiegoś tygodnia, oby nie wróciły...

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Warkocz Bereniki Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę dupka i luteinę 2x dziennie ze względu na krwiaka. Za tydzień mam wizytę i wtedy dowiem się czy już się wchłonął - mam nadzieję że tak ;) osobiście sama bym sobie nie zmniejszała dawki i w razie wątpliwości skonsultowałabym sprawę z innym lekarzem ;)

a74d089cfe.png
  • metax_a Znajoma

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz przepisywał dupka na wyregulowanie okresu i dzięki temu miałam co miesiąc i brałam go bardzo długo. Gdy nadal nie mogłam zajść w ciążę w klinice kazali odstawić dupka i zacząć brać clo. W ciążę udało mi się zajść w 5 miesiącu stymulacji po odstawieniu wszystkich leków.Teraz lekarz stwierdził, żebym brała na wszelki wypadek dupka 2x1 do 12tc.

0w28tj8.png
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam dupka po krwawieniu w 6tyg 3 tabletki dziennie, pozniej lekarz dołożył luteinę 2 razy dziennie, biorę do tej pory bo podobno macica ciagle jest za twarda i tabletki pomogą ją "zmiękczyć"

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a właśnie do kiedy się go powinno brac/można go brac? ja miałam niewielkie krwawienia w 7-8 tygodniu ciąży potem brazowe plamienia - bylam wczoraj u gina (początek 14tygodnia) i powiedział ze jeszcze jakiś miesiąc mam brac 3x1 "tak dla spokoju" - ale czy to na pewno można tak długo? przecież lozysko powinno już być teoretycznie wykształcone..

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • karola391 Koleżanka

Wysłany: 2 lipca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was ma do odstąpienia duphaston albo luteine? Jestem w 8 tygodniu ciazy . Dzisiaj zauważyłam niepojace plamienie....niestety mieszkam w Uk i tutaj do.12 tyg cyklu nie pomagają utrzymać ciazy :/ Mam nadzieję,że to nic poważnego,ale chciałabym w razie czego mieć coś gdybym potrzebowała:(

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dzisiaj zobaczylam dwie kreski na tescie :-) i teraz nasuwa sie pytanie, czy odstawic dupka (biore go 1cykl od 10dni). Dostalam go teoretycznie na uregulowanie cykli, a zdazylo sie przez przypadek ze wzielan go akurat po owulacji. Nigdy nie mialam plamien miedzy cyklami. Lekarka twierdzi by odstawic a ja jestem z Uk i nie mam mozliwosci zbadac proga nawet. Boje sie ze jak odstawie to przyjdzie @ ...:-(

10.09.2019 Marcel
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ