Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Madalena :)

Truskawki można jest nieprawdą że uczulają, miałam też żywienie w ciąży na studiach i nic podobnego nie było na wykładach.
    Co do wapna, to też mi wapno odradzono także zgadzam się Agusza, że powinno się unikać :) ale truskawki :)? Eee nie

katek88, Edziuuuuuuuunia, Anula1986 lubią tę wiadomość

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madalena witamy na forum.
    Też myślę, że truskawki są ok, nawet przy swojej cukrzycy ciążowej mam wypisane przez dietetyka, że truskawki jak najbardziej mogę jeść.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wypiłam pyszny koktajl truskawki i banan, polecam, pycha :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurdę , to nie wiem. Wapno i rodzinny poleecił a na truskawki zrobiłam test- z nóg zeszło wszystko, pójdę dzisiaj kupić truskawek i jak po zjedzeniu znowu mnie wysypie to będą one. A znajoma mówiła że dziecku do 3 roku życia nie daje się truskawek bo uczulają

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może dziecko mogą uczulić, ale przecież w ciąży zjem ja, a nie dziecko...

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Riri Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobiety ;) pytanie czy was boli podbrzusze czasem..okresowo ale tak lekko jestem w 12 tc i strach bo dziś mnie tak boli leżę cały dzień...

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
  • RudaKara Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyłączam się do pytania Riri! Ja jestem w 11tc i dzisiaj mam masakre... Zazwyczaj to było takie tu coś zaboli tam pociągnie i tyle. A dzisiaj całe Podbeskidzie boli ( tak kilka cm poniżej pępka) i krzyż na dokładkę :(

8p3ougpjlgadfyph.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weźcie może sobie nospe jak ciągnie brzusio, wiem że może boleć, rośnie wszystko.
    Mój gin powiedział że tak po bokach może boleć. Mnie też dziś coś pobolewa tam i uwdzie a do tego z boku jakby prąd przechodził co jakiś czas.
    Leżę i tyle. Na nospe jeszcze nie ciągnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 17:47

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Riri Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam ale słownik zmienił ci słowo i się uśmiałam... No ja to samo... Zadzwoniłam do sióstry i ona mi mówiła że może to kości i to wszystko się tam rozciąga....A krzyż to masakra... Już niewiem czy to krzyż czy nerki... Poleguje cały dzień...

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bywa ze zakuje w dole mnie co jakis czas 3-4 razy w ciagu dnia, ale zeby tak ciagle to nie. Za to w krzyzu to ciagle, zwlaszcza wieczorem i w nocy.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też krzyże, podbrzusze raz mocniej, raz trochę słabiej, okolice pępka trochę ciągną, chyba trzeba się przyzwyczaić ;)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, też się uśmiałam z Podbeskidzie :) uroki słownika :)

Riri lubi tę wiadomość

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • wianna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) witam też kolejna Nową ;)
    U mnie weekend intensywny, wesele było, poszalałam trochę, ale wszystko ok. Co prawda nocki jeszcze nie odespałam i dziś rano ciężko było mi zwlec, ale dziś jeszcze nadrobię ;)

Byłam dziś też u dentysty. Znieczulenie podane najbezpieczniejsze, pani doktor objęła mnie ciepłą opieką, bardzo miło. Powiedziała, że najlepszy czas na leczenie zębów to właśnie drugi trymestr, bo najważniejsze struktury Dzidzi są już ukształtowane, a w trzecim trymestrze się nie zaleca, żeby nie stresować się dodatkowo itp :) pani z rejestracji jak dowiedziala się, że jestem w ciąży to na następne wizyty poza kolejnością poumawiała i to na wszystko na NFZ. Można?? Można! ;)
    Także która zalega z jakimiś dziurami, to śmigać teraz do dentysty. Ponoć przy karmieniu się sypią bardzo...

Shantelle lubi tę wiadomość

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • RudaKara Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dentystę mam na kilka godzin po prenatalnych :)

A w ogóle to właśnie odkryłam że cały dzień nie bolały mnie cycki! Miła odmiana choć nieco niepokojąca

8p3ougpjlgadfyph.png
  • framtid Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zjadłam rogalika maślanego i bardzo tego pozalowalam.. tak mi siadł na żołądku ze cały dzień odruchy wymiotne i niedobrze mi :( zaczęły tez mnie swędzieć piersi, czytałam ze tak sie dzieje gdy skóra sie rozciąga, wiec troche sie cieszę bo to znaczy ze rosną :D ogólnie nigdy nie posiadałam okazałego biustu wiec bede sie cieszyć nawet jak podrosną o pol rozmiaru i fajnie by było gdyby takie zostały na zawsze hah :D poza tym wczoraj miałam przypływ energii, wysprzatalam dom, zrobiłam obiad, upiekłam ciasto, wstawiłam pranie, fajnie w końcu poczuć sie jak kiedyś :P juz tak sie zaczęłam przyzwyczajać do mdłości i zmęczenia ze zapomniałam jak to jest gdy człowiek poprostu dobrze sie czuje :)

18.10.2024 ⏸️ (2cs)
    23.10.2024 - beta 396,5
    25.10.2024 - beta 836
    08.11.2024 - 0,5cm dzidziusia
    18.11.2024 - kolejna wizyta

preg.png

age.png
  • Irmelin Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja wczoraj miałam urodziny, ale miałam ich nie świętować, bo egzamin za 2 dni i żyję teraz tylko nim, ale mąż zrobił mi najpiękniejszą niespodziankę EVER: SAM zrobił pizzę bezglutenową wiedząc o tym, że mi chodziła po głowie już chyba od miesiąca (a nie mogę jeść zwykłych pizz :( )
    I była tak niesamowicie pyszna, chyba lepsza niż zwykła. Niesamowite, bo zazwyczaj "zamienniki bezglutenowe" są w smaku 100 razy gorsze niż oryginały potraw mącznych. Tak, że wczorajszy dzień na plus:)

Co do bóli w podbrzuszu to mu mnie są od 2 dni i tez się zastanawiałam czy Maluszek się wierci czy o co chodzi, bo to są jakby chwilowe pociągnięcia brzucha. Ale jak Wy też macie, to znaczy, że to nic niepokojącego.

f2w3ol2a4nszssgo.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja zaraz pranie nastawiam, zrobię sobie trening i szukam dobrego przepisu na zapiekanke z brokułami, bo mam smaki :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • RudaKara Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z samego rańca wstałam i poleciałam do mięsnego... po prostu zwykłej golonki mi się zachciało :)
    Własnie: czy Wy normalnie szamiecie pietruszkę w zupie?Bo ja sie naczytałam że niebezpieczna, gdzie indziej piszą że wolno no i zgłupłam.Na pewno będę jeszcze na wizycie u lekarza dopytywać, ale to dopiero w poniedziałek,a w międzyczasie Was podpytam ;)

8p3ougpjlgadfyph.png
  • framtid Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaKara nawet bym nie pomyślała żeby sprawdzać gdziekolwiek czy moge wrzucić pieruszke do zupy :P dwa dni temu robiłam pomidorowa oczywiście pietruszka tez tam była, zjadłam ze smakiem, umylam garnek, zostało dobre wspomnienie - taka była dobra :D

Ogólnie nie mam w zwyczaju za każdym razem gdy chce coś zjeść, sprawdzać czy moge. Nie dajmy sie zwariować, produkty które są 'niebezpieczne' musiałybyśmy pożerać chyba kilogramami i to codziennie żeby ich 'złe' działanie rzutowało na zdrowie dzidzi. Takie moje zdanie :)

18.10.2024 ⏸️ (2cs)
    23.10.2024 - beta 396,5
    25.10.2024 - beta 836
    08.11.2024 - 0,5cm dzidziusia
    18.11.2024 - kolejna wizyta

preg.png

age.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam od rana szamam ananasa...bo od makreli mnie odrzuciło:)

f2w343r8au6frwux.png
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ